Neurastenie - ceea ce este provoacă, simptome, tratament

Neurastenie - ceea ce este provoacă, simptome, tratament

Există o tulburare mentală - neurastenie (F48.0 din ICD-10). Pe Internet abundă formale termeni, definiții, articole și cărți dedicate acestei boli, de multe ori pe site-uri și forumuri de pe Internet există articole despre neurastenie, scrise, după cum se spune - de buldozer, doar de dragul de a face bani, informațiile din aceste articole introduc oameni obișnuiți înșelătoare.Pentru a scrie acest articol, am studiat materialele practică psihoterapeuților care și-au confirmat competența lor în această chestiune. Astăzi, vom încerca să vă spun într-un limbaj simplu ceea ce este neurastenie. Care sunt cauzele posibile ale acesteia, iar unele tehnici psihoterapeutice pot fi folosite pentru a trata aceasta conditie si usurinta simptomele acesteia.

1. În termeni simpli

În cuvinte simple, neurastenie - un sindrom de oboseală cronică, epuizare emoțională sau epuizare. Spre deosebire de oboseală simplu, care rulează după o pauză, oboseala neurastenie, mai grave, și de multe ori a scăpa de ea destul de dificil, fără a recurge la un terapeut, exerciții speciale, schimbare de regim, și, eventual, schimbarea obiectivelor de viață, credințe și valori de lucru.

2. Simptomele neurastenie

Pentru început, aș dori să clarifice faptul că neurastenie nu este nebun!

Neurastenia - o nevroză - o reacție protectoare sănătoasă a organismului, care este ca un stingător fierbe se stinge creierul de stres, cu toate acestea, oferă o serie de înlocuiri nu este simptome placute. Este deosebit de important să înțelegem dacă fundalul acestei tulburări aveți o teamă că pierdeți mintea. De la neurastenie persoana nu merge nebun, el este conștient în acțiunile lor. dezechilibru emoțional are loc în neurastenie - nu este un semn de nebunie.

Simptomele neurastenie sunt diferite, acestea includ:

 • temeri și fobii;
 • iritabilitate;
 • oboseală;
 • a scăzut de performanță;
 • dureri de cap;
 • insomnie;
 • tremor.

Neurastenie - ceea ce este provoacă, simptome, tratament
Iritabilitatea - una dintre cele mai comune simptome.

În carte, psihoterapeut Andrew Kurpatova „remediu pentru oboseala“ într-un limbaj accesibil descrie trei faze ale neurastenie, precum și simptomele lor.

Astfel, Andrei Kurpatov identifică următoarele faze:

2.1. Egalizarea (giperstenicheskom)

Pe aceasta, cea mai ușoară etapă o persoană într-un fel sau altul pierde priorități nu se mai distinge importante de cele neimportante, la diverși stimuli în importanță apare aceeași reacție.

De multe ori, într-o fază de creștere, oamenii ar putea crede că, în viața lui că ceva este greșit, atunci lucrarea nu este ca în familie nu înțeleg că, vreau să schimbe ceva, dar nu știu cum, înainte totul pare să fie mulțumit cu ceva interesat iar acum totul este plictisitor și nu interesant. Și nemulțumirea față de viață poate fi în nici un fel justificată de faptul, și este dictată de epuizarea nervilor, și nu faptul că viața este rău.

Uneori, un sentiment de nemulțumire și „istovit“ poate să crească într-un scandal din defalcărilor albastre și emoționale. Bucuria devine vizitator foarte rar, o iritație constantă îl urmărește ca o umbră într-o zi însorită. Poate părea că persoana „suferă nonsens“ - că, din cauza unor lucruri mici a decis că o nevoie urgentă de a demisiona de la acest „gadyushnik“, apoi a izbucnit în lacrimi când a văzut fără adăpost, etc.

Simptome posibile: vanitatea, anxietate, iritabilitate, dureri de cap, tahicardie, apariția insomniei, potență redusă la bărbați, tulburări ale ciclului menstrual la femei.

2.2. Paradoxal (slăbiciune iritabil).

Pe scena paradoxal persoana devine și mai iritabil și deprimat, paradoxul aici este că soluția problemelor grave o persoană nu are nici o energie, ei par să-l fără a ridica, și mici eșecuri sunt percepute ca fiind ceva teribil. Reacția evenimentelor adverse minore pot fi foarte violent. O persoană poate pur și simplu „scor“ asupra lucrurilor importante, ci zile întregi să se ia capul șefului comentarii sau a doi copii.

Capul poate fi încercuind roi de gânduri, de obicei, anxietate și confuz, gândire aceste gânduri nu duce la nici un rezultat, și provoacă o risipă de energie, care este și rămâne „pe partea de jos.“ În cazul în care, cu toate acestea, persoana atat de mult Epuizat incepe sa te forta pentru a rula orice afacere, argumentând în sine este că este leneș, el pe umeri gâtul său de afaceri munte întreg, merge frenetic printr-un lucru după altul, de multe ori fără a finaliza o mare parte a planului intenționat acțiuni.

