Ce sunt celulele stem

În Evul Mediu, alchimiștii cautat pentru „piatra filozofală“, cu care s-ar putea transforma orice substanta in aur, iar medicii de la orice moment în căutarea și căutarea unui leac pentru această zi - universal panaceu universal, ceea ce ar face omul nemuritor!In prezent, oamenii de stiinta cred ca celulele de embrioni umani timpurii poate fi un panaceu pentru multe boli umane. Din aceste celule ca ramuri din trunchiul și ramurile apar toate celelalte tipuri de celule. Prin urmare, embrioni și celule umane timpurii numite celule stem.

Cu toate acestea, toate acestea sunt o mare varietate de celule are o foarte umile inceputuri - o celula fertilizat (zigotul). În primele 9 luni ale unei singure celule este format din 13 octombrie celule nou-născuți! Dar nu numai zigotul poate fi transformată în orice celulă. In organism tot mai mare de zigotul apar omologii - asa-numitele celule stem embrionare (hESCs). CSE nu numai „magazin“, informații cu privire la întregul organism, precum și toate celulele, dar, de asemenea, „știu“ cum să-l folosească pentru a propaga la miliardele de celule în creștere ale unei ființe vii. Nu există alte celule „nu se poate“ face acest lucru.

Cand ovulul fertilizat (zigotul) incepe sa se divid format primele celule stem totipotent, adică. E. capabile să formeze toate tipurile de celule. Celulele stem sunt diferite unele de altele cu aproximativ cinci zile (există diferențierea lor) și împreună formează un blastocist. în interiorul cărora există deja aproximativ o sută de celule. Cu toate acestea, celulele totipotent din blastocist nu mai este. Există deja alte celule stem - pluripotente. care pot fi convertite la aproape toate tipurile de celule, dar nu toate. Din celulele stem pluripotente situate in embrion, se formează în continuare viitoarele diferite organe ale corpului. Mai târziu, transformat într-un gastrula blastocist. si celule stem pluripotente - in multipotente. Unele dintre ele pot fi ulterior transformată în diferite organe interne, în timp ce altele - în mușchi și sânge, iar al treilea - in celulele pielii si nervoase.

Astfel, fiecare celula stem embrionare poate transforma într-una dintre cele 350 posibile tipuri de celule. celule stem embrionare doar de așteptare pentru un „semnal“ special pentru a începe una dintre transformările lor.

Cand transplantul de celule stem embrionare intr-un organ sunt întotdeauna formate doar din celulele corpului, ceea ce permite utilizarea de celule stem embrionare pentru a repara organe si tesuturi deteriorate, tratamentul multor boli grave.

Celulele stem la copii și adulți

Trebuie remarcat faptul că, chiar și la nou-născuți celule stem embrionare este foarte mică - doar câteva sutimi de procente, motiv pentru care cercetătorii, deoarece era dificil de a le obține în „formă pură“.

In celulele stem adulte se gasesc in principal in maduva osoasa. Această așa-numita celule stem hematopoietice. care sunt convertite într-o varietate de celule sanguine și celule stem stromale. din care crește oase, grăsime și mușchi. În plus, în cantități foarte mici în toate organele sunt prezente așa-numitele Celulele stem "Regional".măduvă osoasă celule stromale - „central de piese de schimb depozit“

Celulele stem asigura refacerea zonelor afectate de organe și țesuturi. Celulele stem, primind un semnal de orice „vina“ de graba fluxul sanguin la organul afectat. Celulele stem stromale pot repara aproape orice daune, de cotitură la fața locului în celulele corespunzătoare ale corpului (osoase, musculare netede, ficat, mușchi cardiac sau nervoase). Odată ajuns în atac de cord lovit, acestea sunt transformate în celule musculare cardiace in accident vascular cerebral creier afectat - in neuroni si celule gliale. Celulele stem pot fi transformate prin celulele ficatului, măduvei osoase, etc. Acest lucru dă speranțe pentru un număr foarte mare de vindecare diferite boli.

Cu toate acestea, furnizarea de celule stem adulte este foarte scăzută. Prin urmare, se întâmplă că actualizarea a pierdut deja corpul celulei in sine nu este capabil - sau leziunea este prea mare, sau organismul este slăbit, sau vârsta nu este același lucru.

Când ne-am nascut, avem in maduva osoasa de la 10.000 de celule stem hematopoietice, există un celule stromale. Adolescenți celulele stromale au de 10 ori mai puțin. Timp de 50 de ani, o jumătate de milion stem - celule stromale unul, și în 70 de ani pentru a selecta un eșantion de măduvă osoasă este pur și simplu lipsit de sens - există doar o singură celulă într-o tulpină de milioane de stromale. Asta este, să ia măduva osoasă are sens doar la o vârstă fragedă. Ei bine, în general, celulele stromale donator este cel mai convenabil pentru a obține dreptul la naștere din cordonul ombilical și placenta, în cazul în care acestea, de asemenea, sunt conținute în cantități suficiente.

Celulele stem din cordonul ombilical - asigurare pentru viață

Păstrați ombilic în congelator

stocare a cablului la temperaturi sub -130oS pot fi efectuate pe parcursul mai multor zeci (sau chiar sute) de ani. Acesta vă permite să stocați celulele stem copii ale donatorului înainte de necesitatea lor în boala sau vârsta înaintată. reacția de respingere pe propriile sale celule stem sunt eliminate complet. Deoarece utilizarea de celule stem este foarte eficient în aproape toate bolile asociate cu inaintarea in varsta, se poate preconiza că păstrarea lor de la naștere până la varsta de potrivire permite să amâne debutul modificărilor senile și radical extinde durata de viață.

Utilizarea celulelor stem in tratamentul cancerului

Chimioterapia si radioterapia sunt utilizate pentru a distruge celulele canceroase si ucide celulele stem. Ca rezultat, pacient, cancer de cura, poate muri imediat de la pneumonie, ca din cauza lipsei de celule stem, el este lipsit de imunitate. Prin urmare, pentru a nu priva o imunitate pacient la terapia cancerului a luat celule stem după chimio- sau radioterapie administrat-l înapoi la celulele stem prelevate de la el înainte.

Fii atent cu utilizarea de celule stem.

Deja, in mai multe clinici din Romania promit „vindeca toate bolile și întineri“ celulele stem toată lumea. Dar ar trebui să păstreze întotdeauna în minte:

1 nu a fost încă dezvoltat o metodă de obținere a (clonarea) a celulelor stem doar pentru tine;
2. Experiența clinică de celule stem este extrem de mic sau absent;
3. Consecințele pe termen lung ale tratamentelor cu celule stem sunt necunoscute;
4. există un risc de a dezvolta cancer;
5. Riscul de infectare când terapia cu celule stem, ca de multe ori nu știe unde, cum și de la care au fost obținute prin aceste celule stem și dacă acestea sunt testate pentru siguranță infecțioase.

Cu toate acestea, există speranța că, în viitor, celulele stem pot ajuta pacientul pentru a recupera de la ciroza, accident vascular cerebral, paralizie, diabet zaharat, unele boli ale sistemului nervos. La această suspensie de celule de măduvă osoasă a pacientului va aloca o anumită cantitate de celule stem le va copia, și apoi creșterea numărului acestora „a pus în aplicare“. Astfel, nu există nici un pericol de respingere a celulelor imune administrate, ca ei „proprii“!

Konstantin Bogdanov, Sc.D.