Ceea ce este învățat poveștile populare românești 1

Ceea ce este învățat poveștile populare românești 1
În vremuri nu foarte îndepărtat cuvânt „poveste“ a însemnat ceva să-ți spun cu nici un indiciu de Fudge. Cu ajutorul basme ale strămoșilor noștri au trecut pe dumneavoastră înțelepciunea vieții copiilor, a învățat și le-au format. Nu e de mirare Pușkin, un cunoscător mare iubitor și poveștilor populare românești, crede că „indiciu, baieti buni o lecție.“Ceea ce este învățat poveștile populare românești?

Dacă ați înțeles esența profundă a poveștilor populare, puteți vedea ascuns în sensul lor sacră, și nu una, ci mai multe straturi. Tales - o înțelepciune populară concentrată, cheia nu numai viziunea asupra lumii a strămoșilor noștri, ci și la psihologia omului modern.

Eroii basme rusești trăiesc într-un spațiu semantic aparte, ceea ce explică structura lumii, societate și om. Cum de a găsi destinația ta? Ceea ce sunt de testare și cum să le depășească? Ce este prietenia și dragostea?

Pe aceste și multe alte întrebări au răspuns poveștile populare. Hai să vorbim despre ce personaje sunt cel mai adesea găsite în basmele românești și modul în care interacționează unele cu altele?

În basme dezvăluie atât imagini naționale și universale, arhetipale. Conceptul de arhetip a intrat psihologul elvețian Carl Jung. De asemenea, el a subliniat personaje arhetipale de mituri și povești populare. Fără a intra în detalii, arhetipul - este un arhetip cultural universal, o reprezentare simbolică a omului și locul său în lume și societate. Arhetipuri - o expresie a, psihoterapia care stau la baza subconstient colectiv.

Datorită imaginilor arhetipale zână a apărut în ultimii ani și este în curs de dezvoltare o nouă direcție în psihologia modernă - skazkoterapiya. Este potrivit pentru copii și adulți. Basmele ajuta o persoană pentru a rezolva conflictele, pentru a găsi o cale de ieșire dintr-o situație dificilă, pentru a înțelege motivele și acțiunile altora sale. Acest flux va fi discutată mai detaliat în finala acestui material. Între timp, să ne întoarcem la arhetipurile și să analizeze ceea ce imaginile sunt cel mai adesea găsite în poveștile populare românești și modul în care acestea interacționează unele cu altele.

Heroes poveștile populare românești

Prințul Ivan (arhetip - eroismul protagonistului, eroul, un cavaler).

Prințul Ivan - protagonistul multor povești, se desfășoară în jurul lui întreaga poveste. De regulă, acesta trebuie să îndeplinească o anumită sarcină complexă - la comanda proprie sau cineva lor altcuiva.

În basmul „Ivan Tareviciului și Wolf Gray“, el ar trebui sa Firebird, în basmul „Cele trei regate - cupru, argint și aur“ - găsi mama dispărută și frații mai mari în „Frog Princess“ și „Maria Morevna“ - gratuit soția lui din captivitate Koshchey Immortal. Pentru a atinge obiectivul său, Ivan Tareviciului a trecut prin testul și în cele din urmă devine o recompensă decentă.

Ceea ce este învățat poveștile populare românești 1
Ivan Tareviciului - acesta este idealul unei persoane de succes. Toți, indiferent de ce făcea, el reușește. Și chiar și greșelile pe care le face de-a lungul drum (nu asculta sfatul lupului gri, de exemplu), în cele din urmă, să-l conducă la un gol mai mare decât cel care a fost stabilit inițial. justificat astfel riscurile cu care se confruntă eroul însuși.

Este interesant faptul că, uneori, rolul „Ivan Tareviciului“ o fată este. Acest lucru este cel mai clar manifestată în modul în care basmul „penajului Finist Șoimul clar.“ Este fiica mai tânără depășește toate obstacolele (uzeze trei perechi de cizme de fier, trei de fier staves pauze și să le mănânce trei vafele piatra) pentru a reveni iubit. Și Vasilisa Frumos din poveste cu trei zile de viață în serviciul de Baba Yaga, și apoi locul de muncă și brodată lor zapoluchaet soț al regelui însuși.

Ivan Tareviciului se referă la arhetipul Sinelui, Knight. Acest caracter indică faptul că nimic nu vine fara efort, pentru a atinge obiectivele pe care trebuie să facă un efort de a te schimba.

Baba Yaga (arhetip - înțelepciunea dual feminin)

Călătorie în lumea fabuloasă a eroului de multe ori începe cu o introducere la caracterul contradictoriu - Baba Yaga-. Se pare că la fel de rău și insidios copii hoț ( "Zhiharka", "Baba Yaga", "Gâște-lebede"), cum și dirijor asistent ( "Vasilisa the Beautiful", "Frog Princess"). Nu pentru nimic nu servește ciori și pisici negre - personaje ca ambivalente, care personifica o parte, înțelepciunea, iar celălalt - forțele întunericului.

