Demografie Tutorial - Capitolul 8

8. Structura națională a populației lumii, și procesele etnice

Studiul etnografic al oricărui teritoriu include următoarele aspecte-cheie.

1. Identificarea și analiza compoziției naționale a populației și tipurile de persoane (grupuri etnice); raportul dintre numărul de națiuni majore și minoritățile naționale.2. Analiza caracteristici introducerea Popoarelor, gradul de compactitate, dispersabilitate și așa mai departe. D.

3. Informații detaliate privind starea problemei naționale a statutului juridic și social al popoarelor și relația lor.

4. O analiză a dinamicii populațiilor națiunilor individuale și populația generală.

5. Evaluarea perspectivelor de dezvoltare a grupurilor etnice, relațiile etnice, soluția problemei naționale.

Atunci când cercetarea ethnogeographical folosește un aparat conceptual special. Unul dintre termenii săi cheie este „oameni“ (sau etnie), care urmează definiruetsya. Națiunilor (sau grupuri etnice) - un grup de oameni uniți prin unitatea istoric stabilit de limbă, teritoriu, viața economică și cultura și identitatea națională. Printre popoarele care sunt pe nivelurile inferioare ale evoluției etnice (triburi sau grupuri de triburi), aceste caracteristici sunt mai puțin pronunțate decât cea a națiunilor, care sunt forme mai mari și mai înalt organizate de comunități etnice: națiune și națiune.

Forma o schimbare comunitate etnică și devin tot mai complexe cu dezvoltarea societății umane de la asociațiile tribale și tribale cu societatea primitivă a națiunilor independente din țările dezvoltate de astăzi. În prezent, există doar câteva mii de grupuri etnice din lume, cu aproape toate etapele de formare - de la triburi la națiuni. Dacă, de exemplu, în Europa, formarea națiunilor a fost mult timp finalizat, în unele țări subdezvoltate din Asia, Africa și America de Sud (Afganistan, Mauritania, Surinam, Filipine și altele.) Sunt bine reprezentate asociații tribale.

Componența națională a populației lumii este în continuă evoluție. Dezvoltarea sa este influențată de diferiți factori:

1) contrast teritorial, eterogenitatea vitală; De exemplu, în 90 de ani, din cauza soldului negativ al reproducerii naturale a populației numărul de germană și română sa schimbat puțin, în timp ce numărul de persoane din Pakistan, din cauza ratei ridicate natalității a crescut cu mai mult de 5 \%;

2) migrația grupurilor etnice;

3) procesele de consolidare și asimilare etnică. Consolidarea grupurilor etnice (etnice sau de difuzie) - este o fuziune a mai multor comunități etnice înrudite într-una bazată pe întrepătrunderea trăsăturile lor naționale. Ca un exemplu, în acest caz, puteți aduce unirea de 20 de popoare mici, care au trăit în zonele muntoase Altai și Sayan din cele mai mari două persoane - Altai și Khakassia. Al doilea proces - asimilarea de grupuri etnice - pierderea oamenilor din limba sa maternă și conștiința națională, ca urmare a comunicării pe termen lung cu alte grupuri etnice, și anume, un fel de dizolvare a grupurilor etnice într-un mediu multinațional ... Acest proces este deosebit de răspândită în țările de imigrație. Este cunoscut faptul că acestea includ în primul rând, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Noua Zeelandă și multe țări europene. Asimilarea se manifestă în primul rând, în faptul că o persoană începe mai întâi să folosească limbajul altor persoane, iar apoi își schimbă și cetățenia și identitatea națională.

În multe țări și regiuni ale lumii diferite grupuri etnice sunt reprezentate în mod diferit. De obicei, distinge principalele popoarele care alcătuiesc cea mai mare parte a populației, și minoritățile etnice. Rețineți că ultimul termen are o interpretare diferită în practica internă și externă. În România, încă de pe vremea Uniunii Sovietice sub o minoritate națională este considerată a fi un grup național de oameni, fie trăiesc în afara propriilor entități naționale-teritoriale (republici autonome, regiuni, districte, inclusiv Ciuvasia, Bashkortostan, Tatarstan) sau fără ele (de exemplu, germanii, polonezii). În străinătate în minoritate, de obicei, implică grupuri de persoane sau punct de vedere geografic stârpit din principalele zone de soluționare a popoarelor lor (de exemplu, turci și italieni din Germania), un popor care nu au propria lor statalitate sau autonomie. Exemple notabile în acest sens - în special kurzilor populează Turcia și Iran, sau bascii care trăiesc în Spania și Franța. Prin naștere și poziția socială, minoritățile etnice pot fi împărțite în două tipuri: popoarele autohtone sau indigene și grupuri etnice născute imigrația. Deci, pentru compoziția națională a Marii Britanii moderne se caracterizează prin următoarele proporții. Principalul grup etnic - britanic - este de 77 \% din totalul populației; grupuri etnice autohtone, inclusiv scoțieni, irlandezi și alte -14 \% și imigranți din diferite țări - 9 \%.

