etapele de tomate răsad cultivare la domiciliu

etapele de tomate răsad cultivare la domiciliu

amestec de sol pentru răsaduri de

Pentru tomate răsaduri de nevoie pentru a prepara un amestec respirabil vrac nutritiv timp de 2-3 săptămâni. Compozitia sa depinde de terenul fertilității și imprecizie folosit. Puteți folosi pământul din grădina de culturi de dovleac. De exemplu, compoziția poate fi:  1. 2 părți de humus, 1 sau 2 părți ale unui compost bine putrezit (în funcție de fertilitatea solului), 1 parte nisip râu spălate.
  2. 2 porțiune de teren a castravetelui creasta, 1 parte dintr-un compost bine putrezit, 1 parte spălat nisip râu.

In acest amestec se adaugă găleată 1-1.5 cești de cenușă de lemn și de fosfor îngrășăminte minerale, cum ar fi superfosfat (1 lingura) sau monofosfat de potasiu (1 linguriță cu tobogan).

Dacă pune humus bun, superfosfatul dublu, care este organic și într-o cantitate mare de azot (9-19%), nu este utilizat, deoarece în substrat, ca rezultat va fi o mulțime de azot, iar creșterea ei primul răsad trebuie menținută la un nivel minim, astfel încât să nu provoace creșterea rapidă a vegetative (verde) în detrimentul rădăcinilor. În creșterea timpurie a plantelor trebuie să predomine în substrat, sau a fost doar suficient de fosfor. Prin urmare, în prepararea amestecului de sol este necesar să se adauge un superfosfat simplu sau dublu clasic, care conține 42-49% fosfor digerabil și fără aditivi organici. Culoarea acestui îngrășământ gri deschis, granule de formă neregulată aproximativ la magnitudinea de hrișcă sau orez.

etapele de tomate răsad cultivare la domiciliu
Este nevoie de nisip pentru a slăbi solul. Dacă solul aveți suficient în vrac, cantitatea de nisip poate fi redusă. Nisipul poate fi înlocuit perlit, vermiculit sau spălat cu fibre de nucă de cocos mărunțită bine îmbibat, care se vinde în blocuri. Puteți folosi turba, dar numai de șes. Nu este întotdeauna vândut. De multe ori în vânzarea mușchi de turbă, dar are o aciditate ridicată. Folosit în acest scop trebuie să mușchi cu precauție. În special, acesta nu ar trebui să fie plasat pe fundul oalei, pentru că Moss absoarbe umezeala, dar dă un lucru foarte rău. Pământul va fi apoi uscat. Moss a macina si se amesteca bine cu solul.

Pentru distrugerea agenților patogeni și a dăunătorilor, solul poate încălzi sau promorozit. Încălzirea solul umed se efectuează la o temperatură de aproximativ 80 ° C Se răcește apoi la + 20-25 ° C într-un vas închis. Congelarea face de 3 ori. Pentru acest motiv înghețat sunt introduse într-o cameră caldă, poate rezista la o săptămână, apoi se aduce încă o dată la îngheț. Conform acestor proceduri, solul este steril. A distrus toată viața. În continuare, este necesar să „reînvie“. În acest scop, substratul la temperatura camerei turnat Preparate EM.

Pentru a decontamina solul poate fi turnat soluție caldă preparată de permanganat de potasiu sau lumină fitosporin soluție medicinală Alirin, Gamair.

Amestecul pregătit pentru două până la trei săptămâni înainte de plantare poate fi turnat preparare EM (Radiance, Baikal și colab.). Acesta contribuie la dezvoltarea microorganismelor benefice din sol, care îmbogățește și revitalizează sol.

timpul de însămânțare

Tratamentul semintelor inainte de semințe de tomate

Germinarea semințelor de tomate depozitate 7-8 ani și la o temperatură de + 14 + 16 ° C și o umiditate de cel puțin 75% până la 20 de ani.

Tratamentul preplant și înmuiere trebuie să nu toate semințele! semințe Achiziționat, care au o culoare (roșu, verde, etc.) au fost procesate. Aceste informații se reflectă în saci. Ei seamănă uscat.

semințele lor, luate de la prieteni și au cumpărat prime, necesită un tratament de pre-decontaminare. Acest lucru se poate face în diferite moduri. Cele mai frecvente sunt:

