Hematurie (sânge în urină), simptome, cauze si tratament

Hematuria - este un simptom care este exprimat prin prezența celulelor roșii din sânge în urină. excretor reacționează la orice stare patologică într-un organism, ca și toxinele de origine biologică și chimică excretat în mod normal prin rinichi. procese patologice direct în rinichi poate crește permeabilitatea membranei glomerulare, ceea ce conduce la infiltrarea celulelor sanguine. Atunci când sângele în urină ar trebui să caute ajutor medical imediat, din moment ce statul poate pune viața în pericol.Forme de hematurie

Datorită apariției hematurie extrarenal izolate - nu este asociată cu o boală sau rinichi prejudiciu, renal - direct legate de patologia renala, postrenala - ca urmare a înfrângerii tractului urinar și a vezicii urinare.

Sânge în urină poate fi destul de mare, iar apoi se colorează în roșu sau una dintre nuanțele sale. În acest caz vorbim de hematurie brut.

În cazul în care urină își păstrează culoarea naturală, dar o cantitate mică de celule roșii din sânge încă prezent, există un microhematuria aici.

În funcție în care porțiunea de urină este prezentă sânge, separat hematurie primar (o primă porțiune), total (în trei porții), The hematurie final (sânge în ultima porțiune de urină). Această separare ajută pentru a determina ce nivel al sistemului urinar este afectat: cea mai mare înfrângere - mai târziu va eritrocite.

simptome de hematurie

Hematuria poate fi însoțită de dureri la nivelul vezicii și uretrei în timpul urinării, direct în fața lui, sau neîncetată constantă. Natura durerii este informativ pentru diagnosticul diferențial.

Durere în partea din spate de jos, sub omoplatul, în partea poate indica inflamatia leziuni renale nephroptosis (ptoza renală).

Slăbiciune, paloare, amețeli, sete - simptome comune ale pierderii de sânge, de obicei, prezente în hematurie totală intensă.

Izolarea de nisip, pietre - un semn de pietre la rinichi.

Izolarea cilindrilor cheaguri (alungite) de culoare galben deschis sau maro - leziuni inflamatorii sau traumatice parenchimului renal.

Culoare galben, verde și sclera indică o funcție insuficientă a ficatului, vezicii biliare, hemoliză (distrugere) a eritrocitelor.

 • infecții bacteriene ale vezicii urinare
 • pielonefrita (inflamație a pelvisului renal)
 • concrețiuni în pelvis renal sau a vezicii urinare
 • glomerulonefrita (inflamatia glomerulilor si tubilor)
 • boli de rinichi multichistică
 • cancer de rinichi, vezica urinara, prostata
 • hemangiom rinichi
 • anevrisme, fistula arterio-venos
 • gonecystitis
 • leziuni tisulare în complexe renale autoimune
 • rinichi sau leziuni ale tractului urinar
 • tuberculoza renală, vezică urinară
 • insuficiență renală cronică
 • boală virală acută
 • tromboză, embolie arterelor și venelor
 • polipi uretrale
 • intoxicație acută
 • Cateterizarea incorectă și golirea vezică urinară abruptă retenție urinară acută (mai mare de un litru)
 • malformațiilor renale

diagnosticare

Pentru a identifica examenul de laborator comportamentul hematurie de urină. Culoarea urinei poate induce în eroare, deoarece nu este întotdeauna un indicator al prezenței sângelui. Colora urina în roșu deschis, off-culoare roz pot fi produse alimentare substanțe pigmentate.Analiza prin metoda nechyporenko. Mergând prima urină de dimineață 100-150 ml. Înainte de recoltarea trebuie efectuată toaleta organelor genitale externe. Containere de colectare a urinei trebuie să fie sterilă. Livrarea de material la laborator timp de două ore.

Analiza cantitatea zilnică de urină. proba de urina colectată din a doua urinare a dimineții, și se termină cu prima dimineață a doua zi vidul. Examinați volumul zilnic de urină colectate într-un singur recipient, volum fix, și parțial apoi amestecate și turnate în vasul de 100-150 ml. Procesul de colectare a materialului necesar să se respecte o bună igienă personală, pentru o mai bună conservare a urinei folosit un conservant special.

microscopia sedimente determină numărul de celule roșii din sânge în câmpul vizual.

microscopie de contrast de faza de sedimentul urinar. Metoda ne permite să se determine dacă glomerulii uimiți și tubii.

