Cum se determină aciditatea solului în casă 1

Cum se determină aciditatea solului în casă 1
Problema de ce fel de sol de pe dacha, deflector multe gradinari novice. Conceptele de „tipul de sol“ și „aciditatea solului“ par termeni esoterice din lexiconul de oameni de știință, oameni de știință sol. Cei mai mulți oameni care nu au educație specială, nu este clar modul de a determina aceste caracteristici. Si cel mai important - dacă este necesar să se facă acest lucru și de ce.Nu e de mirare aproape toată literatura referitoare la cultivarea diferitelor culturi, secțiunea privind caracteristicile preferate ale solului stă pe unul dintre primele locuri. Adesea este modul în care solul de la site-ul este de legume adecvate, flori și pomi fructiferi, succesul cultivării lor. De exemplu, în grădină gestionează remarcabil cartofi, plăcut la culturi verzi ochi, zmeură fruiting abundente și căpșuni. Dar sfecla in fiecare an pierdem departe și este bolnav, în ciuda grija meticuloasă. Și cottagers conștient că vine de la aversiune vegetală la aciditate crescută.

Cunoașterea nivelului de aciditate la sol în curte alocată va ajuta să aleagă plantele potrivite pentru plantare și pentru a stabili măsurile necesare pentru îmbunătățirea calității solului. Pentru a face acest lucru, nu este nevoie să se îngropa în junglă științifică. Este suficient să stăpânească cunoștințe generale despre care sunt solul și ce să facă pentru a le înnobila, dacă este necesar.

Ce este solul?

La prima vedere, solul pare uniformă, dar, în realitate, acest lucru nu este cazul. Este o structură complexă care cuprinde fracțiuni solide, apă, microorganisme și chiar aer. Fiecare componentă joacă un rol important pentru creșterea și dezvoltarea plantelor, dar cel mai important pentru ei, textura solului. În funcție de raportul dintre fracțiuni mari, mici și nămol de sol sunt împărțite în mai multe tipuri de bază:

Primele două tipuri sunt soluri ușoare. solurile argiloase Srednetyazholye și argilă - grea. amorse Lumina conțin de la 70% la 95% și mai multe fracții de nisip, adică mărimea particulelor de 0,01-3 mm. În solurile grele predominant așa-numita argilă fizică, cu alte cuvinte - nămol și particule de argilă este mai mică de 0,01 mm în diametru. Concentrația lor în soluri tyazheloglinistyh ajunge la 80% sau mai mult.

Există, de asemenea, soluri pietroase și pietriș, care sunt mult mai puțin frecvente, și constau în principal în fracțiuni mari. Că pe aceste soluri să crească fructe de pădure, legume și pomi fructiferi, este necesar să se formeze un strat de fertil în mod artificial, iar acesta este un subiect pentru o altă discuție.

Cum putem determina compoziția solului pe propriul dvs. site? Cea mai simplă metodă, care este adesea utilizată în domeniu, - metoda de Kaczynski. Acesta constă într-o mână de umiditate a solului la un aluat și rostogolindu pasta din diametrul cordonului rezultat de aproximativ 3 mm. Prin manipularea rezultatelor face una dintre următoarele concluzii:

 • dacă nu rulati cablul reușește, la toate, sau este prost își păstrează forma, solul este argilos lumina, nisip sau nisip;
 • în cazul în care cablul este împărțit în felii atunci când încercați să-l facă un inel, atunci solul este argilos, srednetyazholaya;
 • în cazul în care se dovedește nu numai pentru a forma un „vierme“, dar, de asemenea, să-l transforme într-un inel, atunci este sigur să se presupună că sunteți un proprietar de site cu o grele, soluri argiloase.

Desigur, această estimare este foarte aproximativă, dar aplicarea practică a acestor cunoștințe, vei fi destul. Pochvotip Fiecare are avantaje distincte și unele dezavantaje, evaluarea în mod corect că este posibil să se obțină o recoltă bogată și sănătoasă pentru orice motiv.

