Dalmată (câine dalmațian, câine stambă, un câine de engleză cu patru roți, câine de foc, „budinca

Sinonime. câine dalmațian, câine stambă, un câine de engleză cu patru roți, câine de foc „budinca cu prune uscate.“

Țara de origine. Dalmația, Croația.Originea și aspectul general. Acest caine prinți și prinț printre câini. În secolul al XVII-lea a fost folosit pe scară largă pentru protecția frontierelor în Dalmația și Croația, ca animale, câine vite, neîntrecut Piper, interpret de circ și de foc. El a devenit celebru și cu privire la serviciul de căutare și salvare, în cazul în care din cauza unui instinct ascuțit a salvat mai mult de o persoană, îngropat sub dărâmături dvuhsotmetrovuyu. Dar el a adus faima încă capacitatea de a însoți transportul, conservate în sângele său încă de pe vremea faraonilor egipteni. Dalmată, pe care o vedem astăzi, un mare spirit și Hardy, a fost în trecut. El nu a Shumla, nu bătăios, isteț și ascultător, prietenos și iubitor de pace, usor de dresat si rareori latra, și mersul său aristocratic și maiestuoasă care amintește de un lord englez. Și totuși, în ciuda o mulțime de calități pozitive, câine răzbunător și nu sta singurătate lung, care se încadrează în frustrare și melancolie. Mai mult decât atât, dalmata are nevoie de o bună pregătire și de plimbări lungi, deci este mobil mai potrivit, stilul de viață liber în mediul rural decât într-un apartament oraș.

Tipul sexual. Ei bine definite, masculii sunt mai mari, mai curajos, curva construi mai ușoare, cu mai elegante linii, daltuite ale capului.
Dezavantaje. mici abateri de tip sexual; doggy style cățea.
Viciile. abateri brusca de la tipul sexual; câini în tipul de sex feminin.

Caracteristici de comportament și de caracter. Câine calm și chiar și-temperat, prietenos și de alertă, afectuos și neîncrezători de străini, cu un sentiment de stima de sine, sensibil, se inteleg bine cu alte animale și cu copii la vânătoare afectuos, și pozyvisty nestomchivy.
Dezavantaje. Letargie, timiditate.
Viciile. Agresiune persoanei, nervozitate, lașitate.

tipul de constituție. Puternic,, scheletul uscat bine dezvoltat și mușchii puternici de relief. index osos - aproximativ 22, un indice masiv - aproximativ 120. Pielea elastică, close-montaj, fără riduri și saggy.
Dezavantaje. oasele Legkovat sau aspre, mușchii subdezvoltate.
Viciile. Aceleași Abaterile, dar exprimate într-o formă ascuțită, rugozitate sau imprecizie plus, epuizarea sau obezitatea.

Format. Puțin întins. Format indice: masculi - 103, la femei - 106.
Dezavantaje. abateri ușoare de la formatul specificat.
Viciile. Scurtate sau format extins. Scurt-picioare.

Creștere și ves.Vysota la greaban: masculi - 56-61 cm, ideal - 58-59 cm la femei - 54-59 cm, ideal - 56-57 cm greutate Ideal :. Masculii - 27 kg la femele - 24 kg.
Dezavantaje. abateri ușoare de la o înălțime și greutate specificate.

STRAT. Coat este lucios, scurt, dens, drept și strâns, rigid la atingere.
Dezavantaje. Myagkovataya, păr slab.
Viciile. Lung, matasos, rare, strat ondulat.

Culoare. Spotted - pe rotund spumant fundal alb pur, nu fuzionează spoturi cu limite clare, cu un diametru de 2-3 cm pe cap, urechi, coada si membrele nu mai puțin decât pe corp, iar acestea sunt mai mici în diametru (aproximativ 1 cm) .. distribuția uniformă a dezirabilă pete pe corp. Krap antracit negru, ficat sau ficatul-brun. Pe urechi și în jurul ochilor, ele pot forma un model de marmură.
Dezavantaje. Placa de bronz pe Crapo negru.
Viciile. ticăie Culoarea luminii, limitele neclare ale parcului, parcul fuzionează în pete mici rupte.

