Ce sunt celulele stem - toate secretele frumuseții și sănătății


În știri clipește în mod constant: orice zi va incepe sa creasca organe din celulele proprii ale pacientului. Britanicii au promis deja să crească pentru cei care doresc să înlocuiască dinții abandonat după cinci ani. În general, că în fiecare zi - o sărbătoare în stradă tehnologiile celulare. Multe clinici oferă lumea cu ajutorul întinerire și tratamentul bolilor rele lor. Faptul că astfel de celule stem și pot fi vindecate cu ei, spune directorul Centrului Național de Reproducere Umana si Familiei Ministerul Planificare Sănătății, Dr. med. Stiinta Andrey Stepanovich Akopyan:
- Celulele stem - un fel de material de construcție, de la care obține toate celelalte celule (osoase, nervoase, etc ...). De îndată ce semnalul trece prin corp, că undeva, a existat un „eșec“, celulele stem graba de a „cârpi“ zona afectată. Primul din lumea științei cu privire la munca de celule stem este încă în 1960-1970-e. oamenii de știință sovietici efectuate Chertkov si Friedenstein, dar hype mondială a început abia la sfârșitul anilor 90, atunci când celulele stem din nou „descoperit“ de către americani. Furnizarea ideală de celule prețioase - este tesatura a embrionului, care, la momentul nașterii tuturor celulelor stem, care sunt mult mai bună calitate decât cea a unui adult. Cand ovulul fertilizat incepe sa se divid format primele celule stem totipotent, care pot fi transformate în orice țesut. După aproximativ patru zile, ei încep să se „specializeze“ (diferenția) și devin celule stem pluripotente, care pot fi transformate în cel puțin două țesut posibil (de exemplu, oase și mușchi). De-a lungul timpului, acestea devin mai multe celule specializate stem - multipotente, dintre care 2-3 pot fi formate celule de formă (dintr-un singur - diferite celule sanguine de alta - sistemul nervos, etc ...).


- Cea mai bună sursă de celule stem - tesutul embrionare. Cu toate acestea, utilizarea sa nu este în siguranță în ceea ce privește infecția cu diferite virusuri și microbi. In plus, celulele stem derivate din embrioni si fetusi, cu grefeze în organism începe de multe ori pentru a produce antigene sale proprii histocompatibilitate și distruse ulterior de către sistemul imunitar al destinatarului. O altă problemă este în mare măsură contrived - etică. Utilizați țesutul fetal - deci în mod inevitabil, împotmolit în dispute, este etic pentru a trata celulele fătului, aprobăm avortul, etc astfel încât cele mai multe de lucru cu pacientii celule stem proprii ... În plus față de aspectele etice ale acestei probleme ia imunocompetență, iar pentru transplant nu apare riscul de incompatibilitate.


Celulele stem TEORIE pot fi obținute din sânge, dar concentrația lor este foarte scăzută acolo, scade odată cu vârsta, care au nevoie să se uite lung și greu. În măduva osoasă, ele, de asemenea, nu călcați pe fiecare rolă, dar sunt reprezentate în număr mai mare, astfel încât pentru a obține celule stem fac punctie de măduvă osoasă. Ele sunt în sternului, iliace osoase, oasele lungi, șolduri, osul craniului. Preferat osul iliac puncție. Rezultat transferul de maduva osoasa la un laborator special în cazul în care din acesta este izolat celule stem, de obicei, prin ultracentrifugare: într-o centrifugă la derulare la o puncție material foarte mare viteză divizată în straturi (factiuni), și reprezintă baza de la care apoi, în două până la trei săptămâni celulele stem extrase sunt crescute la cantitatea dorită, cu toate că acest proces este, desigur, sunt finite.

Din acest moment, peste tot în lume - mai întâi în Statele Unite și în Europa, și apoi în România, au fost înființate bănci de sânge din cordonul ombilical și a efectuat sute de studii folosind terapia de celule stem din cordonul.

