Revista „Omul fără frontiere“ - „care mișcă soarele și constelațiile

„Ce mișcă soarele și lumina. „Platon Dragoste


Revista „Omul fără frontiere“ - „care mișcă soarele și constelațiile
„Ceea ce mișcă soarele și lumina ...“ - aceste cuvinte Dante Aligeri din „Divina Comedie“ dragostea lui devotat. Dar ceva similar se poate spune cu privire la dragoste și un alt mare om care a trăit aproape 18 secole mai devreme - filozoful grec Platon. El a simțit, de asemenea, dragostea de mare forță cosmică. Și este, la prima vedere, poate părea surprinzător pentru un astfel de gânditor serios, tată al întregii filozofiei europene, creatorul teoriei statului ideală, și așa mai departe. D. Cu toate acestea, Platon consacrată temei iubirii câteva dialoguri. Cel mai renumit dintre ele - „Sărbătoarea“ și „Phaidros“. În lucrările sale Platon vede iubirea ca universală, marea putere de circulație și, ca o forță care ridica omul, făcându-l mai morală trezind puterile ascunse ale sufletului și amintiri profunde.
În dragostea lui Platon este foarte versatil. Și pentru acest articol mici, am dori să ia doar trei aspecte, trei idei de viziuni filosofice ale iubirii: iubirea ca o forță cosmică, forța motrice din spatele totul în univers; place ca o modalitate de a atinge nemurirea; dragostea este ca amintirile trezirea sufletului nemuritor. Deci ...

IDEA ONE: forță cosmică de atracție

Revista „Omul fără frontiere“ - „care mișcă soarele și constelațiile
Dacă Platon a vorbit în limba fizicii moderne, el, probabil, ar fi menționat interacțiuni electromagnetice, atunci când un electron încărcat negativ este atras de proton încărcat pozitiv. Această forță incredibilă, cuprinzătoare provoacă deplasarea corpurilor cerești, și să depună eforturi pentru fiecare alte ființe vii. Și ce despre omul?


Dialog „Sărbătoarea“ este dedicat zeului iubirii, Eros, participanții sărbătoare la rândul său, pronunțat elogii lui. Ei vorbesc despre marea străveche zeitate care a adus în lumea iubirii, și puterea dorinței, face un aspect om pentru partenerul său pentru a obține integritate din nou, că puterea iubirii face ca o persoană să devină mai bine, să fie demn de iubita lui. Iar când vine rândul lui Socrate, el spune povestea modului în care sa născut Eros. La un banchet în onoarea zeiței Afrodita, Cântând, „Sărăcia“, a decis să se împreună cu purcei Dumnezeu (al cărui nume înseamnă „avere“, „Calea“, „înseamnă la capăt“). Și sa născut din această uniune Eros, care este un adevărat copil al mamei sale, întotdeauna săraci, nici pantofi și fără adăpost, dar paternă ajunge la frumoasa și perfectă, curajos, curajos și puternic, dornici de a raționalitate și atinge-l. El rămâne mereu între sărăcie și bogăție, între ignoranță și înțelepciune, între urâțenie și frumusețe. El se străduiește mereu să fie ca tatăl și tânjește lui pentru bogăție, frumusețe și înțelepciune, dar el nu poate scăpa de ignoranță și sărăcie. În cazul în care el atinge obiectivul ca toate lucrurile lui merg în bucăți. Acest lucru dă naștere la puterea eternă a dorinței, puterea iubirii și pasiunii, care, după cum spune Platon, este inerentă tuturor ființelor vii. Noi întotdeauna lipsit de ceva, suntem mereu despre visul ceva și să depună eforturi pentru ceea ce ne lipsește. Acest lucru poate fi o dorință de la ignoranță la înțelepciune, de la mizerie la abundență, de la boală la sănătate, de la urâțenia la frumusețe. oamenii preferate, lucru favorit, care trăiesc visul poate deveni o forță care determină o persoană să se schimbe, să evolueze, pentru a deveni mai bine.
Este important să vorbim aici despre o pasiune autentică, nu să te simți un pic călduță. Pentru a apărut curent electric diferența de potențial necesară pentru oameni în mișcare și în curs de dezvoltare, avem nevoie pentru a ajunge acolo, „diferența de potențial“ între ceea ce este acum, și că, pentru care el vrea să vină.
Și cum știi că se îndreaptă în direcția cea bună? Vrei cu adevărat la ceea ce vrei? Sunt obiectivele tale nu sunt iluzorii? Foarte simplu: pentru un sentiment de fericire. Adevăratul scop, ceea ce lipsește cu adevărat persoană, care este o adevărată binecuvântare pentru el - în cuvintele lui Platon, va aduce adevărata fericire pentru om.

