pisici de sânge

Bazat pe site-ul materiale www.merckmanuals.com

Celulele sanguine formează, în general, și de a dezvolta in maduva osoasa - in tesuturi, care sunt situate în cavitățile oaselor. Sângele circulă prin corp pisicile, au nevoie pentru a efectua multe funcții vitale. Acesta furnizează oxigen și substanțe nutritive (cum ar fi vitamine, minerale, grăsimi și zaharuri) la țesuturile tuturor organelor. Sangele transporta dioxidul de carbon la plamani, unde este excretate în mediul înconjurător. Utilizarea sângelui din rinichi derivate material rezidual. Sânge transportă hormoni, care sunt „semnale chimice“ pentru diferite părți ale corpului, permițând conectarea și colaborarea lor. Sângele conține, de asemenea, celule care distrug infecție și trombocite, care controla sângerarea.Pisici de sânge (și alte mamifere) este un amestec lichid complex din plasmă (partea lichidă), celule sanguine roșii și albe și trombocite. Hematiile sunt utilizate în principal pentru furnizarea de oxigen la nivelul tesuturilor pisicii organismului, alb - protecție împotriva infecției, trombocitele sunt baza pentru începerea formării cheagurilor de sânge pentru a opri sângerarea.

pisici de sânge

Celulele roșii.

Funcția principală a celulelor roșii sanguine (eritrocite) este livrarea de oxigen la tesuturi ale corpului unei pisici. În cazul în care cantitatea este prea de celule roșii este redusă, pisica începe anemie, deoarece sangele nu poate transporta suficient pentru viața normală de oxigen.

de celule roșii din sânge (sau celule) sunt formate de către măduva osoasă. În măduva osoasă, toate celulele sanguine încep să iasă dintr-un singur tip de celulă - așa-numitele celule stem. Celulele stem se divid, generând forme imature de celule producătoare de celule sanguine roșii, celule albe din sânge sau plachete. Aceste celule imature continuă să împartă, mature, cresc si in cele din urma devin celule mature din sânge roșu și alb sau trombocite. Numărul total de celule roșii din sânge în sângele pisicilor sănătoase este întotdeauna menținută aproximativ constantă. globulele roșii coapte au o durată de viață limitată - producția și distrugerea acestora trebuie să fie echilibrat cu atenție, în caz contrar, pisica a început să se dezvolte diverse boli.

Reducerea numărului de globule roșii din sânge pisicilor (anemie) poate fi cauzata de pierderea de sânge, distrugerea celulelor roșii din sânge (hemoliză) sau o scădere a producției lor. Atunci când o pierdere mare de sânge, moartea pisicii, cu toate acestea, de obicei, nu se produce din cauza anemiei, și prin reducerea volumului total de sânge în organism. Hemoliza poate fi cauzată de acțiunea toxinelor, infecții, insuficiență respiratorie, sau actiunea anticorpi care ataca celulele roșii din sânge. Anumite medicamente, cum ar fi acetaminofen, poate provoca, de asemenea, anemie hemolitică la pisici. producția de măduvă osoasă redusă de celule roșii din sânge se poate datora nu numai bolii măduvei osoase, dar, de asemenea, la alte cauze, cum ar fi infectia cu virusul leucemiei feline. insuficiență renală. utilizarea de medicamente, intoxicatii, etc. Este important să realizăm că anemia este un simptom al bolii, mai degraba decat diagnosticul independent. Alegerea metodelor de tratament și medicamente utilizate depinde de pisicile boala de bază.Celulele albe din sânge.

Funcția principală a celulelor albe din sânge (leucocite) este de a proteja organismul de infecții pisici. Există două tipuri principale de celule albe din sânge: limfocite și fagocite.

Fagocite - sunt celule sanguine înconjurătoare și distrugerea particulelor străine, prinse în organism - particule si bacterii. Sarcina lor principală - protecția împotriva microorganismelor invadatoare.

Fagocitele sunt, de asemenea, împărțite în două tipuri - granulocite și monocite. Granulocitele, în special neutrofile. Acesta protejează organismul de bacterii si ciuperci. Alții, cunoscut sub numele de eozinofile și bazofile. implicate în debutul reacțiilor alergice. Monocitele devin macrofage și distruge particulele străine mari și resturile celulare in tesuturile corpului pisicii.

