Ce se poate spune analize biochimice de sange Pskov News Feed

Ce se poate spune chimia sângelui?

Printre analiza medicala este deosebit de important test de sânge - o legătură între toate sistemele și organele corpului. Una dintre cele mai comune în medicina de laborator modern, prin studierea compoziției sale este chimia sângelui.Despre ce există un test de sange biochimice, cum să se pregătească pentru studiu și care poate analiza „spectacol“, a declarat centrul de diagnosticare „LabStori“.

Care sunt indicațiile pentru analize biochimice a sângelui?

Analiza biochimică a sângelui este importantă pentru diagnosticul de aproape toate bolile, așa că a fost numit în primul rând.

Folosind testul biochimic sanguin poate estima metabolismul organismului și starea funcțională a aproape tuturor organelor interne -. Inima, rinichi, ficat, pancreas, etc, și să obțină informații asupra metabolismului (lipide, proteine, glucide). In plus, testul de sânge biochimic va arăta dacă organismul uman trece printr-o lipsă de un anumit mineral sau vitamine. Această metodă de diagnostic de laborator este foarte informativ pentru medici si are un grad ridicat de certitudine. De obicei, în timpul acestei analize sunt investigate număr suficient de mare de parametri (starea de celule sanguine, biochimice, imunologice, parametri hormonale).

Diversitatea de diagnostic chimia posibilitățile de sânge folosite în multe domenii ale medicinei: terapie, endocrinologie, urologie, gastroenterologie, cardiologie, ginecologie si multe altele. Analiza biochimică a sângelui face un diagnostic, determina stadiul bolii și prescrie un tratament. Un număr mare de setări vă permite să le facă un set optim pentru un anumit pacient. Aceasta poate depinde de plângerile pacientului, starea lui generală, alegerea organelor sistemului, activitatea pe care ar trebui să verifice mai întâi decizia medicului. Setați parametrii de test pentru specificarea diagnosticului depinde de boala și este determinată de medicul curant.

Este de remarcat faptul că abaterea parametrilor biochimici sanguini apar cu mult timp înainte, după cum arată boala în sine. Prin urmare, identificarea lor în timp util va ajuta la identificarea neregulilor în organele interne, chiar și atunci când nu există nici un simptom extern, și, astfel, a preveni dezvoltarea bolii.

Cum să se pregătească pentru studiu?

Care sunt termenii de executare a analizei?

De obicei, determinarea tuturor parametrilor biochimici sanguini durează 1-2 zile.

Cum de a evalua rezultatele analizei biochimice a sângelui?

S-ar părea că, după ce a primit rezultatele unui test de sânge, nu este nimic mai ușor decât să compare cifrele analizei biochimice a sângelui și a normelor pentru această analiză și diagnostic a propriei lor. Cu toate acestea, rezultatele analizei biochimice a sângelui se poate vorbi despre complet independent unul de altul boli. evalua corect starea de sănătate, da o decodarea corectă, exactă a analizei biochimice a sângelui poate fi doar un profesionist - medic calificat și experimentat.

Ceea ce este inclus în chimia sângelui standard?

  • metabolismul proteinelor (proteine ​​totale, albumina, creatinina, uree, acid uric)
  • metabolismul lipidelor și lipoproteina (trigliceride, colesterol, apolipoproteinei)
  • metabolismul carbohidraților (glucoza, fructozamina)
  • pigmenți de schimb (bilirubina, acizii biliari)
  • proteine ​​specifice (proteina C reactiva, transferina, mioglobina, feritina, troponina)
  • enzime (fosfataza, amilaza, lipaza)
  • electroliți (K, Na, Mg, Fe, CI, P, Cu, Zn)
  • vitamine

1) Glucoză (sânge) - testul de bază în diagnosticarea diabetului. Această analiză este foarte importantă în selectarea terapiei și evaluarea eficienței tratamentului diabetului. Scăderea nivelului de glucoză din sânge observate în unele boli endocrine si tulburari ale ficatului. În cazul în care glucoza a crescut ușor, pentru a vedea oameni bolnavi cu diabet zaharat sau nu, medicul poate recomanda cercetari suplimentare.

3) bilirubinei directe (bilirubina aferente) - o fracție din bilirubinemiei totală. creșteri ale bilirubinei directe in icterul care a dezvoltat din cauza încălcării curgerii bilei din ficat.

4) bilirubină neconjugată (bilirubina liberă) - Diferența dintre bilirubina totală și directă. Această rată crește în timpul amplificării eritrocit cariilor - anemie hemolitică, malaria, hemoragiile masive intr-un tesut, etc.6) ALT (alanin aminotransferaza), - o enzimă sintetizată în ficat. Cea mai mare parte este localizat și funcționează în celulele hepatice, astfel încât concentrația normală ALT în sânge este scăzut. Ameliorarea se observă în distrugerea în masă a celulelor hepatice - un semn de boli grave, cum ar fi hepatita virală, leziuni hepatice toxice, ciroza hepatica, alcoolism cronic, cancer de ficat, efect toxic asupra ficatului de droguri (antibiotice etc.), Icter, insuficiență cardiacă, miocardita , pancreatită, infarct miocardic, șoc, arsuri, traumatisme și necroză a mușchilor scheletici, un atac de cord masiv. Nivelul ALT redus apare in boli hepatice severe - necroza, ciroza (scăderea numărului de celule care sintetizează ALT).

7) Gamma GT (gamma-glutamil) - enzimă conținută în principal în ficat și pancreas. Creșterea valorii sale în sânge se observă în boli ale acestor organe, precum și în timpul administrării cronice de alcool.

