Top 10 motive pentru care "ne place" blaturi-10 „- faktrum

Internetul este inundat cu informații care este împărțit în bucăți mici. Dar de ce suntem atât de atrași de liste? Această problemă explorează Claudia Hammond.

Top 10 motive pentru care

1. Știm că avem

Fie că este vorba „10 mistere medicale care știința nu se poate rezolva“ sau „60 de asomare“ hacks „ale creierului, ceea ce va face viața mai bună“, acest model este familiar pentru noi. Listă numerotate, și îl derulați în jos, pentru a vedea ce se va întâmpla în continuare. Noi pornim de la experiența, ceea ce ne dă o idee despre ce să se aștepte. Această tehnică psihologică ne permite să înțelegem mai ușor și de a absorbi informații.2. Nu-mi place ceva lipseste

Este greu să nu cedeze tentației de a deschide lista. Când vedeți numele listei credeți că această informație este deja în mâinile tale - ai nevoie doar pentru a deschide pagina. Dacă nu, veți pierde pe care tocmai a avut în mâinile lor. Și, după cum sa stabilit Daniel Kahneman și alți psihologi în cursul multor ani de cercetare, nu ne place să pierdem ceea ce avem deja. Deci, este uneori mai ușor să deschidă articol decât să pună cu un sentiment de pierdere de informații.

3. Ele sunt mai puțin încărcate creierul nostru

Citind informațiile de pe rețeaua ne cere pentru a efectua mai multe sarcini. In timp ce am citit ceva, vom lua, de asemenea, o decizie cu privire la posibilitatea de a merge pentru un link, mutați mouse-ul unde și cum să poziționeze pagina de pe ecran, să nu mai vorbim de ferestre pop-up, amintind de e-mailuri și mesaje primite.

Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Albany (NY) a constatat că, uneori, acest lucru poate duce la senzație de dezorientare. Și aici, în ajutorul listelor - structura simpla lor face din nou lucrul cu textul mai clar.

4. Ne place să credem că suntem prea ocupați

Este ușor să credem că suntem mult mai ocupată acum decât oamenii care trăiesc acum doar câteva decenii. Cu toate acestea, dacă ne uităm la rezultatele studiilor privind utilizarea timp de zeci de ani, acest lucru nu este în întregime adevărat. În 1887, Nietzsche sa plâns de același lucru: „Un om gândește cu un ceas în mână, chiar și atunci când mănâncă prânzul în timp ce citiți cele mai recente știri a pieței de valori.“Dar, dacă luați în SUA, de exemplu, diverse studii realizate în ultimii 50 de ani arată că media american de astăzi are 6-9 ore de timp liber pe saptamana decat a fost acum chiar cinci ani.

Cu toate acestea, explozia de informații a condus la faptul că avem un număr foarte mare de surse de informații se luptă pentru atenția noastră, și dă sentimentul că nu vom putea ține pasul cu vremurile. Așa că ne place pentru a economisi timp prin faptul că nu a citit articole și argumente lungi și liste concise.

Formatul de intrare furnizat sub forma unei liste, bine aplicabilă faptelor specifice - „10 aventurieri mai nebun“, cum ar fi Ele sunt, de asemenea, utile pentru sfaturi practice - de exemplu, instrucțiuni pentru „9 sfaturi pentru cei care au decis să se ocupe de dependenta lor,“ pentru că puteți vizualiza și parcurge informațiile, găsirea rapid pozițiile exact ceea ce aveți nevoie.

Cu toate acestea, totul are limitele sale. Studiile arată că în cazul în care fiecare element este legat de o alta, acest lucru poate duce la pierderea firului narativ, reducând înțelegerea. Cercetatorii au descoperit că același lucru se întâmplă în cazul în care textul este prea multe titluri. Oamenii de stiinta de la Universitatea Washington au calculat că cea mai bună opțiune - un titlu de aproximativ 200 de cuvinte. În cazul în care titlurile sunt mai frecvente, pierdem firul narativ și nu au înțeles ce se întâmplă.

6. ... și știm întotdeauna cât a mai rămas

7. Este interesant de a încerca să ghicească ce este în listă ...

8. ... și ne place să ne asigurăm că ei au dreptate

Frumusețea liste este că puteți lua decizii rapide pe ce să caute. Noi acordăm mai multă atenție la orice informații care confirmă că am avut dreptate. Listele ne ajută să se simtă mulțumit. Puteți deschide filme cel mai bun top 10 80 și a găsi filme, care nu au auzit niciodată, dar asta e bine, pentru că nu poate să acorde o atenție la aceste informații, de îndată ce veți vedea lista de filme familiare.

9. Lista dă un sentiment de finalitate

Informații pe ambalaj într-o listă ne dă sentimentul că lista include tot și problema este închisă. Incertitudinea este redusă, și ne iubim tot ce ne da o aparență de sub control în lumea noastră instabilă. Multe studii psihologice de-a lungul deceniilor arată că dorim să se simtă ca și cum am avea un control complet asupra ceea ce se întâmplă, chiar dacă nu este adevărat.

10. Liste ca jurnaliști

Listele ca nu numai cititorii. Jurnaliștii place, de asemenea, pentru a scrie liste. În loc de a ambarcațiunilor cu atenție un articol care fiecare paragraf rezultă în mod logic din cea anterioară, este mult mai ușor de a face o listă. Deoarece conține structura finit. Principalul lucru - să vină cu ultima linie. Și lista poate fi terminat ...

Ca și postul? Suport Faktrum clic:

Faktrum acum în Odnoklassniki! PUSH: