Copiii cu deficiențe de vedere modul de a detecta și corecta abaterile

Astăzi, există un număr foarte mare de copii cu deficiente de vedere.

Cauzele de vizibilitate slabă la copii pot fi mai multe: de la genetica de a cumpăra. Dar astăzi, acestea sunt ușor de diagnosticat și pot fi corectate. Cu toate acestea, pentru unii copii este în procesul de creștere probleme ștanțate viziune care au nevoie de timp pentru a recunoaște și de a trata.Ceea ce este considerat de copii cu deficiențe de vedere

Afectarea vederii interfereaza cu copiii invata despre lume, limitând orientarea lor în spațiu, îi privează de posibilitatea de a se angaja în activitățile lor preferate.

Cauzele scăderea acuității vizuale la copii

Cum de a recunoaște o depreciere vizuale la copii

Există metode pentru detectarea timpurie a copiilor cu tulburări ale ochiului. Este câteva teste pentru a determina riscul și, astfel, face toate eforturile pentru a remedia situația.
Cel mai simplu dintre ele pot fi deja efectuate la vârsta de trei luni.

Ia o lanternă luminoase sau strălucire jucărie. Păstrați-l la o distanță de 10-15 cm de fata copilului, deplasându-l în direcții diferite. Stai cu ochii pe mișcările copilului. Dacă el nu arată nici o reacție, trebuie să consultați imediat un specialist.

Copiii cu deficiențe de vedere sunt împărțite în trei grupe principale:

  1. copii orbi;
  2. Copiii cu deficiențe de văz, subiectul și care nu fac obiectul recuperării;
  3. strabism.

În orice caz, copiii cu probleme de vedere necesită o atenție specială. Pentru copiii nevăzători și cu deficiențe de vedere este foarte importantă etapă în dezvoltarea este de a introduce intervalul de sunet, ca și cunoștințele lor a lumii este, în principal din cauza pierderii auzului.

Important pentru acești copii sunt și activitatea fizică: jocuri în aer liber, pentru a dezvolta și consolida nu numai viziunea, dar, în general, aparatul vestibular, țesutul muscular și sensibilitatea tactilă a copilului. Alegerea exercițiilor are loc, ținând seama de boala copilului, facultățile sale mentale. Toate acestea și mai mulți părinți pot face singur acasa.

În țara noastră, există mai multe centre diferite corecționale care ajuta copiii cu deficiențe de vedere pentru a face față cu o problemă gravă.

Viziune în dezvoltarea copilului

Percepția vizuală optică este realizată analizor cu sistem complex neuro-receptor de implementare percepția stimulilor vizuali și analize. Structural și funcțional analizatorului vizual - cel mai dificil și corpul cel mai avansat interactioneaza cu altele (cu motor, tactile, auditive) și care formează cu ei complex sistem dinamic de comunicare.

Analizatorului vizual constă din partea periferică (ochi), carte de conductoare (nervul optic, nervul optic, precum și formarea subcorticale) și card principal (cortexul vizual localizat în regiunea occipitală).

tulburări congenitale ale analizorului optic pot fi cauzate de impactul unei varietăți de factori patogeni în timpul embriogenezei (toxoplasmoza, inflamație, tulburări metabolice) sau factori genetici (transmiterea ereditară a unor defecte vizuale). Prin etiologia anomaliilor ereditare pot fi clasificate:

  1. microftalmiei - schimbarea structurală brută a ochiului;
  2. antoftalm - fără ochi congenitale;
  3. cataractă - opacifierea cristalinului;
  4. Distrofia pigmetnaya (degenerare) a retiniene, caracterizată prin îngustarea câmpului vizual;
  5. astigmatism - refracție, adică, puterea de refracție a ochiului ...

anomalii dobândite predominante mai puțin congenitale. Cu toate acestea, hemoragie intracraniană și intraoculară, traumatism cranian, datorită forței de muncă complicate, diverse leziuni cerebrale traumatice in perioada postpartum poate duce la afectarea vederii. Glaucom, atrofie optică, boala a sistemului nervos central (meningita, meningoencefalita), complicații ale gripei, de asemenea, pot provoca diferite grade de tulburări ale funcției vizuale.