8) Fosfataza alcalina - o enzima larg distribuit în țesuturile umane. Cele mai multe semnificație clinică au activitatea fosfatazei alcaline hepatice si forma osului care este determinat în ser.

Valorile normale ale fosfatazei alcaline: 30-120 U / l.

9) Colesterol (colesterolul total) - principalul lipidelor sanguine, care intra in corp cu alimente, și este sintetizat de celulele hepatice. Determinarea conținutului de colesterol - diagnostic etapă obligatorie a bolilor sistemului cardiovascular (cardiopatia ischemică, infarct miocardic), ateroscleroza si boala hepatica.

10) lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL) - una dintre fracții lipidice cele mai aterogene „daunatoare“. colesterol LDL și foarte bogat, transportarea acestora la celulele vaselor de sange, sunt păstrate în acesta, formând plăci. Odată cu dezvoltarea bolii este de joasa densitate lipoproteine ​​(LDL colesterol) - o sursă de acumulare de colesterol în peretele vascular. Riscul aterosclerozei și a bolilor coronariene (CHD) este mai strâns legată de colesterol LDL decât colesterolul total.

11) Trigliceride - grăsimi neutre găsite în plasma sanguină, un indicator important al metabolismului lipidelor. trigliceridelor reflecta o predispozitie la ateroscleroza. La femei, rata este de obicei mai mică decât cea a bărbaților. Valorile ridicate sunt tipice pentru unele boli ale rinichilor, funcția tiroidiană redusă și alcoolism.

12) Proteina totală - un indicator al cantității totale de proteine ​​din sange. reducerea acestuia se observă în anumite boli ale ficatului și rinichilor asociate cu o excreție crescută de proteine ​​în urină. Creștere - cu tulburări de sânge și a proceselor infecțioase și inflamatorii. Pentru un diagnostic mai exacta a bolii determinate fracțiune de proteină, care include albuminelor și globulinelor.

13) albumina - o proteina din sange cheie este de aproximativ jumatate din toate proteinele din zer. Fall nivelul de albumină poate indica o boală hepatică severă, boli de rinichi. De obicei, această cifră se reduce in diabet, alergii severe, foame, arsuri, procese supurative.

14) de potasiu (K +) - electrolit conținut în principal intracelulară. Creșterea nivelului de potasiu din sânge este cel mai frecvent observate în insuficiența renală acută și cronică, reducând drastic cantitatea de urină sau lipsa totală a acestora, cel mai adesea asociat cu boli renale severe.

15) de sodiu (Na +) - un electrolit conținut în principal în fluidul extracelular, și într-o măsură mai mică - în celule. Acesta este responsabil pentru funcționarea țesutului nervos și muscular, enzime digestive, scăderea tensiunii arteriale, metabolismul apei.

16) Clor (Cl) - unul dintre cei mai importanți electroliți, care este în sânge, în stare ionizată și joacă un rol important în menținerea apei și electrolit și echilibrului acido-bazic în organism. Determinarea clorului în medicul de sânge prescrie pentru diagnosticarea și controlul tratamentului bolilor renale, diabet insipid, boala adrenală.

17) Creatinină - o substanță care joacă un rol important în metabolismul energetic în mușchi și alte țesuturi. Creatinina complet excretat prin rinichi, astfel determinarea concentrației în sânge are cea mai mare importanță pentru diagnosticul clinic al bolilor renale.

18) Uree - o substanță care este produsul final al metabolismului proteic în organism. Ureea este excretat prin rinichi, prin urmare, determinarea concentrației în sânge dă o indicație a capacității funcționale a rinichilor și cele mai utilizate pentru diagnosticarea bolii renale.

19) Acid Uric - unul dintre produsele finale ale metabolismului proteic în organism. Acidul uric este complet eliminat prin rinichi. Cresterea continutului de acid uric apare cu guta, leucemie, infecții acute, boli de ficat, diabet sever, eczeme cronice, psoriazis, boli de rinichi.

20) proteina C reactiva (CRP) - Element de sânge sensibil receptiv la mai rapid altor leziuni tisulare. In mod normal, proteina C reactiva este, practic, proteina reactivă vyyavlyaetsya.Nalichie în serul sanguin - semn de inflamație, rănire, penetrare corp străin în microorganisme - bacterii, paraziți, fungi. Inflamație acută, activitatea bolii, cu cât proteina C-reactivă în serul sanguin. Cea mai mare valoare a acestui indicator are reumatism si artrita reumatoida. Acesta poate fi folosit pentru a determina severitatea bolii si eficacitatea tratamentului.

21) de fier (fier seric) - vital oligoelement care este parte a hemoglobinei, și este implicată în transportul de depozit de oxigen si joaca un rol important în procesele de hematopoieză.

Centrul de diagnosticare LabStori oferit posibilitatea de a determina diferite teste biochimice pentru toți cei care nu sunt indiferenți față de sănătatea lor. Se recomanda pentru persoanele de 30-40 de ani pe an, iar după 40 de ani - o dată la șase luni pentru a efectua biochimice și clinice teste de sânge. Indicatorii cheie care sunt definite în același timp, caracterizează starea de rinichi, ficat, inima, tractul gastro-intestinal, carbohidrați, grăsimi și proteine ​​metabolismul. Acest lucru poate fi diagnosticat anemie, diabet, ateroscleroza, accident vascular cerebral, inflamația acută și cronică și altele.

O astfel de abordare va avea o idee despre starea sănătății sale, care, la rândul său, va ajuta în timp pentru a dezvălui acest lucru sau că încălcarea în organism și pentru a preveni aceasta. Chiar dacă nu aveți simptome ale bolii, și te simți perfect sănătos, trebuie să periodic sdavatbiohimiyu sânge. Acest lucru va evita în viitor probleme, considerabile.