Neurastenia (nevroza astenica) cauze, simptome, diagnostic și tratament

Neurastenia (nevroza astenica) - patologie a sistemului nervos, care produc o durată de suprasolicitare emoțională și fizică și epuizare. Aceasta boala este considerată a fi comune, deoarece simptomele de neurastenie apar la 1,2-5% din populație. Neurasteniei mai des diagnosticate la femeile și tinerii care încep o viață independentă. Prin apariția bolii sunt oameni cu predispozitie care nu pot tolera sarcina, precum și oameni din constituția astenice.Baza fiziologică a bolii încalcă echilibru, putere și mobilitatea proceselor nervoase. Și anume, neurastenie format din cauza oboselii acute sau lungi și la supratensiuni. Prin urmare, la risc sunt oameni care sunt stresați nejustificat intelectual și fizic, rareori în repaus, se confruntă cu privarea de somn cronice si disconfort. Provoac neurastenia este o mulțime de stres din cauza pierderii de locuri de muncă, divorț, moartea unei persoane dragi.

Dezvoltarea rapidă a neurasteniei se poate întâmpla din cauza unui sistem imunitar slab, un stil de viață sedentar, dieta dezechilibrată. Cauzele bolii pot fi, de asemenea, o intoxicare, tulburări endocrine, conflictul interior al individului, din cauza sentimente de vinovăție sau de necesitatea de a face o alegere.

Clasificarea neurasteniei

In cutumiar neurologie pentru a distinge două tipuri de neurastenie: nevroze reactive și de epuizare. neurastenie reactivă apare ca urmare a impactului asupra organismului situațiilor traumatice (oboseală cronică, nedosypanija frecvente boli somatice transferate). Nevroza epuizarea are loc ca urmare a sarcinilor intelectuale excesive. De asemenea, există următoarele forme ale bolii:

  • hypersthenic;
  • iritabil;
  • hyposthenic.

Simptomele neurastenie

Simptomul cel mai proeminent al neurasteniei - o durere de cap severe, care apare de obicei la sfârșitul zilei. Pacientul se plânge de presiuni intense asupra capului, care seamănă cu capul de stoarcere casca grea. Un alt simptom neplăcut este vertij care apare din cauza schimbării vremii, activitatea fizică, emoție puternică.

Multi pacienti, de asemenea, se plâng de simptome similare cu simptome de tulburări cardiovasculare: tahicardie, dureri în piept, paloare sau înroșirea pielii, tegumentului hipertensiune arterială. Pentru neurastenie este, de asemenea, caracterizat prin simptome dispeptice: lipsa poftei de mancare, arsuri la stomac, eructatii, balonare, greutate în stomac, constipație. Când excitare a pacientului poate fi urinare frecventă, care să aibă loc imediat după calm.

formularul hypersthenic

Aceasta este prima etapă a bolii, care se caracterizeaza prin simptome cum ar fi creșterea excitabilității mentale și iritabilitate. Pacientul reactioneaza la cele mai mici zgomote, circulația rapidă a persoanelor, conversații șoptite. Pacienții care se confruntă cu acest stadiu al bolii, nerăbdător și iritabil, ceea ce afectează în mod negativ performanța lor. Incapacitatea de a se concentra, distragere a atenției, lipsa de concentrare, nesobrannost - din cauza acestor simptome la locul de muncă, care nu necesită mai mult de o ora, pacientul poate cheltui aproximativ trei ore.

Pacientul este, de asemenea, preocupat de tulburări de somn: o lungă perioadă de timp el nu putea să doarmă, de multe ori se trezeste noaptea, atunci este dificil de a adormi. Din cauza tulburărilor de somn în dimineața nu se simțea somn bun și cere, el este însoțit de o stare proasta, care persistă până la sfârșitul zilei. În această stare, o persoană este de obicei în măsură să declarații dure și conflicte cu ceilalți. Pacienții cu forma hypersthenic a bolii, de asemenea, se plâng de memorie slabă, stare de rău și dureri de cap.

slăbiciune iritabil

Manifestarea cea mai tipică a acestei etape de neurastenie - slăbiciune iritabil, care este, de obicei, cu care se confruntă persoanele cu temperament coleric. Din cauza acestui fapt, starea pacientului este foarte dificil de a începe orice afacere, el nu se poate concentra rapid la locul de muncă. Pacientul se simte foarte obosit, manifestatoarea a crescut dureri de cap si de o incapacitate de a gândi logic. Pacientul devine dificil de a efectua de locuri de muncă chiar și simplu, așa că ei se oprește.

Ceva timp mai târziu, după o scurtă pauză el poate încerca din nou pentru a rula, dar puterea sa nu este suficient de lung. Din cauza epuizare nervoasa si oboseala, își părăsește din nou locul de muncă. Întreruperile multiple duce inevitabil la epuizare mentală. Pentru acest stadiu al bolii, precum și pentru etapa neurastenie hypersthenic, caracterizat printr-o iritabilitate pronunțată. Cu toate acestea, toate reacțiile afective, cum ar fi țipând și emoție foarte repede înlocuită cu resentimente, neputință și lacrimi.formularul hyposthenic

Această formă de neurastenie este de obicei diagnosticat la persoanele astenice și de tip anxios-ipohondru. formă Hyposthenic de boală poate apărea și în timpul tranziției de la pasul iritabil. Principalele simptome ale acestei afectiuni - slăbiciune, oboseală severă, pasivitate, depresie, incapacitatea de a mobiliza forțele pentru a rezolva problema, slăbiciune fizică și mentală, incapacitatea de a acționa în mod constructiv și să se gândească.