Head. Lung, uscat (nici un semn de riduri), un craniu plat și lat (lungime egală și lățime) împărțită în mijlocul luminii cav vertical mai accentuată la femei. Obrajii sunt bine dezvoltate, dar nu a emis. os occipital este netezită. Trecerea de la frunte la bot netedă și treptată. craniul si botul sunt paralele. Botul lung (egală cu lungimea craniului), puternic, puternic, uniform larg. Nas mare, negru (maro sau când pătată hepatic Crapo). Buzele uscate, în tonul petelor de culoare, sigilați bine, în profil - cu muchii rotunde, menține marginea maxilarului inferior. Fălcile puternic, moderat larg.


Dezavantaje. Nu este suficient de lung, legkovat, cap grosier sau prea îngustă, occipital prea proeminent; legkovat, botul prea îngust; buze dampish.
Viciile. Scurt, îngust, lumina, aspră sau umedă a capului; pomeții mari; exprimat protuberanță occipitală; frunte proeminent; trecerea bruscă de la frunte la bot; slab umplut, vulpe, lumina, plictisitoare, scurt, se întoarse și coborî botul; buza superioară excesiv de umed; depigmentare a nasului și HA2 / 3 buze.

Urechile. Wide și set de mare, se îngustează posteriorly, lungime medie, cu o bază largă, care se îngustează la un punct rotunjit. Ei agățat ferm presat obrajii, subțiri alunițe acoperite de lână, pete fine sau model de marmură. In starea excitată a tăișului ureche ușor se deplasează departe de obraji în față și în afară.
Dezavantaje. Korotkovaty lunguieț sau slab presată obrajii într-un ansamblu de mici pentru urechi ascendentă cartilajului.
Viciile. Aceleași Abaterile, dar exprimate într-o formă ascuțită; set scăzut, în picioare pe cartilajului, a subliniat urechi.

Ochii. Dimensiunea medie, rotund, strălucitor, set larg și departe unul de altul, cu o expresie inteligenta, maro inchis cu negru Crapo și maro deschis - Când ficatul. Pleoapele slabă, strâmt, de culoare neagra sau maro tapiterie, în funcție de culoarea parcului. În jurul ambii ochi pete pot forma un model de marmură pe tipul de ochelari (cu includerea de fire de par albe).
Dezavantaje. Ochii prea mici sau mai proeminente; pleoapele dampish.
Viciile. Convex, carne de porc sau de ochi de lumină; raznoglazie; pigmentare incompletă a pleoapelor.

Dinți. Mare, alb, complet cu un aranjament liniar de incisivilor mandibulari. muscatura in foarfeca.
Dezavantaje. Melkovat, cu cariile dentare inițiale fenomene; incisivi suplimentare sau neliniara locației acestora; pentru incisivi rupte, în cazul în care nu interferează cu determinarea unei mușcături corecte.
Viciile. , dinti cariati rare, dinți lipsă (cu excepția P1).

Neck. Lungimea medie (egală cu lungimea capului), set de mare, cu un puternic cefei, lumină și uscat.
Dezavantaje. Shortish sau lunguieț, micuțe pozat, umedă sau ușor încărcate de gât.
Viciile. Aceleași Abaterile, dar exprimate într-o formă mai acută.

Withers. Ei bine definit și ușor ridicat deasupra liniei superioare drepte. Lamele sunt lungi, moderat de lat, în pantă, bine presat la partea din spate.
Viciile. , Withers încărcate înguste slabe; ,, lame ascuțite abrupte libere.

Spina. De lungime medie, puternic, musculos, direct chiar și în mișcare.
Dezavantaje. De mult timp, prea scurt, prea îngust, sau myagkovataya ușor arcuit înapoi.
Viciile. Prea mult timp, scurt, ingust, slab, sau deformarea humped spate.