Prima structură mecanică afectează caracteristicile fundamentale, cum ar fi permeabilitatea la aer și apă, capacitatea de a retine umezeala si nutrienti. În funcție de combinația acestor calități ale diferitelor soluri necesită o abordare diferită în tratarea lor.

Argiloase și argiloase solurile sunt saturate cu mai mult decât util pentru o varietate de plante cu compuși minerali. In plus, ele dețin apă bine, și a achiziționat suplimentar structura aparținând compușilor organici și minerali. Dar, în aceste soluri, există un dezavantaj major - acestea sunt prea grele. Acest lucru înseamnă că acestea sunt predispuse la stagnarea apei și a apei de logare. Mai mult decât atât, după ploaie pe suprafața argilos și argilă crusta solidă formată care împiedică aerarea rădăcinilor. Atunci când există un deficit de aer regulat bacterii benefice locul de muncă mult mai rău, digestia lent materie organică. Dar a creat un mediu favorabil pentru creșterea plantelor microorganisme anaerobe opresive. În primăvara unor astfel de soluri se usuce si sa se incalzeasca mai mult timp.Pentru a îmbunătăți structura solului grele aplicate prin nisipul lor slăbirea sau rumeguș putrezit. Puteți face și rumeguș proaspete, dar atunci ar trebui făcută numai în toamnă, după umezirea a soluției care conține azot preparat din îngrășământul adecvat. Cantitățile de agenți de dezintegrare depinde de cerința de densitate a solului și a culturilor care sunt planificate să crească.

acționează efectiv asupra structurii bălegarului-aterizare verde a plantelor. Pentru argila si argilos este mai bine să aleagă reprezentanții cereale (secară, ovăz, orz sau grâu), deoarece acestea au un sistem puternic și bine dezvoltat rădăcină care pot pătrunde adânc în sol.

Sands si luturi de nisip oferi aerare excelenta a sistemului radicular, arcul de încălzit foarte repede și nu suferă de apă stătătoare. Dar, toate aceste proprietăți benefice ale solului ușoare și în vrac nivelat capacitatea pernicioase de a pierde umezeala rapid, și cu ea - și substanțe nutritive.

Pentru a crește capacitatea de umiditate și capacitatea de absorbție a solurilor, este recomandat sa le condenseze prin inserarea argile fine sau sapropel (de nămol lac). Sapropelic înainte de utilizare necesită o manipulare specială prin ventilație și expunerea prelungită la temperaturi negative. Un efect pozitiv asupra structurii luminii murdărește introducerea unor cantități mari de îngrășăminte organice (compost sau humus).

Care este aciditatea solului?

Creșterea plantelor cu excepția textura solului are o influență semnificativă este un alt factor - nivelul de reacție acido-bazic. Pe aceasta depinde de intensitatea dezvoltării sistemului radicular și disponibilitatea nutrienților. Pentru a indica acest indicator utilizează diferite valori ale pH-ului, care variază în intervalul 3.5-8.5. Mai mici pH-ul, solul mai acid.

Pentru majoritatea culturilor, aciditatea ridicată este un factor care contribuie nefavorabil la acumularea de metale grele toxice pentru acestea. pH scăzut încetini microorganisme aerobe utile pentru a ajuta la forma de humus din componenta organică și pentru a promova fertilitatea.

 • acid (pH sub 4);
 • ușor acid (pH 5 până la 6);
 • neutru (pH 6,5 până la 7);
 • ușor bazic (pH 7 la 8);
 • alcalin (pH mai mare de 8).

În funcție de sensibilitatea la nivelul pH-ului a patru grupe principale de plante pot fi distinse.