Posibile simptome: confuzie, vanitatea, tensiune corporale, iritabilitate, resentimente, apariția fricii, o senzație de greutate în piept, senzație de dificultăți de respirație, tahicardie, pot dezvolta atacuri de panică, gânduri sau acțiuni obsesive. Periodic „enervant“ simptomele pot fi înlocuite cu pasivitate, uscăciune emoțională.

2.3. Ultraparadoxical (hyposthenic)

Ultraparadoxical sau hyposthenic neurasteniei fază este starea cea mai gravă de tulburare. În această fază, oamenii sunt mai amintesc de un bec.

E doar acolo ca o legumă, ea indiferent de ce forțe nu sunt prezente, este mutat de la domiciliu la locul de muncă, nu pare interesat de ceea ce. În mintea lui domneste vid descoperi restante de cazuri nu este posibilă, și nevoia de ea, el nu poate vedea. Lui i se pare că lumea se execută în jurul cu unele complet diferite, necunoscute la viteza sa.Suferința al naibii de greu să se concentreze pe nimic, el părea să „lent“, mai multe muște din trecut urechi, pe lacrimile și istericale nu va avea suficientă energie.

Posibile simptome: pasivitate generală, greutate în cap, evitând în același activism, dificultăți de concentrare, incapacitatea de a realiza deciziile lor apar temeri absurde atunci când deciziile necesare, tulburări de potență la bărbați, tulburări ale ciclului menstrual la femei, reducând atracția față de sexul opus.

3. Cauzele neurastenie

Cauzele neurastenie pot fi foarte diferite, dar psihologii uneori sunt reliefeze unele situații care să conducă la dezvoltarea tulburării. De exemplu, acestea includ:

Și acum o atenție! Informații importante! Factorii de mai sus sunt considerate de mulți psihoterapeutii sunt doar butonul de declanșare care declanșează un mecanism de protecție cum ar fi neurastenie. Adevăratele cauze sunt setările pe care le-ați învățat ca un copil și recunosc adevărul lor.

Cel mai adesea în neurastenie cad în workaholics, zi și noapte, neobosit, deoarece ei cred că viața lor va fi fericit și ei vor iubi numai atunci când ajung la înălțimi mari în cariera lor, câștiga o mulțime de bani, cumpara o masina rece, mare imobiliare pompat muschi mari, modelul zavedut prietena, etc. Pe scurt această credință poate fi formulată după cum urmează - „Eu voi iubi și respect numai dacă dovedesc că sunt bine“, mulți la început reușește să realizeze o mulțime cu această setare, dar dacă dintr-o dată ai reușit, ai probleme cu locul de muncă sau într-o relație - la general, care nu se încadrează în „strategia“ ta, creierul declanseaza un mecanism de protecție sub formă de nevroză.

Unde sunt aceste strategii? Și direct din copilărie - din aceste situații, când părinții pun copiii în colțul din cele două, iar pentru cinci dintre bomboane trata, sau a apela un copil prost sau orice altceva care nu sunt capabile. Copilul începe să creadă că el trebuie să dovedească „bunătatea“ lui și că dragostea părinților nu este necondiționat, că acestea ar trebui să fie bun și în mod constant «obtinerea cinci» să fie iubit și au fost fericiți.

Acestea sunt de instalare, programul este înregistrat în creierul nostru, sunt motivele conflicte intrapersonale care duc la nevroze.

4. Tratamentul neurasteniei

În această secțiune, vom enumera câteva tehnici și metode care pot fi utilizate în tratamentul neurastenie. acestea sunt foarte bune pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor și a scăpa de stres, dar fără tratament complex, prescris de medic de la ameliorarea completă a neurastenie numai cu aceste tehnici este discutabilă. Pentru un diagnostic complet și tratamentul neurasteniei ar trebui să consulte un medic, care vă va ajuta să alegeți medicamentele necesare și prescrie un curs de psihoterapie bazate pe caracteristicile psihicului si corpului tau.

Pentru a obține o idee despre ce este esența psihoterapie - asigurați-vă că pentru a viziona webinar înregistrare psihoterapeut comun Alekseya Krasikova și președinte al asociației de psihoterapie cognitiv-comportamentală Kovpaka Dmitry Viktorovich. În ea cuvinte inteligibile în detaliu a spus despre cum să modificați setările pe care le-au determinat să se dezvolte nevroze. Această abordare este „piesa de rezistenta“ - un punct cheie în a scăpa de neurastenie.

Mai jos vom da metode psihoterapeutice, ele pot fi folosite pentru a netezi simptomatologia neurastenie, relaxa mintea și corpul. Cu toate acestea, accentul pe aceste tehnici nu este necesar, tratamentul poate fi aplicat ca un „prim ajutor“ pentru a scapa de stres.

4.1. Eliminarea dvs. de la cerințele

Prima și cea mai simplă tehnică pentru tratarea neurasteniei - o decolare cerințe. Omul a alerga într-un astfel de ka neurastenie lucru necesită, de obicei, o mulțime de el însuși, și mult dintr-o dată el nu își pot permite.

