Indieni fără tomahawk, pagina 47, Biblioteca on-line

M orice orașe tayronskie au fost destul de mari dimensiuni - o suprafață de câțiva kilometri pătrați. Casele au fost construite pe terasele înalte de piatră. În centrul fiecare așezare tayronskogo a fost un templu. slujitorii Lui preoțești, precum și de know - how în zilele de cultură a Tierradentro - îngropat într-un lux „morminte“ arbore. Într-adevăr de lux. Într-una dintre ele, de exemplu, s-au găsit opt ​​mii de perle mari de carneol, agat și alte pietre semiprețioase. Și peste tot, peste tot, din nou, în primul rând de aur.H este mai mult decât aurul, și primul „naționalitatea de aur“ - Tayrona și Quimbaya - merită atenția noastră de către cei care au creat tara „de aur Regele“ - muiski celebru, faimos muiskov cultura.

M Whiskey, creatorii de state muisskih individuale care aparțin familiei de limbi Chibcha ramificat. Intrarea este la începutul triburilor secolului al XVI-lea a fost locuită de o zonă foarte vastă de nord-vest a Americii de Sud, precum și multe zone din America Centrală: modern Panama, Costa Rica și sudul Nicaragua până la două mari lacuri din Nicaragua. Cu toate acestea, vorbind în muiskov chibchaski (cuvânt sens în traducerea unui „popor“) diferă foarte mult de la rudele lor rămase din nivelul ridicat de cultură și de natura organizării sociale.

El țară „Regele de Aur“ este situat în inima Columbia, pe un platou, situat la o altitudine de 2600 de metri deasupra nivelului mării, în bazinul de doi afluenți de est Magdalena - râurile Bogota și sogamoso.

Despre circling și garda „care a ajuns la cer“ zid ridicat prin natura - Anzi. Nord la sud platou Srednekolumbiyskoe extins la 270 de kilometri, distanța dintre crestele estice și vestice de sistem - 150 km. Astfel, suprafața totală a țării, „Regele de aur“ este de circa 15 mii de kilometri pătrați.

Hsiu această țară și spaniolii săi locuitori numit din greșeală o dată Bogota (probabil pentru că a fost numele unuia dintre râurile care se varsă în această zonă, și cel mai important dintre cele 42 de orașe indiene care existau aici, la momentul apariției primelor conchistadorilor). Iar capitala republicii columbian și-a păstrat acest titlu până în prezent.

W Pământ muiskov decorate cu zeci de lacuri frumoase ( „Laguna“), care se închinau. Nu este prea cald. Aproape nici un păduri. Dar, în mod excepțional teren fertil, precipitații regulate, și, prin urmare, nu este surprinzător faptul că aici încă din cele mai vechi timpuri stabilit, indienii columbieni au ales acest platou de munte, și transformându-l în același creuzet de culturi indiene, ceea ce a fost în regiunea Mezoamerica lacuri mexicane. țară Densitatea populației muiskov clasat pe primul loc în întreaga precolumbiene Americii. La începutul secolului al XVI-lea au trăit aproximativ 60-70 de persoane pe kilometru pătrat. Aceste triburi și națiuni au ajuns la un nivel foarte ridicat de cultură, și a fost pregătit pentru a se asigura că a crea aceeași unitate culturală și politică, care, de exemplu, a creat aztecii din Mexic.