1. Celulele stem embrionare (CES)
a fost preparat din așa-numita masa de celule interioara a unui embrion timpuriu în stadiul de blastocist (4-7 zile de dezvoltare). Acest "ideal" celule stem. din care întregul corp se dezvoltă în continuare. Toate celulele specializate ale organismului ca formarea de celule stem embrionare de embrion diferentiat specializate.


Celulele stem embrionare au un număr de caracteristici pozitive și negative, care includ:


Pluripotenei - capacitatea celulelor stem de a diferentia in mai multe tipuri de celule de diferite țesuturi și organe (celule nervoase, celule roșii sanguine, celule hepatice, celule pancreatice, cardiomiocite, celulele epidermale, celule musculare, etc.).


Nivelurile scazute de imunoreactivitate - celulele stem embrionare nu transporta pe membranele lor de molecule specifice, care pot fi identificate de către celulele imune ale destinatarului ca străin. Din acest motiv, celulele stem embrionare sunt aproape niciodată respinse după transplant și pot provoca așa-numita „reacția grefă contra gazdă.


Ce sunt celulele stem - toate secretele frumuseții și sănătății
Ce sunt celulele stem - toate secretele frumuseții și sănătății
complicații oncologici - transplantul de celule stem embrionare pot provoca creșterea neoplasme benigne și maligne.

Dar celulele hematopoietice stem adulte au fost mult timp folosite cu succes în practica medicală pentru tratamentul bolilor de sânge - leucemie, anemii, limfoame (primele persoane identificate în 1945, în mod fatal expuse în măduva osoasă). Aceste celule au potențialul de a deveni orice celulă a sângelui - de exemplu, celule albe din sânge sau celule roșii din sânge, dar, din păcate, ele nu pot fi cultivate în cultură, care se află în afara corpului - „în captivitate“ ei nu păstrează caracteristicile celulelor stem. Deci, o cale de ieșire - pentru a le aloca din măduva osoasă și sânge. Cea mai mare problemă constă în faptul că aceste celule sunt rare - doar unul din cele 10-15 de mii de celule de măduvă osoasă și unul din 100.000 de celule din sângele periferic. Mai mult decât atât, sa dovedit că, chiar și cea mai mare dintre acestea este pur și simplu o parte a celulelor precursoare, limitate la dezvoltarea unui anumit tip de celule și capabil să opereze doar trei sau patru luni. „True“ celule care pot deveni orice celule stem din sange (se va lua 17-19 diviziuni), și chiar mai puțin - aproximativ 1 la 100.000 in maduva osoasa. Cu toate acestea, în ultimii ani, hematopoietic (formatoare de sange) celule stem sunt izolate din sângele lui, deoarece acesta este asociat cu un risc mai scăzut pentru donator.Celulele nervoase pentru a regenera?

Cu toate acestea, toate acestea sunt o mare varietate de celule are o foarte umile inceputuri - o celula fertilizat (zigotul). În primele 9 luni ale unei singure celule este format din 13 octombrie celule nou-născuți! Dar nu numai zigotul poate fi transformată în orice celulă. In organism tot mai mare de zigotul apar omologii - asa-numitele celule stem embrionare (hESCs). CSE nu numai „magazin“, informații cu privire la întregul organism, precum și toate celulele, dar, de asemenea, „știu“ cum să-l folosească pentru a propaga la miliardele de celule în creștere ale unei ființe vii. Nu există alte celule „nu se poate“ face acest lucru.

Cand ovulul fertilizat (zigotul) incepe sa se divid format primele celule stem totipotent, adică. E. capabile să formeze toate tipurile de celule. Celulele stem sunt diferite unele de altele cu aproximativ cinci zile (există diferențierea lor) și împreună formează un blastocist. în interiorul cărora există deja aproximativ o sută de celule. Cu toate acestea, celulele totipotent din blastocist nu mai este. Există deja alte celule stem - pluripotente. care pot fi convertite la aproape toate tipurile de celule, dar nu toate. Din celulele stem pluripotente situate in embrion, se formează în continuare viitoarele diferite organe ale corpului. Mai târziu, transformat într-un gastrula blastocist. si celule stem pluripotente - in multipotente. Unele dintre ele pot fi ulterior transformată în diferite organe interne, în timp ce altele - în mușchi și sânge, iar al treilea - in celulele pielii si nervoase.


