Sănătate Formula femeie abordări moderne

VP Smetnik. MD, profesor, sef al Departamentului de Endocrinologie ginecologică. ENDOMETRIOZEI: simptome, diagnostic și tratament non-chirurgicalendometrioza genital responsabil în fiecare caz, a treia infertilitate de sex feminin. Creșterea rapidă a frecvenței de distribuție în ultimii ani face o și mai activă și să lucreze din greu pentru a gasi si eliminarea cauzelor.

Endometrioza se referă la formarea de tumori benigne și apare ca urmare a germinației atipice și functionarea celulelor endometriale - captuseala interioara a uterului, în care există două straturi: bazale și funcționale.

Ultimul, stratul funcțional (endometru) lunar în timpul primei faze a ciclului menstrual, sub influenta hormonilor sexuali feminini secretați de ovare, creste si se ingroasa de mai multe ori. În a doua fază a ciclului, sub influența celui de al doilea feminin hormonul - endometrul progesteron slăbit abundent „turnat“ secret secretat de glanda uterin. Astfel, crearea condițiilor favorabile pentru acceptarea și dezvoltarea unui ovul fertilizat, și sarcina.

În absența concepției funcționale exfolia stratul endometrial și sânge menstrual excretat. Pentru endometrioza interna, celulele endometriale cresc în grosimea majorității mușchilor uterului și sunt în ea. Apariția acestei forme a promova avortul, dilatarea și chiuretaj a uterului si a altor celule endometriale de intervenție intrauterină și violare Bookmark în primele luni ale creșterii și dezvoltării fetale.

endometrioza uterin intern este natura din ce difuză a procesului, se observă foarte rar și forma nodulară focală. formă nodulară se caracterizează prin proliferarea locală a țesutului endometrial, care seamănă cu nodul palparea miom.

Conform adâncimea de penetrare în miometru sunt patru masura de forme difuze de endometrioza:

Gradul I - germinare endometrioza la o adâncime mică;

gradul II - procesul de distribuție până la jumătatea grosimii miometriala;

gradul III - în procesul patologic care implică întregul perete al uterului;

gradul IV - un proces care implică peritoneul parietal și organele adiacente.

Când gradul II-IV de proliferare observată endometriozei și hiperplazia fibrelor musculare, crescând astfel uterul (valoarea sa depinde de numărul și mărimea cavităților chistice endometriodnyh tisulare și hiperplaziilor severitatea celulelor musculare). De multe ori există hiperplaziei endometriale, și combinația de miomul uterin cu endometrioza.

Intensitatea durerii la un anumit loc din cauza procesului de diseminare endometrioza; durere în special pronunțată cu implicarea întregului uter până la acoperirea seros. Uterul brusc dureros la palpare, mai ales cu distribuția III-IV grade, leziuni endometrioza parti istmic ale corpului ei.

Pentru endometrioza interne diferite modificări ciclului menstrual tipic, secreții sângeroase ciclice și aciclice de diferite intensitate și durată. În legătură cu aceste tulburări de multe ori se dezvolta anemie. Mulți pacienți sunt plângeri de durere, senzație de greutate la nivelul abdomenului inferior, și tulburări urinare înainte de debutul menstruatiei.

semne caracteristice ale endometriozei interne:
- pre- ciclică și pătarea săraci postmenstrual;
- menstruație grele, de multe ori cu pierderea hemoglobinei;
- creștere ciclică în mărime a uterului in zilele pre si menstruale.

Când sunt localizate endometrioza extern (celalalt de acest gen) endometrial celule, de multe ori cu sânge menstrual, in afara uterului, trompelor uterine care pătrunde în cavitatea pelviană sau cavitatea abdominală.

Ei pot „rezolva și să crească“ pe peritoneu, trompele uterine, ovarele si organele vecine: rect, vezica urinara, intestine, si alte organe. Foarte rar - în cazul în care intră în fluxul sanguin - aceste celule sunt depozitate în plămâni, gât, rinichi și alte organe îndepărtate de uter.

Endometrioza caracteristică constă în faptul că, indiferent de locul în care celulele endometriale constante, ele funcționează în mod similar situat în uter. Deoarece aceste celule, respectiv fazele lunare ale ciclului menstrual ele proliferează, sunt slăbite, iar zilele de sângerare a menstruatiei.

În consecință, aceste menstrualnopodobnye „lacrimi de sânge“ acumulează lunar și se bazează pe una dintre aceste organe și țesuturi, în cazul în care celulele endometrului stabilit și germinate. Prin urmare, pe o bază lunară, de obicei, timp de 3-10 zile inainte si in timpul menstruatiei, o femeie a venit „zile negre“, caracterizate prin dureri abdominale de intensitate diferite - de la disconfortul la necesitatea de a se întindă, să ia analgezice și chiar de invaliditate totală.

