Cultura de Aur „Columbia toate foarte tarile dezvoltate ... - istoria bijuterii

„Cultura de Aur» Columbia

Indienii din Columbia nu a construit oraș de lux și nu știa scris. Dar, în memoria omenirii, ele rămân de neegalat pentru toate bijutieri.


Istoria Columbia a început cu mult înainte de a pune piciorul pe pământ american cel care a dat numele său - navigator Hristofor Kolumb. Oamenii de știință au o teorie pe care unii oameni care au mutat în America, sa stabilit mai întâi în ceea ce este acum Columbia, s-au dezvoltat propria lor cultură, care în cele din urmă răspândit la nord și sud. Astfel, DC poate fi considerat un așa-numitul leagăn civilizațiile mari ale Lumii Noi. În favoarea acestei teorii spun date de cercetare arheologică. Ele arată că culturile columbiene au multe în comun cu două dintre cele mai avansate centre ale Americii antice - mezoamericană (America Centrală) și tsentralnoandinskim. Pe teritoriul columbian literatura și unele țări vecine, numit regiunea intermediară între Mezoamerica și regiunea andină. În plus, poziția geografică favorabilă Columbiei: este echidistant față de cele două puncte extreme ale continentului, prin care a fost posibilă persoană care vine în America.

Tehnica de „ceară pierdută“

Cultura de Aur „Columbia toate foarte tarile dezvoltate ... - istoria bijuterii
Aurul a devenit partenerul constant al indienilor columbieni, chiar și în cele mai vechi timpuri. Western Columbia, au existat mai multe centre majore de minerit metale prețioase - Buritica district (departament modern al Antioquia) și bazinul hidrografic al Alto Cauca. Spaniolii, pentru a dezvolta aceste meleaguri în secolul al XVI-lea. Am scris despre „venele de aur, care se întindea de-a lungul falezei râului, constând aparent din ardezie specii aproape albe; o parte din mine a ajuns la trei etape (etapa - 180 metri) adancime ". conchistador spaniol Vasco Balboa, care a vizitat în 1513 Buritica a declarat într-o scrisoare împăratului, „să sape pentru aur fără dificultate în două moduri. Una dintre ele este faptul că se așteaptă la o râuri mari de apă care curge în canioane, iar atunci când căderea de râu și se usucă, aurul, se spală de prune de munte și a adus la Sierras (lanțuri muntoase), rămâne pe suprafața sub formă de boabe grosier (indienii s-au spus că ei ajunge la dimensiuni sau pumn portocaliu), și, de asemenea, sub formă de plăci netede. O altă metodă de extracție a aurului este ceea ce este de așteptat atunci când Sierra iarbă uscată, după care este aprins, și apoi trimis la căutările pe un deal și de șes și de a găsi o mare cantitate de aur este topit în lingouri și acest lucru să plătească off de la Cacique (lider) “.

Dezvoltarea de pre-hispanic de afaceri de bijuterii din Columbia a contribuit la doi factori: descoperirea în vaste depozite vechimi aur, cupru, smaralde și creativitatea remarcabilă a locuitorilor săi. Bijutier de artă datează din secolul VII. BC dar poate fi apărut ori chiar mai devreme. Este ascuțită pentru două mii de ani și nu a dispărut încă de la începutul genocidului amerindienilor.

Cultura de Aur „Columbia toate foarte tarile dezvoltate ... - istoria bijuterii

meseriași Drevnekolumbiyskie preferat să lucreze cu tumbaga sau alamă roșie, - cupru și aliaj de aur într-un raport de aproximativ 30 (aur) la 70 (Cu). Tumbaga apreciat că nu au necesitat o temperatură de topire ridicată, poate fi obținută dintr-o varietate de nuanțe prin modificarea raportului componentelor. Mai întâi tombac încălzite la până cupru combinat cu oxigenul, nu a dat oxid. Prin intermediul infuzii de plante speciale sau urină, cupru pre-temperat îndepărtate de pe suprafață, unde a rămas în strat subțire de aur îmbogățit. Tumbaga preparate în tuburi de lipit, de creuzete și creuzete din care lucrează pe cărbune. Nu bijutieri ocazionali numit „stăpâni de foc“.


