Comportamentul unui copil orb sau cu deficiențe de vedere

Observații privind dezvoltarea și comportamentul copiilor orbi la vârsta de trei luni, indică faptul că natura reacției și comportamentul sistemului, ele nu sunt cu mult diferite de copiii cu deficiențe de vedere de aceeași vârstă. Micile diferențe de comportament duce la faptul că, uneori, părinții nu observă defectul unui copil cu vârsta sub trei ani. Acest lucru se datorează structurii și caracteristicile unor acte mentale sugari.Același comportament și răspunsul copiilor nevăzători și cu deficiențe de vedere, poate, asta pentru ca în primele perioade ale comportamentului copilului este determinată de un complex de stimuli, iar el organizează comportamentul lor ca răspuns la doar un astfel de complex, deoarece nu este în măsură să aloce stimuli individuali. Pentru comportamentul copilului în această perioadă se caracterizează prin reacție la stimuli legate de hrănire, răsturnând, vorbire, mama, mirosul mamei și lapte, găinile în poziția de alimentare. Atunci când un copil este luat în brațe și plasat într-o astfel de poziție, se începe foarte devreme pentru a face miscari de supt anticiparea.

Acest comportament se numește „în“. Aceasta dovedește faptul că reacția senzorială primară a copilului, după cum sa menționat de către IM Sechenov, sunt generalizovany sau fuzionate, caracter nediferențiată. În legătură cu această pierdere de stimuli vizuali de stimuli complexe, care însoțesc fiecare act vital al activităților copilului, fără a aduce atingere anticiparea comportamentului unui copil orb, pregătirea pentru punerea sa în aplicare.

Cu toate acestea, oprirea din primele zile de la naștere are un efect semnificativ asupra ratei de dezvoltare mentală, ca întârzieri în comparație cu deficiențe de vedere formarea de percepții diferențiate, care, la rândul său, reduce activitatea mentală a copilului orb în raport cu lumea exterioară, deoarece este diferențiere, adică. e. alocarea de percepții, atribuirea lor la anumite obiecte familiare, se extinde și îmbogățește activitățile indicative, oferind copilului o atitudine pozitivă față de obiectele și fenomenele lumii exterioare.

Monitorizarea dezvoltării copilului orb în fază incipientă arată o scădere semnificativă a activității sale generale și mobilitatea semnificativ mai mică în primele perioade de dezvoltare.

Ia act de lipsa de dorință sau interes în a stăpâni lumea exterioară, pentru a juca, jucării, și satisfacția cu faptul că el a fost lăsat singur. Pentru un astfel de copil este caracterizat prin mișcări sau acțiuni samostimuliruyuschie stereotipe.

Aceste caracteristici fac posibil să se concluzioneze că apatia și lipsa de inițiativă, precum și starea de neliniște excesivă, nu creează condiții favorabile pentru a stăpâni lumea materială a copiilor, iar aceasta, la rândul său, conduce la întârzieri în dezvoltarea mentală.

tmechaetsya tiflopsihologicheskoy În literatura de specialitate internă, nivelul de dezvoltare a copilului restante orb cu deficiențe de vedere are loc la o vârstă fragedă, cu toate că în comportamentul extern este dificil de identificat diferențe specifice decât declinul activității globale în orb. În literatura de specialitate străină, întrebarea cum, și modul în care să se refere la dezvoltarea orb și cu probleme de vedere, rămâne discutabil.

Dezvoltarea mentală este cea mai intensă în activitatea. Această teză de bază a științei psihologice și tiflopsihologicheskoy interne direct la problema proceselor compensatorii la copii, deoarece formarea procesului de compensare se desfășoară în activitățile.

La o vârstă fragedă pentru un copil la un adult chat este un proces în care este de a dobândi cunoștințe despre lume. În timp ce reducerea semnificativă a activității de comunicare este dificil, mai ales în prima lună, chiar și în mod normal dificil de a vedea un copil văd un răspuns la comunicarea constantă cu el adult. Cu toate acestea, organizarea comunicării cu luna văd copilul este necesar, în ciuda faptului că el nu și-a exprimat atitudinea față de adult, dar se pregătește numai răspunsurile. Dezmierdand copilul, conversație afectuos, jucării care arată i-au dat experiențe plăcute, ridică tonul emoțional și metode sunt efecte complexe și de comunicare emoțională în educația și promovarea în dezvoltarea mentală este normal să vadă copilul în primele luni de viață.

Cum pot depăși și de a preveni activitatea copilului slab orb? Ce ar trebui să facă părinții la acest lucru?Există nevoi de bază pentru toți copiii. Și copiii cu deficiențe de vedere nu sunt o excepție aici. Ei nu numai că au nevoie de dragoste, îngrijirea părinților și a altor adulți, dar au, de asemenea, trebuie să știe că sunt iubiți. Dragostea și atenția asupra copiilor - este o condiție importantă pentru a asigura creșterea lor și dezvoltarea normală. Copii trebuie să se simtă în siguranță fiind cu persoane familiare într-un cadru familiar. Adulții, în special părinții, pentru a ajuta să crească și să permită să fie activ și să învețe din succesele și greșelile lor.

