Creatinina este norma în sânge, crescute, coborâte

Creatinina este norma în sânge, crescute, coborâte

Analiza biochimică a sângelui include adesea un indicator, creatinina, care, împreună cu uree, creatina si alte substante, este o componentă importantă a azotului rezidual.Înainte de formarea creatininei in creatina musculare merge un drum lung, care începe cu participarea enzimelor în parenchimul renal. Creatina este supus metilare in ficat, de unde livrate musculare, în cazul în care acesta este convertit la creatina fosfat la cap la miofibrele (structura musculară filamentoase, asigurând reducerea acestora), sub acțiunea enzimei kinaza creatina (fosforilare). Acolo este distrus, formând creatinina, reziduu anorganic cu fosfor și apă, dar eliberează simultan energie care este folosit contractile musculare.

Creatinina este norma în sânge, crescute, coborâte

circuit de schimb al creatininei

Norma este diferit pentru toată lumea

Norma creatininei serice depinde de sexul și vârsta, iar nivelul de activitate, în plus față de rinichi, de la un corp (acumularea masei musculare) și preferințele alimentare. În sângele uman, cu excepția substanțelor endogene, există încă exogenă, a sosit cu mâncarea, așa că, dacă creatinină arterială a crescut ușor, iar persoana care oferă analiza atletic și nu este un vegetarian (și chiar în ajunul nicio abținere), nu-l poți speria rezultate.

Creatinina este norma în sânge, crescute, coborâte

În timpul examinării pacientului, în scopul de a detecta boala renală trebuie luată în considerare unele dintre caracteristicile persoanelor în vârstă, în corpul persoanelor în vârstă există o scădere a generării creatinină, și, prin urmare, analiza nu poate reflecta severitatea procesului, de exemplu, rinichi suferința aparentă, și Kretinin așa-așa, nu foarte mult și promovat .

Dar să revenim la valorile normale ale acestui indice, după ce a constatat că rata de creatinină la femei este diferită de cea a bărbaților. Acest lucru se datorează faptului că sexul masculin, prin natura înzestrat cu masa musculara mai mult (și, în cazul în care „balansoarul“ pentru a participa?), În timp ce jumătatea de sex feminin rotunjimii devine mai probabil din cauza depozitelor de grăsime care nu sunt reduse și nu este nevoie de această energie. La copii, rata de creatinină este în continuă schimbare cu varsta, cu toate acestea, acest lucru poate fi văzut prin examinarea datelor din tabel.

creatinina serică normală (mg / l)

Analiza utilizată în unele cazuri, alte unități - micromoli per litru (mmol / l). Apoi norma la femeile considerate a fi valoarea în intervalul 44.0-97.0 mmol / l, iar pentru bărbați - de la 44.0 la 115.0 pmol / litru. În plus, această cifră este, probabil, mult mai probabil determinată prin studii biochimice în urină, astfel încât în ​​valoare de amintind adult sănătos îl elimină din corp până la 2 grame pe zi (n - 1-2 g / zi).

De ce crește sau descrește nivelurile creatininei în sânge?

Motivul pentru creșterea nivelului de creatinină este majorat formarea în anumite circumstanțe sau scăderea excreției din corpul componentei. Pentru creșterea creatininei mai multe stări patologice poate avea ca rezultat:

 1. Semnificative (pronunțat!) Modificări ale abilităților funcționale hepatice (atrofie galbenă acută a ficatului, icter).
 2. Reducerea sau decompensarea activității cardiovasculare.
 3. Patologia inflamatorii pulmonare, stare febrilă;
 4. Creatinina este norma în sânge, crescute, coborâte
  Ileus.
 5. Disfuncții ale sistemului urinar (insuficiență renală, severă difuză progresivă leziuni renale).
 6. Obstrucționarea pietre tractului urinar, sau tumori.
 7. Acromegalie, gigantism (sinteza crescută a somatotropina).
 8. diabetul zaharat sever (din cauza dezechilibrului hormonal profund).
 9. Înfometarea dieta.
 10. Sistemul muscular de lucru armat.
 11. Sarcina.
 12. Scăderea funcției suprarenale.
 13. tumora musculara intr-un stadiu acut de degradare.
 14. Efectele medicamentelor care au efect nefrotoxice.


Între timp, uneori, în analiza biochimică a sângelui, s-ar putea găsi că creatininei este redus. Motivele acestui fenomen pot fi:

 • sarcinii;
 • repausul alimentar prelungit;
 • tratament prelungit cu corticosteroizi.

Dacă cititorul a observat că sarcina și foame poate produce ca ridicarea și coborârea concentrației de azot rezidual a componentei.

