Neurastenie - cauze, simptome si metode de tratament

Acasă | articol | Neurasteniei: cum să depășească starea de slăbiciune nervoase și mintale?

Neurastenie - cauze, simptome si metode de tratament

Într-un grup separat de tulburări psihotice includ starea patologică nivel fără modificări pronunțate în probleme de sanatate mintala - nevroză. Toate tulburările acestui grup poate fi descris ca o debilitante neuropsihiatrică slăbiciune, dezvoltare și în timpul căreia, precum și metodele de compensare datorită acțiunii factorilor psihogene.Există diferite nevroze împărțirea în specii separate. Cel mai frecvent tip de tulburări nevrotice - nevroză. menționat, de asemenea, sindrom astenic asthenoneurotic sau nevroza. Unele surse neurastenie, din cauza similitudinii simptomelor expuse echivalate la sindromul oboselii cronice, dar în conformitate cu cele mai recente cercetări științifice, cele două state au psihogene complet diferite patogenezei și necesită un tratament diferit.

Ce este neurastenie? descriere

Neurastenie implică exprimarea unei căderi nervoase. însoțită clinic de o serie de caracteristici specifice. Cele mai importante simptome ale sindromului astenic este un declin de toleranță la stres fizic și mental, oboseala de activitate obișnuită, iritabilitate, instabilitate și variabilitatea rapidă a stări. Neurasteniei manifestat somatice neplăcute și simptome neurologice: cefalee, dureri musculare psihogene, disfuncție autonomă, disfuncție de modul de somn-veghe.

Temei neurastenie constă defalcare a activității nervoase superioare, care este un fenomen reversibil, indiferent de intensitatea și durata simptomelor demonstrate. Neurasteniei de psihoză caracterizată prin absența completă a sindromului psihotic: manifestări de tulburări de personalitate nu ating nivelul la care a pierdut o atitudine critică a stării sale și adaptarea defectuoasa a individului în societate. Această tulburare apare fără semne de psihoză în deplină cunoștință a persoanei bolii sale. Neurasteniei percepută subiectiv de către persoana ca o patologie gravă. Aceste tulburări astenice pot afecta în mod semnificativ calitatea vieții unei persoane.

Spre deosebire de psihopatie si psihoza, nevroza apare după ce situația traumatică reală, care este combinat cu o supraîncărcare excesivă a corpului și lipsa de caracteristici fiziologice, cum ar fi: lipsa regulată a somnului. Dezvoltarea sindromului astenic contribuie la infecții virale și bacteriene, intoxicație cronică și alte stări dureroase ale organelor și sistemelor.

neuroasteniei determinată cu frecvență egală la ambele sexe, cu un număr copleșitor de cazuri - mature persoane apte de muncă de peste 25 de ani. La femei, simptomele de neurastenie este considerabil mai mare, ele mai des agravată de tulburare patologii mai grave. In ultimul deceniu, neurastenie este adesea fixat la copii și adolescenți, care sunt excesiv încărcate cu activități educative, sportive extracurriculare sau activități intelectuale.

Cele mai multe dintre persoanele care au fost definite diagnosticul „neurastenie“ - locuitorii din orașele mari. Cu toate acestea, pentru a argumenta că neuroasteniei - rezultatul vieții ocupat în centrele industriale, nu este destul de corect, pentru că există încă mentalitatea de săteni folosit pentru a scrie off simptome de tulburări astenic în banal extinde oboseala. În plus, nu orice spital sat există un post vacant de Neurologie și Psihiatrie, care poate organiza o măsuri de diagnostic competente și pentru a diferenția această formă de nevroze a altor stări de boală.

Cauzele neurastenie

Cea mai mare recunoaștere până în prezent a primit un model de multifactoriale cauze etiologice de neurastenie. Acest design se bazează pe un studiu cuprinzător de o varietate de factori, efectele care declanșează începerea neuroasteniei.

Printre cele mai probabile cauze ale bolii - un grup de factori biologici. Printre ei ereditatea nefavorabilă - prezența unui istoric familial de tulburări nevrotice și psihotice, care au fost raportate la rudele apropiate ale pacientului. Acesta a prezentat, de asemenea, o sarcină dificilă pentru mama pacientului, transferat la ea în această perioadă de boli infecțioase grave, complicate în timpul travaliului și al nașterii traume pentru copii. Printre cauzele biologice - Constituția congenitală a omului: în special funcționarea sistemului nervos.