Despre dnako pentru sosirea spaniolilor, acest proces este încă departe nu a fost finalizată, deoarece europenii se confruntă nu cu un singur muiskov stat și conglomerate de stat nouă născuți - alianță tribale. În „împărăția“, așa cum au fost numite spanioli erau separate muisskie „principat“. În chibchaski au numit BAC și, de obicei, a constat dintr-o populație mare de vale, membri ai aceluiași trib, care trăiesc în jurul valorii de 80-120 sate. La capul de BAC a fost liderul suprem ereditar, care a susținut la guvernatorul post a statului. Fiecare sat a fugit șeful local, care a condus toate lucrările și funcționează, și, uneori, intervine și a vieții private a celor care au avut loc pe umerii lor, toate de stat - personal agricultori liberi. Muiski a crescut cartofi, porumb, quinoa, cartofi dulci, coca, tomate și tutun. Animalele au domesticit câinele. Împreună cu muiskami liber - țărani, mineri, remeslennikami- pe „buna guvernare“ și conducătorii ei, „prinții“ ale liderilor, generali și preoți - a lucrat și numeroși sclavi ai prizonierilor de război. Dacă muiska obișnuită nu a fost un fermier, el a fost un meșteșugar. El a produs materialul, mai degrabă ceramicii grosiere și prelucrat metale sau pietre prețioase - în principal smaralde. Este în prelucrarea aurului a ajuns la calificare muiski excepțională, chiar dacă nici unul dintre aurul nu este zonele muisskih Statele minat. Dar, la muiskov au fost zeci de mine pentru extracția de smaralde, iar unele dintre ele lucrează astăzi. Astfel, ordinare indian muiska multiplica bogăția statului și să lucreze în minele de smarald au fost în Sumundoke, Chivor și multe alte locuri. Mai mult decât atât, aceste mine au fost cele mai profunde în pre-Columbian America.Și de izvoare minerale sărate, în multe locuri, ceea ce face drumul lor pe o câmpie de munte, muiski minat de sare. Ele au fost umplute cu vase de apă minerală, apoi se evapora apa, vasul a fost scos și sare ruptă. Cea mai mare parte a sării produse în Nemokone. Muiski au fost, de asemenea, foarte capabile de comercianți. La fiecare patru zile, în unele orașe, de exemplu în Zipaquira, Turmeke, aranjate oferte mari. A vândut pânză, sare, și în special frunze de coca. În muiskov (în acest sens, au fost una dintre primele culturi înalte ale Americii antice) a înflorit și a comerțului exterior. export principal a fost de sare. Pentru exportul de indieni sale drevnekolumbiyskie a construit un drum special, care a condus la platoul de munte în nordul îndepărtat, aproape la mare. Această sare de drum mai târziu, a intrat în țară muiskov cuceritorilor spanioli sale. În afară de sare, muiski exportate și smaralde lor superbe, precum și țesături. „În străinătate“, de la vecinii lor columbiene, ei sunt primii care cumpara aur.

M Whisky au fost, de asemenea, singurele indieni de pre-columbiene ale Americii, care au inventat monedele de aur. cronicari spanioli, care ne-a lasat aceste prime rapoarte, numit aceste mici de aur „cercuri“ tvhuelos. O monedă de aur indian corespundea șase până la zece pesos.

B olshe decât comercianți muisskim, fermieri, mineri și artizani, cronicarii spanioli au acordat o atenție la clasa conducătoare a fiecărei țări în parte, în special de către conducătorul lor - „Regele de aur“ sau „prinț de aur“. Până când europenii muiski trăit în nouă state: Sachiko, Tinhaka, Chipata, Saboya, Guanenta și Tundana, Irak, Tunja și Bogota. Primele șase „regate“ la începutul secolului al XVI-lea, are, de fapt, nu a jucat nici un rol semnificativ. Al șaptelea - Irak, în care existau opt orașe mari, din cele mai vechi timpuri a dat muiskam numeroși demnitari ecleziastice înalte. De fapt, puterea asupra întregii țări muiskov concentrat treptat în mâinile lorzii ultimele două, și cele de mai sus „regatele.“ Prima dintre ele - Tunja, al cărui conducător a fost numit sake. Acesta este motivul pentru care, uneori, și o numim starea de sake. La sud de Tunja extins mandatului „regat“ din Bogota.

În lastitel Bogota se numește vulturi. În momentul în care europenii au sosit el a prezentat deja la treisprezece mari văi columbieni, sute de sate și sute de mii de oameni. Tunja și Bogota mai târziu a cucerit o muisskoe „regat“ pentru alții. Iar alții SIPA se alătură prin intermediul unor contracte sau uniuni conexe. Astfel, Bogota imperiul a crescut și a câștigat puterea incomparabil mai repede decât oricare dintre statele concurente cu ea. Apar spanioli câteva decenii mai târziu, s-ar fi găsit la muiskov mare singur stat - Bogota, și la capătul său cap un conducător comun - SIPU.

Cu cel mai puternic dintre concurenții săi Bogota prima întâlnite așa cum o (istoria antica muiskov noi nu știm) știu, la sfârșitul secolului al XV-lea, când puterea în Bogota a venit vulture Saguanmachika.

De la începutul Saguanmachika au atacat două mai rămas principat independent - Fusagasuga și Tibakuy - și să le atașați la imperiul lor. Doar la acel moment conducătorul unui dependent Guatavita mare principat a încercat să se separe de vulturii Imperiului și a cerut ajutor din partea statului vecin Tunja. Cu toate acestea vulturului forțat să se supună conducătorul Guatavita și a ieșit cu armata sa împotriva Tunja. Într-o bătălie sângeroasă, care a implicat 50 de mii de soldați presupuse (muiski au luptat cu sulițe, praștii și bâte de lemn, în esență, fără utilizarea unui arc), atât conducător, dragul și vulturi, au căzut. vulture Apoi, Nemekene (Bone Cougars), anexat la noul imperiu principatului, dar în lupta cu forțele de Tunja a fost rănit și a murit la scurt timp după aceea.