În practica școlară, de foarte multe ori există tulburări vizuale progresive: miopie și hipermetropie.

Gradul de afectare vizuale la copii

Copiii cu deficiențe de vedere modul de a detecta și corecta abaterile
Gradul de afectare a funcției analizatorului vizual este determinată de o scădere a acuității vizuale. Acuitatea vizuală a majorității oamenilor, se caracterizează prin capacitatea de a identifica litere și semne de rând zecea a mesei la o distanță de 5 m, este egal cu 1,0 și este considerat normal. Testul, care determină această litere distanță și semne cincilea rând are acuitatii vizuale 0,5, iar primul rând - 0.1.Dacă acuitatea vizuală mai mică de 0,1 este folosit de degete. Un număr de copil despărțit degetele mâinii în regiunea de 5 m, are o acuitate vizuală egală cu 0,09. Același cont de degete la o distanță de aproximativ 2 m corespunde acuitatii vizuale 0,04 0,5m - 0,01, iar la o distanță de 30 cm - 0,005.

acuitate vizuală, cu care copilul nu face distincție între degete, vede doar lumina este perceptia luminii. Dacă el nu se poate distinge lumina de întuneric, acuitatea vizuală egală cu zero. Luând ca bază gradul de afectare a funcției vizuale, copiii cu persistente depreciate, împărțit la nevăzători și cu deficiențe de vedere.

copii orbi - copii cu o lipsă totală de senzații vizuale, sau pentru a salva percepția luminii sau a vederii reziduale (acuitatea vizuală maximă 0,04). Distinge diferite grade de pierdere a vederii:

  • absolută (totală) orbirea, în care senzațiile vizuale sunt complet absente (percepția luminii și tsvetorazlichie);
  • orbire practică, în care este stocat sau perceptia luminii la nivelul de a distinge între lumină și întuneric, sau viziune reziduală, care permite să contorizați degetele unei persoane, pentru a distinge forme și siluete.

Majoritatea copiilor orbi au viziune reziduale.

Abateri și nereguli în dezvoltarea

Factorul timp debutul defectului vizual este esențială pentru dezvoltarea mentală și fizică a copilului orb. Mai devreme a venit orbire, abaterile mai notabile ale dezvoltării mentale. Ea se manifestă într-o varietate de abateri secundare.

În cazul în care boala cu nașterea copilului nu primește nici un stoc de reprezentări vizuale. Dificultățile apar în poziția verticală a corpului, frica de spațiu și de elemente noi duce la o întârziere în dezvoltarea spațiului și a activității obiective.

Prima manipulare de specialitate și acțiunea funcțională separată cu obiectul apar la copiii nevăzători după doi ani. hipoplazia orientare spațială grosieră determină hipoplazie mersului, inhibă formarea corpului. Destul de compus diferit de dezvoltare a copilului, care și-a pierdut vederea la o vârstă mai înaintată. experiența anterioară disponibile de impresii vizuale facilitează dezvoltarea abilităților motorii, activitatea obiectiv, formarea de idei și concepte.

De o mare importanță pentru predicția dezvoltării mentale a copilului va avea și caracteristicile individuale ale inteligenței, emoționale și volitive și personalitatea copilului în ansamblul său, precum și inițierea la timp a educației speciale.

Într-un subdezvoltare copil orb a sferei emoționale este conectat cu limitarea sau imposibilitatea percepției mijloacelor expresive, ca un aspect, un gest, expresii faciale. Aceasta, la rândul său, exacerbează formele subdezvoltării de comunicare în stadii incipiente de dezvoltare a copilului.

Studiile de patologie ale sferei senzoriale au confirmat ipoteza L. S. Vygotskogo privind dezvoltarea inegală a copilului anormal.

