Contradicția - contradicție cuvântului în dicționar al limbii române

- Eng. contradicție / opoziție; l. Widerspruch. 1. Interacțiune partide și tendințe de lucruri și evenimente, la-secară opuse și care se exclud reciproc, în același timp, sunt situate în unitatea interioară și întrepătrunderii, vorbind o sursă de auto-mișcare și de dezvoltare a lumii obiective și cunoaștere. 2. În logica - cu excepția celor două concepte opuse, judecăți. 3. Declarația sau acțiunea îndreptată împotriva SUCESIUNE- două declarații, una dintre care este negarea celuilalt. Ex. „Brass - element chimic“ și „Brass nu este un element chimic“, „2 - număr prim“ și „2 nu este un număr prim“. Într-una din situațiile conflictuale, care este aprobat ceva, altul este același lucru este refuzat, iar refuzul de aprobare și se referă la același subiect luate în același timp și luate în considerare în aceleași condiții. SP este unul dintre conceptele centrale ale logicii. Deoarece cuvântul „P.“ sensuri, un cuplu de negarea unul altuia propozițiile sunt uneori numite „P. logic“ sau absurd. AP nu este permis în raționament strict, atunci când se amestecă adevărul cu minciuni. Dar P. în limbajul obișnuit, o mulțime de sarcini diferite. Acesta poate servi ca bază a parcelei de a fi un mijloc de realizare a unui anumit expresie artistică, un efect comic, etc real gândire - .. și gândirea mai artistic - nu poate fi redusă la o singură logică. Este importantă și claritate ambiguitate, concludenței și fragilitatea unei definiții precise și o imagine senzuală, și așa mai departe. E. Ar putea fi necesar, chiar dacă AP acesta stă în locul său.

- două declarații, una dintre care prezintă Xia negarea celuilalt. Ex. „Brass - element chimic“ și „Brass nu este un element chimic“, „2 - număr prim“ și „2 nu este un număr prim“. Într-una din conflict înălțime-kazyvany ceva este aprobat, altul este același lucru este refuzat, iar refuzul de aprobare și se referă la aceleași obiecte, cea luată în același timp și luate în considerare în aceleași condiții. SP este unul dintre conceptele centrale ale logicii. Deoarece cuvântul „P.“ pereche polisemantic anulând reciproc propozitiilor-ny numit uneori „logic P.“ sau absurd. AP nu este permis în raționament strict, atunci când se amestecă adevărul cu minciuni. Dar P. în limbajul obișnuit, o mulțime de sarcini diferite. Acesta poate servi ca bază a parcelei, fie vehicul Dost zheniya expresie artistică deosebită, de benzi desenate ef-fect, etc reale de gândire - .. și gândirea mai artistic - nu poate fi redusă la o singură logică. Este importantă și claritate ambiguitate, concludenței și fragilitatea unei definiții precise și o imagine senzuală, și așa mai departe. E. Ar putea fi necesar, chiar dacă AP acesta stă în locul său.

În logica formală - prezența (în argumentul, textul teoriei) a două declarații, una dintre care - negarea celuilalt; provability conjunction aceste declarații sau echivalență; în sens boleeshirokom - aprobarea identității cunoscute a diferitelor obiecte. Acesta indică fie o perversitate logică care să conducă la nemurassuzhdeniya sau incompatibilitatea ipotezele care stau la baza etogorassuzhdeniya - acest fapt este adesea folosit în oproverzheniyahposredstvom aduce o contradicție și dovezi circumstanțiale.

- prezența în argumentul, textul teoriei a două propuneri, una dintre care - negarea celui precedent. Într-un sens mai larg: afirmarea identității, evident, diferite obiecte.- o situație în care o declarație exclude o altă declarație (propunere, aviz) nu este compatibil cu ea.

1. În logica, - oricare dintre cele două propoziții, astfel încât, în cazul în care unul dintre ei este adevărat, celălalt este în mod necesar fals, și vice-versa. Adică, ambele nu pot fi simultan adevărate sau false. Cm. Și Wed. cu opusul. 2. Descrierea interacțiunii sau contradicții de conversație conținând.

(Contradiction). Un termen folosit de Marx pentru a se referi la tendințe sociale antagonice reciproce.

