Munca de proiect - ceea ce se predă povești

1. Titlul proiectului: „Ceea ce este învățat basme.“

Pentru a explora conceptul de basm, și a vedea modul în care poporul român copii învățat trata bătrâni, precum și pentru a afla exemplul basme, ea triumfă întotdeauna binelui asupra răului.- să știe ce este un basm, așa cum provine;

- explora basme;

- pentru a identifica ideea principală a basme;

- colegii să atragă atenția asupra acestei probleme.

Batova Svetlana Vladimirovna - Mamă.

Mamă - Batova Svetlana Vladimirovna

7. Tipul de proiect: informații - căutare.

8. Pe subiect - zone de conținut: cultural.

9. Număr participanți: personal.

10. Natura contactelor: Ca parte a unei clase în școală.

Formularul de depunere 11. Proiect: eseu (raport) și de prezentare.

12. Produsul a proiectului. rezervați cu ilustrații din basme preferate, povestea propriei sale compoziții, „Un bătrân, o capră și un cocoș.“

13. Surse de informare: implementarea de căutare extins pentru informații folosind Internetul.

1. Faza pregătitoare:

Colectarea de informații cu privire la proiect, selectarea și citirea poveștilor populare românești. Mergând la bibliotecă.

Chestionarea colegii de clasă „povești populare românești.“ O comparație a răspunsurilor și analiza acestora.

Sinteza rezultatelor de colectare a informațiilor, analiza comparativă, concluzii.

4. Pregătirea prezentării:

Generalizarea materialelor, concluziile, pregătirea de claritate (seria ochi) colectate, editarea de imagini vizuale (fotografii, profile, desene).

Pentru a putea transmite informațiile publicului cu privire la designul meu - „Ce este învățat basme“ munca de cercetare. Arată competența de cercetare și declarațiile mele.

Munca de proiect - ceea ce se predă povești

Subiect: „Ceea ce este învățat basme“

De ce este întotdeauna câștigă în bune basme? Care este rolul basmelor în educația copiilor?

Pentru a explora conceptul de basm, și a vedea modul în care poporul român copii învățat trata bătrâni, precum și pentru a afla exemplul basme, ea triumfă întotdeauna binelui asupra răului.

- să știe ce este un basm, așa cum provine;

- pentru a identifica ideea principală a basme;

-colegii să atragă atenția asupra acestei probleme.

Am sugerat că, probabil, adulții care nu sunt în zadar cerut să respecte regulile noastre de conduită, să respecte pentru bătrânii lor, să nu fie nepoliticos adulților și unul cu altul. Dacă examinăm acțiunile eroilor din basme, se poate concluziona că basmele contribuie la formarea valorilor morale. Pentru fete - această fată echitabil, inteligent, ac ... și pentru băieți - colegi bun - un îndrăzneț, cinstit, muncitor, iubitor patria lor.

Conceptul de basm, tipurile de povești.

Principalele caracteristici ale basme

Copiii sunt invitați să viziteze,

Tale - o minciună, așa că indiciu,

Fellows bune o lecție.

Foarte des apare.

Un bun victorii acolo,

Toate cele rele frunzele.

Conceptul de basm, basme vederi

Skazka- un gen de creativitate literară. Caracteristica principală a poveștii este că întotdeauna este o poveste fictivă cu un final fericit, în care binele triumfă asupra răului. Povestea poate fi descrisă ca fiind cea mai înțelepți și lucrările cele mai vechi de folclor. Ea insuflă copii respect pentru bătrâni, bunătate, învățat să fie curajos și demn.

Magic limba basm stârnește credința că suntem cu toții pe umăr, că orice problemă poate fi rezolvată, doriți doar să. basme populare românești - o sursă inepuizabilă de înțelepciune.

Povestea este format din 3 părți principale:

1. Intonație (Zhili- au fost ....)

3. End (E o poveste care se încheie ....)

Pentru a atrage atenția publicului, sunt zicale și stropirii folosite în unele povești. Acesta a fost mult timp o tradiție de separare a basmelor în trei grupuri mari.

1. Povești de animale.

Dar noi înțelegem că este imposibil de a trage o limită clară, separate una de alta. De exemplu, povești populare despre animale conțin adesea elemente magice, și vice-versa.

O privire mai atentă la basme.

basme antice ale altora, ele poartă urme ale iubirii primare a omului cu lumea din jurul lui.

Personajele din basme sunt împărțite în două grupe. Pe un bunatati legate, iar cealaltă - negativ. eroul preferat de povești populare românești - Ivan Tareviciului. De multe ori este cel mai mic dintre cei trei fii ai regelui. El luptă întotdeauna împotriva răului, ajutând pe cei slabi și oprimați. Ivan - prost - este, de asemenea, un personaj foarte important, în picioare pe partea binelui și forțele luminii. El nu are mintea, ci tocmai din cauza comportamentului său și gândirea în afara cutiei, trece toate testele și înfrângerile fabuloase inamicului.

loc important în basmele ia eroina - o femeie, întruchipând idealul oamenilor de frumusețe, inteligență, bunătate și curaj.

Exemplul de realizare a răului în basmele românești acționează de multe ori Bag of Bones, Dragon și Baba Yaga. Personajul principal - Baba Yaga. Despre vechimea Baba Yaga spune dualității proprietăților sale: acesta poate fi un ajutor și adversarul.

În basme, de multe ori acționează Dragon - multe capete monstru, care se luptă și cine câștigă eroul. Acesta are capacitatea de a zbura, poate respira foc. În întunericul său de abordare cade, vântul preia, țara „gemand.“Bag of Bones - incarnare avariției, ipocrizie și pofta. Koshchey numit nemuritor, nu pentru că el nu poate să moară, pentru că moartea este ascuns acest fapt prea departe.

Principalele caracteristici ale basme

În basme, găsim deseori testul motiv. De exemplu, un basm „Jack Frost“, care fată fel Nastenka mama vitrega rea ​​trimis să înghețe în pădure rece de iarnă. Bine expertul Tatăl Frost trăiește în mod tradițional, mai întâi o fată, și apoi recompensa.

Munca de proiect - ceea ce se predă povești

Principalele caracteristici ale basme - o transformare. Motive De exemplu, în povestea fratelui „Sora Verotchka și fratele Ivdnushka“ Ivdnushka deveni o capră, și o poveste „printesa broasca“ broasca convertit în prințesă excelent, bun.

Neobișnuit într-un basm și locul de eroi de acțiune. povești de acțiune feerice începe, de obicei, într-un necunoscut pentru țăranul curtea regală și apoi transferat într-o lume complet fantastică - pentru a mărilor și oceanelor, în regatul Far Far Away si starea tridesyatom intr-o temnita teribil, etc.

Ce putem învăța poveste?

Pentru o descriere completă a percepției și sensul proiectului său, am luat lor basme preferate și a încercat să evidențieze cele mai importante dintre ele: „Ce putem învăța poveste“

Tale "lebede Gusi-"

Povestea atrage o poveste interesantă, oferă un exemplu de ajutor în necaz, un exemplu de triumful binelui asupra răului. Dar ea este, de asemenea, instructiv: dacă doriți să se apropie te-a tratat bine, să învețe să respecte alții el însuși.

Munca de proiect - ceea ce se predă povești

Această poveste glorifică lucru, bunătatea și frumusețea adevărată a relațiilor umane. Ea ne învață răbdarea, ne învață să nu judecăm oamenii după aspectul lor, și să le evalueze în cazuri de demnitate interioară.

Munca de proiect - ceea ce se predă povești

Basm „Mașa și Ursul“

Acesta avertizează că în pădure nu se poate merge pe jos - puteți avea probleme, iar dacă sa întâmplat - nu dispera, încearcă să găsească o cale de ieșire din situații dificile.

Munca de proiect - ceea ce se predă povești

Tale „pieptene de aur Petushok-“

Pe poveștile eroilor sunt aduse exemplul unui sentiment de responsabilitate pentru prietenii săi, dorința de a ajuta în timp de nevoie.