  1. etapele de tomate răsad cultivare la domiciliu
    Procesarea într-o soluție 1% de permanganat de potasiu (permanganat de potasiu), timp de 20-45 de minute, urmată de clătire în apă curgătoare. Acest tratament ucide agenții patogeni care cauzează fungice și boli bacteriene. Nu o fac.
  2. Tratamentul termic este metodă mai sigură, deoarece fungice în care sunt uciși agenții patogeni, bacteriene și boli virale. Semințe de soiuri învelite în pânză și cravată. Stofe cu numerotează sau abonați-vă la un grad pix. Eu fac o listă de soiuri și pânză numerotate. Svertochki a pus într-un termos cu gât larg, se toarnă temperatura apei calde + 45 + 52 ° C și a închide termos. Termometru pentru a măsura apa! Stand intr-un termos timp de 20-30 minute. După aceea a turnat svertochki imediat într-o strecurătoare sau sita sub jet de apă rece timp de 1-3 minute.
  3. Puteți face tratamentul termic uscat, de exemplu, cald semințele la o temperatură de 70 ° C timp de 1 oră, dar că, dacă există un cuptor. Cuptor de uz casnic obișnuit în acest scop, nu se va face.

După acest tratament semințele, dacă se dorește, poate fi înmuiate într-o stimulatori de creștere :. Appin-extra, zircon, HB-101, LIGNOHUMATE, Ekogel, Uniflor, strălucire, Tsitovit, soluție de suc de aloe, etc. Soluțiile preparate și înmuiere aspectul de timp pentru instrucțiuni . Eu nu fac acest tratament.

În cazul în care semințele sunt proaspete, după dezinfectare și înmuiere trebuie doar să fie semănate. Semințe vechi pot fi puse pe germinare la + 24 + 26 ° C Asigurați-vă că vârful coloanei vertebrale eclozat nu mai 1-1.5 mm a fost.

etapele de tomate răsad cultivare la domiciliu
etapele de tomate răsad cultivare la domiciliu

Fig. 1 - Pregătirea semințe pentru tratament termic

Plantarea și germinare

Cresc roșii fără murături, deoarece Am fost mult timp citit în unele hârtie că prezența de 2-3 frunze la răsad pus inflorescență. În acest moment, stresul obtinut la mânuirea sabiei, daune prima inflorescență și retardati creșterea plantelor.

Pentru semănat cupe mici folosind un volum de 100-125 ml. Umpletile pregătit sol, udare, fiecare sticlă de semințe semănate la o adâncime de 1-2 cm 1-1,5-2, presează semințele, se stropesc cu apă și o varietate semn însămânțate. Cupe puse în cutii. Închide sertare cu sticlă și pus pe pervazul ferestrei de deasupra bateriei. Necesară pentru temperatura de germinare este de + 25 + 28 ° C Sticla fiecare zi deschisă pentru ventilație. În cazul în care este necesar să stropească de spray. Culturile verifica o zi timp de două sau de trei ori.De îndată ce bucla rostochku potul va, odată ce sticla a prezentat o lumină strălucitoare la fitolamp. Când va cotiledoanelor de puieți în cupe, care au fost semănate cu 2 sămânță, lăsați singur și taie excesul. Dacă frunzele cotiledonate nu scoate coaja seminței, apoi spray apa sau răsaduri de coaja usor. În cazul în care planta este slab sau îndoit, este respins.

Figura 2 prezintă containere pentru material săditor. În primul rând de capacitate cești de 100-125 ml. Ultimul în primul rând - 140 ml. În al doilea rând - 0,5 litri, 0,9 litri, 1 litru și 2 litri. Ghiveci de răsaduri de 2,5-3 litri pe fotografie nu este prezentat.

etapele de tomate răsad cultivare la domiciliu

Fig. 2 - Rezervoare pentru rasadă

etapele de tomate răsad cultivare la domiciliu

Fig. 3 - Pulverizarea culture

Iluminare și temperatură

Crestere răsaduri bune nu vor funcționa fără iluminare suplimentară. Iluminare din spate au nevoie de 14-16 ore pe zi. În timpul nopții, iluminatul ar trebui să fie închise. Foarte bine cu LED-uri fitolampy. Am răsaduri 7-10 zile păstrează lumina peste noapte a acestor lămpi. Apoi au oprit pe timp de noapte. Suspendat lampă la o înălțime de 15-20 cm de răsaduri. În ceea ce ridica lor. Anterior, în schimb fitolamp erau lămpi fluorescente, dar acestea nu au furnizat iluminatul necesar, răsadurile puternic întinse, și în cele din urmă am fost înlocuite.

etapele de tomate răsad cultivare la domiciliu
În prima săptămână din plantule sistem de rădăcină în creștere. Temperatura necesară pentru această zi + 20 + 22 ° C, noapte + 18 + 20 ° C Apoi, două grade mai mare. Răsaduri I cresc pe un balcon, parțial izolate. Pe vreme rece, temperatura se menține pe acesta încălzitor, care este setat la 18 ° C Se pornește și se oprește automat. Temperaturile din timpul zilei de pe balcon este sporită de soare. Când vremea se încălzește, de încălzire curat. Dacă este necesar, deschide o fereastră pentru ventilație.

