biochimie de sange, decodarea biochimie sânge, analiza sângelui, portalul de fitness Mikhail Dyakonov

Neavând o educație medicală, aș încă aici mai mult de un an pentru a primi numeroase întrebări cu privire la biochimie sânge.
Eu cred că acest lucru se datorează faptului că au o serie de probleme de sănătate, nu știu de prima mana ce analiza biochimie sange si transcriere biochimie de sânge așa cum este adesea menționată în întrebările lui cititorii site-ul meu.


Deci, voi încerca să rezuma cunoștințele existente, care, cel puțin în termeni generali, să răspundă tuturor celor interesați de întrebări, ceea ce este biochimia sângelui, parametrilor biochimici de sânge?


Analiza biochimică a sângelui - o metodă de diagnostic de laborator pentru evaluarea activității multor organe interne -. rinichi, ficat, pancreas, etc. In plus, analiza biochimică a sângelui nu prezintă urme de elemente lipsesc în organism. Analiza biochimică a sângelui (biochimie sânge), o persoană este folosit în multe domenii ale medicinii: terapie, endocrinologie, urologie, gastroenterologie, cardiologie, ginecologie si multe altele.
Biochimice de cercetare de laborator de analiză presupune următorii parametri de analiză a sângelui:

- CK (creatin fosfokinazei)
Când musculare este deteriorat există o creștere a activității creatin kinazei din sânge. Analiza creatinkinază MB permite, cu o precizie de 100% pentru a diagnostica infarct miocardic.
CK ratele pentru femei <167 Ед/л, мужчины <190 Ед/л (у меня бывало 714 )
Standarde creatin kinazei MB de sânge - 0-24 U / L.
Creșterea creatina are loc în următoarele boli: infarct miocardic, miocardita. miocardic, insuficiență cardiacă, tahicardie. tetanos, hipotiroidism, delirium tremens (delirium tremens), boli ale sistemului nervos central (schizofrenie, psihoza maniaco-depresiv, epilepsie, leziuni traumatice cerebrale), boli maligne (cancer al vezicii urinare, sân, colon, plămân, uter, prostata, ficat). Creșterea creatina din sânge poate fi consecința unor intervenții chirurgicale și a procedurilor de diagnostic asupra inimii, primirea unor medicamente (corticosteroizi, barbiturice, opioide), după exerciții fizice intense. Creșterea creatinkinazei se produce, de asemenea, în timpul sarcinii.
Scaderea nivelului de creatin kinazei are loc cu o scadere a masei musculare si un stil de viață sedentar.

- Bilirubina
Analiza Bilirubina arată modul în care ficatul uman, determinarea bilirubinei face parte dintr-un complex de proceduri de diagnostic in multe boli ale tractului gastro-intestinal. bilirubina directă și indirectă bilirubina, totală forma bilirubinemiei.
Bilirubina comună pentru adulți: 3.4-18.8 mmol / l (I sa întâmplat 48,5).
NORM direct (legat) bilirubin 0 - 5,1 mmol / l (11,5 am întâmplat).
Normal bilirubina liberă 0,6-17,0 mmol / l (35.9 am întâmplat).
Creșterea bilirubinei - simptom ca urmare perturbări în activitatea organismului: lipsa de vitamina B12, boli hepatice acute si cronice, cancer de ficat, hepatita, ciroza primară. toxic, alcoolic, indusă de medicamente intoxicație hepatice, colelitiază. Dacă bilirubina directă mai mare decât în ​​mod normal, este o ocazie de a pune următorul diagnostic: hepatita virală cronică sau acută, boli de ficat infectioase. cauzate de cytomegalovirus, sifilis secundar și terțiar, colecistită. icter în timpul sarcinii.