Munca de proiect - ceea ce se predă povești

Tale "Kroshechka - Havroshechka"

Tale aduce în oameni buni, învață ajutor reciproc, ajutor reciproc face prieteni adevărați. Și, de asemenea, învață curaj și integritate.

Munca de proiect - ceea ce se predă povești

3. caracterul pozitiv preferate de basme.

4. personaj negativ preferate de basme?

5. Povestea unei minciuni, asa ca indiciu - colegii buni o lecție. De ce spun asta?

6. În curând povestea a spus, dar nu se ocupe rapid făcut. De ce spun asta?

7. De ce este întotdeauna câștigă în bune basme?

8. Ce putem învăța basm?

Studiul au participat 25 de copii. 18 elevi din clasă și prietenii noștri.

Munca de proiect - ceea ce se predă povești

Munca de proiect - ceea ce se predă povești

Munca de proiect - ceea ce se predă povești

Concluzie: Majoritatea copiilor caracter pozitiv favorit Vasilisa frumos, sau Înțeleptul (13 persoane). În eroul favorit 11 copii Ivan - Tareviciului și doar 4 copii eroul favorit Ivan - prost.

Munca de proiect - ceea ce se predă povești

În personaj negativ favorit 12 copii - Bag of Bones.

9 oameni ca Baba Yaga, și 8 - Snake Gorynycha.

Munca de proiect - ceea ce se predă povești

Povestea o minciună, așa că fac aluzie - colegi buni o lecție. De ce spun asta? 8 copii (32%) cred că povestea are un punct. 17 copii (68%) au spus că basmele învață ceva, ei au lecții instructive importante care vor ajuta în viața mea.

Munca de proiect - ceea ce se predă povești

Curând povestea a spus, dar nu se ocupe de repede făcut. De ce spun asta?

Deci, spun ei, pentru că eroul se execută teste complexe. astfel încât răspunsul

7 copii (28%). 18 copii (72%) cred că povestea poate fi citit rapid, iar cazul ar trebui să fie făcut cu atenție, încet.

Munca de proiect - ceea ce se predă povești

Toți copiii participanți la studiu cred că bine triumfă întotdeauna asupra răului, pentru că bun este mai puternic decât răul.

Munca de proiect - ceea ce se predă povești

Basmele ne-au învățat să fie un fel. Deci, ia în considerare toate clasele de copii.

Scopul proiectului meu este atins. concluzie:

Povestea ne învață: Lumea împărțită în oameni buni și răi, animale și alte ființe. Dar binele este întotdeauna mai pasionat de ele și noroc, și de rău rău „sfârșitul anului“.

Tale formează o imagine a unui erou pozitiv: un fel, inteligent, puternic, fidel cuvântul său.

Povestea ne învață să nu se teamă de dificultăți. Personajul principal este întotdeauna luată pentru executarea lucrărilor, indiferent cât de imposibil ar părea. Iar faptul că el câștigă, joacă un rol semnificativ încrederea în sine, curaj și ajutorul prietenilor.

Povestea ne învață: nu au o sută de ruble, și o sută de prieteni. Și cel mai sigur mod de a găsi druga- nu se abate de la el la momentul potrivit. În basm erou este întotdeauna o mulțime de prieteni: oameni, animale, păsări și pești. Pentru că el nu a refuzat să ajute pe cei îl întâlnește pe drum, și ei, la rândul lor, nu arunca eroul nostru în necazuri.

Tale ne învață să iubim și să respecte părinții le apreciază pentru că ne-am ridica.

Povestea ne învață că se întoarce bune celor ce ajuta pe alții, și bun triumfă întotdeauna asupra răului.

Povestea învață patriotism. Protagonistul este întotdeauna ușor vine să-și apere patria lor împotriva monștrii invadatoare.

Și, cel mai important, basmul învață că cicluri bune, întotdeauna se întoarce la cei care ajuta pe alții, și bun triumfă întotdeauna asupra răului. Nu este acesta modelul unei lumi ideale?

Listă de surse din literatura de specialitate

3. Tales scriitorilor români. - Cărți pentru copii M., 1986. - 383s.

4. Materialele de pe Internet.