Creatinina în sânge că aceasta este norma, motivele pentru a crește, descrește

Pentru fiecare dintre mișcării noastre necesită energie. Pentru producerea de energie în organism, care apar în mod regulat reacții chimice. Unul dintre astfel de reacții este fosfatul de descompunere enzimatică creatina. Produsele finale sunt fosfat cu eliberare de energie și a creatininei. Al doilea element este utilizat ca indicator al funcționării corecte a rinichilor și a mușchilor. Normal de creatinină în sânge constant, doar variații minore sunt posibile. Mai jos veti gasi componentul sanguin mai detaliat: ce este, ce influență, ce reguli și ceea ce spun ei abateri de la numerele standard.Creatinina în sânge că aceasta este norma, motivele pentru a crește, descrește

Ce este?

Creatina - un compus de substanțe neproteinacei pentru a fi scoase din organism. Biochimia componentei constă din:

Ce este creatinina nu știu multe. În cazul în care alte componente sunt încă cei mai mulți oameni de pe audiere despre ea, puțini oameni știu. Forma chimică a următoarelor elemente - C4 H7 N3 O. Este un produs secundar al metabolismului proteic. Acest lucru înseamnă că regulile de creatinină sunt o imagine în oglindă a procesului de îndepărtare substanțelor de zgură din organism.

educația de bază Creatinina este considerat a fi un loc al mușchilor scheletici, în cantități mici, se găsește în creier. O sursa de creatina fosfat. Și de unde vine?

Startul reacției este considerat proteina creatina. El începe drumul său în parenchimul renal. Melitirovanie Creatina are loc în ficat. Apoi este transportat la muschi. Aici este creat din creatina fosfat, și apoi se duce la myofibrils. Reacția are loc în elementele de dezintegrare, dintre care unul este creatinina. Ca urmare, se elibereaza energia necesară pentru contracția musculară. Creatinina este eliberat în sânge, prin care acesta este livrat la rinichi. Ficatul nu are nici un efect asupra lui. Afișat C4 H7 3O excretat în urină. Tot procesul de mai sus durează 24 de ore.

Acest schimb de energie are loc în mod continuu. Ce înseamnă? Acest lucru sugerează că nivelul acestei substanțe în fluxul sanguin neschimbat, în condiția umană normală.

Pana in prezent, oamenii de stiinta nu au gasit dovezi ca creatininei-toxice, deși se referea la metaboliți secundari, care fac obiectul îndepărtării din organism.

Creșterea creatininei serice este o consecință a modificărilor din rinichi. Diagnosticul este adesea utilizat în analiza creatinină în particular proba Rehberg. Acest calcul al clearance-ul creatininei. Pentru a face acest lucru, se dovedește cantitatea acestei substanțe în sânge și cât de mult excretia urinara.

Norma creatina din sange

nivelul creatininei se reflectă în analiza biochimică a sângelui. unități de măsură convenționale în sondaj sunt micromoli per litru (mol / l) sau miligrame pe decilitru. Alegerea depinde de metoda de cercetare. Creatina este considerat normal în cazul în care cifrele corespunzătoare din tabelul de mai jos.

Aceste cifre sunt fluctuații staționare, ușoare. După cum arată tabelul, femeile au un creatinină mai mic în sângele lor decât bărbații. Acest lucru este asociat cu o greutate mai mică și efort fizic. De asemenea, nivelurile creatininei din sânge mai mici pot hormonale activitatea proceselor metabolice, la femei este mult mai mică decât cea a bărbaților.

Copiii cu vârsta, organismul se adapteaza la mediu, care poate reduce creatinină în sânge. Acest lucru se observă la copii după un an. În adolescență, el poate crește brusc din nou. Acest fenomen se datorează pubertății și activității hormonale în acest moment. Situația poate fi urmărită în tabelul de mai jos.Grupa de vârstă (ani)

creatininei din sânge (mol / l)

Boli ale canalelor urinare;

leziuni extinse primite, va crește, de asemenea, concentrația de creatinină, deoarece produce o mai activă în aceste condiții. Pentru a pune un diagnostic mai precis, medicul poate prescrie teste suplimentare. De exemplu, pentru a detecta obstructia efectuate probă renală Reberga, la fel ca în hipertiroidism - examinează tiroida.

Valorile normale pot varia. Totul depinde de sexul, vârsta pacientului, precum și pe metodologia studiului selectat.

