Reducerea aciditatea solului în grădină, cu propriile sale mâini - cum să facă cel mai mult

Recomandările gradinari sfaturi frecvent pentru a reduce aciditatea solului. Dar nu toată lumea înțelege modul în care aciditatea pentru a determina de ce a redus, în ce măsură.Recall chimie

multe dintre cursului de chimie școlar amintesc că mediul de reacție depinde de conținutul de ioni de hidrogen. Chimiștii le desemna simbolul - H, și un parametru cantitativ care caracterizează concentrația - pH. Nu prea merge în detalii, să ne amintim că un pH de 7 este considerat un semn neutru 6-5 - ușor acide, mai putin de 4 - mediu puternic acid.

La un pH peste 7 mediu devine mai alcalin. reacție pH-ul solului peste 9 nu este văzut în natură.

ionii activi de hidrogen reacționează cu sărurile de potasiu dizolvate în sol, fosfor, metale urme și le face indisponibile plantelor Plantele rezultate înfometează, cresc prost, deși nutrienți în sol suficient.

De asemenea, într-un mediu acid produce compuși toxici și digestibile de fier, mangan, aluminiu și alte urme de elemente, în condiții obișnuite necesare pentru activitatea. Plantele incep sa durere, redus drastic rezistența la boli și dăunători.

Solul este alcalin reacționează și nu prea favorabil pentru majoritatea plantelor. Acesta conține o mulțime de var, dar scăzut în substanțe nutritive și oligoelemente. pH-ul solului peste 8 improprii pentru agricultură.

Turbării și calcar

De obicei, o mulțime de ioni de hidrogen are loc într-un mediu în care reacția de descompunere a materiei organice au loc cu aport insuficient de oxigen. Acest sol cu ​​un exces de umiditate constantă, scurgeri de aer dens rău.

Un exemplu clasic al solului cu un mediu puternic acid - mlaștini și turbării.

Într-o mai mică măsură de aciditate caracteristică zonelor cu apropiate zone inundabile în picioare de apă subterană, nisinei. Aciditatea compostului poate fi maturizat fără aer suficient, în grămezi dense.

Argiloase și argiloase solurile sunt de asemenea predispuse la acidifiere, în special în zonele umede.

solurile alcaline sunt adesea formate în apropierea depozitelor de calcar și dolomită. De obicei, acestea sunt luminoase datorită conținutului ridicat de var.

Iarbă va spune ce aciditatea din țara ta ...

In mod similar, pH-ul solului poate fi determinată în laborator. Dar gradinari, în cele mai multe cazuri, este suficient să se cunoască valoarea aproximativă de aciditate.

Uita-te la vegetația naturală. Dacă site-ul crește repens abundent, coada calului Ranunculus pătlagină, mentă câmp, măcriș, solul este acid. teren neutru ca o mama-si-mama vitregă obișnuită, Daisy, popular cunoscut sub numele de musetel, diferite tipuri de trifoi. La sol alcalin crește mac sălbatic, volbură, Sandman alb.

Evaluează compoziția solului, permeabilitatea apei, proximitatea apei freatice. În cazul în care solul este argilos, compact, sau un teren inundat, aciditatea cu siguranță crescută. Dacă solul are o includere notabilă de turbă, reacția sa poate fi mediu spre puternic acid.

Se presară pe o bucată de sol soluție de oțet. Dacă apar bule, atunci când solul este neutru sau slab alcalin. Dacă nu are loc reacția, atunci când solul este acid.

Creșterea fertilității terenurilor de grădină

Cenușărire - cea mai cunoscută metodă de reducere a acidității solului, se face în timpul creta, var și dolomită făină primăvara și toamna săpat. Debit: 0,5 kg per 1 mp. m până la slab acidă și până la 1,5 kg per 1 mp. m pentru sol foarte acid. Direct în paturi puteți săpa coji de ouă frezate - o sursa excelenta de calciu.

În lut grele adăuga nisip, humus, creaza un strat de drenaj sub paturile de nuiele zdrobite, fân și paie.

La cheltuielile de regenerare a zonelor umede, de a crea un sistem de drenaj.

În sol alcalin, dimpotrivă, face turbă, compost, argila, udarea cu o soluție slabă de oțet, acid citric, permanganat de potasiu.