De fapt, această divizie este foarte condiționată. Experiența arată că multe culturi se pot adapta cu ușurință la schimbări în aciditate. reprezentanți tipici ai acestui grup sau care este extrem de mic, dar tot mai mare de anumite plante pentru a ține mai bine seama de preferințele lor în acest domeniu, în caz contrar exista riscul de a dezvolta rău și predispus la boli numeroase copii.

Determinarea pH-ul solului de pe site-ul dvs., trebuie să se țină seama de faptul că, în acest domeniu, toate extremele sunt nedorite.
Plante de digestie Împiedica sol acide au nevoie de minerale: azot, potasiu, magneziu și fosfor. În plus, creșterea nivelului de impact asupra sistemului radicular al compușilor toxici și organisme anaerobe patogene dezvolta mai activ.

Când plantele alcaline se confruntă cu o lipsă acută de minerale - fier si magneziu, ce se pot potrivi pentru a forma fructe deformate, frunze ori și chiar mor complet.

Metode pentru determinarea reacția solului

Puteți utiliza moduri diferite pentru a determina reacția solului pe teren. Cele mai exacte - aceasta este o analiză specială făcută în laborator științei solului. Dar posibilitatea nu este deloc și nu întotdeauna. Pentru nevoi de uz casnic va fi suficient pentru a profita de una dintre metodele de origine.

 • Dacă site-ul dvs. - aceasta este virgina netratata, posibil mai probabil să se estimeze aciditatea solului asupra speciilor de plante. În cazul în care vegetația este reprezentată de mușchi, rogozuri, coada calului și măcriș, atunci ai sol cu ​​aciditate ridicată. soluri neutre sunt decorate, de obicei, cu goutweed și urzică, mama și mama vitregă și trifoi. Dacă vedeți înainte de o mulțime de quinoa și câmp de muștar, puteți fi siguri de o reacție slab alcalină.
 • Mai multe date exacte pot fi obținute prin utilizarea de hârtie de turnesol. vândute în magazinele de specialitate. Aici vă poate ajuta cunoștințe școlare de chimie. Dacă omiteți această bandă într-o soluție de sol preparat, apoi, în funcție de reacția lui, se va schimba culoarea. O soluție preparată prin agitarea 50 grame de apă, 20 g de sol. Este mai bine pentru a face câteva mostre de sol prelevate din diferite puncte ale site-ului. Deci, imaginea va fi mai obiectivă. Dacă banda turnesol capătă o tentă roșiatică în soluție - solul este acid de culoare, galben-verzuie indică o reacție neutră, și albastru indică un sol alcalin.
 • Există acasă căi de atac pentru a determina echilibrul acido-bazic. De exemplu, aceasta servește ca un bun indicator al vârfurile de sfeclă de zahăr. roșu ei înseamnă un pH scăzut, frunze verzi cu vene roșii indică o reacție slab acidă și pețiol foaie verde roșu, cu un mijloc de placă la sol complet neutru.

Pot schimba nivelul pH-ului?

Cele mai multe culturi se simt confortabil pe site-urile cu o reacție neutră. Dar acest sol este extrem de rar, astfel încât pentru a îmbunătăți condițiile pentru desfășurarea activităților pe alcalinizare sau acidifiere acesteia. Ca regulă generală, nevoia de acidificare apare foarte rar. Mult mai des necesară reducerea acidității, ceea ce contribuie la transformarea de var stins (var var hidratat), cretă pavimnt făină dolomită. Pentru aderenții agricultura naturală este perfect cenușă de lemn adecvat, care îmbogăți solul cu săruri minerale.

Acțiuni pentru a schimba pH-ul solului trebuie efectuată periodic, la intervale de 3-5 ani. Numai atunci se va manifesta efectele lor.

Deci, dacă observați o problemă cu cultivarea în zona dumneavoastră de anumite culturi (subdezvoltare, de culoare atipică a frunzelor, deformarea fructului), prima cauză, care ar trebui să acorde o atenție - acesta este nivelul de aciditate a solului.