Cultura de Aur „Columbia toate foarte tarile dezvoltate ... - istoria bijuterii
Atunci când sunt utilizate diverse echipamente de prelucrare a metalelor pentru forjare, călire, embosare, turnare în forme din argilă refractară, purificarea aurire local, lipire, granulare etc. aptitudini speciale echipament necesar „a pierdut (sau pierdut), ceara.“ Pluralul primul produs din argile și cărbune, apoi este acoperit cu ceară de albine și un alt strat de argilă, lăsând loc pentru pâlnie. Figura argilă încălzită pentru a topi ceara în spațiul eliberat și metalul topit. Forma inglobate aliaj de aur la cald cu cupru, presupunem configurația produsului primar. Învelișul exterior al argilei este rupt, metalul apar repeta figura forma de ceara. Ei lustruit cu nisip fin, pietre netede și alte materiale pentru a produce o stralucire de aur. Această tehnică permite de a produce elemente de o frumusețe excepțională, cu ornamente elaborate și să le reproducă serii întregi.

„Regele de aur“ muiskov

În Columbia au existat mai multe „culturi de aur“. În al II-lea. BC există cultură Chibcha-muiskov - cea mai avansată civilizația din Columbia antică. Cuvântul „Chibcha“ vine de la zeul șef Aboriginal - (- „sprijin Chibcha“ tradus din limbile indiene) Chibcha-Ciuma. Sami Chibcha se numeau muiskami ( "oameni"). Cultura Muiska a dezvoltat în platoul Bogotá care răspândit la o altitudine de 1800-2700 m deasupra nivelului mării. Chibcha stabilit în aceste părți, cu un climat destul de dur, după o lungă călătorie care a început pentru unele din America Centrală, pentru alții - în Llanos de est. Cel mai probabil, indienii au dus la migrațiilor dorința de a dobândi noi terenuri. Mai târziu, au luat parte astăzi în Panama și Ecuador. Zona muiskov Empire să depășească 30 mp. M. km. Numărul acestora, în funcție de diferiți cercetători au variat de la sute de mii la un milion de oameni.

Cultura de Aur „Columbia toate foarte tarile dezvoltate ... - istoria bijuterii


Muiski au fost foarte harnic. Economia lor a fost bazată pe agricultură. Indienii construit terase, folosind irigare artificială. Cultivat 13 soiuri de porumb, cartof, yuca, fasole, kibia (la gust ca un nap), arracacia xanthorrhiza (țelină andin), Pitta (un fel de Agave), fasole, dovlecei, rosii, ananas, avocado. Chibcha vânat, pescuite și colectat miere, argint extras, smaralde, sare. Ei au dezvoltat bine-comerț. La sfârșitul fiecărei săptămâni, în așezări mari aranjate meserii. Și comerțul efectuat cu alte națiuni. Sare și exportate în principal smaralde și cumpărarea de aur. Chibcha - numai oameni de pre-columbiană America, care au avut bani. Ca unitate de schimb folosit discuri mici de aur cu un diametru de 3-4 cm.

Bijutier arta Chibcha a avut o serie de caracteristici distinctive. Masters această zonă nu recurg la tehnica de placare cu aur. Principalele motive decorative de bijuterii de artă - sculpturi delicate și reliefuri din sârmă. Muiskskim piatra bijuterii matrice de aplicare specifice pentru fabricarea de articole similare.