Cu toate acestea, în educația copilului orb are propriile sale dificultăți. Prima comunicare de a vedea copilul mai des vizual - ochi pentru ochi. În a doua lună de comunicare poate fi efectuată cu un copil cu probleme de vedere, atunci când el se află în pat. Adult, care acționează în auzul lui, vederea, mangaindu-l, provocând o reacție. În a treia lună, un copil cu deficiențe de vedere el însuși începe să caute pentru comunicarea cu un adult, el are o „revitalizare complexă.“ În luna a patra, copilul ascultă vocea unui adult, în căutarea pentru el, încercând să răspundă la apariția sunetului său, mișcare, încercând să pronunță sunete și silabe individuale este situația de comunicare. În a cincea și a șasea luni este o schimbare semnificativă în dezvoltarea psihologică a unui copil cu probleme de vedere, relația sa cu adulții. Mișcările și sunetele sunt alocate din compoziția de ansamblu a mișcărilor expresive, iar copilul devine un mijloc de comunicare. Și dacă nu există comunicare vizuală, părinții, uneori, cred că nu poți comunica cu copilul dumneavoastră, joacă și de multe ori l-au lăsat în pace.

Deci, Mary K. făcea tot ce este necesar pentru fiul său de cinci luni orb, îmbrăcat, hraniti cu o dieta, o baie, schimba scutece. Eu o fac repede, în liniște, fără un cuvânt, și l-au pus în pat într-o cameră separată pentru el nimeni nu a intervenit. Întrebat dacă fiul ei simte că este iubit și îngrijit, a provocat nedumerire în mama, ca ea nu știa cum se poate spune despre ea.

Cu toate acestea, dezvoltarea trebuie să comunice un copil orb și încurajarea lui în primele luni de viață au aceleași obiective și puse în aplicare aceleași metode și tehnici ca cea a reperată. mângâindu-o voce moale, stimuli termici senzație plăcută sunt cele care pot fi percepute de către copil orb și poate determina răspunsuri activ. Uneori, părinții se găsesc modalități de a comunica cu copilul, dar cel mai adesea ei trebuie să-l învețe.

Trebuie să vorbești în mod constant pentru copil. Vorbeste cu el despre ceea ce este bun, pentru a discuta cu el, că el va pregăti pentru prânz și cină, vremea, etc. Noi trebuie să-l numim adesea pe nume, la sunetul numelui a devenit familiar cu el.

Acesta permite copilului sa stie nu numai ceea ce el a fost obtinerea de atenție, dar, de asemenea, să-și amintească multe dintre cuvintele pe care le aude, și le asociază cu lumea reală experiență. Acestea sunt cuvinte ca „sticla pentru a bea, biscuiți, o baie,“ etc.

În primele zile ale contactului fizic apropiat cu un copil este o formă necesară de comunicare. Trebuie în mod constant atunci când copilul este treaz, să fie împreună cu el pentru a juca, vorbi, etc. Treptat, el învață să recunoască pe alții prin vocile lor, pași, modul în care îl țin.

În cazul în care copilul este prea puțină viziune reziduală, avertizează-l să vorbească apar uneori speriat la simpla apăsare neașteptată, înainte de a va lua pe mâinile sale.

Un copil cu probleme de vedere, ațintindu-lui pe fața mamei ei, poate răspunde la zâmbetul ei. Zâmbet de Copil este o uimitoare, emoțională și încălzește inima și sufletul evenimentului. Părinții sunt râzând cu el, vorbind și de joc, să-l facă zâmbet, iar copilul învață să recunoască fețele lor și să reacționeze atunci când vede părinții despre ei înșiși. Acesta este începutul comunicării dintre mamă și copilul ei. Dar, în cazul în care copilul nu vede sau are viziune puțin reziduală, și anume nu există nici un contact așa-numitul „ochi pentru ochi“, mama se simte nesigur atunci când se ocupă cu el. Cu toate acestea, lipsa contactului cu ochii nu înseamnă că copilul nu se simte și nu observați. Scrutând puțină acțiune (Gulen, neastâmpăr, stropi mâinile, etc), se produce atunci când primește un discurs la atingere, mama își dă seama că copilul reacționează la acesta. După un timp, el va „vorbi“ cu ei, făcând sunete diferite. El va învăța să distingă vocile membrilor familiei și să le răspundă, pentru a determina camera în care se află.

Copilul este foarte devreme și într-un timp scurt, în perioada sensibilă de dezvoltare a auzului posedat tonul limbii materne, și este foarte important pentru dezvoltarea în continuare.

Copiii care sunt lasati singuri, devin insensibil la sunetele din jurul lor și să ignorați oameni. Și în cazul în care copilul este permis să rămână în mod izolat, ar putea duce la o încetinire sau de întrerupere a dezvoltării sale.

Se poate blocat permanent la un anumit nivel de dezvoltare mentală. Părinții trebuie să ajute copilul să învețe să iubească contactul apropiat cu adulții (balansoar, cântând, giugiuleală, etc.). Treptat, copilul se obisnuieste la atingere si contactul cu oamenii devine necesar.

Acest zambet este blind-ul apare mai târziu decât colegii lor cu probleme de vedere. Ele sunt mai dificil să se facă distincția părinții de la alți membri ai familiei, așa cum le văd. Un copil orb nu poate răspunde la un zâmbet tăcut, pentru că ei nu știu dacă să zâmbească, dar el va fi fericit să zâmbească atunci când, să învețe să recunoască vocile părinților în timpul unui joc cu ei.

Bazat pe materiale LI Solntseva, SM bun
„Educația copiilor mici orbi.“

  • Comportamentul unui copil orb sau cu deficiențe de vedere
  • Comportamentul unui copil orb sau cu deficiențe de vedere
  • Comportamentul unui copil orb sau cu deficiențe de vedere