pancreatice umane și anatomia (poziția și structura)

glanda pancreas uman este un organ al secretiei endocrine și exocrine implicate în digestie. În dimensiunea aceasta este a doua cea mai mare glanda din corpul uman după ficat. Este structura alveolară-tubulară, susține echilibrul hormonal al organismului și este responsabil pentru etapele importante ale digestiei.Cea mai mare parte a pancreasului generează un secret (enzime), care intră în duoden. Celulele rămase se parenchimul produc insulina, care sprijina metabolismul normal de glucide. Această parte a glandei este numită insulele Langerhans sau beta - celule.

pancreatice umane și anatomia (poziția și structura)

Fier este format din trei părți: corp, cap și coadă. Forma corpului seamănă cu o prismă, suprafața sa frontală este adiacent peretelui posterior al stomacului. glanda Coada este situat în apropiere de splina si flexura stanga a colonului. Capul pancreasului este localizat în partea dreaptă a coloanei vertebrale este curbat, formând appendage sub formă de cârlig. potcoavă sa acoperă duoden, formând astfel o curbă. Porțiunea de cap este acoperit cu o bucată de peritoneu.

Dimensiunile pancreasului în proporție de la 16 la 22 cm. Extern- seamănă cu litera latină S.

Locul de amplasare anatomică

Pancreasul este situată în spațiul din spatele peritoneu, corpul, prin urmare, este cel mai fix cavitatea abdominală. În cazul în care persoana se află în poziția culcat pe spate, va fi într-adevăr sub stomac. De fapt, este mai aproape de partea din spate, in spatele stomacului.

pancreatice umane și anatomia (poziția și structura)

Proiecția pancreasului:

  • corp la prima vertebră lombară;
  • cap de la prima la treia vertebre lombare;
  • Coada este mai mare pe o vertebră decât corpul pancreasului.

Anatomie organele din apropiere: partea din spate a capului ei este mai mic gol la interior Viena, începe poarta Viena, Viena și artera renală dreaptă, canalului biliar comun. Glanda corpul din spate este o parte a aortei abdominale, ganglionii limfatici, celiaca plexul. De-a lungul corpului glandei este splenică Viena. O parte a rinichiului stâng, artera renală și Viena, la stânga glandei suprarenale se află în spatele cozii. Înaintea pancreasului este stomacul, este separat de sacul de ambalare.

aprovizionare cu sânge

Din cele comune ramuri ale arterei hepatice depărteze - artera pancreaticoduodenal (față și spate), ele transporta sânge la capul pancreasului. De asemenea, acesta furnizează ramura a arterei mezenterice superioare (artera pancreatoduodenal inferior).
Din ramura artera splenică merge la corp de cancer si coada (pancreatic).

pancreatice umane și anatomia (poziția și structura)

sânge venos curge departe de organul de splina, superioară și inferioară, vena pancreatică stângă mezenteric (afluenți vena portă).
Limfa este trimis la pancreatoduodenal, pancreatic, piloric, ganglionii limfatici lombar.

pancreas inervate nervi datorate de splenic, celiac, hepatic, plex mezenterice și ramurile superioare ale nervului vag.

Pancreasul a lobate structura. Segmente, la rândul lor, sunt formate din celule care produc enzime și hormoni. Feliile sau acini constau din celule individuale (de la 8 la 12 de piese), numite pancreacells exocrin. Structura lor este caracteristică tuturor celulelor care produc secreția de proteine. Acini sunt înconjurate de un strat subțire de țesut conjunctiv lax în care sunt vase de sânge (capilare), ganglionul mici si fibre nervoase. Din lobuli pancreatice din conductele mici. Sucul pancreatic pe ele intră în canalul pancreatic principal, care se varsă în duoden.pancreatice umane și anatomia (poziția și structura)
Duct pancreasului este numit duct pancreatic sau Wirsung. Are un diametru diferit in glanda parenchimul mai gros: o coadă la 2 mm. în corpul de 2-3 mm. 3-4 mm în cap. Peretele duodenale curgă în lumenul papilei, și se află la capătul mușchiului sfincter. Uneori există un al doilea canal mic, acesta se deschide pe un mic pancreas papilei.