În multe țări, este nevoie de o soluție democratică la problema de mici grupuri etnice indigene, ceea ce duce popoarele predominant tribale (există în lume, cu aproximativ 300 de milioane), care au devenit minorități, ca urmare a colonizării europene pe terenurile lor ancestrale, apărând dreptul de a trăi în conformitate cu obiceiurile și tradițiile stabilite, pierde limba strămoșilor lor (triburi indiene din Amazon, unele popoare din nordul România și Canada, Bushmani și pigmeii din Africa, aborigenii din Australia și Noua Zeelandă, și altele.).Printre totalitatea semnelor unității etnice un element cheie, desigur, să servească drept o limbă vorbită - principalul mijloc de comunicare între oameni și identitatea etnică. Cel mai adesea, națiunile sunt clasificate în funcție de identitatea lingvistică - luând în considerare afinitatea originii limbilor. Pe această bază toate națiunile lumii sunt împărțite în 15 familii lingvistice și mai mult de 45 de grupuri de limbi, care la rândul lor sunt împărțite în ramură lingvistică. În plus, există limbi separate, care nu sunt incluse în nici o limbă de familie. Acestea includ, de exemplu, includ,, limba bască coreeană japoneză și altele.

Mai mult de 40 \% din populația lumii vorbește o limbă din familia indo-europeană, care este format din 11 grupuri de limbi (printre ele: slave, baltice, germanice, romanice, Iran). Aceste limbi sunt utilizate pe scară largă în aproape toate regiunile lumii, dar mai ales aratos ele sunt în Europa, America și Asia. Aproximativ 20 \% din populația mondială vorbește limbi de familie sino-tibetană sau sino-tibetan. Greutatea ei este determinată în primul rând de grupul de limbă chineză. Răspândirea acestor limbi este aproape complet localizată pe continentul asiatic. Aproximativ 8 \% din omenire folosește de familie Niger-kordofenskoy limbă, care sunt prezentate doar în Africa. Ca parte a grupului de limbă principală a familiei este un Niger-Congo. 5-7 \% din populația mondială vorbește limbi afro-asiatice (sau afro-asiatice) de familie, a primit de distribuție în principal în Africa și Asia. Principalele limbi ale acestei familii este araba. Astfel, în limbile acestor patru familii spun aproape 4/5 din întreaga omenire.

Rețineți că numărul exact de limbi în lume, precum și numărul de persoane, este o cantitate necunoscută. Unii experți cred că există circa 3 mii altele - .. Mai mult de 5000 Această discrepanță se explică prin faptul că unii lingviști ia în considerare aceleași dialecte diferite limbi, iar cealaltă parte a savanților le recunosc ca dialecte ale aceleiași limbi. Problema de clasificare a grupurilor etnice și limbi în multe feluri agravată de faptul că mulți oameni vorbesc aceeași limbă. Deci, în limba engleză ei nu vorbesc numai limba engleză, dar, de asemenea, multe australienii, neo-zeelandezi, americani, canadieni, multe națiuni ale statelor din Caraibe. Spaniolă este limba maternă, nu numai pentru spanioli, ci și pentru majoritatea popoarelor din America Latină. La una și aceeași limbă este vorbită de germani, austrieci, o parte din populația elvețiană. Sunt cele mai comune, limbaje servesc ca mijloc de comunicare internațională.

Unele limbi sunt în curs de dezvoltare, ele sunt din ce în ce mai frecvente, celălalt - să moară, își pierd fosta lor semnificație. De exemplu, în Africa obține mai multe pe scară largă swahili, hausa, Yoruba, care sunt folosite ca mijloc de comunicare a multor triburi și națiuni, deplasând treptat, adânc înrădăcinate aici limbi colonizatori. Cea mai mare concentrație de limbi (până la 1 mii.) - pe insula Noua Guinee, acasă la un număr mare de triburi originale. O parte semnificativă a tuturor limbilor lumii nu au nici o limbă scrisă. Pentru a facilita un dialog larg de persoane - reprezentanți ai diferitelor grupuri etnice - un număr tot mai mare de încercări de a crea o limbă de circulație internațională artificială. Cel mai renumit dintre ele - esperanto.

