Ventriculomegalie fătului - cauze, tratament, consecințe

Ventriculomegalie fătului - cauze, tratament, consecințe

Ventriculomegalie fetusul - o stare patologică caracterizată prin modificări ale mărimii ventriculilor cerebrale și capabil de a provoca dezvoltarea copilului diferitelor boli, ca urmare, care afectează sistemul nervos central și periferic: în particular, creierul și măduva spinării, craniene și nervilor periferici, rădăcini nervoase, autonom sistemului nervos, unități neuromusculare, și musculare.Dezvoltarea Ventriculomegalie CONTEXT

În mod normal, fiecare persoană are patru ventricul creier. Doi dintre ei - ventriculi LATERALES (telencephalon) - aranjate în interiorul unui solid alb: sub calos, simetric pe fiecare parte a liniei mediane. Comunicarea cu o treime din ventricule - Terțius ventriculus (diencefalului) - se realizează prin monroevyh (sau interventriculare) găuri.

Al treilea ventricul este situat între talamus, are o formă de inel, iar zidurile sale formate de materia cenușie a creierului, situate centrele vegetative subcorticale. Prin aqueduct cerebral mijloc cerebral comunică cu al patrulea ventricul - ventriculus Quart (mezencefal), care este conectat cu canalul spinal central.

Funcția principală a ventriculii creierului este sinteza lichidului cefalorahidian (LCR), care este apoi, în cazul în care nu există defecte, intră în spațiul subarahnoidian (sau subarahnoidiană). Violarea scurgerea LCR provoacă Ventriculomegalie.

motive Ventriculomegalie

Ventriculomegalie corespunde unei creșteri a ventriculelor cerebrale de la 12 la 20 mm. În acest caz, statul poate fi observat atât în ​​mod izolat și în fundalul altor malformații. Trebuie remarcat faptul că extinderea ventriculi a creierului, este o tulburare independentă este de multe ori nu este însoțită de anomalii cromozomiale ale fatului.

Principalul motiv Ventriculomegalie fătul este o boala genetica si anomalii cromozomiale la femei, sarcina este complicată de diferite tipuri de patologii. În plus, trasat o anumită relație între creșterea ventriculi a fătului și vârsta mamei insarcinate: asa ca la femeile de peste 35 de ani, riscul de a avea un copil cu Ventriculomegalie de trei ori mai mare decat rezultatul din mame tinere.

Indiferent de Ventriculomegalie motiv includ:

 • infecție intrauterină;
 • vătămare fizică;
 • hidrocefalie obstructiva (hidrocefalie obstructiva), in curs de dezvoltare pe obstructia fond (bloc) de scurgere a tractului ventriculelor cerebrale la nivel de sistem fluid cerebrospinal;
 • Hemoragie (sângerare);
 • hipoxie fetală;
 • lissencephaly;
 • leziuni ale creierului Distructive (de exemplu, datorită perivetrikulyarnoy leukomalacia);
 • predispozitia ereditara.


Ventriculomegalie este o condiție esențială pentru dezvoltarea bolilor copilului cum ar fi sindromul Down, disgenezie gonadal (sindromul Bonnevie-Ullrich), trisomia 18 (sindromul Edwards). În plus, patologia afectează funcția inimii, determinând tulburări ale sistemului musculo-scheletice și toate structurile creierului.

Ventriculomegalie de obicei găsite la făt în timpul procedurilor de ultrasunete în perioada cuprinsă între 17 și 34 de săptămâni ale dezvoltării fetale. Cu toate acestea, pe baza datelor obținute cu ultrasunete suficient pentru diagnostic precis finală. Prin urmare, pentru a începe cu o recomandare de a suferi reexaminare, ceea ce va permite de a evalua dezvoltarea fătului în dinamica (de regulă, se efectuează 2-3 săptămâni după prima ecografie). Conform rezultatelor unei femei gravide este trimis mai departe către medic-genetică și trecerea procedurilor karyotyping fetale prin care este posibil să se identifice posibile abateri în structura structurii și compoziției de cromozomi.

Tipuri de Ventriculomegalie fătului

Ventriculomegalie fi împărțite în trei tipuri diferite:

 • Easy Ventriculomegalie - care se caracterizează prin leziuni ale unității și nu necesită un tratament de destinație gravă;
 • Ventriculomegalie medie - caracterizat printr-o creștere a dimensiunii ventriculare până la 15 mm și provoacă anumite încălcări ale fluxului de LCR;
 • Ventriculomegalie Heavy - caracterizat printr-o creștere marcată în ventriculii cerebrali, care este văzut în fetusul comparativ cu alte patologii ale creierului.

In general, un aspect al creierului uman este că ea ventriculilor oarecum asimetric. Determinat ca această asimetrie în perioada de gestație. De regulă, copiii diferențele de sex masculin sunt ușor mai mare decât cea a copiilor de sex feminin.

Termenul „Ventriculomegalie frontieră“ este utilizat pentru acele cazuri când lățimea ventriculului lateral al atriului de la 10 la 15 mm. Ca stat uneori crește riscul de tot felul de anomalii în sistemul nervos central și alte sisteme de organe.

Ventriculomegalie de frontieră izolate, în majoritatea cazurilor, nu este însoțită de orice consecințe grave punct de vedere clinic, cu toate acestea, în unele situații, este considerată ca fiind una dintre manifestările daunelor inițiale ale creierului cauzate de impactul negativ al diverșilor factori: dezvoltarea anormală a creierului, leziunile sale distructive, infecții, hipoxie fetală în timpul fetale, etc.

Consecințele Ventriculomegalie congenitale

Mortalitatea perinatală, care devine cauza retard sever creșterii intrauterine, naștere prematură sau infecție intrauterină transferat, este de 4%.

Ventriculomegalie fătului - cauze, tratament, consecințe

De asemenea, în 4% din cazuri la sugari observate diferite tipuri de anomalii cromozomiale.

9% dintre nou-nascuti se nasc cu malformatii vasculare ale creierului.

În 11% din cazuri diagnosticate de fond Ventriculomegalie congenitală retard mintal și dezvoltarea fizică, severitatea care poate varia de la ușoară până la moderată severitate.

Iar pentru riscul fatului de sex feminin de efecte adverse neurologice Ventriculomegalie mai mari decât riscurile similare pentru fat de sex masculin.

tratamentul Ventriculomegalie

Tratamentul Ventriculomegalie are ca scop prevenirea efectelor negative ale patologiei, inclusiv diferite boli grave ale creierului si a sistemului nervos central.

În cazul în care cauza bolii devine o infectie, scopul terapiei este numit prin îndepărtarea acestuia. În cazul în care existența patologiei sunt de natură blândă sau ușoară, tratament specific este, de obicei, nu este necesară, deoarece o astfel de afecțiune rareori provoacă tulburări ale expunerii fetale.

În cazul în care, cu toate acestea, medicamente Ventriculomegalie arătat, femeile gravide sunt prescrise:

Ventriculomegalie masaj complementare terapie și exerciții complexe de terapie fizică, care prevede sarcini statice pe muschii podelei pelviene.