Printre feliile aranjate celule individuale, care nu au conducte excretor, acestea sunt numite insulele Langerhans. Aceste porțiuni de insulină și glucagon glandelor secretă, adică Ele fac parte din endocrin. Insulele pancreatice sunt rotunjite cu un diametru de 0,3 mm. Numerele de insule Langerhans a crescut de la cap la coadă. Insulițe sunt formate din cinci tipuri de celule:

  • 10-30% este alfa - celulele care produc glucagon.
  • 60-80% din beta - celulele care produc insulina.
  • delta 1 și delta celule responsabile pentru producerea unei peptide vazointestinalnogo somatostatin.
  • celule PP 2-5% care produc polipeptide pancreatice.

Pancreasul are alte tipuri de celule, de tranziție sau mixte. Acestea se numesc atsinoostrovkovymi. Ele produc un hormon zimogen și, în același timp.

Numărul acestora poate varia la 1 la 2 Mill. Este 1% din greutatea totală a prostatei.

Pe plan extern, corpul se aseamănă cu un cordon, aplatizare treptat spre coada. Anatomic, este împărțit în trei părți: trupul, coada și capul. Cap la dreapta coloanei vertebrale, în curbura duodenului. Lățimea ei poate fi de la 3 la 7,5 cm. Corpul pancreatic este situat oarecum la stânga a coloanei vertebrale, în fața lui. Grosimea sa de 2-5 cm, are trei direcții: față, spate și de jos. Mai mult, corpul continuă în coada lățime de 0,3 la 3,4 cm. El ajunge splina. In parenchimul prostatei de la coadă la cap este duct pancreatic, care, în majoritatea cazurilor, înainte de intrarea în duoden este conectat la canalul biliar comun, rareori curge independent.

  1. funcția glandei exocrine (excretorii). Pancreasul secreta suc intră în duoden, și participă la scindarea tuturor grupelor alimentare ale polimerilor. enzime pancreatice de bază: chemotripsina, alfa amilază, lipază și tripsină. Tripsina și chimotripsina sunt formate sub acțiunea enterokinazei într-o cavitate a duodenului, unde au fost depozitate sub forma inactivă (trypsinogen și chimotripsonigen). Volumul sucului pancreatic este format în principal de produse și porțiunea lichidă de ioni celule ductale. Suc de Sam acini este mic în volum. In perioada de repaus alimentar alocat mai puțin suc, aceasta a redus concentrația enzimelor. Când mănâncă procesul invers se produce.
  2. Funcția endocrine (endocrine). Aceasta a efectuat de funcționarea celulelor insulelor pancreatice care produc hormonii polipeptidici fluxul sanguin. Acestea sunt două opuse în funcția hormonului: insulină și glucagon. Insulina este responsabil pentru menținerea nivelurilor normale ale glucozei în serul sanguin, este implicat în metabolismul carbohidraților. Funcții: glucagonul reglementarea conținutului de zahăr din sânge prin menținându-l concentrație constantă, ia parte la metabolismul. Un alt hormon - somatostatina - inhiba de acid clorhidric de selecție, hormoni (insulina, gastrina, glucagon), separarea ionilor în insulele de celule Langerhans.

Pancreasul depinde de alte organe. hormonii săi funcția afectează tractul digestiv. Acesta secretină, gastrina, pancreozymin. Hormonii de tiroida si glandele paratiroide, glandele suprarenale afectează, de asemenea, funcționarea prostatei. Datorită mecanismului coordonat pentru astfel de lucrări, acest corp mic pentru o zi poate lucra de la 1 la 4 litri de suc pentru procesul de digestie. Cu condiția suc în corpul uman, după 1-3 minute după începerea mesei, care se încheie izolarea acestuia după 6-10 ore. Doar 2% din sucul de a avea enzime digestive, restul de 98% - apă.

Pancreasul este capabil de ceva timp pentru a se adapta la natura aportului alimentar. Aceasta induce producerea de enzime necesare pentru moment. De exemplu, în utilizarea unor cantități mari de alimente uleioase se vor produce lipază la mai mare de proteine ​​in dieta - clivajul tripsină a alimentelor carbohidrați crește nivelul enzimelor corespunzătoare. Dar nu abuzează de caracteristicile corpului, ca de multe ori un semnal de probleme vine din pancreas, atunci când boala este deja în plină desfășurare. glanda Anatomy provoacă reacția sa cu alte boli de organe digestiv. În acest caz, diagnosticul medicul va marca „pancreatita reactivă.“ Există cazuri opuse, pentru că este aproape de organe importante (splina, stomac, rinichi, glande suprarenale). Pericol de cancer că modificările patologice apar într-o chestiune de ore.