Comportamentul suicidar - simptome, cauze, diagnostic

Comportamentul suicidar - modul de gândire și forma patologică a tipului pasiv de acțiune este extrem de periculos mod de a scăpa de la rezolvarea problemelor vieții. În diferite repere istorice diferite medii de cultură a prezentat criteriile de evaluare pentru acest fenomen. În cele mai multe cazuri (de exemplu, în creștinism) sinucidere condamnat și se referă la una dintre cele mai importante păcate. Unele religii permit posibilitatea de auto-încetare a vieții (adoptată anterior în India, auto-incendierii de văduve).Oricare ar fi interpretarea nu a avut fenomenul de suicid, din punct de vedere teoretic, sinucidere - un fenomen foarte periculos, dar care pot fi prevenite și previzibile. Sa constatat că cele mai multe sinucideri sunt comise în intervalul de la 15 la 25 de ani și la o vârstă înaintată - după 70. Potrivit statisticilor, rata anuală de deces din cauza sinuciderii în lume este de aproximativ 1% din totalul deceselor. Bărbații sunt victime ale actelor de sinucidere de patru ori mai des decât femeile. Astfel, aproximativ 73% din suicid au fost efectuate caucazieni. Sa constatat că peste 90% dintre cei care au murit ca urmare a sinuciderii, a avut o istorie de boli mintale, in cele mai multe cazuri - depresie.

Deși timp de secole a avut loc mai multe studii de comportament suicidar, în scopul de a oferi o bază teoretică pentru acest fenomen, începând de astăzi nu există nici o teorie unică, care explică natura biologică a sinuciderii. Printre varietatea de concepte, există trei teorii principale de sinucidere: psihopatologie, psihologice și sociologice.

Comportamentul suicidar: semne

De fapt, orice comportament suicidar ar putea fi legate de una din cele trei grupe: adevărat, cele demonstrative, vederi ascunse.

Adevărații (originale) acțiuni de suicid. deși de multe ori par surprinzătoare, ele nu sunt niciodată spontane. Astfel de încercări - atent gândite și calculate la ultimul detaliu, este întotdeauna precedată de o schimbare semnificativă în gândire, comportament, declarațiile unui om care a decis să se sinucidă. Comportamentul suicidar net este format ca urmare a gândit foarte mult despre sensul vieții și se manifestă simptome depresive: în primul rând, starea de spirit melancolie, depresie, au format ideile de auto-culpabilizare și auto-dezaprobare, argumente cu privire la lipsa de sens a existenței. Este demn de remarcat faptul că adevăratele manifestări suicidare - pronunțat și eclipseze în frecvență și intensitate a oricăror alte caracteristici emoționale și trăsături de caracter lor. Cu toate acestea, aceste semnale merge de multe ori neobservate de cei dragi și nu este privit ca un puternic semne de avertizare de pericol iminent. Autentic tentativă de suicid - este întotdeauna echilibrat în ceea ce privește (cel mai bun dintre caracteristicile psihicului) soluției, în care loialitatea individuală complet convins.

Cu toate acestea, cele mai multe încercări de a comite suicid se referă la comportamentul suicidar demonstrativ. Sugestii de altele și spectacole de multe ori în mod explicit de teatru - un fel, deși metoda absolut ilogic și nerezonabil să poarte un dialog cu oamenii apropiați. Deoarece rezultatele a numeroase studii, de cele mai multe Sinucidere „demonstrativ“ nu vrea și nu au de gând să moară, ci a urmărit doar scopul: de a ajunge și să fie auzit de alții, pentru a atrage atenția asupra problemelor lor, „cere“ pentru asistența necesară. În acest mod cinic să atragă atenția asupra lor - o metodă non-standard de intimidare folosite de către persoanele cu o voință slabă care nu au alte mijloace de influență sau nu știu cum să le folosească în mod rațional. Această dramă poate fi o încercare de a explica ce fel de ordine condiție: „Fa acest lucru sau că, am nevoie de ceva, sau o să mă spânzur, sari de pe un pod, o să mă arunc sub mașină ...“. Și această încercare de succes - a fost un accident tragic, eșec catastrofal, pentru că intenția a fost doar pentru a intimida, pentru a obține ceva. Putem spune că principalul defect de sinucideri demonstrative - lipsa capacității de a auzi, să înțeleagă și să accepte toate celelalte, și este, din acest motiv a rezolva în mod constructiv problemele ei nu pot.