Cercetătorii împărtășesc elemente de aur cultura Muiska în două categorii: lucruri pentru utilizarea de zi cu zi și obiecte rituale - tunhas, a primit numele de la distorsionata muiskskogo «chunso» (idolul victimă). Primele includ coroană, diademă, diademe, coliere și brățări înșirate pe șireturi de aur figuri de broaște, șerpi, șopârle, pești, maimuțe, păsări, ovale, rotunde și pandantive dreptunghiulare pentru nas și urechi, placa pieptului sub formă de inimă și conduce, coliere , ace, brose, linguri, cupe, vase, căști de protecție, sulițe, scoici, imagine ochi, gura si organele genitale. Tunja - o sculptură mică de aur: figuri umane plate cu trăsături faciale, desigur, elemente de îmbrăcăminte și bijuterii, arme, figurine de animale, compoziția de grup a vieții de zi cu zi și politică. Tunja - top bijuterii de arta de indieni vechi din Columbia. In mod surprinzator, acestea sa faca fata unei tehnici complicate, și a realizat un ideal lustruit avioane modele fără defecte, precizie de unghiuri proeminente porțiuni perfecțiune se confruntă cu simplitatea unor linii cu complexe tese altele.


"Lost City" Tyrone

Cultura de Aur „Columbia toate foarte tarile dezvoltate ... - istoria bijuterii
In jungla tropicala din Sierra Nevada se află așa-numitul Tyrone a pierdut orașul a descoperit Jefuitorii de morminte în 1975. Arheologii au găsit orașul a fost construit în secolul al XIII-lea. și a fost un conglomerat al celor două sau trei sute de așezări mari. Indienii au încercat să se adapteze la mediul natural, nu pentru a supune natura însăși, așa cum a încercat să facă mulți dintre vecinii lor de pe continent. Pe pantele masivului muntos Sierra Nevada au construit terase nivelat, pe care bambus și cabane din lemn, cu fundații de piatră, acoperite cu frunze de palmier.

conchistadorii spanioli în secolul al XVI-lea. aspru pedepsiți locuitorii orașului antic: unii au fost uciși, alții au fost adunați în vale, unde mulți au murit de foame. Tyrone oraș magnific a fost uitat si abandonat timp de aproape patru secole. Acum Tayrona National Park trăiesc descendenții locuitorilor - Kogi indieni și Arawaks. Ele sunt angajate într-o agricultura terasat, apicultura, precum și suveniruri: brățări și coliere de scoici și sticlă vulcanică, figuri de oameni și animale din lut pictate, panglici și centuri brodate, vase de lemn și tigve uscate, sandale realizate din fibre de palmier.

Oamenii-ikotea și vecinii lor

În mijlocul râului Cauca în 600-1400 ani. Trăim puternic, bine construit, frumoase (cronicarii scrise spaniolă) Quimbaya indieni. Quimbaya poseda toate tehnicile posibile în timp ce lucrează cu aur și tumbaga. Ei au fost cunoscute pentru o iarba speciala, care a dat moliciune metalului. Produsele lor sunt de mare realism și ușurința de finisare. Ele sunt antropomorfe și zoomorfe, au motive naturale și de multe ori decorate cu imaginea omului. Quimbaya a lăsat un colier de aur, brățări, bijuterii pentru nas și urechi, sceptre, pălării, ace, tuburi, aruncătoare de lance, mortare cu ornamente florale pentru prepararea de gumă de mestecat din coca, care au fost folosite în ceremonii religioase, figuri mici înghețate în diferite ipostaze de oameni din interiorul ale căror oase au fost găsite carbonizate.

Cultura de Aur „Columbia toate foarte tarile dezvoltate ... - istoria bijuterii
În domeniul Quimbaya a fost unul dintre cele mai importante centre miniere de aur de istorici spanioli XVI-XVII. Ei le-au numit cele mai bogate popoarele indiene din nordul Americii de Sud. Cronicarul Sierra De Leon a scris:“... noi seniori a avut mari rezerve de aur. Printre altele, își prind ochi, a fost de bijuterii de aur și cupe mari de aur din care au băut vinul. Am văzut cacique numit Takurrumbi prezentat capitanul Jorge Robledo o ceașcă cu o capacitate de doi asumbre (masura lichid, aproximativ 2,16 litri). În al doilea rând ceașcă, mai spațios și frumos, el a prezentat Miguel Muñoz. "