Locuiește acea femeie teribilă cocoșat vechi, îmbrăcat în zdrențe, într-o pădure deasă, într-o colibă ​​pe pulpe de pui. Hut este limita dintre lumi, de aceea ea este capabilă să se rotească în jurul axei sale, referindu-se la rehouse pădurea (cealaltă lume), apoi eroul (care este, pentru moment, aparține lumii de viață). Că Baba Yaga - un ghid în lumea subterană ( „Nav“ - în conformitate cu tradiția slavă), informatii de la osul picior: un picior este în valoare în această lume, iar celălalt - în alta. Prototipul coliba pe picioare de pui simt „hut morții“, în care vechile triburi slave pus cenușa morților. Aceste magazii au fost stabilite pe stâlpi sau buturugi, așa că nu a putut obține animale. Și pentru posturi care nu putrezesc, ei învălui cu fum de fum. Și explică originea expresiei „picioare Kuryi“ - o corupere a „Cournot“.Povestea frecventă despre modul în care Baba Yaga vrea să prăji intruși, își găsește, de asemenea, interpretarea în ritualurile populare. Copiii prematuri au tencuit de testare, a pus pe o lopată și forța de tracțiune într-un cuptor cald (ca un simbol al pântecele femeii), care însoțește acest complot acțiune la „dopeksya“ copil. Tăvilor cuptorului și copii bolnavi, boli la stânga, împreună cu fumul.

Baba Yaga cunoștea toate secretele lumii zână, dar afla ele nu sunt atât de simplu: pentru a obține favoarea femeii vechi, este necesar să se treacă printr-un anumit ritual. „Ai înainte de mine, colegi bun, hrănite, adăpate, evaporat în baie, dar dacă este utilizat, și a întrebat,“ - spune Ivan Tareviciului. Baie - un simbol al ritual de curățire, adică moartea prințului Ivan în lume. Dar este moartea de dragul vieții, pentru a intra în lumea de dincolo, și să-și îndeplinească misiunea acolo.

Ceea ce este învățat poveștile populare românești 1
Gazda din colibă ​​pe pulpe de pui erou primește nu numai sfat înțelept, dar elementul magic - inel oglindă, o minge de fir, - și în subiectul manifestă esența ei de sex feminin. Baba Yaga - o expresie a arhetipului Înțelepciunii, mamă.

Bag of Bones (arhetip - o rebeliune, virilitate distructivă)

Dacă Baba Yaga este un dublu feminin, apoi Koschey - un om și, desigur, forța distructivă. Cel mai adesea Koschey apare ca un om bătrân slăbănog sau doar un schelet (de unde și numele). El îl răpește femei (Mary Morevna, The Frog Princess) și care le deține captivi. Koschey - este un arhetip de rebeliune: el neagă toate standardele comune, inclusiv ciclurile naturale de naștere și de moarte (pentru care a numit Immortal).

Koschey are forță ciudat, care este asociat cu apă. Dupa ce au baut trei găleți de apă, se rupe lanțul și cătușă l-au eliberat din temnita. Koschey - vrajitor puternic, care are darul de transformare: a fost el înlănțuie printesa din piele de broască. Singura modalitate de a câștiga Koshchey - ucide-l, dar face extrem de dificilă. Pentru a face acest lucru, găsiți moartea Koshcheev, care este situat pe insula Buyan, în cazul în care există un stejar, care atârnă pe piept, iepurele piept, iepurele în rață într-un ou de rață, acul de ou. Ruperea acului, te poate ucide Koshchey. Victoria asupra Koshcheev devine unul dintre principalele obiective ale lui Ivan Tareviciului.

Wolf, știucă, pisică, șoimul și alte (arhetip - magia, asistentul protagonistului)

În peregrinărilor sale, protagonistul este asistată de animale, fără de care nu ar putea îndeplini misiunea (lupul din „Ivan Tareviciului și Wolf Gray“, pisica de „Baba Yaga“, stiuca în „valul de bagheta,“ falcon luminos , vulturul și corbul în „Maria Morevna“). Ele apar atunci când eroul nostru se află într-o situație disperată. Dar, care a venit la salvare în timp sunt rugați să ofere unele servicii pentru animal: pentru a da myastsa pisica, terciul pentru a alimenta un mouse, da drumul stiucii voinței, sau chiar da păsările se căsătorească cu surorile lor.

Dar, ca răspuns la cele mai dificile ori, nu vor lăsa eroul probleme: sfătui cum să scape de Baba Yaga ( „Baba Yaga“, „Gâște-lebede“), va efectua orice, chiar și cele mai extravagante, dorința ( „Prin Pike dictează „) și să-l resusciteze atunci cînd el va fi ucis de invidios (“ Ivan Tareviciului și lupul gri „).