Dacă aveți un copil heterochrony sănătos este un stimulent pentru formarea de noi sisteme funcționale, atunci un copil anormal cu o anomalie în domeniul senzorului există o nepotrivire în dezvoltarea de sisteme individuale, care împiedică dezvoltarea generală. Această caracteristică neuniformitate de dezvoltare și are un copil orb.

Dacă aveți un copil sănătos la jocul de bază de acțiune sunt obiecte familiare, atunci blind-ul, în conformitate cu L. N. Solntsevoy, joc de acțiune nu poartă informații despre un anumit subiect.

Experiența sărăciei, dezvoltarea slabă a motorului subiect sau de vorbire relativ intacte creează unicitatea activității de joc copil orb, care are loc sub forma unor mișcări repetitive monotone, dar însoțite de un flux mult mai mare de acțiune verbală. Diferența dintre vorbire și acțiune nu este redusă fără o pregătire specială. Acesta este un prim exemplu de o dezvoltare asincronă.

copil orb își păstrează domeniul de aplicare de dezvoltare psihofizică considerabile și posibilitatea cunoașterii depline. un copil orb se bazează pe analizori au păstrat o activitate mentală normală. Un astfel de copil într-o educație specială formată tehnicile și metodele de utilizare a pielii, auzului, analizoare de motor, ceea ce reprezintă o bază senzorială pe care se dezvoltă procesele mentale.

Pe această bază, să dezvolte forme superioare ale funcțiilor cognitive (atenție, gândire, vorbire, evoca imaginație, memorie), care conduc în procesul de plată. procesele de compensare la copii orbi ia cel mai eficient loc în legătură cu activitățile corecționale și educaționale pentru a remedia deficiențele funcțiilor motorii, orientarea în spațiu.

copii cu deficiențe de vedere

Copiii cu deficiențe de vedere modul de a detecta și corecta abaterile
Un grup relativ mare în comparație cu blind-ul face copii cu deficiențe de vedere cu acuitate vizuală în ochi mai bine văzând folosind puncte 0.05-.4.

Diferența principală dintre nevăzători copii cu deficiențe de vedere din acea viziune rămâne principalul mijloc de percepție. Visual Analyzer este lider în procesul educațional, ca și la copii normali văd acest lucru. E. Alte analizoare sunt un substitut pentru funcția vizuală, așa cum se întâmplă în orb.

O parte semnificativă a copiilor cu deficiențe de vedere se încadrează într-o școală specială, după câțiva ani în școlile de masă, în cazul în care au experimentat diverse dificultăți în activitățile de învățare.

În condiții de regim școlar normal ele pot veni de vedere supratensiune. profesor de școală primară de școală de masă trebuie să recunoască imediat copil cu deficiențe de vedere din clasă și să se consulte cu un specialist cu privire la oportunitatea educației sale în continuare în școlile de masă sau în direcția unei instituții de corecție specială.

instituții corecționale

În instituția corecțională a formei III luată copiii orbi și a copiilor cu viziune reziduală (și sub 0,04) și o acuitate vizuală mai mare (0,08), în prezența unor combinații complexe de tulburări ale funcției vizuale cu boli oculare progresive care duc la orbire; Perioada de formare totală - 12 ani.

Corecțional specii instituții IV luate pentru copii cu deficiențe de vedere, cu acuitate vizuală 0.05-.4 în ochi mai bine văzut. Acest lucru ia în considerare starea altor funcții vizuale (vedere, acuitatea vizuala pentru vederea de aproape), forma și cursul procesului patologic.

Copiii pot fi luate la o acuitate vizuală mai mare cu boala progresiva sau recurente este de multe ori în prezența fenomenelor astenice care apar în citire și scriere, la o distanță de aproape. În plus, corecțional tip instituție IV acceptă copiii cu strabism și ambiliopiey având o acuitate vizuală mai mare (peste 0,4) pentru a continua tratamentul.