Motor Electronics (multe bukovok)

Sistemul de management al motorului

Motoarele instalate pe mașinile Skoda sunt echipate cu sistem de management electronic al motorului (ECM) cu injecție de combustibil. Acest sistem funcționează împreună cu un neutralizator de gaze de eșapament, sistemul de recuperare a vaporilor de combustibil și asigură faptul că reglementările de mediu, menținând în același timp proprietățile dinamice ridicate și un consum redus de combustibil.AVERTISMENTE
Înainte de a scoate orice componente ECM, deconectați un fir de la priza „minus“ a bateriei de stocare. Nu porniți motorul dacă vârfurile firelor de pe baterie slab strânse.
Nu deconectați niciodată bateria de la sistemul electric al autovehiculului atunci când motorul este pornit. La încărcarea acumulatorului deconectați de la sistemul electric al vehiculului. Expuneti unitatea de control electronic (ECU), o temperatură de peste 65 ° C, în stare de funcționare și de peste 80 ° C - în inactiv (de exemplu, într-un cuptor). Dacă această temperatură este depășită, este necesar să se elimine ECU din mașină.
Nu deconectați de la calculator și conectați-l la conectorii cablajului cu contactul cuplat.
Înainte de a efectua sudura electrica pe masina deconectați cablurile bateriei și conectorii de la ECU.
Toate măsurarea tensiunii efectuează rezistența internă voltmetru digital, care este de cel puțin 10 megohmi.
Cantitatea de combustibil furnizată la injectoare este reglată de un semnal de impuls electric de la unitatea de control electronic (ECU). Se ține evidența datelor pe motor, acesta calculează necesarul de combustibil și determină durata necesară a furnizării de duze de combustibil (durata impulsului - ciclu). Pentru a mări cantitatea de combustibil furnizată la ECU crește lățimea pulsului pentru a reduce alimentarea cu combustibil - reduce.
ECU evaluează rezultatele calculelor și comenzile sale, stochează modurile de lucru recente și să acționeze în conformitate cu acestea. calculator „auto-învățare“ sau adaptarea este un proces continuu, dar setările corespunzătoare sunt stocate în memoria RAM a unității electronice de la prima putere de pe computer.
ECU controlează alimentarea cu combustibil, fie sincron, adică, într-o anumită poziție a arborelui cotit sau asincronă, adică sau în mod independent, fără sincronizare cu rotația arborelui cotit. injectarea simultană a combustibilului - modul cel mai frecvent utilizat. injecție de combustibil asincronă este utilizat în principal ca un mod de pornire a motorului. ECU cuprinde duze secvențial. Fiecare dintre duze este activat la fiecare 720 ° a arborelui cotit și abătut. Această metodă permite o dozare mai precisă a combustibilului la cilindrii și coborâți nivelul emisiilor.
Alimentarea cu combustibil cantitate determinată de starea motorului, adică modul său de funcționare. Aceste moduri sunt furnizate de calculator sunt descrise mai jos.
Atunci când arborele cotit al motorului începe să fie defilat starter, primul impuls de la senzorul de poziție a arborelui cotit determină pulsul de la calculator pentru a comuta odată ce toate duzele, care poate accelera pornirea motorului. Injecția inițială de combustibil are loc de fiecare dată când este pornit motorul. Durata pulsului depinde de temperatura de injectare. La motorul rece puls injecție este crescută pentru a crește cantitatea de combustibil încălzit la - durata impulsului scade. După injectarea inițială este comutat la modul de control corespunzător duzelor.
Start Mode. Atunci când unitatea de comandă a aprinderii activează releul pompei de carburant care presurizează conducta de alimentare cu combustibil a carburantului.
ECU verifică semnalul de la senzorul de temperatură a lichidului de răcire și determină cantitatea necesară pentru combustibilul de pornire și aer.
Când arborele cotit al motorului începe să se rotească, ECU generează duze fazate un impuls de comutare a căror durată depinde de agentul de răcire semnalele senzorilor de temperatură. Pe motor rece durată mai lungă a impulsului (pentru a mări cantitatea de combustibil furnizat) și se încălzește la - mai puțin.
îmbogățire în timpul modului de accelerare. ECU monitorizează ascuțite schimbarea poziției clapetei (semnalul senzorului de poziție a clapetei de accelerație), precum și pentru semnalul de masă senzorului de debit de aer și asigură o cantitate suplimentară de combustibil prin creșterea duratei impulsului de injecție a carburantului. în timpul modului de îmbogățire a accelerației este utilizată numai pentru controlul carburantului în condiții tranzitorii (deplasează accelerația).
combustibil de oprire în timpul modului de frânare a motorului. Când frâna de motor cu o treaptă de viteză, iar cutia ECU ambreiajului pentru perioade scurte de timp pentru a dezactiva complet un impulsuri de injecție de combustibil. Dezactivarea și activarea combustibilului în acest mod, atunci când se creează anumite condiții (temperatură a lichidului de răcire, turația motorului, viteza vehiculului, unghiul de deschidere a clapetei).
compensare de tensiune. Când tensiunea de aprindere scade sistemul de alimentare poate da o scânteie slabă, iar mișcarea mecanică a „deschidere“ injector poate dura mai mult timp. ECU compensează acest lucru prin creșterea puterii în Drag de stocare durata impulsului bobinei de aprindere și de injecție de combustibil.
Prin urmare, odată cu creșterea tensiunii bateriei (sau tensiune în sistemul electric al vehiculului) a computerului reduce acumularea de energie în durata bobinei de aprindere și de injecție a carburantului.


