simptome Tromboza si cauze, diagnostic, tratament și consecințe

Tromboza - o boală caracterizată prin formarea treptată în interiorul patului vascular de particule fine, care, găsirea unui loc convenabil, sunt luate pentru construirea de „baraj“ care blocheaza circulatia sangelui. Tromboza văzut în Clasificarea Internațională a Bolilor (ICD-10), în aceeași secțiune cu embolism, acestora li se atribuie o clasă de la I74.0 la I74.9 în funcție de locație. Într-adevăr, diferența dintre tromboză și embolie nu este cauzată de consecințele și materialele din care sunt construite aceste structuri, iar rata simptomelor clinice (de la început până la suprapunerea completă a vasului).a adăugat „durata de viață“, în literatura medicală este întotdeauna o „tromboza“ termen. Potrivit experților tromboze post-mortem poate judeca moartea biologică ofensatoare prescripție medicală.

Condiții de tromboză

În mod normal, sangele curge liber din patul arterial și venos, aducând la organismele care nutrientii, oxigenul si spalarea tuturor produselor de descompunere ale tesutului. tromboză se dezvoltă în cazul în care:

  • reducerea fluxului sanguin în anumite zone - în insuficiența cardiacă, boli de inima, ateroscleroza arteriala, varice;
  • crescut „grosime“ de sânge ca urmare a dezechilibrului conținutului diferitelor componente biologice - creșterea concentrației de lipoproteine ​​cu densitate scazuta in ateroscleroza, compoziția proteinelor din sânge este rupt în timpul inflamației, modifică raportul dintre celulele sanguine în bolile hematopoietice organelor, creșterea numărului de proteine ​​mari molecule de fibrină;
  • în cadrul elementelor de perete vasculare sunt formate de inflamatie, modificari aterosclerotice ce duce la o îngustare a navei - orice arterita, endocardita, inima si anevrism vascular;
  • a crescut de coagulare a sângelui din cauza lipsei de factori de coagulare suficiente;
  • lipirea se produce (aglutinare) plachetelor - dacă orice șoc (infarct miocardic acut, traume sau extinse arsuri, intoxicație severă, sepsis.).

Boala poate sa apara in vasele arteriale, și în vene. tromboză venoasă (tromboflebita) este cea mai frecventa boala începe cu inflamația infecțioasă a peretelui venos. Deosebit de periculos este apariția trombului murale în atrium la defecte cardiace, dezvoltarea anevrism aortic. Multiple cheaguri mici de sange formate in capilare, la o stare de șoc, sângerare excesivă.

simptome Tromboza si cauze, diagnostic, tratament și consecințe

Imagine a trombozei de vena femurală dreaptă

Cauzele trombozei apar brusc în boli acute sau după un anumit timp. Aceasta depinde de capacitatea organismului de a-și apăra proprietățile sale fiziologice normale, calitatea sistemului imunitar. Nu puteți exclude ca răspuns adaptativ adecvată a sistemului nervos și endocrin. Atunci când procesele perturbate de reglementare a activității navelor în legătură cu boli ale creierului, modificări ale nivelurilor hormonale consecinte tromboza sunt imprevizibile, formate rapid, ceea ce duce la starea pune viața în pericol.

Tromboza incepe cu formarea arterelor de fibrină de film într-un sit de prejudiciu, sunt atrași de ea și „lipi“ trombocite din sânge, deoarece acestea au o sarcină electrică opusă. Apoi, se alăture celulele albe din sânge, celulele roșii din sânge și trombocite repetate fibrina. Cheagul compactat creste treptat. distinge:

  • cheag de sânge roșu - apare atunci cand fluxul de sange lent și coagulare rapidă;
  • Alb - format de circulație suficient de rapidă și de coagulare scăzută.


La lung stratificat formarea de trombi se poate dezintegra în mod spontan. Acest proces este numit neovascularization sau restaurarea navei permeabilitatii. Se stabilește că semnele clinice se manifestă tromboză în caz dacă deranjat de la 10% până la jumătate din oferta de sange normale. Aceasta depinde de gradul de navă de importanță vitală.

Manifestările clinice depind de localizarea trombozei unui cheag de sânge care blochează un vas. Boli cum ar fi infarctul miocardic acut și accident vascular cerebral apar atunci când vasele de tromboza si cerebrale coronariene, respectiv. tromboza vasculara retiniana cauzeaza pierderea vederii.

tromboză aortică începe cu fluxul sanguin lent în cavitatea cardiace cu defecte cardiace, fibrilatie atriala. Apoi, un cheag de sânge este împins în cea mai mare vas - aorta. Atunci când anevrism aortic și creează condiții favorabile pentru tromboză în regiunea arcului. Ce se întâmplă în continuare depinde de mărimea trombusului: dacă el este suficient de mare, există o suprapunere completă a navei și moarte instantanee. Cu dimensiuni relativ mici, este capabil să se coaguleze și se muta la alte nave majore (aorta abdominală, artera iliacă, renale sau artera splenică).