Inainte si in timpul menstruatiei, in aceste zile, durerea poate radia în rect, sacrul, fese, picioare, spate, și așa mai departe .. În acest din urmă caz, durerea de multe ori apar in timpul actului sexual pana la incapacitatea lor completă. În funcție de topografia propagare endometrioza poate fi însoțită de dureri de cap și amețeli, durere ascuțită.

In zilele de pre-menstrual și se observă o creștere a dimensiunii afectate de organe (uter, ovar) sau focii extragenital. Dacă formarea endometrioid de orice organism au o legătură cu mediul, ele pot, de asemenea, să declare el însuși ciclic (respectiv de zile de menstruație) scurgere de sânge:
- endometrioza uterine apar lung sângerare abundentă ciclică care duce la anemie;
- Endometrioza sistemului urinar - alocarea ciclică a sângelui în urină;


- endometrioza rectului - sângerare ciclică din anus.

În fiecare lună, în zilele menstruale pre și organele deteriorate, „Cry“, crește în dimensiune. Cu fiecare „menstruație“ formarea progresivă a adeziuni în zonele afectate de endometrioza. Există, totuși, cazuri de asimptomatice fluxul său, atunci când și-a exprimat leziune a unui organ.

Când se poate produce orice leziune link endometrioza sistemului de reproducere (uter, trompe uterine, ovare, pelvine peritoneul) sterilitate. Și este - un companion frecvent atât endometrioza interne și externe.

Diagnostic si tratament

Aceste caracteristici ale endometriozei, in mod natural de curgere imprimat pe specificitatea diagnosticului și a tratamentului acestuia. Acestea se bazează ar trebui să fie de înregistrare și analiză a istoricului medical general. În general, diagnosticul de endometrioza poate fi destul de simplu si destul de complex, dar trebuie să ia în considerare în mod necesar următorii factori și simptome:
- reclamațiile pacienților de durere în zonele inferioare a abdomenului și a altor cu accent pe natura lor ciclică și este în zilele de pre-menstruale;
- de multe ori durerea de intimitate de la episodic pentru a conduce la imposibilitatea actului sexual;
- infertilitate primară sau secundară, în combinație cu un sindrom de durere cu caracter ciclic;
- sângerări uterine ciclice de diferite intensitate și durată (pentru endometrioza uterin). În astfel de cazuri, de multe ori există o scădere a hemoglobinei și anemie;
- schimbarea ciclului menstrual, în funcție de tipul de sângerare ciclică, precum pre- și post-menstruală;
- modificări ciclice afectate organe genitale interne dimensiuni (uter sau ovare și colab.);
- tratament de succes pe termen lung presupusa inflamație a organelor genitale interne.

În ultimii ani, a făcut progrese semnificative în diagnosticul de endometrioza. Acest lucru este facilitat prin introducerea de ultrasunete si echipament endoscopic, care permite vizualizarea imaginii bolii. De exemplu, diagnosticare cu ultrasunete este efectuat, ideal în zilele pre- și postmenstrual. Histeroscopia permite vizualizarea cavitatii uterine si afla acolo, și laparoscopie „punctul de sângerare“ - pentru a inspecta și, dacă este necesar, pentru a opera organele interne de reproducere și a altor organe pelvine fara incizie abdominala si, astfel, a găsi și trata educația endometriale. Sub controlul laparoscop cu unelte speciale chisturi endometrioză eliminate, aderențele disecat, astfel de formare a ars de curent electric sau lazerovaporizatsii.

Alături de chirurgie medicamente utilizate pe scara larga, care permit fără sânge „șterge“, sau poate provoca atrofie (dispariția) a endometriozei în orice organ. agenți hormonali sunt utilizați, față de care inhibă eliberarea hormonilor ovarieni care stimulează proliferarea și lunar respingere ciclică (menstruație), endometrul și, în consecință, formațiuni endometriodnyh.

Endometrioza Tratamentul trebuie să fie complexe, diferențiate și să ia în considerare:
- vârsta pacientului, relația acesteia cu restaurarea funcției de reproducere, trăsături de personalitate;
- localizare, amploarea și gravitatea procesului;
- combinație cu un proces inflamator, consecințele sale (adeziuni cicatriciale) proceselor hiperplastice endometriale și modificări distructive ale ovarelor si a uterului.

In tratamentul endometriozei extern este terapia combinată mai eficientă - o combinație de chirurgie și terapie cu hormoni.

In ultimii ani au identificat și utilizat diferite medicamente, care inhibă creșterea celulelor de heterotopii endometrioide. Împreună cu pozitive au observat de multe ori și un efect negativ. Prin urmare, căutarea este activ în curs de desfășurare.