Prin bazele psihologice ale neurastenie atribuite trasaturi de personalitate premorbide. Un motiv important pentru dezvoltarea patologiei sunt traume psihologice. primite în copilărie. factor extrem de negativ, care creează baza pentru formarea de nevroze, este de lungă ședere individului în situația traumatică. Startul bruscă a bolii este adesea stabilită după o intensă, de stres brusc, circumstanțele care sunt extrem de relevante și importante pentru oameni.

forme de neurastenie

În practica clinică, tulburări nevrotice divizate convențional în trei forme distincte:

  • giperstenicheskom (excitabil);
  • slăbiciune iritabil;
  • hyposthenic (frânare).


Toate aceste forme reflectă severitatea neurastenie, ca o etapă specifică a afecțiunii. În ceea ce privește neuroasteniei caracterizat printr-o creștere treptată a intensității simptomelor, adică complicație a patologiei, formele secventa de mai sus transmise fazele bolii. Cu toate acestea, la mulți pacienți starea de boală este fixat într-o anumită formă: prima sau a doua etapă, care este, de fapt, nu există nici o dinamică negativă. Din acest motiv, de multe ori diagnosticul este stabilit după cum urmează: neurastenie hypersthenic sau hyposthenic, nevroza astenica sub formă de slăbiciune iritabil.

Simptomele anumitor forme de patologie

Faza inițială a bolii - formă hypersthenic - cel mai comun tip, stabilit în practica clinică. Principalele simptome ale acestei etape: hiperexcitabilitatea sistemului nervos central, iritabilitate excesivă și nervozitate.

Individuale prezintă reacție adecvat puternic la un iritant minor. Acesta irita cel mai mic zgomot, zgomotele ascuțite și puternice, lumina strălucitoare, ceasul ticăie, ușile scârțâie. Uman deranjează prezența oamenilor, conversații și mișcarea lor. La materia aleatorie și nesemnificativă în persoană flash de iritare și furie observate. Pacientul simte că el nu poate controla emoțiile lor și să limiteze impulsurile lor. El este capabil să rănească și să afecteze pe alții, astfel că nu înțelege natura agresiunii sale.

Nu există simptome mai puțin severe forme hypersthenic: foiască, nerăbdare, acțiune impulsivitatea. Neurasteniei pacientul nu poate aștepta, acesta își propune să facă totul dintr-o dată, ținând în brațe câteva lucruri dintr-o dată. Cu toate acestea, o operabilitate individuală se deteriorează în mod considerabil. În același timp, scăderea productivității muncii nu se datorează oboselii rapide, și ca urmare a dispersiei, nesobrannosti, incapacitatea de a se concentra asupra măsurilor ce trebuie luate. Și a ajuns la un fel de ocupație, o persoană nu poate fi colectată pentru o lungă perioadă de timp, pentru că el este distras constant de stimuli externi.

Cele mai importante simptome de neurastenie includ, de asemenea perturbări semnificative în modul de somn-veghe. În timpul zilei, individul este letargic și somnolent, iar la somn noaptea somn agitat cu o trezire bruscă. depăși coșmarurile, parcela de care reflectă adesea eforturile reale ale omului. Când neurastenie, într-o anumită măsură, schimbările și procesul de cădere stadiul adormit si se trezesc. Seara subiectul pentru o lungă perioadă de timp nu pot dormi. Dimineața se trezește, sau mult mai devreme decât de obicei sau se trezesc foarte târziu, cu o senzație de greutate și de slăbiciune.

simptome constante Nevrostenii sunt debilitante dureri de cap, stoarcere, strângere de caractere. Există chiar și un nume de cephalgia speciale - „casca neurasthenic“ Când înclinați și dureri de cap pivotant răspândit la partea din spate, așa cum au fost, merge în jos de-a lungul coloanei vertebrale. Intensitatea durerii crește după efort fizic sau stres mental.

Etapa intermediară a bolii se numește „slăbiciune iritabil“. Această fază reflectă esența neurastenie clinice: o combinatie de iritabilitate crescuta, cu epuizarea rapidă a resurselor organismului. În această perioadă, atingând intensitatea maximă a istericale bruște. excitabilitate excesivă însoțită de neobișnuit pentru un om plângând. Prin flash-uri de furie ușor devine bolnav până la lacrimi, care rezultă din faptul că el nu a fost capabil să depășească sentimentul obsesiv al nemulțumirilor „globale“. Pronunțate labilitate emoțională: convivialitate este înlocuită rapid printr-o stare depresivă. Există semne de epuizare mentală: individul devine letargic, sumbru, apatic la tot ce se întâmplă.

Deteriorarea sau pierdut complet pofta de mancare. Există o varietate de probleme digestive, cum ar fi constipație sau diaree, arsuri la stomac și eructații. Printre simptomele vegetative însoțitoare frecvent neurasteniei: fluctuații ale tensiunii arteriale, creșterea frecvenței cardiace, puls labilitate.

De multe ori fixe crize sympathadrenalic: apariția „muște“ în fața ochilor lor, un sentiment de instabilitate și nesiguranță, senzație de vatnost konechnostey.Pri cea mai mică emoție om fardul de obraz sau devine palid, se simte atacurile de la frisoane sau bufeuri. plângeri frecvente de urinari frecvente care apar cu anxietate. Foarte redusă atracție față de sexul opus, barbatii pot detecta probleme cu potenta.

A treia etapă a neurasteniei - faza hyposthenic - caracterizată prin letargie și slăbiciune, apatie consumatoare, depresie si starea de spirit sumbru. Omul nu se poate motiva pentru a efectua anumite acțiuni, din moment ce toate gândurile sale sunt concentrate asupra senzațiilor somatice neplăcute. Cu toate acestea, nu există nici o afectează fondul emoțional de melancolie, nu se observă anxietatea patologică.

diagnosticare

Neurasteniei distinge de alte tulburări patologice nu este dificil. Un medic cu experiență este capabil de a diferenția rapid tulburări astenic din alte stări patologice ale minții. Principala sarcină - pentru a elimina orice leziune organică a sistemului nervos si a cancerului patologia centrală, însoțită de sindrom astenic.

În tratamentul rolului neurasteniei principal jucat de acțiunile care vizează eliminarea sau cel puțin minimizarea impactului negativ al factorilor. Principalul obiectiv al tratamentului se face pe prevenirea congestiei, optimizarea schemei de muncă și de odihnă, asigurând o noapte de odihnă bun.

În timpul conversației cu pacientul, medicul explica pacientului mai ales starea sa și să indice condițiile, a căror elaborare este necesară pentru normalizarea psihicului. munca psihoterapeutică este, de asemenea, care vizează formarea formelor constructive umane de contracarare a stresului și a motivației pacientului de a efectua schimbări radicale în stilul său de viață. Scopul medicului: a clarifica faptul că simptomele neurastenie - nu o propoziție, și circumstanțele care pot fi evitate excluziunea factorilor nocivi. Sarcina medicale - împreună cu pacientul pentru a stabili circumstanțele negative, și să ia măsuri pozitive pentru a depăși efectele lor. Printre acțiunile recomandate, modul de a trata tulburarea:

  • respectarea strictă a zilei;
  • noapte de odihnă adecvată și de înaltă calitate a lui;
  • revizuirea dietei și pregătirea meniurilor cu produse din substanțele cele mai utile;
  • activitate fizică suficientă;
  • Expunerea zilnică la aer curat;
  • exerciții de respirație;
  • de tratare a apei, în special: spălătură tonic.

De o importanță deosebită pentru a scăpa de neurastenie este pacient de relaxare de formare competențe: formare autogenă, auto-hipnoza, tehnici de îndepărtare a napryazheniya.V emoțională, inclusiv măsuri de restabilire: fizioterapie, masaj, somn electrice.

Baza de tratament medical: adaptogens naturale, stimulente, vitamine și minerale. Pacientul este necesar pentru a desemna vitamine neurastenie din grupa B și preparate din magneziu.

Sedativelor acorda preferință medicamente de origine vegetală, cum ar fi Persia (Rersen). Mijloacele folosite pentru a îmbunătăți metabolismul tisular, cum ar fi un tonic in tratamentul neurasteniei: glicerofosfat de calciu (Calciiglycerophosphas). De medicamente cu acțiune tonică adecvate pentru a utiliza un stimulent al sistemului nervos central - pantokrina (Pantocrinum).

Când neurastenie hypersthenic adesea utilizat în tratamentul miorelaksantelenium (Elenium). formă Hyposthenic nevroză necesită adesea utilizarea tranchilizante, cum rudotel (Rudotel). În orice formă, în tratamentul neurasteniei poate fi utilizat tioridazina neuroleptice (Tioridazina), dar primirea de antipsihotice necesită un studiu atent anamneză, în legătură cu o gamă largă de efecte secundare.

Prognoza neurastenie la dreapta selectat regimul de tratament și respectarea de către pacient toate intervențiile medicale - benefice. Cu toate acestea, există întotdeauna un risc de reapariție a nevrozei, prin urmare, de o importanță deosebită este punerea în aplicare a măsurilor preventive și de refacere.