Principalele semne care semnal tendințe sinucigașe:

apare adesea declarații lungi, pline de emoție privind sinuciderea umane ca o modalitate de a scăpa de „povara“ de viață. De exemplu, fraza „aș prefera să nu mai născut“, „Mai bine să moară decât să trăiască.“profunda preocupare cu moartea ca un „fenomen, acordat de mai sus.“ Literatura antrenării excesivă, cinema sau învățăturile sectare aici accentuat asupra mortalității și onorarea somnul etern.

Instrumentele de căutare care pot fi folosite pentru a comite suicid, cum ar fi, spărturi de arme de foc, de droguri.

Evaluarea pesimistă prezent și viitor, lipsa de speranță pentru schimbare în bine, sentimentul de dungi negre infinite. Omul se simte neajutorat, indiferent de ceea ce nu este capabil, nu construi și nu iau măsuri eficiente pentru a schimba situația, crede „nu există nici o cale de ieșire.“

Un complex de inferioritate pronunțată: individul se învinovățește pentru tot ceea ce se întâmplă, are de ură și dezgust, rușine mine ca persoană. Declarații frecvente: „Eu nu sunt bun de nimic“, „Fără mine, totul va fi mai bine.“

Unii oameni spune „alegeri“ cu handicap: ei încearcă să aducă în starea ideală a afacerilor, încearcă să proiecte în curs de desfășurare pot fi finalizate mai repede. Unele gospodării surprinzătoare urgentă elaborarea unui testament sau a schimba o existentă.

S-ar putea fi necaracteristică pentru generozitate de caritate individuale, atunci când a început să dea departe altor persoane, nu numai obiecte personale, dar, de asemenea, de mare-bilet. Acest act nefiresc pentru donații suitsidentov ca un fel de „milă“ pentru păcatul realizat - sinucidere.

În plus față de starea de spirit mohorâtă, pot fi înregistrate focar de agresiune inexplicabile, urmată de o perioadă de relaxare mentală. La un studiu mai atent al comportamentului individual poate fi urmărit procesul său de gândire, care poate fi reprezentat schematic ca un lanț: gândire de aimlessness existenței - aruncarea în căutarea unei soluții - o cale de ieșire (suicid).

Multe persoane gândesc la sinucidere în timpul depresiunii, încep să folosească droguri sau încearcă să pună în umbră realitatea „șarpe verde.“ Desi tratamentul medicamentos si tratarea alcoolismului si abuzul de droguri in boala independent primar, în cazul unei forme de depresie extremă, aceste dependențe -, ci un instrument pentru a atenua angoasa. Suitsidentov îngrijorător faptul că în mintea lui dreaptă, el nu va fi capabil de a efectua actul concepea de încetare a vieții, și elimină barierele conștiinței prin intermediul intoxicante.

Este extrem de periculos semnal: neașteptat, neobișnuit pentru o persoană sau apeluri vizite la prieteni, cunoștințe, rude. Individul încearcă să construiască o conversație, astfel încât intervievatul a simțit că, odată cu el la revedere pentru totdeauna.

Starea critică a persoanei: allopsihicheskaya derealizare - senzație dureroasă de irealitate, alienare, Fantoma de lume. Individul este într-o, o stare excitată extrem de alarmantă. Adesea autopsihicheskaya dezorientare, o persoană încetează să mergeți, să înțeleagă propria lor identitate și depersonalizarea - înstrăinarea de sine. Pot exista halucinații verbale convingătoare în formă de voturi, prin care se dispune pentru a face unele efecte pun în pericol viața.