Aceste animale exprimă arhetip Helper, Spirit Magic. Ei învață că orice întâlnire, chiar și cu cel mai mic și cel mai nesemnificativ caracter, ar trebui să fie privit ca un test. Ia-l - și vei fi răsplătit (sau imediat după ora).

frumusetile fabuloase (arhetipul - iubirea, cel mai mare cadou)

Scopul final al tuturor testelor care sunt îndurate de protagonist, este achiziționarea de dragoste și căsătorie, chiar dacă ținta inițială a fost departe de ea (de exemplu, în „Prinț Ivan și gri rola“ erou a plecat în căutarea Firebird, și sa întors cu un cal și mireasă frumoasă). Și au trăit fericiți până la bătrâneți atât de bine.

Ceea ce este învățat poveștile populare românești 1
frumusete fabulos - Vasilisa Beautiful, Vasilisa Premudraya, Mary Morevna, Alenka, prințesă - este întruchiparea arhetipul iubirii si cel mai inalt dar care devine erou. Fetele au calități valoroase: bunătate, frumusețe, înțelepciune, prudența, onestitate, loialitate. În căutarea dragostei erou este testat, de multe ori asociate cu riscul vieții sale, și câștigarea competiției. Pentru dragostea pe care trebuie să lupte, ne făcând aluzie povești. Dar dragostea nu-l merită.

Raufacatori (arhetipul - o umbră care împiedică protagonistul)

Ce poveste fără typecasting negativ? pas rău cu filiale ( "Vasilisa Good"), frați ( "Prințul Ivan și Wolf Gray"). Aceste caractere sau încercați pentru a preveni sarcina Vityaz realiza, sau să-l trimită la moartea sa. Viclean, persoana de resurse, prudentă care caută greblat proxy de căldură, sunt nevrednici de fericire. Ele sunt înfrânte și sunt pedepsiți (până la moarte). Rezultatul principal al tuturor basme - o victorie asupra propriei persoane, Umbra binelui asupra răului.

transformare magică

Un alt subiect frecvent în basme populare - transformare. creasta abandonate devine o pădure deasă, și o oglindă - lac. Vasilisa Premudraya pe cont propriu, nu se poate numai să se transforme în diferite animale (carne de miel, rață, porumbel), dar, de asemenea, să plătească iubit Prințul Ivan în păstor, preotul din Drake.

De multe ori persoana se transformă într-un animal sau un monstru împotriva voinței sale ( "The Frog Princess", "The Scarlet Flower"). Salvați-l poate fi doar cel care va face din aspectul urât al unui suflet frumos, atunci el va primi o recompensă de dragoste și fericire.

Fairytale

După analizarea arhetipurile de bază și semnificații ale basmelor românești, înapoi la skazkoterapii (citi mai multe despre acest subiect puteți în articolul nostru - „Fairytale ca metodă de corecție psihologică“). Esența ei - impactul asupra subconștientului. Am constatat că în centrul fiecărei povești sunt arhetipuri universale prin care terapeutul poate lucra pentru orice situație, pur și simplu a spune o poveste.

Chiar metodă mai eficientă, care este adesea folosit de lucru skazkoterapevty cu adulții - a inventa propriile lor povești. Pentru a realiza schimbarea dorită în viață, trebuie să ne mai întâi să se schimbe, dar nu toată lumea înțelege această necesitate și în mod conștient aspiră la ea. Tale ajută să înțeleagă propria lor lume interioară și de a găsi opțiuni pentru a rezolva conflictele de urgență, interne sau externe. Învățarea în personaje de poveste în sine, sau a veni cu un nou erou, o persoană care nu se identifică pe deplin cu ea, și, astfel, este capabil să-și exprime în mod liber toate dorințele secretul, emoțiile și gândurile care sunt în mod normal ascunse adânc în subconștient ( „acest lucru nu este despre mine - aceasta înseamnă că puteți“) . Nav - aceasta este nu numai lumea morților, este, de asemenea subconștient, în cazul în care comunicarea cu eroul vostru interior, vă puteți îmbarca pe calea transformării.

La fel ca prințul Ivan, o persoană care se încadrează într-o lume magică, în cazul în care nu este constrânsă de convențiile domeniului de aplicare și, prin urmare, pot găsi modalități inovatoare de a rezolva problemele lor. Ca urmare a tratamentului doar el găsește o cale de ieșire din situații dificile, el înțelege ce resurse are, și ce nu se poate înțelege fără asistență. Rezultatul - conștiința umană se schimbă, gândurile roire chiar și după basmul este deasupra capului. Acest lucru înseamnă că schimbările pozitive nu te va astepta.