IDEA DOI: dorința de nemurire

Revista „Omul fără frontiere“ - „care mișcă soarele și constelațiile

Unul dintre lucrurile care ne face cu adevărat fericiți, așa cum spune Platon, este realizarea propriei lor nemurire, prin urmare, toată viața caută să obțină nemurirea. Dar noi muritorii, cel puțin, de obicei, cred. Iar pentru ființele muritoare există doar o singură cale de a atinge nemurirea: pentru a da naștere la ceva nou, renăscut prin ceva nou și lasă în urmă urmași, să continue să trăiască în ceva sau cineva. Și „descendenți“ noastre sunt foarte diferite: în unele este copiii și nepoții (interesant, necesitatea de a continua familia lor - este, de asemenea, într-un anumit sens, dorința de a face rasa lor nemuritoare), cineva - a construit casa, a scris o carte sau o poezie, pictură, muzică, a făcut descoperiri și invenții, un sfat înțelept care a ajutat oamenii. Dar cea mai nemuritoare a „copii“, cum se credea Platon, - legi bune și model de educație pentru societate. Copiii mai nemuritoare, care lasă persoana, cu atât mai mult el este nemuritor. Este interesant faptul că aici Platon ecourile unor tradiții străvechi, în cazul în care se credea că sufletul uman este viu, în viață până când numele său și memoria sa.


Toată lumea, în conformitate cu Platon, ceva gravidă - fie fizic, fie spiritual. Și prin forța iubirii se nasc și să ia forma lucruri pe care omul poartă în sufletul său, virtute, poezie sau pictură, deschidere.
Dar dacă sufletul omenesc este gol, sau în cazul în care este umplut cu amărăciune și mânie, sau dacă un om vede în jurul lui doar noroi și ura, sufletul lui ca și cum nimic nu este comprimat și nu poate da naștere.


Dar atunci se pune întrebarea: cum a făcut sufletele noastre aceste creații, idei, vise? La urma urmei, conform teoriei lui Platon, toată lumea a venit în lume, aducând semințele care pot lăsa în urmă. Acest lucru este oarecum amintește de „Blue Bird“ de Maurice Maeterlinck, în cazul în care fiecare suflet, înainte de a veni în această lume pentru a găsi scopul lor, cel mai important, ceea ce va face în această viață.

IDEA TREI: trezirea amintirilor sufletului

Revista „Omul fără frontiere“ - „care mișcă soarele și constelațiile
Este interesant că Platon a fost ceva aproape Înțelepții vechi indiene vorbesc despre teoria reîncarnării. De exemplu, în dialogurile sale „stat“, „Fedon“, „Phaedrus“, el vorbește despre reîncarnare a sufletului. Despre modul în care după moarte sufletul se confruntă cu călătoria și a vedea lucrurile uimitoare și frumoase în lumea cerească.


Platon a crezut în mod clar că o persoană care vine înzestrat cu idei innascute, experienta existențelor anterioare. Și, deși nu-și amintește ce sa întâmplat în trecut viața sa, și acea perioadă misterioasă, atunci când sufletul său era într-o altă dimensiune și a fost în măsură să observe viața zeilor, există un mecanism, pe care el a numit amintire. Problema este că, atunci când suntem născuți din nou, am „bea apă din râul Lethe de uitare“, și se trezesc în această lume, aproape fără să ne amintim și să știe nimic. Aproape, dar nu destul. Spune mai precis, nu-și amintește și nu știu mintea noastră. Dar, după cum spune Platon în dialogul „Phaedrus“, în cazul în care sufletul nemuritor al omului se confruntă cu ceva ce a văzut și a iubit o dată, că, odată ce a fost dragă ei, ceva care seamănă cu viața ei de la distanță cerească ea se pare perfectă, sufletul cuprinde emoție puternică și dorința, ea începe să crească aripi. Și este emoție și sentimentul numim iubire. De ce este sufletul nostru atinge anumite cărți și imagini de eroi, de ce pe unele muzică sau poezie în ochii ei țâșnind cu lacrimi, sau, dimpotrivă, trezește focul interior? De ce există un loc în care suntem atrași, orașul în care ne-am vis de a face un fel de pelerinaj la inima? De ce există oameni care au îndeplinit, vom ști dacă un spirit înrudit? De ce ne place să se uite la cerul înstelat și apusul soarelui, iar noaptea stând lângă foc, dans fermecată focului? Imaginați-vă pentru un moment pe care le-am trăit odată, am privit spre cer pe foc, și orașul vechi, care astăzi ne vin ca turiști, au văzut la zenitul puterii și gloriei lor. Imaginați-vă ce vedem în termenii unei persoane dragi, sau asculta muzica preferată într-o urmă vagă a ceea ce a iubit-o cândva, a trăit decât sufletul nostru ...
Aceasta este amintirea. Și acest lucru este dragoste.