De ce nu se poate speria copilul în scopuri educaționale

Nu merge să se spele pe dinți - și te-un pansament MOIDODYR va face. Nu vor mânca - Baba Yaga te va mânca. Întinde-te pe marginea - vine un top gri și musca pentru un flanc. Adulții recurg adesea la personaje fantastice, pentru a obține de la ascultarea copilului.


Dar dacă intimidare - o metodă eficientă de educație? Și dacă aceasta va duce la probleme mai târziu în viață a copilului? Satul a discutat această problemă dificilă cu un profesor și un psiholog.

profesor Montessori, expert în comunitate "Montessori.Deti"

Atunci când un părinte speriat copil, în scopul de a obține ascultare, copilul este difuzat un mesaj: „Eu, de protecție principal și sprijin în lume, vă puteți lăsa“ Condiția, care este atribuit pe, nu schimbă faptul că există circumstanțe în care un părinte poate lăsa un copil sau cineva rău desparte copilul de mamă. Mai mic copilul, cu atât mai mare scara de dezastru emoțional. Pentru copii Mama - aproape întreaga lume, pentru copil preșcolar - o parte importantă a lumii, dar chiar și pentru elevii mai mici și părinții de adolescenți sunt importante, iar relațiile cu acestea sunt într-o anumită măsură, prototipul tuturor celorlalte relații. Dacă un părinte mă poate părăsi, înseamnă totul în această lume, care îmi este dragă, eu pot aduce și pleca.

Desigur, un incident izolat este puțin probabil să provoace traume profunde pentru viață, deși mult depinde de tensiunea emoțională în situația și sensibilitatea copilului. Dar, din păcate, cea mai mare parte a copilului amenințat de mai multe ori. În România, intimidarea - este tehnica pedagogică destul de comună. Nu putem spune că nu contribuie la modul în care mulți adulți din țara noastră sumbre care nu se așteaptă viața de generozitate și sunt pline de teama că fiecare fericirea se va transforma dezamăgire. Chiar și semnul de pe acest cont acolo: rade mult - până la lacrimi.

În cele mai multe cazuri, atunci când părintele răspunde amenințării la un comportament nedorit în loc să explice că era greșit și cum să-l repara, adultul dă evaluare vagă, negativă a situației (nu să se comporte prost), și chiar întreaga persoană (să nu fie capricios, greedy) sau cereri care nu se poate face doar o singură voință (somn, calmează-te).

De obicei, copilul nu are nici o intenție să se comporte prost: el se comportă ca el ar putea gândi. El are nevoie ca el vrea să se întâlnească, dar nu știu cum, sau au sentimente pot fi, nu aduc bucurie să-l. Atâta timp cât părintele nu și-a arătat cum să se comporte în mod corespunzător, iar copilul nu a înțeles și nu țin minte, vag „stop comporta prost, dar nu asta. „Mai mult ca o“ acțiune de oprire, nu mai fi eu însumi. " În loc de a ajuta copilul să înțeleagă modul în care el se poate comporta, vom învăța copilul să respingă sau el însuși, sau o parte din sentimentele lor. Aceasta este o lovitură serioasă pentru stima de sine, credința în importanța proprie a copilului și de succes la congruența.

Majoritatea părinților nu sunt conștienți de cât de mici copilul este capabil să învețe până când el se teme. Creierul in curs de dezvoltare a unui copil într-o situație stresantă, se concentreze pe ceea ce este deja în măsură să, mai degrabă decât stăpânirea unul nou. El aruncă toate eforturile pentru a supraviețui în detrimentul educației, chiar dacă situația nu este periculoasă, ci doar evaluat ca fiind amenințătoare. Frica ne învață doar unul bun - stai departe de orice lucru care este conectat cu Groaznic. concluzii mai sofisticate se tem nu interferează.În general, un copil, un părinte care a crezut amenințările care se confruntă cu stresul constant cauzat de teama că cel puțin încetinește dezvoltarea sa, iar cel mai bun caz poate provoca un comportament nervos, ca enurezis, balbaiala, ticuri, unghiile de ronțăit.