Există mai multe tipuri diferite de celule stem. Oamenii de știință cred că fiecare organ al corpului nostru are propriul tip specific de celule stem. De exemplu, sângele nostru provine din celule stem din sange (de asemenea, cunoscut sub numele de celule hematopoietice). Cu toate acestea, celulele stem sunt prezente in primele etape ale dezvoltării umane, iar atunci cand cercetatorii cultivat aceste celule in laborator, acestea sunt numite celule stem embrionare. Motivul pentru care oamenii de știință sunt interesați de celule stem embrionare este ca munca de celule stem embrionare este de a construi fiecare organ și țesut în corpul nostru în timpul dezvoltării noastre. Acest lucru inseamna ca celulele stem embrionare, spre deosebire de celulele stem adulte au potentialul de a forma orice celulă a sute de tipuri diferite de celule umane. De exemplu, in timp ce celulele stem din sange pot proizvodittolko celule sanguine, celulele stem embrionare pot forma celule sanguine, os, piele, creier, și așa mai departe. In plus, celulele stem embrionare sunt programate prin natura sa creeze tesuturi si chiar organe, in timp ce celulele stem adulte astfel potențial nu posedă. Acest lucru inseamna ca celulele stem embrionare sunt mai capabile de reînnoire a organelor afectate. Celulele stem embrionare sunt derivate din nefolosirea embrionilor produse pentru infertilitate tratament, care doar câteva zile, care au fost realizate într-un tub de testare într-un laborator, și care ar fi fost aruncat afară.
Care sunt induse de celule stem pluripotente?
Oamenii de știință și medicii sunt foarte multumiti de acest nou tip de celule stem, numite celule stem induse pluripotente (iPS). Ei sunt mulțumiți, deoarece aceste celule au aproape toate aceleasi proprietati ca celulele stem embrionare, dar ele nu provin dintr-un embrion. Acest lucru elimina multe dintre problemele etice asociate cu aplicarea practică a celulelor stem. Mai mult, celulele stem induse pluripotente obținute din Diferențierea pacientului de celule, ceea ce inseamna ca celulele iPS pot fi returnate la pacient fără riscul de respingere imunitar, ceea ce este foarte important pentru orice transplant de celule stem.
Ce ne așteaptă în viitor și modul în care celulele stem se poate schimba modul în care medicul dumneavoastră vă tratează?

Din cauza naturii sarcinii principale de celule stem este de a inlocui celulele bolnave sau vechi cu altele noi, oamenii de știință au avut ideea de a folosi celule stem ca o terapie pentru pacientii cu o gama larga de afectiuni medicale. Ideea este de a face ca celulele stem sau celule diferențiate derivate din celule stem din corpul pacientului, astfel folosi capacitatea naturală de vindecare a celulelor stem pentru a vindeca pacientul. De exemplu, transplantul de celule stem țintă ca o terapie la un pacient cu un atac de cord este ca celulele stem transplantate restaura tesutul cardiac deteriorat. Stocul de celule stem adulte este foarte scăzută și, prin urmare, ne-am capacitatea de a restabili corpul nostru deteriorat limitat doar. Revenind la exemplul nu doar al inimii, celulele stem proprii ale inimii sunt capabili să se auto-repara prejudiciul dintr-un atac de cord, dar transplantul de milioane de celule stem are un potențial mult mai puternic pentru reînnoirea țesuturilor deteriorate. Prin urmare, acordarea de pacienti transplantul de celule stem, vom crește capacitatea organismului de a vindeca în sine k, a cărei realizare este dincolo de capacitățile unui număr limitat de celule stem noastre proprii. Mai multe probleme trebuie rezolvate înainte de terapia cu celule stem devine mai larg metoda folosita de tratament, inclusiv siguranța (deoarece celulele stem pot forma tumori potential), precum și problema respingerii imune.