- . 1), poziție în care un singur enunț exclude alte declarații (hotărâre, spune), care este incompatibil cu aceasta; 2), în prezența logicii (în teorie raționamentul) a două declarații, una dintre care - negarea celuilalt; într-un sens mai larg - afirmarea identității, evident, diferite obiecte. Legea contradicției (principium contradictionis) afirmă că două kontradiktornyh (a se vedea. Kontradiktsiya) judecăți nu poate fi atât de adevărate, și dacă una dintre ele este adevărat, celălalt este în mod necesar fals. Oricum ar fi: aceeași teză nu poate fi atât pozitive cât și negative.

- cele două declarații, una dintre care este negarea celuilalt. Ex. „Brass - element chimic“ și „Brass nu este un element chimic“, „2 - număr prim“ și „2 nu este un număr prim“. Într-una din situațiile conflictuale, care este aprobat ceva, altul este același lucru este refuzat, iar refuzul de aprobare și se referă la același subiect luate în același timp și luate în considerare în aceleași condiții. SP este unul dintre conceptele centrale ale logicii. Deoarece cuvântul „GP“ are mai multe sensuri, un cuplu de negarea unul altuia propozițiile sunt uneori numite „logic AP“ sau absurd. AP nu este permis în raționament strict, atunci când se amestecă adevărul cu minciuni. Dar P. în limbajul obișnuit, o mulțime de sarcini diferite. Acesta poate servi ca bază a parcelei de a fi un mijloc de realizare a unui anumit expresie artistică, un efect comic, etc. Real gândire - și mai mult gândirea artistică - nu poate fi redusă la o singură logică. Este importantă și claritate ambiguitate, concludenței și fragilitatea unei definiții precise și imagini senzuale etc. poate fi necesar, chiar dacă AP acesta stă în locul său.

- opuse unitate care neagă determină, se completează reciproc. Lipsa de conformitate a ipotezelor și concluziilor obținute în procesul de probă logică a unei cereri.

1. În logica, - oricare dintre cele două propoziții, astfel încât, în cazul în care unul dintre ei este adevărat, celălalt este în mod necesar fals, și vice-versa. Adică, ambele nu pot fi simultan adevărate sau false. Cm. Și Wed. cu opusul. 2. Descrierea interacțiunii sau contradicții de conversație conținând.

Cuvinte similare în dicționar:

Putem spune că una dintre formulările legii contradicției nu poate urma nici o judecată, altele decât declarațiile de faptul că există un adevăr, sau că o anumită afirmație este adevărată. Deoarece legea spune doar că fiecare propoziție trebuie să fie adevărate sau false, dar nu pot fi ambele simultan. Legea nu precizează care alternativă este de preferat, și poate determina nu prin ea însăși ce judecată este adevărată. Ne întoarcem acum la interpretarea legii contradicției. nu ar trebui să spună: „Propunerile acest roșu și nu este roșu Nu poate fi adevărat, în același timp „pentru că suntem interesați în eliminarea“ nu «ar trebui să spună.» Necredința în declarația convingerea că este de culoare roșie, și lipsa de încredere în faptul că este de culoare roșie, ambele sunt adevărate . Este întotdeauna adevărat „Se pare că în acest fel putem înlocui“ nu „și“ minciună „pentru“ infidelitate „și“ adevărul necredinței „Atunci vom intra din nou.“ Nu „și“ minciună „printr-o definiție: cuvântul“ nu este albastru „sunt definite ca exprimând lipsa de încredere în ceea ce este exprimat prin cuvintele“ este albastru. „acest lucru evită necesitatea de a utiliza“ nu“, care este o componentă a faptelor nedeterminată.

interacțiunea dintre laturile opuse instalației sau de sistem reciproc, care, împreună cu temnahodyatsya în unitatea interioară și întrepătrunderii, fiind istochnikomsamodvizheniya și dezvoltării naturii, societății și cunoaștere.

interacțiunea dintre laturile opuse facilitate sau sistem reciproc, care în același timp, sunt situate în unitatea interioară și întrepătrunderii ca sursă de automișcare și dezvoltării naturii, societății și cunoaștere.

- Eng. contradicție, socială; l. Sozialwiderspruch. Contradicțiile apărute în procesul de dezvoltare a sferei sociale. relații, care exprimă tendințe contradictorii sau divergente ale acestei evoluții.

contradicția dintre valoarea de întrebuințare și valoarea de schimb a bunurilor.