În bazinul râurilor Sinu și San Jorge (nord-est Columbia) peste două mii de oameni au trăit sinusal. Aici, întinderea nesfârșită de savana că, în sezonul uscat și deshidratat roșu-fierbinte, iar în sezonul ploios se transformă într-o mlaștină uriașă. explorator franceză a secolului al XIX-lea. Luis Stifler, care a călătorit în zonă, numită păcat „oameni-ikotea“ - în numele unei broaște țestoase mici, în funcție de regimul alimentar al locuitorilor savanei. În lucrările sale de bijuterii ikotea oameni-de multe ori a apelat la mlaștinile lumii înconjurătoare. Masters din decor de aur, pe care imaginile erau păsări, șopârle, ființe antropomorfe și animale (jaguari, cerbi, crocodili, murovedov și colab.).

În mileniului I AD. Pacific coasta din Columbia, și valea râurilor Dagua Kalima Kalima a fost locuit de indieni. bijuterii lor sunt mari. ne Atins ace kalimskie, broșe, măști cu ornamente nazale și cercei agățat în relief frontierele geometrice, sticle de var este folosit in guma de coca, și multe alte elemente care descriu animale și ființe mitologice, demi-poluzverey.

Printre produsele bijutieri culturii Tolima (West Columbia) sunt cele mai frecvente păsări stilizate și lilieci, precum și schematice figuri umane plate și unghiulare.

Zona Master of Nariño (Southern Highlands țară) fabricate ornamente mamare, plăci pentru aplicații în țesut, ornamente cercel nazale și cu motive decorative geometrice sau reprezentări stilizate de animale, în special maimuțe.

Cultura de Aur „Columbia toate foarte tarile dezvoltate ... - istoria bijuterii
Conchistadorii spanioli au început cucerirea terenurilor indiene în secolul al XVI-lea. fără milă jefuit indieni devastat temple și morminte în căutarea de aur. Un total de 1537-1840 de ani. Columbia au fost exportate mai mult de 35 de milioane de uncii de metal prețios (!). Există o nouă uakeros ca „profesie“ (de la kechuanskogo „huaca“ - sanctuarul) - vânători, care au jefuit înmormântarea indiană. Studiul științific al culturilor precolumbiene implicate, de regulă, istoricii străini și arheologi. Ca urmare, elementele unice de aur sunt în muzee și colecții particulare din Madrid, New York, Chicago, Londra, Paris, Roma, Berlin și Leipzig.

Columbia nu și-a pierdut toată averea lui doar prin entuziaști. Printre acestea se numără arheologii columbian și etnografi Vicente și Ernesto Restrepo, care a adunat în urmă cu o sută de ani, o mare colectie de lucruri muiskov și americaniștii francez Paul Rivet, care a inițiat în 1939, în Bogota cu Banca Republicii a fost creat de către Muzeul de aur.

ambasadorul Columbiei în România, Miguel Santamaria, în calitate de guvernator al Cundinamarca, Departamentul, în cazul în care legendarul Guatavita, a făcut eforturi mari pentru a studia „lac de aur“ și păstrați-l în forma sa originală. Astăzi Guatavita protejate de stat.

Având analogii în lume, „Muzeul de aur“ - mândria națională a Columbia. Acesta a pus aproximativ 30 de mii de exponate. Ea - pepite, lingouri, ustensile, monede, statui, armuri, măști moarte, reliefuri, mobilier, pahare, cârlige de pescuit, mumii, acoperite cu ornamente, precum și smaralde prime cu o greutate de câteva kilograme. La sfârșitul inspecției turiștilor conduc în mare cămară, întuneric și includ o lumină puternică. Și apoi, înainte de ochii vizitatorilor apar 12 mii de obiecte de aur orbitor.

Columbienii nu ascund bijuteriile strămoșilor lor glorioase. Jewellery pot fi văzute peste tot, chiar și la aeroportul internațional din Bogota „El Dorado“, care a creat o expoziție mobilă de bijuterii de lux din aur.


Cultura de Aur „Columbia toate foarte tarile dezvoltate ... - istoria bijuterii

Cultura de Aur „Columbia toate foarte tarile dezvoltate ... - istoria bijuterii