sange chimie standarde (biochimie), decodare


Aș dori să vă atrag atenția că, în diferite surse pot îndeplini alte valori standarde. Acest lucru este în special enzime adevărate, de exemplu, N ALT - de la 0,10 la 0,68 mmoli / (linguriță), AST - de la 0,10 la 0,45mmol / (linguriță). Acest lucru depinde de unitățile de măsurare a temperaturii și incubarea probei, care este de obicei reflectată în analiza martor, exact ca și valorile de referință ale CDL. Și, desigur, aceasta nu înseamnă că întreaga listă pentru fiecare pacient este o necesitate, pentru că nu are sens să atribuie toate într-o grămadă, în cazul în care cifrele individuale pentru anumite patologie suspectate transporta nici o informație.Medicul, după ce a ascultat plângerile pacientului și pe baza manifestărilor clinice la pacienții cu hipertensiune arterială. cel mai probabil, va examina în primul rând profilul lipidic, și în cazurile de hepatită suspectate numește bilirubina, ALT, AST, și fosfataza alcalină, eventual. Și, desigur - primul semn al diabetului zaharat (sete nemăsurat) este motivul pentru testul de sânge pentru zahăr și semne clare de forță anemie interesate de fier, feritina, CTLF și tranferrinom. La primirea rezultatelor nu sunt foarte bune studii biochimice pot continua întotdeauna, completate de analize suplimentare (la latitudinea medicului).

Indicatori cheie Analiza biochimică a sângelui

sange chimie standarde (biochimie), decodare

Conform testului de sânge general, modificat pentru a judeca prezența patologiei, care va trebui să caute. analize biochimice, în contrast general clinic, prezintă disfuncția unui organ specific, ca urmare a modificărilor patologice. că omul însuși nu a fost încă recunoscut, adică, în etapa a bolii ascunse. În plus, BAC ajută să se stabilească dacă organismul nu dispune de vitamine, minerale și alte substanțe esențiale. Astfel, principalii indicatori ai analizei sângelui biochimice includ o serie de teste de laborator, care pentru comoditate ar trebui împărțite în grupuri.

Acest grup reprezinta LHC-ul și proteinele, fără de care viața este organism imposibilă și structurile de proteine ​​specifice, care rezultă ca urmare a unor situații (extreme):

 • Total de proteine. schimbare în nivelul său poate indica dezvoltarea proceselor patologice, inclusiv a cancerului, în unele organe interne (ficat, rinichi, tractul gastro-intestinal), și țesutul conjunctiv, dar nu trebuie uitat faptul că reducerea conținutului total de proteine ​​poate fi rezultatul lipsei de primire cu alimente. De multe ori, împreună cu proteine ​​și proteine ​​totale fracțiunile au fost investigate (α, β, γ), deoarece reducerea și creșterea diferitelor proteine, raportul afectata dintre sateliții sunt multe stări de boală.
 • Albumina. pentru a găsi anomalii ale organelor parenchimatoase (ficat, rinichi), boli reumatice diagnosticate si tumori, precum și pentru a identifica acțiunea hormonilor asupra organismului și efectele dietele înfometare.
 • sange chimie standarde (biochimie), decodare
  Mioglobina este utilizat pentru a detecta modificări patologice ale mușchiului inimii și a musculaturii scheletice. Motivul pentru creșterea acestui indicator poate fi, de asemenea, un traumatism, leziuni termice, și crize frecvente.
 • Transferinei - transport de legare a fierului și a proteinelor, a căror valori de schimbare pot indica o scădere a abilităților funcționale hepatice.
 • Feritina - proteine, creând o alimentare de rezervă de fier în organism, nivelul său este cercetat pentru diagnosticarea anemiilor de diverse origini (fier sau asociat cu alte patologii: infecții, boli reumatice, cancer);
 • OBZHZH (fier total capacitate de ser de legare), care arată starea proteinelor responsabile pentru metabolismul, legarea și transporta Ferrum în organism. CTLF modificări în boli ale ficatului, anemie, procese tumorale.
 • Ceruloplasmina - proteină care transportă ioni de cupru. Activitatea Creșterea CPU observate în infarctul miocardic, inflamație și tumori maligne ale diferitelor localizări, dar testul de laborator cel mai activ utilizat pentru a diagnostica boala Konovalov-Wilson - gepatotserebralnoy patologie severă.
 • CRP (proteina C reactiva) - o proteină specifică, care apare în serul sanguin uman al pacientului (penetrarea agenților infecțioși, inflamații, traume, tuberculoza, sepsis, procesul de cancer, meningita, infarct miocardic, complicații după o intervenție chirurgicală).
 • anticorpi specifici de grup (autoanticorpilor) sintetizate in dezvoltarea artritei reumatoide și a altor stări patologice (lupus eritematos sistemic, endocardita bacteriană, tuberculoza și mononucleoza infecțioasă, anumite boli hematologice) - factor reumatoid. În artrita reumatoidă se observă adesea crescută O activitate antistreptolisin (ASO). Cu toate acestea, ASO este mai mult un marker de sensibilizare la infecție streptococică la febra reumatica, ceea ce dă un valori index mai mari decât RA.

Enzimele în analiza biochimică a sângelui prezentate adesea „teste ale funcției hepatice“ (ALT și AST), amilaza da, crescând semnificativ în cazul unor probleme ale pancreasului. Între timp, o listă de enzime, care ne poate spune despre starea corpului este mult mai larg:

profilul lipidic

sange chimie standarde (biochimie), decodare

Diagnosticul de boli ale sistemului cardiovascular, de regulă, nu se limitează la numirea colesterolului total la un cardiolog, acest indicator în mod izolat nici o informație specifică nu poate avea loc. Pentru a afla starea peretelui vascular (și pot fi deplasate prin ateroscleroza), nu există nici un semn de CHD sau, Doamne ferește, a amenințat în mod explicit infarct miocardic, cel mai frecvent folosit testul biochimic numit un profil lipidic. care include:

 • Colesterolul total;
 • lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL-C);
 • lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL-C);
 • trigliceride;
 • factor aterogen care este calculat printr-o formulă bazată pe valorile digitale ale indicatorilor menționați mai sus.


Se pare că nu este nevoie specială pentru a descrie încă o dată caracteristicile, valoarea clinică și biologică a tuturor componentelor profilului lipidic, acestea sunt suficient de detaliate în subiectele relevante postate pe site-ul nostru.

sange chimie standarde (biochimie), decodare

Întrebările tineri, încă ignoranți de „zahăr“ pacienți caz, poate provoca exploatație glyukozonagruzochnogo de test (curba de zahăr). care este prescris în principal pentru detectarea formelor latente ale diabetului zaharat.

Pentru un relativ nou test, conceput pentru a determina comportamentul carbohidraților în organism, includ proteine ​​glicozilate (sau glicozilata - care este una și aceeași):

 1. albumina glicozilate (BAK în ea desemnat ca fructozamina);
 2. hemoglobină glicozilată;
 3. lipoproteine ​​glicozilate.

sange chimie standarde (biochimie), decodare

Bilirubina - un produs de defalcare de celule roșii din sânge a hemoglobinei. este caracterizat prin rate crescute pentru o gamă largă de stări patologice, astfel încât diagnosticul folosind trei opțiuni gemoglobinogennye pigment:

 • bilirubină totală;
 • conjugat direct sau conexe;
 • Indirect (liber, nelegat, neconjugat).

Bolile asociate cu creșterea pigmentului poate fi de diferite origini și natură (de la boli ereditare la transfuzie de sange incompatibile), deci diagnosticul se bazează cel puțin mai mare în funcție de raportul dintre fracțiuni ale bilirubinei, în locul valorii sale totale. Cel mai adesea, acest test de laborator ajută la diagnosticarea anomaliilor a fost cauzată de boli hepatice și ale tractului biliar.

compuși azotați cu greutate moleculară mică

compuși azotați Nizkomokulyarnye în studiul biochimic al sângelui sunt reprezentate de indici:

 1. Creatinina. permițând determinarea stării multor organe și sisteme, precum și de a spune despre încălcările grave ale funcției lor (ficat si insuficienta renala severa, tumori, diabet, scăderea funcției suprarenale).
 2. Uree. reprezentând o analiză de bază, indicând dezvoltarea insuficienței renale (sindrom uremic „mochekrovie“). Este necesar să numirea de uree pentru a determina abilitățile funcționale ale altor organe: ficat, inima, tractul gastro-intestinal.

Micronutrienți, acizi, vitamine

sange chimie standarde (biochimie), decodare

In analiza de sange biochimice pot gasi adesea teste care determină nivelul de substanțe anorganice și compuși organici:

Locul central în diagnostic de laborator

Unele teste de laborator, cu toate că o parte a secțiunii de biochimie, există, cum ar fi distant și sunt percepute separat. Acest lucru se aplică, de exemplu, cum ar fi testele de coagulare. care a studiat sistemul hemostatic și include studiul factorilor de coagulare a sângelui.

În descrierea LHC-ului, multe teste de laborator (proteine, enzime, vitamine) au fost ignorate, dar, în esență, se analizează numit în cazuri rare, astfel încât acestea sunt puțin probabil să provoace un interes într-o gamă largă de cititori.

sange chimie standarde (biochimie), decodare

În plus, trebuie remarcat faptul că studiul hormonilor sau determinarea nivelului de imunoglobuline (IgA, IgG, IgM) - aceasta este, de asemenea, analiza biochimică a sângelui. care, totuși, este preferabil efectuată prin ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) în laboratoare ușor diferite profile. De regulă, pacienții biochimie de obicei într-un fel nu se conecteze, și noi, care le afectează în acest fir, ar trebui să elaboreze un tabel de voluminos și de neînțeles. Cu toate acestea, în sângele uman poate identifica practic orice substanță care este prezentă în ea pătruns permanent sau accidental acolo, cu toate acestea, că fiecare dintre ei să ia în considerare cu atenție, ar trebui să scrie o lucrare științifică mare.

Următorii indicatori sunt utilizate în mod obișnuit să se bazeze evaluarea sănătății umane:

Înarmat cu această listă, pacientul poate merge la un laborator biochimic plătit și furnizarea de material biologic pentru cercetare, dar rezultatele au nevoie pentru a vedea un specialist, care va fi implicat în descifrarea analiza biochimică a sângelui.

O abordare diferită a unei probleme

Descifrarea analiza biochimică a sângelui, precum și alte teste de laborator, medicul este implicat în diagnosticul de laborator sau de medic. Cu toate acestea, se poate înțelege interesul și preocuparea pacientului, pune mâna pe un răspuns la rezultatele propriilor sale studii de sânge. Nu toată lumea este în măsură să aștepte, care va spune medicului: a crescut performanța, sau, dimpotrivă, ele sunt sub valorile admise. Medicul, desigur, explica roșu subliniat sau evidențiate într-un alt mod cifrele și să vă spun ce boala poate fi ascuns pentru abateri de la norma, dar sfatul poate fi mâine sau poimâine, iar rezultatele - aici acestea sunt: ​​în propriile lor mâini.

sange chimie standarde (biochimie), decodare

Datorita faptului ca pacientii acum cea mai mare parte de oameni sunt destul de competente în materie de medicina o mulțime de „savvy“, am încercat împreună să înțeleagă cele mai comune variante ale rezervorului, dar din nou - numai în scop informativ. În acest sens, vreau să avertizeze pacienții analizei biochimice auto-decriptarea de sânge, deoarece aceleași valori ale LHC-ului pot fi diferite persoane vorbesc despre diferite boli. Pentru a-l dau seama, medicul atrage o căutare de diagnostic pentru alte teste de laborator, metode instrumentale, a declarat istorie, numește consultații legate de profesioniști. Și numai după colectarea tuturor factorilor împreună, inclusiv, și sângele biochimice, medicul face verdictul (stabileste diagnosticul).

Pacientul la această problemă se potrivește într-un alt mod: a nu avea cunoștințe speciale, evaluează rezultatele unui unilateral: indicatorul a crescut - astfel încât pacientul (numele bolii este ușor de găsit). Cu toate acestea, nu este atât de rău, mai rău, atunci când, pe baza rezultatelor analizelor și concluziilor proprii, numește un tratament persoană. Acest lucru este inacceptabil. pentru că puteți pierde timp, în cazul în care o persoană este într-adevăr bolnav, sau rănit corpul, folosind surse discutabile acumulate în cursul tratamentului. Iată ce trebuie să știți cu adevărat și amintiți-vă pacientul - astfel încât acesta este modul în care să se pregătească pentru analiza biochimică a sângelui.

Pentru a evita costurile inutile

Testele biochimice sanguine sunt întotdeauna efectuate pe stomacul gol, deoarece acestea sunt foarte sensibile la diferite substante. Odată ajuns în organism înainte de a doua zi de testare (alimente, produse farmaceutice). În special rezistent la diferite hormonal și influențe externe interne ale persoanei, astfel încât merge la laborator, ar trebui să ia în considerare aceste nuanțe și să încerce să se pregătească în mod corespunzător (test pentru hormoni nu sunt foarte mult si ieftin).

sange chimie standarde (biochimie), decodare

Pentru a studia biochimia sângelui necesar pentru a obține din vena ulnar într-o cantitate de cel puțin 5 ml (pentru testarea serului analizor automat poate fi dozat și o doză mai mică). Omul care a venit la analiza ar trebui să fie conștienți și în mod deliberat pregătite pentru proceduri importante:

 • Noaptea se obține o cină ușoară, după care se poate bea numai apa pura (alcool, ceai, cafea, suc de băuturi nu este permis să se aplice);
 • Seara jog Anulare (șterge activitate fizică crescută), deoarece este planificat în funcție de modul;
 • Deny plăcerea de o baie fierbinte timp de noapte;
 • Viril rezista la 8-12 oră de repaus alimentar (pentru lipide nu este recomandat să mănânce 16 ore);
 • Dimineața nu iau pastile, să nu se angajeze responsabil;
 • Este prematur să nu fie nervos să intre în repaus în laborator.

În caz contrar, este necesar să se re-vizita TAC, ceea ce ar implica costuri nervoase și materiale suplimentare. Nu aveți nevoie pentru a compara în mod specific biochimia unui test de sange comun, în cazul în care vom studia compoziția celulară. Există însă și este nevoie de formare, dar nu la fel de stricte, mâncat o bucată de ceva gustos și nu poate afecta rezultatul. Iată un alt: indicatorii biochimici metaboliți și substanțe active, prezentate, care nu pot rămâne „indiferentă“ la chiar și cele mai mici modificări ale organismului sau în jurul acestuia. De exemplu, o dulce, mâncat la micul dejun, va provoca o creștere a zahărului din sânge, eliberarea de insulina, activarea enzimelor hepatice, și de pancreas, și așa mai departe ... Poate cineva va crede, dar nostru fiecare acțiune se va reflecta în chimia sângelui.