Acestea sunt celulele epiteliului mucoasei olfactive (celule tecale, OEC). nume românești nu sunt disponibile.
Este posibil să se taie o secțiune (1 * 1 cm) a epiteliului nasului, în cultură, aceste celule construi, și apoi transplantate la tesutul nervos deteriorat. Acest lucru va fi transplantul autolog? **


Celulele progenitoare in cultura epiteliul olfactiv uman
Celulele progenitoare pozitive nestin (culoare verde) includ peripherin pozitevnye filamente intermediare specifice pentru celulele neuronale creasta (colorație roșie).
Nucleele de celule (albastru) vopsite cu DAPI.

Celulele tecale proprii pot fi folosite pentru transplant autolog, pentru a inlocui celulele moarte sau deteriorate. Acest lucru nu este ca celulele stem embrionare pentru a te dezvolta un nou organ (ficat), nu le puteți introduce și netezi ridurile, nu putem restabili complet functia nervilor, în cazul în care a fost complet rupt, inclusiv nu se poate restabili complet leziuni ale coloanei vertebrale ( „capul meu nu va pune „).

Celulele stem derivate din embrioni și fetuși avortați.

În prezent, nu există nici un act juridic în România (în SUA - acolo), care ar reglementa procedura de recoltare și transplant de tesut embrionare (fetale).
Aceasta este, terapia cu celule derivate din embrioni umani - o crimă! Și dacă vă sugerăm este probabil, doar ieftin: Nkomo nu a vrut probleme în numele sănătății dumneavoastră.

Cealalta problema cea mai frecventa in transplantul de tesut, in general, si celulele stem de diferite grade de maturitate, în special, sunt deja menționate complicații ale naturii imune, inclusiv cele legate de dezvoltarea „grefă contra gazdă“ reacție. Respingerea și distrugerea celulelor transplantate sunt, probabil, la rezultatul cel mai favorabil în acest caz.

În diferite organe și țesuturi ale unui organism adult, sunt parțial celule stem mature, gata sa se coc repede si se transforma in tipul de celule dorit. Acestea sunt numite celule blastice. De exemplu, celulele mature parțial creierului - ea neuroblastele, os - osteoblastelor și așa mai departe. Diferențierea poate fi rulat ca motive interne și externe. Orice celulă răspunde la stimuli externi, inclusiv citokine în semnale specifice. De exemplu, un semnal (substanță). semn angajat al suprapopulare. În cazul în care o celula devine foarte mult, atunci acest semnal inhibă diviziunea. Ca răspuns la semnalele de celule pot reglementa expresia genelor.

creierul unui copil nou-nascut
Acesta conține 100 de miliarde de celule nervoase - neuroni. Se crede că lor
Numărul rămâne neschimbat pe tot parcursul vieții. Pe măsură ce îmbătrânesc
drepturile omului și dezvoltarea intelectului său nu este numărul de neuroni crește, și
numărul și complexitatea conexiunilor dintre ele. Moartea celulelor nervoase
de boală sau de un prejudiciu este ireparabil - persoana care își pierde capacitatea de a
cred, simt, vorbesc, muta - în funcție de ce
parti ale creierului deteriorate. Prin urmare, există o expresie: „celulele nervoase nu
restaurat. "

  1. principal
  2. alimente
  3. Diabetul moștenită

Genele de vina

Un rol major în dezvoltarea diabetului zaharat joacă factor genetic - in cele mai multe cazuri, boala este moștenită.

Blood - un lichid care curge prin vene si artere ale omului. Îmbogățește sângele și mușchii de organe umane cu oxigen, ceea ce este necesar pentru viața organismului. Sângele este capabil să-și retragă toate substanțele nedorite și deșeuri din organism. Din cauza contracția inimii, sângele este pompat în mod constant. La adulți, în medie, aproximativ 6 litri de sânge.