Valori crescute ale creatininei din sânge, cauze și tratament la adulți

Valori crescute ale creatininei din sânge, cauze și tratament la adulți
Creatinina - un produs al reacției creatina fosfat. Această substanță care participă la metabolismul energetic în țesutul muscular este format și parțial eliberat în sistemul circulator. Din corpul este excretat în urină.Violarea schimb creatininei - lucru renală. Gradul ridicat de creatinină în sânge - semn diferite stadii ale insuficienței renale, precum și tulburări hormonale, boli ale diferitelor organe.

Pentru a determina starea de creatinină au un sumar de urina biochimice speciale

Atunci când a numit, o astfel de analiză?

Un test de sange pentru creatininei - unul dintre cele mai comune diagnostic, care este numit de către medic pentru a clarifica natura și cauzele tulburărilor renale și a sistemului muscular.

Un test de sange pentru a determina nivelul de creatina este necesar, în cazul în care:

 • există semne care indică creșterea cantității de creatinină;
 • a realizat un sondaj de om, și-a exprimat dorința de a dona un rinichi;
 • urolitiaza diagnosticat, patologii ale sistemului musculo-scheletic, sau rinichi;
 • Aceasta este determinată de doza necesară de medicament dintr-un efect toxic, care este derivat din organism prin rinichi.

În cazul în care concentrația creatininei este crescută, aveți următoarele simptome: dificultăți de respirație, dureri de intensitate sau de o senzație de greutate în regiunea lombară, oboseală, confuzie, senzație de epuizare completă.

Creatinina în sânge - ce este?

Ce creatinină, și ce este? Această substanță este unul dintre produsele finale in organism direct metabolismul proteinelor, care măsoară starea sistemului musculo-scheletic uman și rinichi.

Creatinina este unul dintre elementele azotului rezidual. La rândul său, este o colecție de azot rezidual în sânge de substanțe neproteice care conțin azot. Aceasta contribuie la concluzia de rinichi de corp de uree, amoniac, acid uric. Acesta este nivelul de creatinină din sânge (și alte componente de azot reziduale) sunt judecate asupra stării funcției excretorii renale umane.

Valori crescute ale creatininei din sânge, cauze și tratament la adulți

Norma creatininei pentru bărbați și femei

Norma creatininei serice depinde de sexul și vârsta, iar nivelul de activitate, în plus față de rinichi, de la un corp (acumularea masei musculare) și preferințele alimentare. corp Creatinina de sex masculin are aproape întotdeauna să fie mai mare decât cea a femeilor din grupa de vârstă similară.

 • Un copil între 0 la 1 an 3.0-11.0
 • Copiii de la an la 7 ani 2.0 - 5.0
 • Copii și adolescenți 7-14 ani 3.0 - 8.0
 • Băieți și fete 15-16 ani 5,0 - 11,0
 • Men 8.4 - 13.6
 • Femeile 6.6 - 11.7

Analiza utilizată în unele cazuri, alte unități - micromoli per litru (mmol / l). Apoi norma la femeile considerate a fi valoarea în intervalul 44.0-97.0 mmol / l, iar pentru bărbați - de la 44.0 la 115.0 pmol / litru.

Cauzele crescute ale creatininei

Ce înseamnă? Dacă luăm în considerare principalele motive pentru creșterea creatininei serice la barbati si femei, printre ei sunt:

 1. funcționare renală. care este o consecință absolut orice boală de rinichi, de exemplu, glomerulonefrita cronică, pielonefrita cronică. boli de rinichi polichistic, si altele.
 2. Distrugerea necroza țesutului muscular, gangrenă.
 3. Provoca o creștere a creatininei din sânge poate traume extinse daune musculare sau arsuri.
 4. Pierderea de fluide. deshidratare.
 5. Hipertiroidismul - o boală în care, datorită creșterii producției de hormoni tiroidieni incepe sa se dezintegreze țesutul muscular.
 6. tulburări circulatorii (insuficiență cardiacă) cu tensiune arterială scăzută în glomeruli de rinichi, care reduce filtrarea urinei primare din ele (filtrarea glomerulară) și excreția creatininei.
 7. iradierii - datorită acțiunii radiației ionizante este o distrugere treptată a tuturor celulelor corpului, inclusiv musculare.


