donare de sânge

donare de sânge

 • În sângele plasmafereza manual este tras într-un ambalaj steril (ca în procedeul convențional de donații), centrifugat, separate în celule roșii din sânge ambalate și plasmă folosind plazmoekstraktora. după care celulele roșii din sânge ambalate înapoi la donator. Volumul de sânge este compensată prin introducerea unei cantități adecvate de soluție salină.
 • Cu donator automate plasmafereza printr-un sistem special este conectat la un separator, se prelevează sânge complet, apoi se separă în plasmă și elementele care formează elementele și apoi formate sunt returnate donatorului înapoi la sânge. În funcție de unitatea de volumul de sânge retrase odnofazno pot fi diferite, dar este întotdeauna mult mai mică decât volumul care este luată prin metoda de centrifugare (discrete), în mod tipic câteva zeci de ml până la 300 ml. Timpul pentru a reveni la o singură fază a volumului de sange colectat, de asemenea, variază în funcție de mașină și poate fi de la câteva secunde la câteva minute. Într-un mod similar purificarea sângelui are loc prin filtrare în cascadă cu plasmă.

plasma donor transfuzat cu arsuri severe si sindromul de compresie prelungită (de exemplu, blocați sub dărâmături clădirilor cu cutremur).Donator trombotsitaferez Editare

Prin utilizarea unui aparat special (separator) este eliberat din sânge concentrat de trombocite. Trombocitele sunt necesare în timpul chimioterapiei intensive cu cancer și alte afecțiuni care implică trombocitopenie. Procedura de recoltare de trombocite are un cost ridicat, deoarece se realizează numai de la donatori care nu sunt prima data donării de sânge (pentru ei au încredere în absența infecțiilor transmisibile).

Donor granulotsitaferez (leykotsitaferez) Editare

Pacienții cu complicații infecțioase severe, în cazuri excepționale, sunt granulocite necesare. Este o specie de leucocite. granulocite Procedura de livrare în mod substanțial similară cu livrarea de trombocite (trombotsitaferezu). transfuzia de granulocite se efectuează în mod obișnuit timp de câteva ore de la livrarea lor. [7]

Donarea de plasmă imunitar Editare

Voluntari imunizat tulpina sigură a unui agent infecțios. Plasma obținută de la un astfel de donor, cuprinzând anticorpi la un anumit patogen și poate fi utilizat pentru fabricarea de preparate medicale. Uneori, este turnat elegant pacienți debilitați profilactic sau ca o componentă a unei terapii polivalenți.

Donator eritrotsitaferez Editare

Celulele roșii este necesar pentru pacienții cu anemie Diamond-Blekfena și alte boli în care a redus formarea de sânge și nivelul scăzut al hemoglobinei proprii. Mână donație afereză gard hematiilor cu eritrocite plasmafereza manuală similară. Diferența constă în faptul că, atunci când în fluxul sanguin sânge donator eritrotsitafereze returna toate componentele, cu excepția masei de celule roșii, prin urmare, nu mai sunt necesare pentru a intra în soluție salină pentru a reface volumul de sânge circulant.

la cerințele de donatori, drepturile și obligațiile Editare

Donatorul are dreptul de a fi o persoană competentă, care este un cetățean sau rezident român pe teritoriul România în mod legal de cel puțin un an al unui cetățean străin sau apatrid care a împlinit vârsta de optsprezece ani sau a dobândit capacitate juridică deplină înainte de împlinirea vârstei de optsprezece ani, în conformitate cu legile din România, care și-a exprimat un voluntar dorința de a dona sânge și (sau) componentele sale, examenul medical voluntar din trecut și nu are contraindicații medicale pentru donare de sânge și (sau) componentele sale [8] (Partea 1).

Donator la donator îndeplini funcțiile necesare [8] (partea 3):

 • pașaportul sau orice alt document de identificare
 • raport cunoscut cu el despre bolile infecțioase transferate, fiind în contact cu pacienții infecțioși, stați în zonele în care există riscul de apariție și distribuție (sau) de boli sau epidemii infecțioase de masă, cu privire la utilizarea substanțelor narcotice, psihotrope, lucrul cu dăunătoare și ( sau) condiții periculoase de muncă, precum și vaccinările și proceduri chirurgicale efectuate în cursul anului anterior datei de livrare a sângelui și (sau) componentele sale
 • sunt supuse unui examen medical


Termeni de sânge Donarea Editare

Înainte de inițierea procedurii de donare de sânge, donatorul trebuie să fie înregistrate, completați un chestionar scurt și supus unui examen medical: dona sange de la un deget pe analiza nivelului hemoglobinei. apoi să fie examinat de un medic-Transfusiologist. Toate acestea are loc direct pe punctul de donator și nu ia mult timp. Atunci când întreaga donare de sânge, nu mai târziu de șase luni de la fiecare livrare (în care este luată de sânge din partea analizei), donatorul trebuie să fie un punct de pe donator de a dona sânge în Reanalysis. În caz de sânge recoltate de bază non-donator este distrus. Periodic donatorii trebuie să facă piept raze X ale pieptului. ECG cu interpretare, pentru a oferi o analiză de urină și hemoleucograma. obține ajutor de la boli infecțioase la absența contactului cu pacienții cu hepatită și alte boli infecțioase în comunitate pe parcursul ultimelor 12 luni și un certificat de la GP bolilor transferate. Femeile au nevoie, de asemenea, să fie examinat de un medic ginecolog.

