De ce pisicile trăiesc pe cont propriu și nu în ambalaj "

De ce pisicile trăiesc pe cont propriu și nu în ambalaj

Acum, pisicile domestice nu văd nici un avantaj în existența mimetic, dar observator BBC Earth aflat că acest lucru se poate schimba în viitor. Sau nu-i așa?Cât de dificil este de a obține pisicile vin împreună într-o turmă?

Întrebați Daniel Mills, un profesor de medicina veterinara comportamentale la Universitatea din Lincoln (Marea Britanie).

Intr-un studiu recent, Mills și colegul său Elis Potter a arătat că pisicile sunt mai independente și mai mândru de singurătate decât câinii.

Dificultățile cu care se confruntă în timpul cercetării, au fost o altă confirmare reputația ambiguă a acestor animale.

„Fa-i faci ce vrei, este foarte dificil - spune Mills -. Intotdeauna fac totul în felul lor.“

Orice proprietar de pisica ar fi de acord. Dar de ce pisicile nu doresc să coopereze cu orice ca-minded, nici unui om?

Sau, dacă ne uităm la această întrebare pe de altă parte, de ce atât de multe animale, atât sălbatice cât și domestice, nu deranjează care trăiesc într-un grup?

În natură, existența șeptelul este larg răspândită. Păsări obține în ambalaje, gnu - în efectivele și pește - în școli. Da, și, de asemenea, animale de pradă de multe ori vâna împreună.

Chiar interne pisica familiei - lei - trăiesc în orgolii.

Reprezentanții speciilor cu risc de a deveni o victimă a unui prădător, face acest lucru de dragul securității.

„Aceasta se numește dispersia,“ - spune biolog Kreyg Paker de la Universitatea din Minnesota in St Paul (USA).

„Predator poate apuca doar unul, și, dacă aveți o sută, atunci o șansă de a fi consumate este redusă la 1%, iar când ești cel care te-a prins în nici un fel.“, - explică el.

Un alt avantaj de a trăi într-un grup este așa-numitul efect al setului de ochi: cu cât grupul de victime potențiale, cu atât mai mare probabilitatea ca ei vor observa un animal de pradă se apropie.

„Și cu atât mai repede veți găsi prădătorul, mai mult timp aveți pe ea, pentru a evita o întâlnire cu el“, - spune Jens Krause de la Universitatea Humboldt din Berlin (Germania).

O astfel de vigilență colectivă are și alte avantaje. De exemplu, unele persoane pot petrece mai mult timp și energie pentru a găsi hrană.

Cu toate acestea, nu este numai în evitarea întâlniri cu animale de pradă. Animalele care trăiesc într-un grup nu trebuie să se rătăcească în căutare de perechi potrivite, în timp ce pentru persoanele care călătoresc pe distanțe lungi, poate fi destul de o problemă serioasă.

Este evident că pentru a găsi un partener într-un șeptel sau un efectiv este mult mai ușor.

Când apare membrii grupului progenituri, acesta a adus întreaga lume: adulții pot lucra împreună pentru a proteja tineri, sau pentru a obține hrană pentru el.

În multe specii de păsări, inclusiv timelii arab Drozdovoj, locuind în Israel, puii rămân în grupul de familie până atunci, până când sunt gata să se înmulțească. Ei dansează împreună, o baie împreună, și chiar da fiecare alte cadouri.

existența gregare, de asemenea, ajută la economisirea de energie. Păsări în efectivele și pești din ușorii mutat mai eficient decât singur individ.

Conform aceluiași principiu în timpul bicicliștii Tour de France formează plutonul. „Cei care sunt în spatele, petrec mai puțină energie pentru a dezvolta aceeași viteză“, - spune Krause.

Și (dacă se va confirma lilieci și Pinguinii imperiali) pui împreună, este mult mai ușor să păstreze cald și să rămână cald.

Având în vedere toate aceste avantaje, se pare ciudat ca unele animale să evite compania de felul lor.

Cu toate acestea, așa cum se vede la pisicile domestice, existența gregar nu atrage toți.

Pentru unele animale, nu aduce avantaje ale vieții colective nu merită să împartă o masă.

„Vine întotdeauna un moment în imediata apropiere a altor persoane duce la o scădere a volumului de alimente aportul“, - spune John Frayksell, un specialist în domeniul biologiei integratoare de la Universitatea din Guelph (Canada).În acest caz, factorul cheie este disponibilitatea unor cantități suficiente de alimente, care, la rândul său depinde de cât de mult produsele alimentare este necesar un anumit animal.

O pisica este foarte exigent în acest sens. De exemplu, leopardul mănâncă aproximativ 23 de kg de carne la fiecare câteva zile.

Ca o regulă, competiție pentru hrană între pisici sălbatice este foarte mare, și, prin urmare, leoparzi preferă să trăiască și să vâneze singur.

Cu toate acestea, această regulă are o singură excepție - lei. Potrivit lui Packer, care a fost studiat leii africani timp de aproape 50 de ani, acest animal este foarte important de a avea propriul său teritoriu.

În savană acoperite cu iarbă sunt locuri care pot servi ca un loc ascuns ideal pentru prinderea pradă și animalele care controlează aceste zone, mult mai probabil să supraviețuiască.

Această co-existență de succes este posibil, deoarece un leu a ucis victima - gnu sau zebra - suficient pentru a alimenta mai mult de o femeie.