Atunci când nu a fost posibil să crească răsaduri pe balcon, casa a crescut pe pervaz. Dar se confruntă cu problema temperaturii. Două prag foarte cald din cauza bateriilor. Pământul se usucă repede, răsaduri de întins. A trebuit să fie atașat la sticla de scotch pe hârtie sau hârtie groasă, garduri de pe răsaduri de la baterie, reglați fereastra de ventilație. O fereastră rece pervazul și pământul acolo SuperCool și rădăcini. Din acest motiv, planta a început să se rănească și chiar uciși. Pe pervazul sub sertarele cu cupe Styrofoam anexați placa.

răsaduri de udare efectuate numai cu apă caldă a aparat. Din moment ce am cupe mici, trebuie să fie udat de multe ori, dar încet. Udarea este mai bine în dimineața, astfel că terenul nu este uscat pentru a doua zi. A se evita uscarea terenurilor în cupe nu ar trebui să fie. Acest lucru poate duce la putrezirea în continuare fructe apical de tomate și alte boli. Dar udare excesivă este dăunătoare, deoarece rădăcini nu primesc suficient aer și putregai.

plantulele în alte recipiente și de îngrijire

Când rădăcinile de răsad ocupă întregul com pământ, apoi transplantate în cești mici cupe metoda de manipulare mai mare. Eu o fac de 2-3 ori. Prima dată a face transbordării, atunci când răsaduri format din 3-4 frunze adevărate. După cum sa menționat deja mai devreme în acest articol, la vârsta de două frunze mici sunt perii florale Laid. Vatămă rădăcinile în acest moment este imposibil. Prin urmare, de manipulare - aceasta este cea mai bună metodă pentru transplantare. La manipularea plantelor preia o brazdă de pământ. Puteți prelua frunze, dar este imposibil pentru tulpină.

etapele de tomate răsad cultivare la domiciliu
De la tancurile de 100-125 ml răsaduri de transplant în pahare convenționale cu volum inferior retractabil de 0,5-0,9 litri. Atunci când se manipulează plantele pentru a îngropa frunze cotiledonate. In fiecare birochku cupa am stick cu numele soiului.

Următoarea schimbare în capacitate de 1,5-2 litri, acestea sunt vândute pentru trandafiri. În cazul în care răsadurile sunt întinse, acesta este, de asemenea, ușor adâncit. În cazul transplantului lung Cold Spring în rezervorul de 2,5-3 litri. Aceste recipiente nu au pat extensibil. Înainte de a scoate plantele din ghivecele de tomate pre-udată, apăsați ușor pe părțile laterale și se agită ușor afară camera de lut in palma, concede tulpina plantei între degete. roșii Tall în ghivece astfel cravată la mize.

În cazul în care răsadurile sunt tangente între ele, frunze, apoi începe să se întindă. Prin urmare, cupele sunt deplasate în afară, dacă este necesar, până când suficient spațiu. Dar, până la sfârșitul perioadei de cultivare în spațiul de origine nu este încă suficient.

Cresc soiuri cu efect de seră înalte. În răsaduri la domiciliu încep să se formeze vitregi. Acestea sunt eliminate in mod regulat. De asemenea, la domiciliu, plantele au timp pentru a elibera o perie de flori, iar unele soiuri de creștere medie și 2 perii. Flori de pe prima perie plină floare. Ei trebuie să polenizeze. Fa-o mai bine în dimineața, atingând fiecare perie de flori, perie moale, tampon de bumbac, etc. Aveți posibilitatea să se agită un pic de plante, atingând tija. Este posibil să se efectueze pulverizarea soluție perii florale de acid boric (1 gr. De acid boric dizolvat în 1 litru de apă fierbinte și apoi se răcește soluția) sau ovar de droguri.

etapele de tomate răsad cultivare la domiciliu
În cazul în care răsaduri foarte puternic întins, este posibil să se taie partea superioară a tijei, lăsând în partea de jos a plantei de 2-3 frunze. Se taie porțiunea rădăcină, plasând o sticlă, în timp ce restul din partea de jos a primei de a părăsi 1-2 fiul vitreg, și care va forma plantei. Această procedură inhibă creșterea răsad, dar, de asemenea, elimină termenul de maturare.

fertiliza răsadurilor

Odată cu creșterea răsadurilor trebuie hrănite, deoarece o cantitate limitată de nutrienți terenurilor sunt consumate rapid de către plante. Dar trebuie să ne amintim că este mai bine „subalimentare» planta decât «overfeeding». Supraabundența de îngrășământ va arde rădăcinile, încetinirea creșterii și poate duce la moarte răsad. „Supracalorica“ răsaduri supraviețuiește mai rău după transplantare la un loc permanent. Ea are frunze de masă abundentă, dar puține fructe.