- Uree
Norma uree la adulți - 2,5-7,3 mmol / l (I sa întâmplat 11,8).
Creșterea ureei în sânge uman - un simptom al tulburărilor grave în organism: boli renale (glomerulonefrite, pielonefrite, tuberculoza rinichi), insuficiența cardiacă, scurgerea urinare afectata, leucemie, tumori maligne, sângerări severe (tumoare de vezică urinară, prostată pietre adenomul vezică.) , ileus, șoc, febră, arsuri, obstrucția tractului urinar, infarct miocardic acut. Creșterea ureei are loc după efort fizic. ca urmare a primirii de androgeni. glucocorticoizi.
Reducerea nivelului de uree a fost observată în asemenea tulburări ale ficatului, hepatita, ciroza, coma hepatică. Reducerea uremiei apare in timpul sarcinii, otrăvirea cu fosfor sau arsen.
La utilizarea de alimente bogate in proteine ​​(carne, pește, ouă, produse lactate), analiza de uree se va arăta în creșterea fluxului sanguin. La utilizarea alimentelor vegetale - analiza arată reducerea ureei.

- Clor (Cl, clorura)
clor ser normal - 98-108 mmol / L (I sa întâmplat 108,4).
O creștere semnificativă a nivelului sanguin al clorului determină următoarele condiții patologice în organism: deshidratare (aportul insuficient de apă în organism), insuficienta renala acuta (pentru anurie, oligurie), diabet insipid, alcaloză (boli asociate cu niveluri crescute de elemente alcaline - clor), funcția crescută cortexul adrenal.
deficit de clor în sângele unui organism poate fi asociat cu luarea de laxative, lavaj gastric, creșterea volumului de lichid, dar, de asemenea, dezvolta pe fundalul diferitelor tulburări ale organismului: transpirație (disfuncția secretorii și dezechilibrul hormonal), vărsături, pierderea părului și a dinților, acidoza (boala, asociată cu creșterea excreției de clor prin rinichi în urină), diuretice de supradozaj, insuficiență renală (pentru poliuria), traumatism cranian.

- alfa-amilază. amilază pancreatică. diastază
Norma alfa-amilazei în sânge (norma diastaza) - 20-104 U / L (I întâmplat 117). Standarde amilazei pancreatice - 0 la 50 U / L.
Higher alfa-amilaza - un simptom al următoarelor boli: pancreatită acută, cronică (inflamație a pancreasului), chisturi pancreatice, piatra, tumori in canalul pancreatic, oreion, peritonita acută, diabet, boli ale căilor biliare (colecistita), insuficiență renală. valori ale amilazei a crescut în traumatisme abdominale și, ca urmare a avortului. Nivelul amilazei pancreatice în sânge crește de 10 ori sau mai mari decât în ​​mod normal, la o pancreatită acută sau exacerbarea pancreatitei cronice, oreion. Creșterea bruscă a amilazei pancreatice poate fi legat de inflamatie a pancreasului, din cauza blocarii pancreatice ductale chisturi, tumori, pietre, piroane.


Zero apreciază conținutul amilază observate cu insuficiență pancreatică, acută și hepatita cronică. Reducerea nivelului normal al amilazei din sânge are loc în toxicoză la femeile gravide.

- glucoză
La adulți, rata de glucoză în sânge - 3,5-5,9 mmol / l (I sa întâmplat 6,09), cu 60 de ani, nivelul de glucoză în rata crește la 6,38 mmol / L.
Atunci când sarcina este glucoza normala - 3,3-6,6 mmol / l.
Creșterea nivelului de glucoză din sânge (hiperglicemie) pot fi observate în următoarele boli: diabet, tulburări endocrine, pancreatita acută și cronică, fibroza chistică, tumori pancreatice, hepatice cronice si boli de rinichi, accident vascular cerebral, infarct miocardic. creșterea glucozei are loc după emoții puternice, stresul si fumatul, dieta necorespunzătoare.
glucoza redusa (hipoglicemie) - un simptom caracteristic al bolilor pancreatice (hiperplazie, adenom sau cancer), hipotiroidism, boală hepatică (ciroză, hepatită, cancer), cancer al glandei suprarenale, cancer de stomac, intoxicații arsenic sau supradoză de alcool a unor medicamente.
Analiza glucozei va scădea sau crește după ce sarcina de glucoză.