În cazul în care un test de sange dezvaluie nivelul serice crescute ale creatininei, trebuie mai întâi să-l repete, pentru că nimeni nu este în siguranță dintr-o eroare de laborator. abatere de performanță repetată de la norma, medicul prescrie o examinare suplimentară, iar apoi tratamentul este de obicei ca scop restabilirea funcției renale.

cauze fiziologice

Ce înseamnă acest lucru? În primul rând, creșterea creatininei serice se poate datora unei diete dezechilibrate, care, în prezența unui număr mare de proteine. În acest caz, sinteza creatină activat, ceea ce duce automat la o creștere a creatininei. Acest lucru este tipic pentru culturisti, deoarece ei trebuie să mănânce o mulțime de proteine ​​pentru a construi musculare.

La adulți care nu sunt implicate în sport, creșterea creatininei peste normal pot fi cauzate de următorii factori fiziologici:

 • activitate fizică intensă;
 • hemoragie internă profuze;
 • luând anumite medicamente;
 • leziuni țesutului muscular provocate de boli sau traume;
 • deshidratare (cu un deficit de concentrații lichide ale unor substanțe, inclusiv creatinina, sângele începe să crească);
 • Sarcina - este un „test“ pentru întregul corp, inclusiv mușchii și rinichii, astfel încât creșterea creatininei în acest caz, se întâmplă de multe ori.
 • obstrucție intestinală și blocarea canalului urinar (dacă creatinina nu se extinde din organism prin mijloace naturale, ea începe să se acumuleze în sânge).

In toate aceste cazuri, creșterea creatininei serice, de regulă, nu este critică. Atunci când dieta de corecție, întreruperea tratamentului cu medicamente, normalizare in greutate „totul revine la normal.“

Clearance - ce înseamnă?

Clearance - capacitatea autorităților de a curăța sângele de substanțe specifice. Când este vorba de clearance-ul creatininei, se înțelege capacitatea rinichilor scoate din sânge a unei substanțe complet. Funcția renală poate fi evaluată printr-o rată de purificare de sânge a creatininei și inulină. Inulina este utilizat în scopuri științifice, și creatinină - în practica medicală, din cauza concentrației de echilibru în sânge și urină.

În acest scop, a determinat concentrația sa în urină pe zi, pacientul colectează într-un vas de urină în acest timp. Acum, adesea folosit doar o singură analize biochimice cu determinarea creatininei concentrației sanguine, și există o formulă specială pentru calcularea clearance-ului, ținând cont de greutatea și vârsta testului.

clearance-ul scăzut indică o scădere a filtrării glomerulare în dezvoltarea insuficienței renale.

Valori crescute ale creatininei din sânge, cauze și tratament la adulți

La un conținut ridicat de creatinină în sânge a pacientului, în cele mai multe cazuri sunt diagnosticate leziuni renale. Le puteți recunoaște prin următoarele semne:

 1. Încălcând urinare. In plus, pacientul poate dezvolta ca diureza (urina încetează să mai fie ieșirea din corp) și poliurie, afișat mai mult de 2 litri de urină peste o zi.
 2. În partea de jos a spatelui, coapselor apar în dureri specifice.
 3. apare tensiune arterială ridicată.
 4. Există umflături.

Cum de a reduce nivelul creatininei din sânge?

Amintiți-vă că primul lucru pe care trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră. Numai după ce o persoană a examinat pe deplin, va fi posibil să vorbim despre recomandările specifice care vor ajuta la reducerea concentrației de creatinină.

În cazurile de o creștere semnificativă a creatininei serice poate desemna formulări care ajută la normalizarea procesului de degradare a proteinelor (ketosteril, lespefan, lespinefril). În cazul în care analiza biochimică a sângelui arată o mică creștere a creatininei serice, fără simptome, care sunt alarmante, trebuie să-și reconsidere stilul tău de viață și de a ajusta dieta ta.

De asemenea, au nevoie de corecție și stilul de viață activitate fizică. Acestea ar trebui să fie aduse în conformitate cu capacitatea reală a organismului. Dacă cauze patologice ale creatininei a crescut nu a fost detectată și doar variantă a acestei stări sunt exercitarea excesive, a redus la maximum.

nivelurile crescute ale creatininei în sânge poate fi redus rapid și ușor, normalizând dieta din punct de vedere calitativ și cantitativ. Pentru a face acest lucru, trebuie să mănânce mai mult:

În același timp, limita utilizarea:

 • alimente bogate in proteine;
 • fructe uscate;
 • sare;
 • zahar (inclusiv cea care este conținută în produsul finit).

Acesta nu va fi de prisos și corectarea activității fizice. Ar trebui să se potrivească capacitățile reale ale organismului.