Cu toate acestea, înainte de a reduce aciditatea solului, să acorde o atenție la ceea ce culturi să crească în zona dumneavoastră. Unele plante, cum ar fi solul turboase acide. Acest lucru este tot felul de rododendroni, Heathers, forme de gradina de afine, afine, afine, multe conifere in miniatura.

Se preferă reacția slab acidă a culturilor solanacee: tomate, ardei, vinete și cartofi. În cazul în care zona de sub cartofi prea proizvestkovat, plantele își pierd rezistența lor la rapăn și vertitselleznomu ofilirea.

Mai jos celelalte intrări pe tema „Cum de a face propriile mâini - gospodarului!“Mulți la plantare puieți în gaura, multe pus un pumn de humus, lingura superfosfat, o cenușă de sticlă. În acest caz, nimeni nu ia în considerare faptul că aceste substanțe au un echilibru diferit acid alcalin. Superfosfat și humus sunt componenta acide, iar cenușa de la miezul ei - alcalin.

Cu toate acestea, ei încep să reacționeze. Când acest gazele de reacție chimică și cad alocate precipitate insolubile în consecință, necomestibile pentru „vkusnosti“ plante.
Dar acest lucru nu este punctul. Pentru a transplanta planta in sine este un stres, iar apoi e „camera de gazare“, sub forma unei reacții chimice! Dacă face aceste substanțe, doar separat. Sau unul de cenușă sau humus cu superfosfat. Știu că unii vor spune-mi că toată viața mea, astfel făcând-nimic.
O încercare este corectă - va fi chiar mai bine!
Prin alcalii includ azotat de calciu (ca nitrat de calciu), clorură de calciu, azotat de sodiu, fosfat de rocă, cenușă.
Acidic: superfosfat, superfosfat triplu, clorură de potasiu, toate potasiu, amoniac și azotat de amoniu, clorura de amoniu, sulfatul de amoniu.
Neutru numai noi uree (carbamidă).

Gips pentru soluri acide
În perioada sovietică, agronomii urmat aciditatea solului din fiecare domeniu. Regiunea Volgogradskaia are sol în principal alcalin să se stabilească alcaline a fost adăugat gips.

Da, ipsos! Este greu de sare solubilă de acid sulfuric.
Se dizolvă în 5-7 ani. Prin urmare, este necesar să se facă o dată la 5-7 ani. Noi încă mai folosesc aceasta tehnica pentru a alinia aciditatea terenului.
Ne face de până la 200 g la 1 mp. m. Dar nu mai mult! Ai nevoie pentru a face săpat în toamnă. Și în primăvară veți vedea diferența.

Plante, cum ar fi varza si sfecla, nu le place solul acid. La etapa de răsad a solului de sub acestea trebuie să fie tratate cu var.

Pentru a face acest lucru, se prepară așa-numitul lapte de var - 1 lingurita .. puful de var diluat în 1 litru de apă. Acest lapte răsaduri de aceste plante sunt udate de două ori - timp de 14 și 7 zile înainte de transplantare la un loc permanent. Aceasta servește ca un excelent de prevenire împotriva bolilor, în special clubroot varză.
Imediat când transplantarea răsadurilor în sol este de dorit să se adauge la bine 1 oră. L. azotat de calciu.

La cabana noi creștem struguri și de a face legkok vin acasă. Desigur, nu la scară industrială, dar suficient pentru mine. Deși există o mulțime de deșeuri. Aceasta din tescovină - un amestec de coji și semințe. Și lichid conținând drojdie, iar rămășițele cărnii, toate deșeurile folosim ca îngrășământ.

Solul avem un pic acru, și aplicarea directă a bagasse și sedimente poate duce la acidifierea suplimentară. Prin urmare, partea principală din tescovină pozare compostat ash podsypaya și var. tescovină de măsline se amestecă bine cu frunze Mai ales căzute sau tăierea ierbii.

Și prietenii noștri care locuiesc în Crimeea, doar se bucură de acid din tescovină. Ei gresie, solul este alcalin, care nu este popular cu multe plante de grădină. Toamna pur și simplu introdus în stratul superior al paturilor săpat. Separat spune despre fund.