Analiza Floxin pătată eritrocite în soluție tampon. Diagnosticul se bazează pe o comparație a formei și culorii celulelor roșii din sânge.

Pentru diagnosticul diferential se face ecografie pelviana si rinichi, cistoscopia cu biopsie, urografie excretor, retrograd rinichi renografiya biopsie, studiu de prostata si testiculele si analize biochimice a sângelui, detectarea anticorpilor la hepatita, o cultură de urină într-un mediu nutritiv (identificarea bacteriană infecție) și tomografie computerizată cu raze X (detectarea unui corp străin).

Deoarece hematuria este un simptom, tratamentul acesteia este efectuată întotdeauna în asociere cu terapia bolii subiacente.

Ambutisare sangerare efectuate prin atribuirea Dicynonum, acid aminocaproic, Vikasol, soluție de clorură de calciu 10%. Când pierderea de sânge terapie de perfuzie mai mare de 500 ml, se efectuează pentru a reface volumul sanguin (medicamentul este selectat pentru indicații).

În prezența în uretră sau ureter calculul prescrie antispastice și procedurile termice pentru a facilita evacuarea acestuia. În cazul în care accesul independent la piatra nu este posibil, să efectueze sau extracție cystoscopic operativă.

leziuni renale asociată cu ruptura țesuturilor și formarea de hematoame sunt supuse unei intervenții chirurgicale de urgență.

În cazul în care hematurie, combinate cu proteinurie corticosteroizi recomandabile.

În hematurie cronică prescrie suplimente de fier, vitamine din grupa B.

Hematuria la copii

La copii, sânge în urină este cel mai adesea asociat cu leziuni ale parenchimului renal. La o vârstă fragedă, de obicei, la scurt timp după naștere, este deja malformații manifeste :. rinichi spongioase, prezența chisturi, etc. Este necesară o examinare preventivă a copilului pentru a include o analiză de urină. infectie TBC poate continua agresiv in copilarie, ceea ce duce la înfrângerea organelor interne, si poate provoca sangerari cronice de rinichi. tulburări ereditare ale sistemelor de coagulare a sângelui duce la apariția unor multiple hemoragiilor, iar în acest caz, hematurie combinate cu echimoze și telangiectazia. Un copil poate fi ranit in toamna. În prezența hematurie au rude de sânge, fără nici o deteriorare a sănătății, copilul diagnosticul probabil al hematurie benigne familiale, datorită caracteristicii structurii de rinichi.

Părinții ar trebui să alerteze anxietatea copilului, care poate fi o manifestare a durerii, micțiune afectată (de retenție), creșterea temperaturii corpului, poziția corpului forțat în timpul somnului. Chiar și cu culoare normală urină, aceste simptome pot indica leziuni renale. infecție streptococică la o varsta frageda poate afecta parenchimul renal și cauza hematurie. IgA-nefropatia poate să apară după o boală a tractului respirator superior virale. Cel mai adesea boala este benigne în natură și nu duce la insuficiență renală cronică. Despre curs maligne de creștere a spus tensiunii arteriale, proteinurie, hematurie.

Hematuria în timpul sarcinii

Atunci când sarcina este cel mai probabil apariția sângelui în urină, în al doilea și al treilea trimestru de sarcină. Fatul creste, uterul este prins de uretere, care pot afecta în mod negativ funcția renală. Stagnarea de urină în pelvis poate cauza formarea de pietre, care dăunează epiteliului, cauzând sângerare. Daca inainte de sarcina o femeie a suferit o inflamatie a rinichilor sau are insuficiență renală cronică, probabilitatea crește dramatic hematurie. Este important să se diferențieze sângerări la nivelul tractului urinar de la mama, din moment ce a doua condiție este extrem de periculos atat pentru mama si fat. In timpul sarcinii, crește activitatea sistemului de coagulare a sângelui, și o femeie poate fi atribuită pregătirilor pentru corectarea acesteia. Anticoagularea poate provoca hematurie, și pentru alinarea sângerare suficient de des anularea lor.