„Dimensiunea de producție le permite să trăiască în grupuri, dar, de fapt, ele sunt, împingându-l la caracteristicile geografice ale habitatului“ - a spus Packer.

Cu toate acestea, pisicile domestice sunt o situație complet diferită, pentru că ei pradă pe animale mici.

„Prinderea un mouse, pisica vrea este de a vedea pe cineva lângă el, pentru că ea a fost de gând să-l mănânce eu, - a spus Packer -. Așa merge, și nu are nimic de a împărtăși.“.

Aceste motive egoiste este atât de adânc înrădăcinate în comportamentul pisicii care Domesticirea chiar nu a reușit să câștige cea mai mare iubire a acestor animale să fie singur.

Acest lucru este de două ori mai adevărat atunci când consideră că omul nu este pisicile domestice. De fapt, într-un mod aparte pentru ei, pisicile se domesticit.

Toate pisicile domestice se coboară din Wildcats din Orientul Mijlociu (Felis silvestris), „Pădurea Cat“. Oamenii nu au ademenit de aceste primele pisici ale pădurii; pisicile vin în hambarele în cazul în care hrana pentru animale o mulțime de șoareci necontrolat.

punând rapid capăt acestei ultraj, pisicile au pus bazele relației noastre cu adevărat simbiotică.

Pisicile bucurat de o mare varietate de alimente în hambare, iar oamenii au fost fericiți să scape de dăunători.

„Ei au păstrat un grad ridicat de independență și de a petrece timp cu noi numai atunci când se doresc“, - a spus Dennis Turner, felinologist și specialist în comportamentul animalelor de la Institutul de aplicat etologie și animale psihologie în Horgen, Elveția.

„Pisicile au evoluat mai multe mecanisme pentru a ține departe aceste mecanisme împiedică existența lor de turmă.“ - spune Mills.

Pisicile marca teritoriul lor, în scopul de a evita întâlnirile nedorite cu altele. În cazul în care dintr-o dată față în față, părul măciucă, și din filele moi care prezintă gheare.

În anumite situații, poate părea că pisicile domestice vin încă la un acord cu viață în grupuri. De exemplu, în zonele rurale poate fi o întreagă turmă de pisici care trăiesc împreună în hambar.

Cu toate acestea Frayksell a spus că această impresie este înșelătoare.

„Aceste pisici sunt nestatornici și comunitatea, de fapt, grupul nu este - a spus el -. Ei pur și simplu împărțit teritoriul în care puii cultivate.“

De fapt, chiar și în fața a cel mai mare pericol, care provoacă adesea animalele să își unească pentru propria lor protecție, pisicile sunt puțin probabil să coopereze.

„Nu este doar un comportament tipic pentru ei, chiar și atunci când există o amenințare,“ - subliniază Monique Yudell, un biolog de la Universitatea din Oregon. Pisicile pur și simplu nu cred în superioritate numerică.

Toate acestea explică de ce pisicile au câștigat o reputație ca animalele nu pot fi obligați să trăiască într-un grup.

Cu toate acestea, există unele dovezi că pisicile disprețul față de viață de grup începe să slăbească.

Cu toate acestea, interesant este faptul că pisicile domestice nu poate fi la fel de greu de rezolvat ca rudele lor sălbatice.

Cand cercetatorii au comparat pisica domestica cu patru sălbatice - pisici sălbatice din Scoția, leoparzi și întunecat, leoparzi și leii africani, - care prin natura lor au fost pisicile domestice ca cele mai leii care trăiesc în grupuri.

În corectitudine trebuie remarcat faptul că pisicile domestice mult mai bine tolera compania celuilalt decât strămoșii lor.

În ciuda faptului că grupul de pisici care trăiesc în hambare, comunitățile sunt nepermanente, ele coexistă foarte bine într-un astfel de spațiu mic.

Roman Coliseum conviețuiesc aproximativ 200 de pisici, iar pe insula japoneză numărul Aoshima de pisici de la șase ori mai mare decât numărul de persoane.

Poate că cooperarea în aceste colonii nu este dezvoltat, ci un mod de viață foarte diferit de stilul de viață solitar al strămoșilor lor îndepărtate.

În același timp, oamenii de știință trebuie să facă concesii pentru a controla comportamentul pisicilor în timpul experimentelor.

Când Yudell a efectuat primele experimente cu pisici, a fost foarte dificil de a obține subiecte pentru a efectua sarcini pregătite pentru ei.

Anterior, ea a lucrat cu câinii, și ei vor îndeplini cu plăcere orice sarcină pentru un tratament. Dar pisica a fost mult mai greu de mulțumit.

Yudell a obținut un succes numai atunci când ea a început să dea pisicilor posibilitatea de a alege recompensa lor.

„Mi se pare că este greu să interacționeze cu pisicile, pentru că știm puține lucruri despre ei“, - a spus ea.

În cazul în care oamenii de știință pot pătrunde în adâncurile minții pisicii, înlocuită cu coeziune forțată poate veni efecte inteligente.

Comportamentul animalelor, inclusiv tendința sau reticența de a forma grupuri, este în mare parte datorită structurii rețelei neuronale.

Potrivit Frayksella chiar cred că nu este necesar ca acest moment unul pentru a schimba ceea ce a fost creat pe parcursul multor ani de selecție naturală.

„Dar cine știe Lions a făcut-o, deci este posibil ca încă se întâmplă lanțului corespunzător al mutațiilor - a spus el -. Și dacă ar putea face truc, probabil, asocierea pisicilor din grupul -. Nu o astfel de idee nebună“