Primul zbor al omului pe Lună așa cum a fost

Primul zbor al omului pe Lună așa cum a fost

Participanții din ultimele trei misiuni de „Apollo“ naezdili program de pe Lună aproximativ 90 km, care călătoresc pe un rover lunar special

Primul zbor al omului pe Lună așa cum a fost

Simbolic ca astronaut unic pe solul lunar - dovada că piciorul uman este în cele din urmă a pus piciorul pe LunăLa mijlocul secolului XX, obiectivul părea complet neatins, pentru că omenirea a făcut doar cu pași în spațiu. La mai puțin de o lună după zbor Yuriya Gagarina, și în spatele NASA (National Aeronautica si Spatiu) a fost doar un zbor de 15 minute suborbital de astronaut Alan Shepard. Cu toate acestea, aterizare pe luna a fost pentru americani de lucru național mândrie. URSS bate SUA prin lansarea în spațiu primul satelit și primul om, prin urmare, în cea mai întunecată perioadă a „războiului rece“ Dzhon Kennedi el a decis să „jalona“ luna pentru America. Decizia sa a marcat începutul programului spațiu pe scară largă, și a făcut pentru proiectul „Apollo“ cercetare avansată și de dezvoltare în multe feluri a dat lumii moderne aspectul prezent.

În 1962 a ajuns pe Lună, și American „Ranger-IV», dar spre disperarea oamenilor de știință nu este transmis pe Pământ imaginea de televiziune așteptată. Dar, în 1964-1965, „Rangers» VII, VIII și IX au făcut mai mult de 17 mii de fotografii, inclusiv primele prim-planuri ale suprafeței lunare. În 1966, URSS a legat încă un succes remarcabil, ca „Luna-9“, pentru prima dată, a făcut o aterizare moale pe Lună. Pentru expediția Uniunea Sovietică pe Lună a fost nici o carte de atu politic mai puțin decât pentru SUA, dar în cazul în care SUA în curs de dezvoltare în mod deschis programul său spațiu în Uniunea Sovietică ca o muncă intensă a fost efectuată sub acoperirea secretului. Toate sondele fără pilot sunt colectate informații necesare pentru debarcări umane. Ca urmare a „Ranger“ a fost urmat de o serie de „Surveyor“, care desfășoară o aterizare moale, și care au luat mostre de roci lunare. Același scop este servit o serie de sateliți „lunar Orbiter“, echipat cu un echipament fotografic puternic, care a permis harta 95% din suprafața Lunii și de a explora punctele posibile de aselenizare.

Pe expediții pe Lună nu avea nimic să se gândească fără un salt uriaș în tehnologia de zbor cu echipaj. Primii astronautii în 1961 au fost singurii pasageri ai navelor lor, care zburau pe traiectorii suborbitale simple. De-a lungul timpului, programul sovietic de „Est“ și „Mercur“ din SUA au început să pună în fața piloților mai complexe sarcini, iar mai târziu NASA a lansat nave de lansare gemene „Gemini“ seria, crescând treptat durata zborului în timpul căreia astronauții însușit știința pilotării spațiu. La urma urmei, pentru o expediție pe Luna necesar un echipaj de trei persoane care vor cheltui mai mult de o săptămână în spațiu, și ajustează desigur intr-o fractiune de secunda. Mai mult decât atât, în spațiul limitat de spațiu toate modulele umplutura trebuie sa fie extrem de compact, inclusiv calculatoarele de la bord, care, în acei ani erau edificiu enorm, ocupă un spațiu mare.

Zborul spre Lună era de neconceput fără un vehicul nou, lansarea mult mai puternic. Retragerea capsulă „Gemini“ pe orbita necesară mult mai puțină energie decât trimiterea „Apollo“ din lungimea căii de mai mult de 300 de mii. Km. Prin urmare, supunerea solidă de rachete de proiectare modificarea „Saturn-I», NASA a creat un puternic „Saturn-V».

Primul zbor al omului pe Lună așa cum a fost

Se pare că Pământul de creștere luna. Fotografia a fost făcută în timpul expediției „Apollo-8“. Orizontul lunar este de aproximativ 570 de km de navă și Pământul - 384000 km.

În continuare, pe Lună!

După două luni și jumătate echipajul de „Apollo 10“ a avut un test suplimentar al modulului lunar - de data aceasta în orbita Lunii. Astronauții Thomas Stafford si Yudzhin Sernan au fost acolo la 15 km deasupra suprafeței Lunii, și Dzhon Yang, între timp, a rămas în modulul de comandă. Succesul acestei expediții a fost confirmată în mod convingător de angajamentul NASA pentru aterizare primii oameni pe Lună.

Primul zbor al omului pe Lună așa cum a fost

așteptările de pe orbită

Primul zbor al omului pe Lună așa cum a fost


1. Randament orbită. 2. Începeți cu orbita terestră joasă. 3. komandzhnogo re și modulele lunare. 4. orbita Lunii. 5. Aterizare modulul lunar. 6. Călătoria de întoarcere. 7. Splashdown

Pentru ceea ce unii 3 minute nava a luat viteza de 28,000 kilometri pe oră, suficient pentru a rămâne pe o orbită aproape circulară în apropierea Pământului așteptări. După oprirea motorului de-al treilea echipaj etapa efectuat testarea periodică a sistemelor de nave spațiale și a început să se pregătească pentru un zbor de trei zile la lungimea de Luna 384000. Km.