De ceva timp, doar „ciocan“ cu privire la problemele complexe de alegere, să ia aceste probleme, după o rezistență câștig și tratament complet fără intervenția dvs. lumea nu se va opri. Nu lucrați ore suplimentare, mai ales în cazul în care ocupația dvs. implică munca mentală.

4.2. Relaxarea prin tensiune.

Există o tendință în medicină „psihoterapie orientată spre corp“, care se bazează pe corpul psihicului. Potrivit observațiilor de oameni de știință s-a constatat că stresul și emoțiile nerealizate (agresivitate, teamă, dezgust, rănit, etc) duce la formarea de blocuri musculare ale corpului care se solidifică în mușchii noștri, făcându-le să fie în tensiune datoria cronică. Această tensiune nu este altceva decât emoțiile nerealizate blocate în organism, care sunt depozitate in psihicul nostru o sarcină grea.

Unități musculare nu le poate da seama că nu putem chiar simți. În același timp încercări să se întindă și să se relaxeze nu va nick nici un rezultat, aici va trebui să atace fălcile lor musculare puternice tehnica „Relaxarea prin tensiune.“

Esența tehnicii este simplu - ai nevoie de un corp foarte, foarte tensionată în timp ce ședinței sau culcat pe canapea / pat, țineți-l la o tensiune ridicată de cel puțin 6 secunde, iar apoi brusc se relaxeze, se desfacă în jos pe pat și bucurați-vă mușchii imprastiata de relaxare mult așteptată.

 • EXERCIȚIU „Relaxare prin tensiune“ este contraindicat în timpul sarcinii, infecții, și atunci când activitatea fizică este limitată la un medic (de exemplu, vasculare sau boli neurologice).
 • După vârsta de 60 de ani are nevoie vechi de control al tensiunii arteriale.
 • Dacă există dureri musculare, nu sunt asociate cu anumite boli cronice, da-te un masaj, și a continuat studiile în fostul regim.

4.3. Mersul pe jos. Punerea-te puțin câte puțin!

Aceasta tehnica este pentru cei care au reușit să se rostogolească în sus cea mai grea a neurastenie - ultraparadoxical.

Andrew Kurpatov în cartea sa „Leac pentru oboseala“, a explicat lucidă principiul de lucru al acestei tehnici:

„Dacă suntem sănătoși, iar creierul nostru este în stare bună de funcționare, atunci funcționează ca un organism unic și coerent, el este capabil să ia o decizie de a acorda prioritate și să se concentreze pe rezolvarea problemelor specifice Simptom sistem puternic - .. nu este doar potențialul său, și capacitatea de a trimite toate acest potențial într-un anumit fel. faza noastre creierului neurastenie ultraparadoxical este un fel de „fragmentare feudale“. în unele zone încă mai rămâne destul de activ, dar pentru a colecta toată puterea lui împreună și în avans în direcția cea bună, el nu poate. Din acest motiv, sarcina noastră este să-l ajute să rezolve această problemă. "

Într-un cuvânt, apoi pentru a ieși din gaura asta, ar trebui doar du-te, fără un scop, în măsura în care este posibil. Doar mers pe jos timp de 3-4 ore pe zi, dacă aveți puterea, este posibil mai mult. Doar ieși din casă și du-te nu te uita la vremea. Și este de a face o astfel de procedură ar trebui să fie de aproximativ o săptămână, dar mai bine - mai mult. În procesul de implementare a tehnologiei, creierul va fi asamblat puțin câte puțin, pe termen lung, coerența mișcărilor repetitive de rezistență și capacitatea de a se concentra va fi restaurat ta.

Cu toate acestea, senzație de brusc propria energie si capacitatea de a se concentra pe nimic sau nu va grabiti imediat în luptă, după mersul pe jos o odihnă și nu pierde puterea ta în zadar.

Este de remarcat faptul că, potrivit medicilor din faza neurasteniei ultraparadoxical înseamnă doar că ești un pic pentru a primi tratament medical și a revenit la paradoxul - o etapă medie de severitate, de a lucra cu ea, utilizați următorul exercițiu.

4.4. Nu voi face nimic.

Până la sfârșitul orei de „mincinoase“ va simți o explozie de energie, iar când te ridici, își dau seama că restul este bine.

Făcând acest truc este recomandat timp de 1 oră pe zi timp de o săptămână.

4.4. Erickson hipnoza

 • ascultare sesiuni nu este recomandată în timpul controalelor rutiere, atunci când se efectuează lucrări care necesită o concentrație mare de atenție;
 • copii sub 12 ani;
 • persoanele care suferă de schizofrenie, psihoza maniaco-depresivă, epilepsie, tulburări de personalitate histrionic;
 • în tratamentul de droguri psihotrope.

5. Ce sa nu faci

Ca în orice boală, în neurastenie ar trebui să se abțină de la anumite acțiuni și obiceiuri. Deci, dacă ați fost diagnosticat cu neurastenie sau dacă observați semne de ea, nu ar trebui:

6. Link-uri

Sperăm că „informațiile de contact narytaya“ a fost de ajutor pentru tine. Vă mulțumesc pentru atenție.

Mesaj de navigare