In contrast, celulele roșii din sânge, care circulă în mod continuu sângele, fagocitele sunt folosite vasele de sânge ca o modalitate de țesuturi. Prin urmare, numărul de fagocite în sânge pot fi utilizate pentru a evalua starea organismului. De exemplu, numărul de neutrofile este crescută în prezența inflamației. Pisici neutrofilelor sunt, de obicei, cel mai abundent tip de celule albe din sânge. Scăderea nivelurilor sanguine de neutrofile pisici din cauza lipsei de producție de către măduva osoasă poate duce la o rezistență redusă la infecții bacteriene. Mai mult decât atât, elementele care produc celule fagocitare pot suferi de boli maligne - leucemie mieloidă.

Limfocitele.

Limfocitele - un tip de celule albe sanguine care produc anticorpi împotriva microorganismelor infecțioase. În plus, ele distrug particulele străine și celulele canceroase. Există două tipuri de limfocite: celule T si B-celule. Celulele T sunt implicate în eliminarea particulelor străine și a celulelor canceroase. B-kletkis produc anticorpi care ajuta pentru a distruge microorganismele și formarea de dăunătoare, cum ar fi virusurile sau celulele infectate de acestea. Anticorpii pot fi de asemenea asociate cu bacteriile, ceea ce le face mai sensibile la fagocite. În cazul în care numărul devine mai puțin decât în ​​mod normal, imunitatea pisicii scade. și riscul de a contracta diverse infecții crește.

Moleculele de anticorp numit imunoglobulina. Acestea includ mai multe clase, fiecare dintre care îndeplinește o funcție diferită. De exemplu, unele dintre clasele sunt de obicei situate in plamani si intestine de pisica; altele sunt situate în principal în vasele de sânge; a treia primul încep să producă anticorpi pentru noi microorganisme străine; implicat patra în reacțiile alergice.

De obicei, celulele reacționează la intrarea agenților străini pisica corpului, care pot provoca boli. Se întâmplă și reacție fals în care anticorpii sunt produși împotriva celulelor proprii ale organismului. Acest lucru poate fi rezultatul unor boli autoimune (literalmente - boli imune contra sine), cum ar fi anemia hemolitică imun mediat.

Limfocitoza - creșterea numărului de limfocite din sângele pisicilor, se poate dezvolta ca raspuns la eliberarea de epinefrina (un hormon, de asemenea, cunoscut sub numele de adrenalina). Reducerea numărului de limfocite din sânge pot fi cauzate de utilizarea corticosteroizilor.

Trombocitele.

Trombocitele. produse în măduva osoasă - este particule mici, care începe cu formarea de cheaguri de sânge. Trombocitele sunt colectate în locuri unde este sângerarea, și se combină pentru a forma cheag inițial care oprește sau încetinește fluxul de sânge. Trombocitele secreta de asemenea și alte substanțe necesare pentru a finaliza procesul de coagulare a sângelui.

Anomalii în numărul de trombocite este periculos, în ambele cazuri - și o scădere, precum și cu o creștere a numărului acestora. În cazul în care numărul de trombocite devine prea mică, riscul de pierdere de sânge în crește trauma. Niveluri reduse de trombocite este posibilă datorită efectelor de medicamente, toxine, precum și din cauza bolilor măduvei osoase. creșterea anormală a numărului de trombocite la pisici este rară, de obicei, motivul rămâne neclar. Acest lucru se poate datora bolilor maduvei osoase, cu pierderi de sânge prelungită și deficit de fier.

Există, de asemenea, o boală în care trombocitele nu funcționează corect - de exemplu, boala von Willebrand. Sunt descrise și alte boli ereditare care afectează funcția plachetară, dar acestea sunt mai puțin frecvente. Poate cele mai frecvente tulburări ale funcției plachetare la animale, este un efect secundar al aspirinei. Niciodată nu da aspirina la pisici (cum, de altfel, și celelalte medicamente) fără prescripție medicală.