- aspartat aminotransferaza. AST (SGOT)
Norma AST în sângele femeilor - până la 31 U / l pentru bărbați rata AST - de până la 40-41 U / L (I sa întâmplat 46).
Analiza sângelui AST poate indica o creștere a valorilor AST din sânge, în cazul în care organismul este prezent în boli cum ar fi infarctul miocardic, hepatita virală, toxică, alcoolic, angină pectorală, pancreatită acută, cancer de ficat, cardita reumatică acută, sarcina fizică grea. insuficiență cardiacă. AST a crescut în leziuni musculare scheletice. arsuri, și șoc termic datorate chirurgiei cardiace.
Analiza AST indică scăderea AST în sânge din cauza bolii grave, ruptură hepatică și deficit de vitamina B6.

- transferază Gamma-glutamil (GGT). Gamma GT (glutamil)
Pentru femei, rata de GGT - până la 32 U / L Pentru bărbați - până la 49 U / L.
Creșterea GGT apare în boli cum ar fi calculi biliari, hepatită virală acută și cronică, leziuni toxice hepatice, pancreatita acută și cronică, alcoolism, boli pancreatice (pancreatită, diabet), hipertiroidism (hipertiroidism), exacerbarea cronice pielonefrita și glomerulonefrita, cancer pancreatic, cancer de prostată, cancer la ficat. Creșterea GGT poate fi asociată cu administrarea anumitor medicamente, estrogen, contraceptive orale.

- Creatinina
Norma în sânge a creatininei femei: 53-97 mmol / l, bărbați - 62-115 mmol / l (I sa întâmplat 115,8).
Creșterea creatininei - un simptom al insuficienței renale acute și cronice. iradierii, hipertiroidism. Nivelul creatininei crește după primirea unor preparate medicale, în cazul în care deshidratarea. după leziuni mecanice, musculare operaționale. De asemenea, este posibil, creșterea creatininei în sânge, în a căror dietă este dominată de consumul de carne.
Reducerea creatininei din sânge are loc în timpul postului, dietă vegetariană, scăderea masei musculare, I și II trimestru de sarcină, după ce a primit corticosteroizi.

- neutrofilele segmentate
Creșterea numărului de neutrofile segmentate observate la: mieloze subleukemic, leukemoid reacții, leucemie mieloidă cronică.
Creșterea numărului de neutrofile în sânge de mai mult de 6,5 * 109 / l numit neutrofilie. A crescut de neutrofile din sânge la 10,0 * 109 / l dezvolta prin proces inflamator moderat sau localizate, neutrofile creștere până la 20,0 * 109 / L are loc la o inflamatie suficient de extinsă în organism. În generalizate ale corpului, cum ar fi sepsis (in special stafilococi) și creșterea corespunzătoare răspunsului imun în neutrofile din sânge poate ajunge la 40,0-60,0 * 109 / l. O creștere moderată a numărului de neutrofile în sânge poate fi de asemenea observate în anumite condiții fiziologice, cum ar fi munca fizică îmbunătățită. după mese, cu stresul mental și emoțional puternic în timpul sarcinii.

- Anticorpii IgG la virusul Epstein-Barr (EBV anti-VCA Ig G)
VCA IgG apar la scurt timp după VCA IgM în faza acută a infecției se găsesc în aproape toți pacienții. După recuperarea VCA IgG persistă pentru viață. Rezultatul negativ al acestui test este de obicei exclude infectia din trecut, dar nu exclude întotdeauna infecție acută - în cazul în care probele de sânge au fost produse în perioada timpurie a fazei acute, atunci când VCA IgG sunt inca nedetectabile. Rezultatul pozitiv al VCA IgG vorbind despre a avut loc expunerea la virus. Suplimentare de cercetare VCA IgM și IgG EBNA și EA-IgG pentru a determina faza infecției (faza acută, recuperare, reactivarea pastinfektsiya).