Contraindicații pentru a dona Editare

În funcție de bolile transferate, operațiile, procedurile, oamenii nu pot fi lăsate să doneze sânge temporar (contraindicație temporară) sau permanent (contraindicație absolută). contraindicație temporară (retragerea temporară din donația) înseamnă că va lua ceva timp după procedura, chirurgie, recuperare, înainte de o persoană poate dona sânge. contraindicații absolute (eliminare definitivă din donația) presupune că oamenii nu va fi permis să doneze sânge, indiferent de cât de mult timp a trecut de la recuperarea lui.

Exemple de boli care rezultă dintr-o retragere constantă de donare de sânge: hepatita virală. SIDA. -infektsii purtător HIV. sifilis congenitale sau dobândite. psoriazis generalizat. eczeme. absenta completa de auz și vorbire, orbire, abuzul de droguri. alcoolism. neoplasme maligne; contraindicații absolute la conducerea chirurgie pentru rezecția sau transplant de orice transplant de organe orice tesut. Până când ar trebui să fie cheltuite pe cauzele de donare, cum ar fi tatuajul sau piercing ureche, altoire (pentru o perioadă de zece zile la un an), unele boli infecțioase. inclusiv infecții acute respiratorii (ARI), intervenții chirurgicale, inclusiv avorturi. în timpul sarcinii și alăptării. [9] Activitatea crescută a ALT mai mică de două ori, conduce la robinet centru de donații pe trei luni. [10] Unele puncte ale donatorilor în acest caz necesită certificatul donor de infektsionista absența bolii și contactul cu pacientii infectioase, iar rezultatele testelor negative „markeri Infectious“, prin care se detectează prezența antigenului australian de sânge (antigen de suprafață al hepatitei B) și anticorpi la virusul hepatitei C. direcția testului sunt disponibile de boala infectioasa in clinica din comunitate, în cazul în care puteți dona, de asemenea, de sânge pentru testare. Scăderea hemoglobinei în sânge timp de mai mult de zece g / l de la normă, după următoarea donare de sânge, având ca rezultat alocarea de donații timp de șase luni.

Restricții și recomandări pentru donatori Editare

Donatorii nu sunt recomandate: [11]

 • Seara, înainte de donare de sânge are un grase, prajite, condimentate, afumate, produse lactate, unt, ouă, ciuperci, nuci, banane, sfecla.
 • Bea alcool în mai puțin de două zile (48 ore) înainte de procedura.
 • Ia analgezice si aspirina. și medicamente care le conțin (aceste substanțe afectează coagularea sângelui) în mai puțin de trei zile (72 ore) înainte de procedura.
 • Fumatul mai puțin de o oră înainte de procedura.
 • Donează sânge pe stomacul gol. În dimineața, în ziua de donare de sânge este recomandat să mănânce micul dejun carbohidrați scăzut de grăsime (terci fiert în apă, biscuiți) și bea multe lichide (ceai dulce).
 • Donează sânge dacă vă simțiți rău (stare generală de rău): frisoane, amețeli, dureri de cap, slăbiciune.

După procedura de donare de sânge, se recomandă să se abțină de la sarcini fizice și sportive grele, ridicarea unor obiecte grele, inclusiv pungi de cumpărături, până la sfârșitul zilei, în care a fost pus sânge. În termen de două zile de la procedura de donare de sânge recomandat mânca și bea cel puțin doi litri de lichid pe zi, la intervale regulate cu: sucuri, apă, ceai slab (alcool nu este recomandat). legume sau sucuri de legume, în special de sfeclă de zahăr, fructe, ciocolată: [11] Următoarele produse sunt recomandate pentru restabilirea presiunii donatorilor.

Donarea de sânge duce la pierderea de fluide corporale și presiune redusă, prin urmare, constrângerile sunt: ​​[12]

 • In conformitate cu normele actuale din România donează sânge integral poate fi nu mai mult de 1 dată în 60 de zile.
 • Barbatii pot dona sânge integral cel mult 5 ori pe an. femeile nu sunt mai mult de 4 ori pe an.
 • După trecerea întregului plasma de sânge poate dura 30 de zile.
 • livrarea repetată a componentelor sanguine sau plasmatice sunt permise după 14 zile.
 • Nu poți dona sânge după o noapte de nesomn.
 • Femeile nu pot dona sânge integral in timpul menstruatiei, inainte de debutul în ultimele 7 zile și într-o săptămână după. Precum și în timpul sarcinii și alăptării (hormoni lactației nu a venit înapoi la normal, iar organismul are nevoie de timp să se refacă după naștere și alăptare, de 1,5-2 ani)
 • Donatorul trebuie să cântărească cel puțin 50 kg. Temperatura corpului este măsurată înainte donărilor de sânge, nu trebuie sa fie mai mare de 37 ° C; presiunea sistolică admisibilă - 90-160 mm Hg, diastolice - de la 60 și 100 mm Hg. frecvența cardiacă admisă - 50-100 bpm.

Certificat de donare de sânge în diferite țări ale lumii: