pancreas

Pancreasul - un corp unic. Acesta este singurul în secreția mixtă de fier corpului uman. Ea produce hormoni care regleaza toate tipurile de metabolism, și, prin urmare, un corp al sistemului endocrin. În același timp, pancreasul secreta enzime în lumenul duodenului, și, prin urmare, acesta poate fi numit cu încredere sistemul digestiv.Structura pancreasului

anatomia pancreatice este determinată de numele acestui organism. Din aceasta se vede că fierul este în stomac. Cu toate acestea, într-o poziție în picioare, aceste organisme sunt la același nivel. Dar atunci când o persoană este situată, stomacul acoperă într-adevăr în partea de sus a pancreasului, situată în spațiul retroperitoneal.

Anatomic, este împărțit în trei părți. Autoritatea este format din corp, cap și coadă. Amplasarea pancreasului sunt strâns legate de funcția sa. Capul ei este înconjurat de duoden, având forma unei potcoave. Este comun aici se deschide canalul pancreatic (duct virsungov), în care enzimele și bicarbonatul în lumenul intestinului.

pancreas

Capul pancreasului - este partea cea mai groasă a corpului. Ea se transformă treptat în corp și apoi la coada. Se termină la porțile splinei, care include, de asemenea, artera splenică și Viena. La coada pancreasului este concentrat cele mai multe celule care produc insulina, astfel încât înfrângerea procesului său patologic la om, de multe ori se dezvolta diabet zaharat. Toate părțile corpului închise într-un înveliș de țesut conjunctiv numit capsula pancreasului.

Anatomia topografica a pancreasului

Topografic cap de pancreas este situat la nivelul celui de al patrulea la vertebre lombare douăsprezecea toracice. Pe corp este același nivel. coada pancreatică este ușor mai mare - cu o proiecție la vertebre lombare a doua toracice unsprezecea.

Dimensiunile medii ale pancreasului:
lungime - 18 cm;
Lățime - 3 cm;
grosime - 2 cm.

Dimensiunile pancreatice poate fi crescută sau micșorată în diferite boli. Creșterea ei, de obicei, indica inflamatie, însoțită de edem. Atrofia parenchimului pancreatic reduce dimensiunile corpului. Astfel de modificări sunt ușor de identificat pe ultrasunete.

pancreas

Amplasarea pancreasului în raport cu alte organe:

  • fata este stomacul;
  • spate - coloanei vertebrale;
  • stânga - splina, care vine la coada pancreasului;
  • dreapta, sus și jos - duoden, plicul capului pancreasului.

alimentarea cu sânge a pancreasului

Pancreatică Perfuzarea se realizează în principal prin intermediul arterelor hepatice și gastroduodenale. Ele se ramifică din artera pancreatica superioara si inferioara. Mai mult, ele formează o rețea densă de capilare, care se extinde prin acini - celule pancreatice funcționale.

Organul este foarte bine aprovizionat cu sânge. Pe de o parte, este o necesitate, deoarece pancreasul este atribuit mai multe funcții importante. Pe de altă parte - acest pericol ca și în cazul bolilor inflamatorii acute însoțite de distrugerea pancreasului este foarte dificil de sângerare în curs de dezvoltare sa oprit și să poarte o amenințare directă a vieții.

fluxul de sânge are loc prin vena pancreaticoduodenal. Cei care, la rândul său, intră în vena splenică și vena superioară și inferioară mezenterice. Mai mult, sângele trece în vena portală, care se extinde la limita dintre capul pancreasului și a corpului. corp umflare atunci când inflamația poate fi însoțită de comprimarea venei porte cu dezvoltarea ulterioară a hipertensiunii portale.

Histologia pancreasului

Pancreas histologie analizează structura sa în ceea ce privește funcționalitatea. Să ne amintim că în hormoni secreta sânge, și subliniază, de asemenea, sucul pancreatic intestin. Prin urmare, structura funcțională a pancreasului implică divizarea în două părți:

  • exocrine (98-99% din greutatea corporală);
  • endocrine (1-2% greutate corporală).


o parte exocrină face cea mai mare parte parenchimului pancreatic. Este un sistem de celule, care produc un secret, iar tuburile prin care intestinul devine suc pancreatic. Structura pancreasului seamănă cu o conopidă. Conductele de mici se contopesc în mai mari, acestea se încadrează în conductă virsungov, care se deschide în duoden.

o parte endocrina a organismului este reprezentat de grupuri de celule, care sunt înconjurate de parenchimului pancreatic. Acestea sunt numite insulele lui Langerhans. Aceste celule produc cel puțin cinci hormoni. Două dintre ele sunt cele mai importante, deoarece acestea reglează metabolismul și poate fi secretat în mod exclusiv de către pancreas. Această insulină și glucagon au cel mai mare impact asupra metabolismului glucidic.

Canalele din pancreas

Funcționarea parenchimul pancreatic sunt acini și sistemul ductal. Acini - acestea sunt celulele care produc secretul. scurgerea este prevăzută pe cele mai mici conductele plug-in. Ele se contopesc în conducte mai mari. În final, întregul sistem de tuburi este colectată într-un canal pancreatic comun (duct virsungov). Acesta este un tub care merge în sucul pancreatic intestin.

Înainte de a curge în conductă duoden virsungov se unește cu canalul biliar comun. Mai rar, se deschid în intestin singur. mișcări secrete pancreatice numai într-o singură direcție. În cazul în care conținutul intestinal pentru un motiv oarecare aruncat în canalul pancreatic principal și apoi în canale interlobulare, acest lucru duce la activarea prematură a enzimelor digestive și inflamație a parenchimului pancreasului.

organe și sisteme de conducte de aer asociate cu căile biliare și duoden. Acest lucru explică combinația foarte frecventă anomalii ale pancreasului și a organelor sistemului hepatobiliar, și tractul gastro-intestinal. colecistita pacient sau pancreatita, boala de ulcer peptic este detectat de multe ori mai târziu. În prezent, a stabilit în mod sigur că 30% din cauza patologiei pancreatice este inflamația tractului biliar.

Citește mai departe:

pancreas
Motivele pentru cresterea pancreasului - ca un timp pentru a identifica boala
pancreas
Ceea ce medicii vor trata pancreasului
pancreas
Ultrasunete a pancreasului: citire, formare, decodare
pancreas
enzime digestive și pancreatită
pancreas
Hyperpancreatism: cauze, simptome, tratament
pancreas
Motivele pentru creșterea pancreasului

pancreas

pancreas

pancreas

pancreas

pancreas

pancreas

pancreas

pancreas

pancreas

pancreas

pancreas

pancreas

pancreas

pancreas

pancreas

pancreas

pancreas