Spată. Scurt, musculos, usor arcuit.
Dezavantaje. talie destul de slab. Viciile. Cotlet lung, îngust, slab, sau cocoșat căzuți.

Crupa. Scurt, puternic, musculos, moderat în pantă.
Dezavantaje. Pryamovaty, slab, crupa.
Viciile. Prea mult timp, îngust, brusc în pantă sau crupa orizontală.

Coada. Medium-amanetat, saber, lungime medie (vine la jaret), o grosime de la bază și se îngustează treptat spre capăt, se sprijină deasupra liniei spatelui, pătat (mai multe locuri, cu atât mai bine).
Dezavantaje. Prea scurt, îndesat, coada drept în creștere deasupra liniei spate, sau alb pur.
Viciile. Coada este scăzut sau un set de mare, scurt sau lung, a ridicat peste partea din spate, iar în ring sau perie părul mai lung pe suprafața inferioară.

Chest. Moderat lat (indicele de volum - 55), profund (pana la nivelul coatelor) este lung, dar sânii nu sunt emise mistria înainte. Coaste suspendate, unele în jurul coloanei vertebrale și turtit lateral.
Dezavantaje. , sanii prea mici, prea înguste.
Viciile. Plat sau în formă de butoi, scurt, lung sau excesiv de adâncă (sub cot) piept.

Stomac. Moderat supta, ca inghinală.
Dezavantaje. Fit sau drept abdominal.
Viciile. Lean sau de stomac a scăzut.

Membrele anterioare. Vertically și larg plasate paralel unul cu altul. Umerii puternic, musculos, de lungime egală cu palete, unghiul scapulohumeral de aproximativ 90 °. Coturi arătând înapoi, bine sau ușor mai aproape de corp și direcționat înapoi. Antebrațele sunt drepte, puternice, verticale. Chisita sunt scurte și ușor înclinată.
Dezavantaje. abateri minore de la picioare amanetat corecte.
Viciile. Orice abatere de la paralelism amanetat coatele libere, slab metacarp, oblice sau Koziniec; highlegged.

membrele posterioare. Puternic cu ușurare musculos si bine angulate, drepte și paralele între ele, iar unele sunt trase pe fese linie. Jareti puternice, slabe, musculos, atârnând scăzut. Jareti scurte, puternice și verticale.
Dezavantaje. Jareti prea mare sau narrowish ale membrelor posterioare; pryamovato ridicat șold; korotkovata Negării
lene; suficient de Jareti angularea, ele se apropie de un mic, se furișa sau Sabre.
Viciile. Prea largă, îngustă, butoi, vaca sau Sabre a membrelor; femurul și tibia scurtă; Coatele slab.

Paws. Mici, rotunde sau ovale ușor, puternic, arcuit și strâmt, degetele de la picioare bine închise, bine rupt. Unghii scurte, negru cu Crapo negru, maro sau alb - în ficat.
Dezavantaje. , unele labe libere slabe; pintenii.
Viciile. Hare, "hârtie" laba; gheare maro cu Crapo negru.

Mișcarea. Puternic, liber, grațios, de măturat strada, drept, cu o bună eliberare a unității față și puternice din sferturile posterioare.
Dezavantaje. Mai multe legate de trafic.
Viciile. Legate de trafic intens, tocare mers.

Descalificarile. criptorhidism; laș, nemotivata sau agresivitate necontrolată; culoare marmorat, monoclul peste un ochi, trei culori de culoare - pe pete albe pure de lămâie și de culoare bronz pete negre si maro-ficat de culoare,; depigmentare a nasului, pleoape, buze, gheare (cu excepția câinilor cu pete hepatice, ale căror gheare pot fi albe); surditate; Ochii rotunzi, cu ochi albaștri, ectropion, entropie, proeminența secolului al treilea; prognat sau Overshot sau oblică maxilarului inferior; amble.