Pentru creștere răsaduri au nevoie în timpul acasă pentru a alimenta 1-2 ori un îngrășământ complex prin irigare și hrănire foliar poate fi realizată prin frunze. hrănire Root se efectuează după udare cu apă curată. Se amestecă unele îngrășăminte nu este necesar.

Pentru fertilizarea suplimentară de îngrășământ este bun de a utiliza special pentru tomate sau tip complex Bona Forte, filfizon Akvarin și colab., Care are toate micronutrientii macro și pentru dezvoltarea normală a plantelor. Ele pot fi realizate în substrat, iar frunzele (aplicare pe frunze).

transportate separat rădăcină și hrănire foliar și hrănire îngrășăminte organice și anorganice.

În cazul în care răsaduri sunt semne de o lipsă de nutrienți care pot hrăni îngrășământ cu o anumită substanță, care lipsește o parte a pământului. De exemplu, lipsa de substanțe minerale de bază (azot, fosfor, potasiu) este prezentată după cum urmează:

  1. În cazul în care frunzele de pe partea de jos să ia o nuanță violet, tulpina devine greu, nu este suficient de fosfor. Necesită fertilizante monofosfat de potasiu sau un extract de superfosfat. Hotă superfosfat pregătește asemenea proporții: 2-3 linguri de îngrășământ se toarnă 1 litru de apă fierbinte. Nu mai puțin de 12 ore, cu agitare, în mod periodic. Perfuzia rezultat diluat în 10 litri de apă. Soluție de udare obținută.
  2. În cazul în care instalația este întârziată în creștere, frunze luminoase și nu crește, nu este suficient de azot. În acest caz, soluția de uree hrănite (per 1 lingură de masă de uree la 10 litri de apă), azotat de amoniu sau extract din dejecțiile.
  3. Daca frunzele devin mai întunecate, ghemuiesc la marginile formate pete galben-maro sub formă de franjuri, nu este suficient de potasiu. Alimentare poate potasiu monofosfat sau fosfat monopotasic (15 grame la 10 litri de apă) și nitrat de potasiu (1 lingura la 10 litri de apă), sulfat de potasiu (15-20 grame la 10 litri de apă).

Este posibil să se efectueze îngrășământ foliar prin pulverizarea frunzelor.

etapele de tomate răsad cultivare la domiciliu
îngrășăminte complexe pe lângă mineralele principale care conțin urme de elemente necesare pentru creșterea plantelor. Poate fi utilizat orice îngrășământ solubil în apă pentru răsaduri de.

Un rezultat bun dă îngrășământ sos Uniflor-creștere. Acesta conține oligoelemente și complexe. Ele pot fi realizate rădăcină fertiliza de 1-2 ori, și de câteva ori pe frunze. Se diluează în conformitate cu instrucțiunile. Exista o multime de alte îngrășăminte. De exemplu, Akvarin, huma, Fertikov Suite și așa mai departe.

Start fertiliza răsaduri

Prima hrănirea este efectuată în prezența unor răsaduri de 3-4 frunze adevărate. Doza în același timp, face mai puțin de jumătate, care a indicat pe ambalaj.

Sol pentru răsaduri nu am făcut cu doze mari de îngrășăminte. Hrănirea preferă să-și petreacă 1 dată în 7-10 zile, dar în doze foarte mici, adăugând îngrășământ în apa de udare. Pulverizarea EM-medicament petrec 1-2 ori timpul creșterii. Odată ce soluția fitosporin M slabă culoare ceai de potențiale boli cauzatoare de bacterii din sol udate.

Dacă aveți o suspiciune de boală, răsaduri, apoi din momentul în care plantele să prindă rădăcini după plantare în sol, în timpul verii ar trebui cheltuit 1-2 rădăcină sau tratamentul foliar al frunzelor cu soluții de medicamente fitosporin, Alirin, Gamair.

Aici, de fapt, și toată înțelepciunea cultivarea de răsaduri de tomate în casă.

Următoarea etapă - plantarea de răsaduri la un loc permanent în grădină.

Examinator -Albina Ivanovna Reschikova agronom, șeful legumicultorii clubului

O metodă de creștere răsaduri fără scufundare