- Lipaza
lipaza Normal adult - 0 la 190 U / ml (13-60)
La nivel de pancreatită acută lipazei în sânge crește după câteva ore după un atac acut de pana la 200 de ori.
Creșterea nivelului de lipază poate însemna următoarele boli: pancreatită. tumora, chist pancreatic, boli cronice ale vezicii biliare, colici biliare, miocardică, obstrucție intestinală, peritonită, fracturi osoase, leziuni ale țesuturilor moi, cancer de sân, insuficiență renală. bolile însoțite de tulburări metabolice, în special a lipidelor - obezitatea, diabetul, guta, oreion. Creșterea lipazei din sânge poate fi o consecinta a primirii unor medicamente (sau alte barbiturice).
Scăderea nivelului lipazei poate apărea în boli oncologice, dar de cancer pancreatic și malnutriție (trigliceride in exces).

- Calciu (Ca, calciu)
Pentru absorbția calciului a avut loc, organismul trebuie să fie suficient de vitamina D.
NORM Ca calciu în sânge: 2,15-2,65 mmol / l.
supraabundență de calciu (hipercalcemie) pot fi cauzate de următoarele tulburări la om: creșterea funcției glandei paratiroide (hiperparatiroidism primar), tumoră malignă a leziunilor osoase (metastaze, mielom, leucemie), sarcoidoza, un exces de vitamina D, deshidratare, hipertiroidism, tuberculoza a coloanei vertebrale, renale acute eșec.
deficit de calciu (hipocalcemie) - simptomele următoarelor boli: rahitism (deficit de vitamina D), osteoporoza, osteomalacia, scaderea tiroidei, insuficienta renala cronica, deficit de magneziu, pancreatită. icter, insuficiență hepatică. cașexie. Lipsa de calciu poate fi legată și de utilizarea de medicamente medicale - anti-tumorale și anticonvulsivante. Deficitul de calciu in organism este crampe musculare manifestate, nervozitate, insomnie.

- lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL)
standarde de HDL colesterol pentru barbati - 0,7-1,73 mmol / L (I întâmplat 0.5) pentru femei - 0,86-2,28 mmol / l.
test de colesterol poate arata de scadere a colesterolului (colesterolul total, HDL, LDL) în încălcarea absorbției grăsimilor, foame, arsuri extinse. reducerea colesterolului poate fi un simptom al următoarelor boli: hipertiroidie, insuficienta cardiaca cronica, anemie megaloblastică, talasemia, mielom multiplu, sepsis, boli infectioase acute, boli cronice pulmonare, tuberculoza pulmonară, diabet, boli de ficat, boli de rinichi, de tip hiperlipidemia IV.
colesterol scăzut este comună în rândul persoanelor a căror dietă este săracă în grăsimi saturate și colesterol. colesterolului din sânge scăzut se observă datorită ingerării anumitor medicamente (estrogen si altele.).
concentrație redusă HDL indică un risc ridicat de a dezvolta ateroscleroza. În cazul în care reducerea HDL combinate cu o creștere a colesterolului sanguin total, la prevenirea bolilor coronariene de inima (exercitiu terapeutic, pierderea in greutate si renuntarea la fumat si abuzul de alcool) se adaugă o dietă specială, iar în unele cazuri, reducerea de medicamente a colesterolului din sânge.
Pentru determinarea riscului de CHD este utilizat un așa-numitul factor aterogenică (K sau SC): K = colesterol total - HDL / HDL.
Factor de aterogen Standarde:
Bărbații în vârstă de 20-30 ani - 2,5;
femei cu vârsta cuprinsă între 20-30 de ani - la 2.2;
la bărbați cu vârsta cuprinsă între 40-60 de ani - 3.5;
În boala coronariană, acest indicator este de multe ori mai mare de 4, și, uneori, ajunge la 5-6. CA poate îmbunătăți post pe termen lung, fumatul, utilizarea de steroizi, sarcina.

Ponderea în sociale. crearea de rețele