Metoda cea mai moderna de tratament medical al endometriozei este utilizarea hormonului de eliberare a gonadotropinei (GnRH-a), activitate care în 100 sau mai multe ori mai mare decât endogen GnRH. Pentru a înțelege mecanismul de acțiune terapeutică a acestui grup de medicamente, ar trebui să rezume rolul sistemului hipotalamo-hipofizar în reglarea funcției ovariene.

Sistemul de reproducere feminin este unic, deoarece, împreună cu alte organe și sisteme oferă o existență individuală și perpetuarea speciei. Acest sistem hipotalamo-hipofizo-ovarian la o femeie tânără funcționează după cum urmează. Produs în celulele Neurohormonul nervoase hipotalamice sau hormon eliberator de gonadotropină, picior pituitara printr-un mod de impulsuri (în fiecare oră) intră în hipofiza anterioară - „conductor“ ansamblu complex de glande endocrine, glanda pituitara pentru a stimula selectarea celor două orientări pentru hormoni ovarieni:
- hormonul de stimulare foliculară (FSH);
- hormonul luteinizant (LH).

Sub conducerea de FSH și LH în ovar fiecare ou luna cresc și se maturizează în „case“ speciale - foliculi. În prima fază a ciclului este format estrogen in ovare, al doilea - progesteron. Acesti hormoni sexuali feminini intra in fluxul sanguin. Mucoasa uterului (endometrul) este o schimbare ciclică, pe care am discutat mai devreme în acest articol. Astfel, funcția sistemului hipotalamo-hipofizo-ovarian și endometrial puse în aplicare și în cooperare sincronă deplină.

Pentru tratamentul endometriozei utilizate medicamente asemănătoare cu acțiunea hormonului gonadotropin de eliberare. Dacă acest medicament este injectat impulsuri, în fiecare oră, funcția ovarelor este stimulată. În cazul în care un medicament este administrat în mod continuu (cronic) fără puls, funcția celulelor pituitare producătoare de FSH și LH este blocat.

În consecință, al doilea este blocat și formarea hormonilor sexuali în ovare. Ca răspuns la blocarea sintezei hormonilor ovarieni este supresată și endometru. El încetează să funcționeze - subțiază și dezvoltă atrofie reversibil. Sub influența acestui grup de droguri este în curs de dezvoltare, de asemenea, atrofie endometrială a educației, indiferent de locul în care sunt.

Clinica noastra ginecologică Endocrinologie are 6 ani de experiență în tratamentul de droguri endometrioza acestui grup - Zoladex (goserelin).

Cursul de tratament - 6 luni. Lunar Zoladex o singură injecție se face subcutanat în peretele abdominal anterior sub forma unor structuri foarte fine de material biodegradabil. Seringa este o capsulă (lungime de 1 cm, 1 mm diametru) a medicamentului la o doză de 3,6 mg, care se află sub influența fluidului țesut corporal este resorbit în termen de 28 de zile, și asigură o disponibilitate constantă a ingredientului activ în fluxul sanguin.

In timpul tratamentului Zoladex menstruație încetează după a doua injecție, formarea endometrioide incep sa atrofie, iar simptomele de mai sus dispar endometrioza. Această stare se numește menopauză reversibilă, ca și după întreruperea administrării medicamentului (și, prin urmare, celulele incetarea blocadei pituitare), funcția sistemului hipotalamo-hipofizo-ovarian recuperează. Prin urmare restaurat ciclu menstrual, iar în 1,5-2 luni după ultima injecție a menstruației reluat.

Este cunoscut faptul că endometrioza - una dintre cele mai comune cauze de infertilitate. Întotdeauna o femeie cu endometrioza, este stearpă?
Există cazuri rare de sarcină cu endometrioza, dar cel mai adesea - infertilitate. Tratamentul endometriozei, acesta este tratat si simptomele sale - infertilitate.

Nu am o interventie chirurgicala pentru endometrioza, sau poate fi evitată?
În fiecare caz, problema tipului de tratament se decide în mod individual. Acest proces depinde de amploarea și magnitudinea formațiunilor de endometrioză. Noi de multe ori combina medicamente si chirurgie.

dacă operațiunea asigură eliminarea tuturor endometrioza?
Nu. Prin urmare, după ce este adesea atribuit „post-ingrijire“ droguri.

Acum, în timpul crizei economice, majoritatea oamenilor prefera metode mai ieftine de tratament, în special femeile care sunt obișnuiți să „salveze pe ei înșiși.“ Fie că o astfel de abordare este justificată pentru endometrioza? Va nu scump pentru a trata consecințele unor astfel de economii?
Tratamentul endometriozei corect pentru a începe cu medicamente moderne, puternice ca insuficient tratate, condus adânc în boala va necesita încă o intervenție medicală. Într-adevăr, aceste medicamente sunt scumpe, dar economiile de pe acest lucru ar fi greșit. Nu e de mirare ei spun că sărman plătește de două ori. medicamente mai slabi este recomandabil să se utilizeze ca o terapie de întreținere.