În ea de drojdie vie - un stimulator de creștere excelent. În toamnă, când vin de gătit, plante du-te la pensie, nu au nevoie de stimulente. Este mai bine să păstreze sedimentul în containere separate în subsol până în primăvară, și chiar și apoi diluat de 4-5 ori și udare le arbuști fructiferi, căpșuni, puieți plantați de tomate și ardei. Tot ceea ce crește de furtunos!

În cazul în care este necesară nivelul acidității solului (pH) mai mic de 4,5 aplicarea var. Utilizați făină de dolomită, calcar măcinat, creta, var nestins. Acestea sunt stocate într-un ambalaj etanș, rezistent la apă și într-o formă uscată. În funcție de tipul de sol și var este fabricat de 300 până la 1000 g per 1 m2.

Liming se realizează pe o anumită zonă de 1 la fiecare 4-5 ani. Doza de material var este împărțit în două părți egale: jumătatea din față se face săpat porțiune, iar cealaltă jumătate - după săpat cu grebla încorporare ulterioară. Nu face var
pe zonele în care cartofii de plante, roșii, suc de fructe, dovleac, scroafa morcovi, patrunjel, napi, ridichi, ridichi. Și, dimpotrivă, ea răspunde bine la sfecla, varza, amendamente minerale bazice o grămadă de usturoi, țelină.

gradinari cu experiență știu că aciditatea crescută a solului afectează foarte mult cultura. Multe plante încep să crească mai lent și mai puțin de fructe pe acest pământ. Se determină pH-ul se poate utiliza un dispozitiv special, dar pur și simplu nu fiecare rezident vara este. Cu toate acestea, există mai puțin costisitoare, dar sigur mod.
Cu mai multe paturi primi bulgării, adăugând puțină apă și se agită. Din suspensia rezultată a face o movilă cu găuri mici în mijloc. Am turna un pic la oțet 9%. Dacă oțet este spumat - alcalino-pământos. În cazul în care nu - sol acru.
În acest din urmă caz ​​sol dezoxida: Aduc la 1 m 1 kg construcție de cretă sau o găleată de cenușă de lemn. De obicei folosesc cenușă - nu este nevoie să plătească pentru asta. Pentru ao obține, în cantitatea potrivită, se adună într-o crengi uscate, din apropiere Grove copaci căzuți și o parte din fuzibil toate acestea pe site-ul (desigur, cu respectarea regulilor de securitate la incendiu).
In acele cazuri rare, când este necesar să se acidifică solul (de exemplu, pentru măcriș și buruiană), folositi ace de pin sau molid - mărunțită 2 kg per 1 mp. m. Acele sunt zdrobite lopata.

Noi în Crimeea, solul este alcalin. După toate în jurul valorii de munte, calcar, coquina. Care a format acest teren care sfîrîie atunci când se toarnă oțet. Pe acest teren bun simt struguri, prune, caise, porumb. De plante ornamentale: liliac, dracilă, portocaliu bate joc, cuisoare, lavanda. Dar, de cele mai multe legume, astfel încât solul nu este pe gustul tau. Excesul de calciu nu absoarbe fierul, plantele suferă de cloroză: frunzele lor devin albe, galbene, usca. Cu greu digerabile si alte elemente nutritive, astfel încât chiar și în mod tradițional din sud, iubitoare de plante de căldură da recolta slabă, dacă nu să aibă grijă de fertilitatea solului.
Crestem aciditatea mai mică decât întreaga zonă a grădinii, și un punct, creând un pat special. O parte din sol este îndepărtat, șanț de stabilire rumeguș, crengi mărunțite, paie, tulpini grosiere. Ar fi frumos să folosească turbă, dar în cazul în care o luăm e! frunze Prin urmare, în cursul căzut din ultima preyuschie toamna în grămezi dense Apoi a pus solul amestecat cu humus, compost. În mod similar umple găurile de plantare de copaci.
Pe părțile laterale ale paturi prezone cutii de scânduri pentru a preveni scurgerea apei atunci când nu udare. Plantarea în mod necesar mulcirea cu rumeguș. Inainte de transplantare paturi Se toarnă soluție de oțet sau acid citric. De asemenea, pe paturile se toarnă sucuri fermentate, rămășițele casei de vin, murături și marinate - orice lichid care conține acid comestibil. Îngrășăminte minerale Best - sulfat de amoniu și uree, ele sunt acide.
Cu această abordare, întotdeauna în mod regulat vom obține randamente foarte bune de fructe și legume.