De ce o pisica merge de la sine, știință și viață

Suslov Valentin Vladimirovici


Cercetător la Laboratorul de Genetica Evolutionary, Bioinformatica si teoretica ICG SB RAS, Novosibirsk. Domenii de interes - evolutia moleculara, mecanismele de evoluție rapidă de adaptare, în special, interacțiunea adaptari genetice comportamentale si non-ereditare.Întrebări și răspunsuri:

Olga
Valentin Vladimirovici, cum crezi că pisica poate minți? Există o declarație că animalele nu mint. Dar de multe ori ma uit la pisica ei, care a creat un fel de „Skoda“ și pretind că nu e ea. Și astfel „jignit“ de la remarca, tot felul de care arată că calomniat. Vă mulțumim anticipat pentru răspunsul dumneavoastră.

Suslov Valentin Vladimirovici

Uvazhaemaya Olga Aleksandrovna, ați întrebat de fapt două întrebări. Prima întrebare - de multe ori uitam pisica lui, care a creat un fel de „Skoda“ și pretind că nu e ea. Și astfel „jignit“ de la remarca, tot felul de care arată că calomniat. În ceea ce privește „Skoda“ și „infracțiune“ - cel mai adesea nu este înșelăciune intenționată (sau mai precis - legenda, a se vedea a doua întrebare.), Dar rezultatul unei neînțelegeri. Tu si pisica - membrii aceleiași echipe, psevdostai. Domina - stabilește o ierarhie în psevdostae - tu, dar nu sunt sigur dacă aveți o idee bună în cazul în care acestea ar trebui, din punctul de vedere al unei pisici, care se încheie acreditările.

Mai rău, în cazul în care animalul se întoarce cu spatele la tine - este provocare deosebită, animalul a stabilit deja un nou statut, astfel încât să nu se teme de el, și vă invită să confirme statutul lor, dar încă nu există nici o vedere directă - directă suna nr. Cu toate acestea, limitările umane simțurile pentru animale de companie - nu un secret, astfel încât animalul poate evita conflictele într-un mod diferit - pentru a ascunde „Skoda“ de la hapless bipezi dominante, dar astfel încât să rămână accesibilă altor pisici - deși potențial, dar pentru a ști cine aici este un adevărat maestru.

Mai rău, dacă după „cotvoreniya Skoda“ si reactia ta a fost o lungă perioadă de timp - mai mult de 5-10 minute. Pisica ta percepe acest lucru ca o agresiune nemotivată de reacție. Pentru animalele teritoriale marchează teritoriul ca natural pentru noi, de exemplu, pentru a schimba pantofii atunci când intră în casă. Ai venit de pe stradă, a luat cizmele, și o oră mai târziu pentru acest abuz. Reacția ta? Deci, să acorde o atenție la circumstanțele „Skoda“.

Am avut un caz - mi-a placut pisica unul dintre prietenii mei. Din perspectiva unei pisici, o dominantă absolută a fost soția lui, care tocmai a fost într-o călătorie. Prin urmare, o pisică și un prieten de-al meu tocmai a aflat relația (sau mai degrabă - a aflat pisica si proprietarul, ramanand, ea nu a putut în mod adecvat mult timp la locul de muncă - imediat după „cotvoreniya Skoda“ - răspuns). Și apoi a apărut eu, încalcă echilibrul fragil deja în psevdostae. Numărul de „Skoda“ a crescut dramatic, sfidătoare și împotriva mea (pe teritoriul ocupat de mine și lucrurile mele). Atunci când proprietarul pisica certat peste „Skoda“, ea sincer întrebat - să-l, apoi armistițiu, toate forțele trimisă împotriva „outsider“. În cele din urmă, echilibrul este stabilit - pisica a fost de acord că eu iau o anumită cameră. Dar, după un timp, sa întâmplat ca pisica este grav bolnav, a suferit o intervenție chirurgicală sub anestezie generală, și să o asistentă medicală în perioada postoperatorie a fost necesară pentru mine. După ce și-a recăpătat cunoștința pentru prima dată și tors în brațele mele, totul schimbat - subdominants absolute în ochii unei pisici, am devenit. Absolut, astfel încât starea mea nu a fost contestată chiar și după lipsa mea de lungă. În prezența mea - nu „Skoda“ și „infracțiune“.A doua întrebare - Cred că pisicile pot minți?