În plus, mai devreme sau mai târziu, un copil ajunge să înțeleagă că amenințarea nu va fi executat pentru adulti: mama nu-l lase, indiferent de cât de mult amenințată; Bunica nu dă altcuiva unchiul, cu toate că de multe ori a promis; în ciuda poveștile lui tata, nu Babai ca un copil, nici capricios, acesta nu a luat. Copilul începe să suspecteze că părinții nu spun adevărul. Din păcate, acest lucru nu neagă aceste efecte negative, ci doar adaugă încă o. Adulții nu pierde doar oportunitatea de obicei pentru a lucra la o poveste de groază pentru punerea în aplicare a copilului - el deschide copilul său neajutorat în stabilirea disciplinei atunci când căile de atac zadar factor extern ajutor de descurajare.

Este important să se înțeleagă că agresiunea nu are nimic de-a face cu posibilitatea de a informa sau de a face față consecințelor. Când îi spunem copilului despre pericolele și să explice exact cum trebuie să acționeze pentru a evita acest pericol, noi ajutăm copilul să devină mai conștienți, cunoștințe, de succes.

În cazul în care pericolul este mare și nu putem permite un copil să fața ei, stabilim reguli de conduită și să caute copilul să urmeze regulile. În cazul în care pericolul nu este mare, este posibil să se împiedice copilul să se asigure că a înțeles, și-i dea o mână liberă. Este important să fie pregătite să accepte orice rezultat, nu mai putea de fericire și de a ajuta face cu consecințele. Procedând astfel, vă ajută copilul să învețe să își asume responsabilitatea, pentru a face față problemelor, urmați regulile și reglementările adoptate de familie, grădiniță sau la școală, la care asistă.

psiholog Centrul „Magikato“ Psihologie practice

Scare - o sarcină fără speranță. Frica creează incertitudine în lumea exterioară, oferind anxietate în creștere. Copilul devine mai puțin probabil să devină de succes în viață. De ce părinții sperie copiii? Ca părinți, noi o facem în acele cazuri în care nu putem explica ceva unui copil, să fie de acord cu el, ajunge să facă ceea ce credem că este corect.

Psihicul unui copil sub cinci ani este proiectat astfel încât să ia toate părinții au spus la valoarea nominală. În funcție de temperamentul și sensibilitatea, fiecare copil reactioneaza la povești de groază în moduri diferite: sangvinic trecut informații despre Baba Yaga pe urechi surde, și melancolic în groază și apoi se trezește din coșmaruri. De asemenea, mintea copilului este stabilită astfel încât personajul fictiv este perceput ca fiind reale. Și toate mymra și Babayki dobândi detalii suplimentare. Și în cazul în care caracterul fanteziile copilului apar în fața părinților sub forma unei imagini vii, atunci, crede-mă, părinte, de asemenea, vine în groază. Dovada acestui fapt poate fi desenele copiilor despre temerile pe care copiii desenează pe sfaturi de la psihologi.

Colectia de imagini înfricoșătoare pot fi diferite. De exemplu, dacă te sperie ofițerul unchiul copil-poliție, care plimbari pentru băieții răi, să fie apoi pregătit pentru faptul că se formează o imagine distorsionată a profesiei. La urma urmei, ce sunt aceste baieti rai, gândire copilul însuși. Și dacă el pierde, se simte rău, așa că nu se întoarce la poliție pentru ajutor, și el va fugi de la el. mod mai comun de a speria - medic cu un imbecil. Acest pugalka-limită de vârstă, ea a experimentat o alta a părinților noștri și sună deosebit de convingător. Ca urmare, copiii sunt teribil de frica de medici.

Aș dori să sfătui părinții să nu cruța timp pentru explicații pentru copil ceea ce este bun și ce este rău, ce se poate face și ce nu se poate. În liniște și fără înfricoșător. Atunci ai încredere, calm copil de dormit, care nu trebuie să cheltuiască bani pe psihologi în viitor.

Ilustrație: Nastya Grigoryeva