Această etapă se caracterizează prin pacientului neurastenie impotenta, care se dezvolta din cauza o stare proasta. În acest caz, sentimente de anxietate si angoasa sunt complet absente, ca stare depresivă este un caracter nevrotic, însoțit de labilitate emoțională și tearfulness. Lipsa de tratament prompt poate duce la atacuri repetate ale bolii și agravarea stărilor depresive că prima declanșare periodică neurastenie, și apoi - ciclotimia, care este considerată o formă ușoară de psihoza maniaco-depresivă.

diagnosticul de neurastenie

Diagnosticul medicului pe baza plângerilor depuse de pacienți, examenul neurologic și istoricul medical. Diagnosticul diferențial include eliminarea bolilor somatice, intoxicație, infecții cronice, neurastenie care devine adesea unul dintre primele simptome. Deoarece neurastenie poate dezvolta pe fondul de leziuni organice a creierului, medicul poate prescrie un RMN sau CT a creierului. Estimarea fluxului sanguin cerebral prin utilizarea rheoencephalography procedura. Ele pot, de asemenea, trebuie să se consulte un psiholog și un psihiatru.

tratarea neurasteniei

Tratamentul neurastenie trebuie să înceapă cu identificarea bolii sau a factorului traumatizant, care la provocat. Dacă nu eliminați cauza bolii, tratamentul va fi ineficient. Pentru a determina etiologia neurasteniei ajuta examenul neurologic și consiliere psihologică. Pacienții care doresc să scape de neurastenie, este necesar să se înceapă să se normalizeze munca si restul, pentru că este sarcini excesive duce adesea la boli.

În prima etapă a tratamentului, pacientul trebuie să respecte rutina de zi cu zi, somn si se trezesc în fiecare zi, în același timp. De asemenea, este necesar pentru a se conforma cu igiena somnului, în seara pentru a face plimbări scurte în aer curat, mananca bine, se angajeze în exerciții fizice regulate. Cel mai important - să evite stresul emoțional și fizic excesiv. La momentul tratamentului poate lua concediu de la locul de muncă, pentru a evita orice situații stresante. Medicul va recomanda probabil o schimbare de peisaj, de exemplu, pentru a merge la mare.

În severă modul de normalizare a bolii a zilei și o odihnă bună, nu va fi în măsură să rezolve problema. În acest caz este prezentat boala suplimentare medicamente. Pentru a elimina simptomele de anxietate mai pacient pentru o perioadă scurtă de timp (aproximativ 2-3 săptămâni) o programare de tranchilizante - alprazolam, Atarax, mexidol Grandaxinum. Aceste preparate elimina simptomele vegetative și neurastenie caracterizat efect asupra corpului de activare.

Dacă pacientul îngrijorat cu privire la oboseală excesivă, un sentiment de neputință, incapacitatea de a face față stresului de zi cu zi, este atribuită în continuare pentru a primi nootropicele (encephabol, Aminalon, piracetam), care îmbunătățește performanțele mentale și de memorie. Pacienții cu neurastenie, care perturbă tulburări de somn, prezinta diazepamul si Phenazepamum. Este demn de amintit faptul că aceste medicamente pot fi dependenta, asa ca scoate-le poate fi o perioadă limitată de timp - nu mai mult de două săptămâni.

Tratamentul medicamentos al bolii include, de asemenea, primesc preparate contravântuire care contribuie la restabilirea funcțiilor organismului și de a îmbunătăți metabolismul. Acestea includ angioprotectors (Sermion, Trental, cinarizina), vitamine (neyrorubin, Neurovitan, vitaminele B și C), antioxidanți (mexidol). Eficace ca și cafeina și brom, în doza selectată în mod corespunzător.

Pentru tratamentul bolilor forme hyposthenic prescrise doze mici encephabol, sibazona, Eleutherococcus, fenotropil. De asemenea, recomandăm puternic ceai, cafea și tonice. Pentru tratamentul tuturor formelor de neurastenie prezinta sonapaksa de atribuire. In doze mici, stimulează sistemul nervos și acționează ca un antidepresiv.

Eliminarea manifestărilor clinice ale tehnicilor de fizioterapie neurastenie ajutor. Și anume, pentru a fi eficace în tratamentul bolii au arătat masaj, aromoterapie, reflexoterapie, electrosleep. În același timp cu terapia medicamentoasă și tehnici psihoterapeutice psihanaliza aplicata, psihoterapie individuala sau de grup. Tratamentul are ca scop schimbarea atitudinii pacientului la situația traumatică și să-l îndemne să adopte o abordare proactivă pentru a aborda problema și provoca neurastenie.

Prognoza pentru neurastenie

Prevenirea neurastenie

De la neurastenie nu sunt perfecte, pentru că viața fiecărei persoane există stres, situatii traumatice, oboseala cronica. Reducerea riscului de boala poate fi, dacă urmați câteva recomandări preventive. În primul rând, este necesar să se normalizeze modul zilei, evita stresul și suprasolicitare fizică, să respecte regimul normal de muncă și de odihnă. Prevenirea bolii va ajuta la intarirea sistemului imunitar, o buna nutritie, exercitii fizice regulate.

O atenție deosebită trebuie acordată planificarea lor zi de lucru. Este recomandabil să-l planifice în așa fel încât să fie sigur că pentru a permite timp pentru a face față situațiilor neprevăzute într-un stoc, deoarece în acest fel se poate evita situațiile stresante. De asemenea, trebuie amintit că o operațiune eficientă și productivă este posibilă numai după o odihnă bună. Prin urmare, cel mai eficient mod de a preveni neurastenie luate în considerare suficient de somn si odihna.

procedurile aplicabile
la neurastenie bolii