Am observat de multe ori aceste grupuri de pisici domestice obișnuite: a manifestat în mod clar ordine, cu persoane fizice dominante și subordonate.

Cel mai interesant lucru pe care l-am văzut cu o cooperare pisici interspecii și chiar filmat, cum ar fi pisicile cooperează cu mongooses, obtinerea de diapozitive imprimate de la oameni pe picnicuri. În acest rol foarte clar și distribuite în cadrul mixte „brigăzile“ nu a prezentat nici o neînțelegere.

Prin „Neyshenel Geographic“ Am fost o dată un film despre gheparzi de vânătoare colective.

Suslov Valentin Vladimirovici

Am observat de multe ori aceste grupuri de pisici domestice obișnuite: a manifestat în mod clar ordine, cu persoane fizice dominante și subordonate.

- Ai vizionat psevdostai. Spre deosebire de pachetul prezent, care se află întotdeauna în inima rudelor colective psevdostai - o grămadă de animale, unite printr-un teritoriu și / sau resurse comune. Potrivit epuizarea acestor pauze psevdostaya. Exagerarea sensul existenței pachetului poate fi exprimat astfel: dacă nu deranjez împreună - mâncarea cu siguranță nu este suficient deloc. Un psevdostai sens - Băieți, să trăiască împreună, de ce lupta în cazul în care produsele alimentare este încă în exces. De exemplu, într-o adunare de vulturi pe o unghie din carcasă poate fi văzut și ierarhie și cooperare (inclusiv interspecii) până când carnea mult, dar dispare ca dispariția a carcasei și în cele din urmă unul devine de la sine - psevdostaya dezintegrat. La următoarea atingere l reconvenes. Dar, cu nici o garanție că aceeași compoziție.

Prin „Neyshenel Geographic“ a fost ca un film despre gheparzi de vânătoare colective.

La baza pachetului de gheparzi este puiet - pisici ghepard de standardele de mama mulți copii (pentru comparație, tigroaica și doi pui leoaică - mai multe). Cu samochki vârstă încep viața individuală, iar masculii sunt două moduri: fie pentru a deveni un vânător singuratic, sau de a menține legături familiale. În primul caz limita visele gheparzi - Gazelle Thompson. Un efectiv de masculi pot vâna și gnu. Dar cel mai important - o turmă de masculi începe să dețină teritoriu, de conducere cu alte gheparzi ei unice: masculi - toate femele - selectiv. Cheetah singur nu dețin teritoriu. Acesta este alimentat sale fenomenal picioare de mare viteză și orice prejudiciu grav să-i fatale. Pachet de hrănire gheparzi vânătoare reciprocă - de a conduce nu trebuie GNU să fie alergau înaintea lui. Dar chiar și un pachet de gheparzi nu descuraja de la un leu (să nu mai vorbim de mândrie) sau ambalaj hienă. Prin urmare, gheparzi turmele de sex feminin nu au format. În cazul în care o turmă de masculi într-o coliziune cu lei sau hiene fugi, apoi, în prezența unei turme de femele cu puii de un astfel de comportament ar conduce în mod clar la moartea tuturor puilor - alerga ei încă nu pot, și pentru a le proteja, nimeni nu poate. Prin urmare, femeile preferă viața unică, distribuite în spațiu - ori copiii nu pot rula și nu pot proteja, este mai bine să le distribuie. Tot nu este încă găsit.

Dar, din cauza activităților umane de vânătoare obezleveli și obezgienili, iar acum sunt mult mai susceptibile de a viziona un masculi turma-ghepard rar, dar - efectivele de femele (două sau trei rude, cele mai multe dintre surorile) și foarte rar - pachet complet de gheparzi, care au ambele sexe .

Dupa cum se poate vedea, pisica nu este adevărat nici una, nici alta: rata este neclară - Tiger a fost la un pas de la psevdostai la pachet, dar nu au făcut; Gheparzii sunt încântați să facă acest pas, dar ele interferează cu prădători mai puternici, inclusiv cele care au făcut deja în mișcare - lei. Dar este în natură. Dar, în captivitate, unele Tigrii supradotați fac acest pas, după cum reiese din experiența circuri și grădini zoologice. Și nu numai tigri - leoparzi, rasi.