Manifestările clinice sunt diferite de embolie tocmai la timp: embol provoacă adesea simptome bruște. Tromboza, cu excepția desigur acută, există o șansă de creșterea treptată a masei sale și evoluția cronică a bolii. Salvat timp pentru măsuri de remediere.

Un cheag de sânge în aorta abdominală, de obicei, situat la un punct de ramificare (bifurcare). In plus fata de aorta abdominală, arterele iliace-l înfunde. Dezvoltarea progresivă a bolii face posibilă compensarea suficient pentru circulația din cauza vaselor subsidiare (garanŃiilor). Pacienții se plâng de mai mulți ani de slăbiciune și dureri la nivelul picioarelor, claudicație intermitentă, erecție defectuoasă la bărbați. În timpul inspecției de chirurg marcheaza picioare de culoare a pielii, lipsa de puls în arterele piciorului. Înainte de dezvoltarea de cangrena au 8-10 ani.

Mezenteric vasculară tromboză (mezenterice) provoaca dureri abdominale severe, uneori doar la ombilic si partea inferioara a spatelui. În același timp, există balonare, vărsături de alimente, bila, uneori sângeroase, diaree cu sânge. La începutul bolii abdomenului este moale, în viitor, medicul găsește mușchii încordați, în creștere simptome de peritonită. Scaun off-line, gazele nu sunt alocate, sunete intestinale nu sunt ascultate. insuficiență cardiacă paralel amplificat, căderi ale tensiunii arteriale, crește tahicardie. Această stare poate fi numită o necroza miocardică a peretelui intestinului. Pentru o intervenție chirurgicală rămâne o chestiune de ore.

simptome Tromboza si cauze, diagnostic, tratament și consecințe

Site-uri gri-negru si maro intestinale - această cangrenă, o consecință a trombozei arterei mezenterice

Tromboza arterelor renale pot fi, de asemenea, numit un organ miocardică, și prin analogie cu accident vascular cerebral este ischemic sau hemoragic. Pacienții în cauză despre durere ascuțită în regiunea lombară. Spre deosebire de nefrolitiază ei nu dau abdomenul inferior si perineul, fara tulburari rezey si urinare. Poate crește tensiunea arterială, sânge în urină. creșteri ale volumului de rinichi, dureroase la palpare. În cazurile severe, există vărsături, scaun întârziat, balonare, scădere a tensiunii arteriale.

ocluzie trombotică a arterei splenice provoca infarct ischemic a splinei. El a manifestat o durere bruscă în cadranul superior din stânga care radiază spre umărul stâng, tulpina a peretelui abdominal. Durerile sunt mai rău în timpul respirației. Palpabilă splina marita dureroasa. Creșterea temperaturii corporale. Deoarece hematopoietic organ este splina, explozie (imature) elementele de formare pot fi în analiza sângelui.

diagnosticare

Diagnosticul bolii este foarte complex, simptomele sunt similare cu alte boli ale cavității abdominale a inimii. Indirect, se poate judeca tendința de tromboza biochimice și generale analize de sânge. vase mari cu ultrasunete arată o schimbare de configurație, pereți dense.

Principala cale - angiografie, o introducere a agentului de contrast central de navă cu efectuarea unei serii de fotografii pentru a controla distribuția tuturor navelor zonale.

Tratamentul conservator al trombozei incepe suspectat de acest diagnostic. Faptul că nu toți își pot permite angiografie clinica chirurgicala. Pentru a face acest lucru, pacientul ar trebui să fie în centrul vasculare sau unitate de specialitate. Numit de:

Pentru metode chirurgicale a recurs la ordinea programată sau o situație de urgență, în cazul în care timpul înainte de debutul organului cangrena sau la nivelul membrelor este foarte mic. Există metode de trombectomia (indepartarea unui cheag de sânge). Tromboza aortei poate fi rezecat de înlocuire aortic pe alloplasts sale.

profilaxie

Prevenirea formării trombusului este de a preveni bolile cronice cardiovasculare (hipertensiunea. Arterioscleroza, reumatism, infarct miocardic si accident vascular cerebral), depistarea precoce si tratamentul bolilor de inima, aritmii. Dieta cu cerințele de respingere de grăsime animală, o cantitate suficientă de fructe și legume este foarte important în prevenirea consecințelor grave ale trombozei.

Nevoia de odihnă corespunzătoare, controlul greutății, renunțarea la fumat, activitatea fizică fezabilă la orice vârstă ar trebui să fie componentele echivalente ale oricărui tratament.

consultarea în timp util a chirurg vascular va ajuta la a face un diagnostic și să înceapă terapia dreapta.