Cel mai frecvent utilizat reacția testul Jaffe. Acesta a fost dezvoltat în 1886. În mod firesc a lungul timpului au existat unele corecturi și modificări în această tehnică.
Pentru examinarea în dimineața se biomaterialelor sub formă de sânge.

Pentru a obține cele mai precise rezultate și a elimina cauzele creșterii fiziologice a creatininei în sânge, este necesar să se respecte următoarele reguli:

24 de ore înainte de vizita la laborator nu bea alcool și să nu mănânce carne;

În ziua anchetei pentru a încerca să nu vă faceți griji;

Evitați efort fizic.

Pentru a identifica motivele pentru creșterea în conduita creatinină studii suplimentare. De exemplu, evaluarea clearance-ul creatininei. Esența acestei metode constă în determinarea vitezei și volumul de retragere C4 H7 N3 O, adică rata de filtrare glomerulară. Pentru a face acest lucru mai devreme, pacientul a avut în timpul zilei, pentru a colecta urina intr-un recipient. Astăzi, laboratorul a folosit o formulă de calcul specială. Acesta conține informații, cum ar fi greutatea și vârsta pacientului. Nivelul scăzut al acestui indicator, indică dezvoltarea insuficienței renale la un pacient.

Cauzele varianțe

creatinina sanguină crescută datorită unor cauze fiziologice sau patologice.

creșterea creatininemiei cauze de natură fiziologică:

Mai multe masei musculare. Dacă oamenii sunt implicați activ în sport, atunci concentrația substanței este la limita superioară, și, uneori, chiar depășește;

Exercițiile fizice promovează divizarea creatină activă în timpul lucrului musculare;

Un procent ridicat de carne macră în dieta umană;

Creșterea concentrației elementului posibil, și medicamente: tetraciclină antibiotice, antiinflamatoare și cefalosporine.

sunt factori patologice:

Insuficienta renala pielonefrita datorate, toxine, infecții;

Încălcarea sistemului cardiovascular. Presiunea scăzută reduce urina de filtrare primară și excreția de creatinină, respectiv;

Hipertiroidism. secreție activă tiroidian accelerează dezintegrarea creatinei;

Formarea tumorii in tesutul muscular;

leziuni musculare semnificative. Acest fenomen determină eliberarea de la miocite deteriorate;

iradierii. Celulele corpului sunt distruse și musculare, inclusiv;

Deshidratarea - in deficit de fluid corporal determină o scădere a volumului plasmatic și crescând astfel concentrația elementelor conținute în acesta.

Renunța la carne. Organismul intră creatinina semnificativ mai puțin cu alimente;

Sarcina în primul și al doilea trimestru de sarcină. Volumul sanguin este crescut, există o alterare hormonală care are ca rezultat o analiză redusă a creatininei;

Distrofie musculara. Nu tesutul muscular dezvoltat conduce la mai puțin excreția de creatinină în fluxul sanguin al miocitelor. O astfel de stare poate apărea din cauza anomalii genetice sau de repaus alimentar prelungit.

Nivelul creatininei Scăderea

La pacienții cu rezultate crescute sondajului din cauza leziuni renale observate astfel de simptome:

Durere în partea inferioară a spatelui;

Tratamentul presupune eliminarea cauzelor astfel de condiție la început, și apoi nivelul de stabilizare din sânge. Una dintre modalitățile de reducere a creatininei în sânge, este detoxifiere. Această tehnică implică introducerea în reosorbilakta corp împreună cu diuretice. Este folosit în activitatea renală normală.

În insuficiența renală, utilizează o metodologie diferită - hemodializa. Această curățare a sângelui cu ajutorul unui dispozitiv special, acesta este, de asemenea, numit „rinichi artificial“.

Un alt mod de a reduce cum creatinină, un regim alimentar special. Sunt excluse din dieta de produse de origine animală. Un alt factor important este stabilizarea regimului potabile. Acesta va accelera excreția substanței în urină. Dar această metodă este adecvată numai pentru pacienții cu activitate renală normală.

De asemenea, este posibilă reducerea creatininei în sânge de remedii populare. În acest caz, utilizarea de diuretice taxelor de ceaiuri de plante. Aceste plante miraculoase sunt urzica, radacina de papadie si salvie. Bea aceste ceaiuri poate doar oameni cu rinichii funcționează normal.

S-ar putea fi, de asemenea articol utile cu privire la acest subiect:

Creatinkinazei în sânge

Norma ureei și creatininei în sânge

Trigliceridele a crescut: ce înseamnă, cauze, tratament, dieta

Trigliceridele: Ce este? rata pentru bărbați și femei