Despre Rinichi - separat

Având în vedere că cauza creșterii creatininei serice este adesea patologie renală, ceea ce duce la capacitatea functionala renala, acest test este cel mai frecvent utilizate pentru a diagnostica aceste boli. Cu toate acestea, este util să se constate că capacitățile de rezervă ale circulației renale este destul de mare, astfel încât creatinină la singular este puțin probabil pentru a rezolva problema de căutare de diagnostic în stadii incipiente. Acesta nu este la fel de sensibil pentru a observa imediat că ceva era în neregulă, așa că numirile sunt adesea prezenți doi indicatori: creatinina și ureea (acesta din urmă este mai sensibil la disfuncții ale sistemului excretor). Apropo, natura produsului alimentar (consumul de produse din carne) are un impact asupra nivelului de uree prea.

Creatinina este norma în sânge, crescute, coborâte

În insuficiența renală, creatinină în sânge a crescut în mod regulat, și este considerat un criteriu important în diagnosticul, dar din nou - creșterea concentrației de creatinină și uree se observă deloc în primele ore de insuficiență renală acută, iar atunci când mai mult de jumătate din unități funcționale renale structurale (nefroni) Ea a venit deja în jos.

În insuficiența renală acută (cazuri necomplicate) creatinina crește la aproximativ 40-80 mol / L pe zi, dar pentru leziunile grele însoțite de o disfuncție semnificativă, caracterizată de un număr foarte mare (800-900 mmol / l, și, uneori, ajunge până la 2600 micromoli / l). vătămare gravă a sistemului muscular (politraumatism) și dezvoltarea simultană a OPN dă o creștere bruscă a nivelului de creatinină, datorită educației sale îmbunătățite.

Creatinina în urină

Deoarece sistemul excretor joacă un rol în variațiile indicatorului, determină adesea creatinină în urină, care este colectat în timpul zilei (24 ore), dar pe analiza selectată numai 20 ml.

Creatinina este norma în sânge, crescute, coborâte

Cauza crescută excreția creatininei în urină, pot fi menționate următoarele boli:

 1. infecții acute;
 2. Gigantism și acromegalie (supraproducție de hormon de creștere);
 3. Diabetul, scăderea funcției tiroidiene;
 4. Sindromul de zdrobire (sfărâmare musculare);
 5. iradierii.

Nivelurile ridicate de creatinină în urină poate da activitate fizică intensă (dezintegrarea consolidată a creatină și educație creatinina), care, după cum știm, nu este o boala.

Nivelurile scăzute de creatinină în urină pot fi observate la:

 • modificări atrofice ale sistemului muscular;
 • leziuni extinse ale mușchilor ca urmare a leziunilor de origine diferite și intervenții chirurgicale;
 • Măcinare prelungită a țesuturilor;
 • dermatomiozita acută;
 • boli hematologice (anemie, leucemii, leucemie.);
 • Degenerarea și amiloidoza renală;
 • Emergente insuficiență renală;
 • Îmbunătățirea funcției tiroidiene;
 • Aplicarea de medicamente cu efect toxic pronunțat (compuși de mercur, sulfamide, antibiotice, barbiturice, hormoni, diuretice tiazidice);
 • La începutul aplicării hormonul adrenocorticotrop (ACTH).

Cum de a obtine testate si ce sa faca la un nivel al creatininei crescute?

Analiza Lease la fel ca orice alt BAC (chimia sângelui). Hai pe stomacul gol în dimineața la laborator, așteptând coadă de a oferi o vena in cot si un pic de suferință (în timp ce „muscatura de tantar“), restul vor fi experți care l-au studiat. Rezultatul va fi gata în aceeași zi (studiul creatinină începe imediat, el nu-i place mers în gol).

Creatinina este norma în sânge, crescute, coborâte

În ceea ce privește analiza de urină, pacientul este instruit cum să colecteze (pentru o zi, două, trei ...). In mod normal, urina este colectata timp de 24 de ore, un regim alimentar regulat, în cazul în care o persoană nu este un mancator de mare, un dependent de muncă sau campion olimpic (o mulțime de carne, exerciții fizice - creatinină ridicate).

Absolut pacientii rationament de neînțeles care au primit nici un răspuns satisfăcător ei, și încearcă să reducă creatinină singur. Singurul lucru pe care oamenii pot să acorde o atenție la acest lucru - produse alimentare și sarcina. Analiza incorectă Poate că le-au provocat, atunci trebuie doar să revizuiască modul de viață. În cazul în care acest lucru este bine, cel mai bine este să mergi imediat la medic.

Este puțin probabil ca experții site-ului nostru poate recomanda orice remediu popular special sau medicament care este vândut într-o farmacie. Trebuie să găsim și să elimine cauza, creatinina apoi ridicat, și el va pleca. Probabil, din articol se poate concluziona că această componentă indică tulburări grave în organism (cu excepția celor pentru ocuparea forței de muncă activă și dependența de produse din carne), inclusiv dezvoltarea insuficienței renale. Prin urmare, pacienții cu această problemă, în primul rând, vreau să sfătuiesc să viziteze un medic pentru a afla cauza si gradul de deteriorare, și apoi se reduce concentrația, urmând recomandările expertului și luarea tratamentului prescris.