Pentru copii și adolescenți, care simt că alți membri ai familiei nu le înțeleg, au tendința de a aranja o evadare din casă.

Comportamentul suicidar: Cauze

O atenție deosebită trebuie acordată celor care în trecut au făcut tentative de suicid au constituție depresivă sau afectiv labile și suferă de tulburări psihice. Cercetare Asociația Internațională de prevenire a sinuciderii (Asociația Internațională pentru prevenirea sinuciderilor), realizat în a doua jumătate a secolului trecut, au arătat că între 20% și 50% din victime ale realizărilor de sinucidere făcut încercări de a pune capăt vieții în trecut.

Factorii de risc acționează ca o problemă globală de stat, precum și caracteristicile individuale ale unei persoane, stilul său de viață. Principalele motive sunt:

Comportamentul suicidar: Diagnostic

Orice mențiune a morții și-a exprimat cu voce tare sau simptome de sinucidere trebuie să fie luate în serios. În cazul în care o persoană care arată amenințarea de sinucidere sau este pe punctul de a îndeplinirii o astfel de încercare, este necesar să se acționeze cu promptitudine, în mod rezonabil și în condiții de siguranță. Unele reguli cu privire la modul în care să se comporte cu un om, este programat să se încheie viața lor.

Ghid pentru acțiune și pentru a promova ideea de a avea de a vizita un specialist calificat. psiholog, psihoterapeut.

Încercați să nu părăsească singură persoană. dar, în orice caz, să nu impună sfatul lor stăruitoare. Trebuie să fii aproape de pacient, pentru a ascunde departe de ochii orice obiect care poate provoca daune fizice pentru a inspecta conținutul kit.

Tactica de comunicare cu pacientul - rolul de interlocutor atent. Încearcă să fii tu însuți, pentru a evita ipocrizia și teatralitate. Nu judeca și critica statul, și să fie pacient, deschis la minte, calm și încrezător de companie. Trebuie să dea persoanei o șansă de a vorbi, de a asculta cu atenție, nu numai cuvintele, dar, de asemenea, uitam de intonație, gesturi. Încercați să aflați ce planurile de viitor subliniat bolnav, dar nu să se angajeze în dezbateri, să nu încerce să impună cu forța punctul lor de vedere, spunând: „Tu trebuie să trăiască“ și să nu conteste: „Tu nu a venit să treacă“ Este important să se schimbe gândirea unei posibile sinucidere, cu o reflecție asupra moartea oricărui subiect pozitiv. Ar trebui să încerce să transmită omului că el nu este indiferent, ai nevoie de drumuri și altele că el este - o persoană decentă, respectabil, care închide este percepută așa cum este ea și sunt dispuși să ajute la rezolvarea problemelor existente.

În cazul în care o tentativă de sinucidere ia forma unei amenințări reale, trebuie să apelați imediat o ambulanță.

Oricine se întoarse lângă un om a îndrăznit la sinucidere, el nu se învinui că el nu ar putea împiedica dezvoltarea unor astfel de stare aproape critică. Nimeni nu poate interveni în sfera emoțională a unei persoane, o îngrijire medicală competentă poate preveni, opri și vindeca depresia. Dă vina pentru moartea prematură, nenaturală, nu (cu excepția cazului în desigur, persoana cu bună știință și în mod deliberat nu au făcut presiuni pentru acest pas). În cele mai multe cazuri, tentativă de suicid - un personal, conștient și deliberat, drepturi de decizie. Diagnostice mai buna simptome depresive extreme - pentru a permite fiecărui individ să obțină cunoștințele psihologice necesare, experiența și dreptul de a căuta aplicarea unor metode adecvate de rezolvare a problemelor, pentru a arăta valoarea și unicitatea vieții umane!