Re-incluse în procesul-verbal cinci și jumătate a motoarelor de a treia etapă a rupt nava din îmbrățișarea gravitației Pământului, și a luat un curs pentru luna cu o viteză inițială de mai mult de 39 mii. Km / h. Acum este timpul pentru a pregăti trei module (comanda, motorul și Luna), care a constat din „Apollo 11“, pentru a intra pe orbita Lunii.

Module „Apollo“

Primul zbor al omului pe Lună așa cum a fost

Aceasta a fost o grămadă de echipă și compartimentul motor „Apollo“ la bordul modulului lunar pe drum spre Lună

Este un panou de control și carcasă compartimentele B modulul de comandă conic. Modulul de comandă a fost un singur pachet, cu un compartiment cu motor cilindric, care, în plus față de motoarele de propulsie de croazieră sunt sistemului de orientare și a sistemului de alimentare cu energie.

Primul zbor al omului pe Lună așa cum a fost

Modulul lunar, în care astronauții „Apollo“ a aterizat pe Lună. Acesta a fost echipat cu două motoare de rachetă - unul pentru declanșatorul, celălalt pentru a reveni pe orbita

În cele din urmă, în mod direct la a treia etapă „Saturn“ fixat modulul lunar, în care astronauti a aterizat pe suprafața Lunii.

Aterizare pe Luna

Separarea de la „Saturn“, unitatea principală de comandă și face un viraj al modulului de motor și vârful la vârful andocat cu modulul lunar. După acest pachet al unității principale și modulul lunar separat de-a treia etapă „Saturn“, care până în acel moment și-a finalizat misiunea. Corecțiile de curs necesare au fost efectuate cu ajutorul propulsoarelor mici, motorul principal, dar nu a fost inclus, și sub influența nave spațiale gravitația Pământului a încetinit treptat în jos. În 48-lea. Km de viteza Luna de „Apollo 11“ este doar cu puțin mai mare de 3000 km / h dar este deja introdus în forța de atracție a lunii, iar nava a început să se accelereze din nou. Pentru frânarea și transferul navei la orbita Lunii a fost inclus boostere, care se află acum în prova buchet.

Punctul culminant al expediției a fost momentul când Neil Armstrong a urcat pe scara pe suprafața Lunii. Pas cu pas pe solul gri închis, el a spus: „Pentru o singură persoană - este un pas mic, dar pentru întreaga omenire - un salt uriaș înainte.“

Primul zbor al omului pe Lună așa cum a fost

Astronautul Edwin Aldrin coboară din modulul lunar „Apollo 11“ pe suprafața Lunii. Imaginea a făcut primul om să meargă pe Lună - Neil Armstrong

În spatele Armstrong a pășit pe lună Edvin Oldrin, și se deplasa în gravitate redusă a fost foarte ușor, în ciuda voluminoase costumele spațiale. Primul lucru pe care astronauții instalat un steag american, întins pe cadru rigid, materialul nu sag în nici un vânt spațiu fără aer.

Acest eveniment reper a fost punctul central al rapoartelor de presă și de televiziune din lume care sunt trimise pe Pământ un mic aparat de fotografiat TV modulului lunar, urmarit cu mare interes public în multe țări.

Primul zbor al omului pe Lună așa cum a fost

crater lunar gigant. Fotografia a fost făcută în timpul primei misiuni la Lună „Apollo 11“. În fundal se vede rover lunar, care a fost folosit de pionieri

Înainte de a reveni la modulul lunar, astronautii au efectuat o serie de experimente științifice și colectate aproximativ 20 de kilograme de mostre de roci lunare.

Un moment critic al întregii expediții - începe de la luna. Într-adevăr, în caz de refuz al modulului lunar al motorului oamenilor start-up ar rămâne pentru totdeauna pe lună, fără nici cea mai mică șansă de scăpare. Cu toate acestea, în acest lucru și toate expeditiile ulterioare pornind de defalcărilor motorului impecabil.

drum spre casă

Primul zbor al omului pe Lună așa cum a fost

Sub capsula de antrenare cu astronauți a fost rezumată ponton gonflabil pentru a împiedica scufundarea

expediții ulterioare

Primul zbor al omului pe Lună așa cum a fost

„Apollo 12“ navă plutind deasupra rachetei purtătoare „Saturn-V». Pe sasiul de jos vizibil modulului lunar

Primul zbor al omului pe Lună așa cum a fost

Start "Apollo 14". Expediția a durat timp de 9 zile

La începutul anului 1971, după o inspecție generală a tuturor sistemelor lansat „Apollo 14“, care a adus la luna următoare echipajul de astronauți. In aceasta expeditie a fost folosit pentru prima dată un echipament de modulare de transport - camion de marfă pe două roți.

Primul zbor al omului pe Lună așa cum a fost

Start "Apollo 17". A fost singura lansare noapte pentru întregul program lunar „Apollo“

La început, „Apollo“, programul a inclus mai mult de două zbor pe Lună, dar slăbirea interesului public și reducerile bugetare au dus la închiderea prematură. Ultimele zboruri au fost făcute deja de către programul de aplicație „Skylab“ - în 1973 racheta „Saturn-V» adus în orbita prima stație spațială americană, iar în 1975 primul zbor în comun a navelor «Apollo 18» și «Soyuz-19» de andocare a cărui orbită a devenit un simbol al destinderea politică.

Cu toate ca „rasa Moon“, precum și toate zborurile programului „Apollo“, în slujba scopurilor politice, ele rămân totuși realizări remarcabile a gândirii științifice.