În prezent, limbile cele mai răspândite ale lumii fac parte următoarele: Chineză (1 miliard de oameni), engleză, hindi (350), spaniolă (300), România (200), bengali, indoneziană și (400-500 milioane de oameni.) Arabă (de 160-180), portugheză (140), japoneză (125), germană și franceză (mai mult de 100 de milioane de oameni.). Astfel, numai 12 de limbi sunt vorbite de aproape 2/3 din întreaga omenire. Dintre cele șase limbi cele mai vorbite sunt limbile oficiale și de lucru ale Organizației Națiunilor Unite (engleză, franceză, română, spaniolă, arabă și chineză).

Modern România - un stat federal format din 89 de membri ai Federației.

Trecutul istoric al România este de așa natură încât, în multe din părțile sale sunt multe popoare și națiuni. Printre localnici, pe lângă națiunii titulare, mai multe grupuri etnice din România și alte. De exemplu, în Republica Bashkortostan (4 milioane de persoane) bașkirilor constituie 21,9 \%, români - 39,2 \%, tătari - 28,4 \%, alte națiuni - 10,5 \% (conform recensământului din 1989 populația) .

Conform recensământului din 1989, 130 de popoarele evidențiate în România. Aceasta include persoanele care trăiesc predominant în intervalul România (română, tătari, bașkirilor și altele.), Precum și un grup de oameni care aparțin națiunilor care constituie cea mai mare parte a populației din țările vecine - în fostele republici sovietice ale URSS (ucraineni, belarușii, kazahii ), precum și reprezentanții popoarelor care formează cea mai mare parte a locuitorilor țărilor din afara CSI (germani, evrei, polonezi, și altele.). Conform ultimului recensământ, principal, principal, oamenii din România sunt români, 81,5 \% din totalul populației. Alte națiuni cel mai abundent România: Tatar (3.8 \%), ucraineană (3,0 \%) Chuvashes (1,2 \%), persoanele Daghestan (1,2 \%, printre ele Avarians - mai mult de 0,5 milioane) și bașkirilor (0,9 \%) (a se vedea. Tabelul. 34).

În 90 de ani de la prăbușirea URSS național de România a devenit mai omogenă datorită imigrației a milioane de români din alte țări CSI, precum și din cauza emigrării în străinătate o mare parte din germani, evrei, greci, armeni, coreeni. popoarele românești în majoritatea, în plus față de limba națională, vorbesc limba română - limba de comunicare internațională. Română în mare parte dominat în nord-vest, în centru (la Moscova, există mai mult de 90 \%) și Central Black Earth regiuni ale părții European din România. Națiunile care au studii naționale și de stat, trăiesc în această zonă este compact, dar cele mai multe Mordovians, Tătară, Mari locuiesc în afara lor republici.

Potrivit afilierea lingvistică a națiunilor din România fac parte din patru familii de limbi: indo-europene (circa 90 \% din populație), Altai (7 \%), Caucaz și Urali (aproximativ 2 \%).

Română este cea mai mare națiune din grupul slav al popoarelor din lume. Printre poporul român ocupă un loc special numeric popoarele mici din nord. Lor 20 în valoare totală de aproximativ 200 mii Printre ei. Hunt (. 23. mii) și Mansis (. 6 mil) in Siberia de Vest, Chukchas (. 15 mii) la Chukchee peninsula Koryaks (. 8 mii) în Kamchatka Udege ( 2-lea.) în zonele montane maritime și Khabarovsk margini Shorians (16 th.) în regiunea Kemerovo.

Popoarelor indigene din nord - un grup unic al poporului român. Cele mai multe dintre ele continua modul lor de viață asociate cu managementul nomad și pământul tradițional, inițial care trăiesc în condițiile climatice aspre din Extremul Nord și zonele echivalente. reinstalare modernă a popoarelor indigene are un caracter de particule în zone vaste (circa 3/4 din teritoriul România), cea mai mare parte a infrastructurii de transport, care este practic inexistentă, telecomunicații și energie. În zonele minorităților primordiale care au reședința din Nord au fost în minoritate absolută. Ei nu au resurse comparabile autosuficientă și dezvoltare și afirmare.

Popoarele din România de peste 100 de mii. Omul cu privire la recensământul din 1989 și clasificarea acestora în funcție de limbă

Din motive obiective, deteriorarea aborigenii includ incapacitatea populației locale la noile condiții de viață. În plus, influența și schimbarea setărilor familiale tradiționale la mai multe nașteri, declinul ratei de căsătorie a popoarelor indigene, instabilitatea de familie.