închidere modul combustibil. Când motorul este oprit (contactul decuplat) injector de combustibil nu este alimentat, prevenind astfel o aprindere spontană a amestecului în motor este supraîncălzit. Mai mult decât atât, impulsurile de deschidere a injectoarelor nu sunt servite în cazul în care computerul nu primește o impulsuri „de referință“ de la senzorul de poziție a arborelui cotit, adică, Acest lucru înseamnă că motorul nu funcționează.
Dezactivarea alimentării cu combustibil are loc în exces a arborelui cotit al motorului admis viteza maximă de rotație pentru operația de protecție a motorului la viteze extrem de ridicate.

conector de diagnosticare este utilizat pentru a face schimb de date cu computerul. Acesta este situat pe partea stângă, sub tabloul de bord. Pentru conectorul de diagnosticare se conectează scanerul pentru a citi informațiile de eroare stocate în memoria calculatorului, pentru verificarea senzorilor și a elementelor de acționare în timp real, pentru a controla elemente de acționare și a reprogramării.
Calculatorul a construit următoarele dispozitive de stocare:
- ROM programabilă (EPROM);
- memorie cu acces aleator (RAM);
- memorie reprogrammiruemoe electric (ERPZU).
Memoria programabilă numai pentru citire (PROM). Este un program comun, care conține o secvență de comenzi de operare (algoritmi de control) și informațiile de calibrare diferite. Aceste informații reprezintă injectarea de date de control, aprindere, viteza de mers în gol, și altele. Care depind de greutatea masinii, tipul de raporturi de motor și angrenaj de transmisie a puterii și de alți factori. EEPROM este numit, de asemenea, un dispozitiv de memorie din calibrări. Conținutul PROM nu poate fi modificat după programare. Această memorie nu are nevoie de putere pentru a menține informațiile stocate în ea, care nu este ștearsă atunci când alimentarea este oprită, și anume, Această memorie non-volatilă
memorie cu acces aleator (RAM). Acest calculatoare „notebook“. Controlerul cu microprocesor îl folosește pentru stocarea temporară a parametrilor măsurați pentru calcule și informații intermediare. Microprocesorul poate, cel puțin pentru a face orice date sau să-l citiți.
RAM cip este montat pe placa de circuit controler. Această memorie este volatilă și necesită o putere neîntreruptă pentru a salva. La încetarea sursei de alimentare coduri de eroare de diagnosticare conținute în RAM, iar datele calculate sunt șterse.
Electric de memorie reprogrammiruemoe (ERPZU). Folosit pentru stocarea temporară a codurilor, parole vehicul sistem anti-furt (imobilizare). Codurile primite de parole de la unitatea de control a imobilizatorului ECU este comparat cu codurile stocate în ERPZU, prin care se permite sau interzice pornirea motorului
In astfel de ERPZU înregistrat parametrii de funcționare ale vehiculului, ca kilometraj general, vehicul, consumul de combustibil și timpul total de funcționare a motorului.
registrele ERPZU și unele nereguli în motor și auto:
- timpul de supraîncălzire a motorului;
- motorul funcționează pe bază de combustibil cu cifră octanică mică;
- motorul funcționează în plus față de viteza maximă;
- timpul motorului rateurilor amestecului carburant, a căror prezență indică sistemul de control al motorului de lumină de avertizare;
- momentul senzorului de detonație a motorului defect;
- timpul senzorului concentrației motorului inoperant oxigen;
- vehiculul se deplasează în plus față de viteza maximă permisă în rodaj;
- vehiculul se deplasează la senzorul de viteză defect;
- numărul de deconectare a bateriei atunci când cheia de contact.
ERPZU este o memorie non-volatilă și poate stoca informații fără alimentarea cu energie a calculatorului.

Senzorul de poziție a arborelui cotit de tip inductiv proiectat pentru a sincroniza funcționarea unității de control electronic, cu punctul mort superior al pistoanelor 1 si cilindrii 4 si poziția unghiulară a arborelui cotit.
Senzorul este montat în partea din spate a blocului motor.
În timpul rotirii arborelui cotit schimbare senzor de câmp magnetic, direcționând impulsuri de tensiune de curent alternativ. Unitatea de control al semnalului senzorului determină turația motorului și emite impulsuri la comanda motorului.
Defecțiune a acestui senzor determină întreruperea completă a sistemului de management al motorului: absența motorului său nu se poate porni semnalul.

senzor de concentrație de oxigen de diagnosticare este instalat după convertorul funcționează pe același principiu ca și senzorul de control, și pe deplin interschimbabile cu ea. Semnalul generat de senzorul concentrației de oxigen diagnostic indică prezența oxigenului în gazele de eșapament după catalizator. Eficiența convertorului unitatea de comandă a motorului este estimată prin compararea semnalelor de control și sondele de diagnosticare. În cazul în care convertorul funcționează normal, citirile senzorilor de diagnostic va fi semnificativ diferit de citirile senzorilor de control. Aceleași lecturi indică o problemă cu neutralizator.

senzor de temperatură și presiunea absolută în schimbarea presiunii din galeria de admisie, și detectează temperatura din galeria de admisie în funcție de schimbarea de sarcină și turația motorului și o transformă într-un semnal de ieșire de tensiune. În funcție de informațiile primite de la senzor, computerul controlează cantitatea de combustibil injectată și momentul aprinderii.

Senzor Camshaft (senzor de fază) este de tip inductiv este instalat în partea din spate a capului cilindrului pentru gâtuirea nod. Prin rotirea proeminențele arborelui cu came de pe discul său specificat în schimbare senzor de câmp magnetic, direcționând impulsuri de tensiune de curent alternativ. Senzorul semnalizează calculatorului utilizat pentru a organiza un cilindru de injecție a combustibilului pe etape, în conformitate cu ordinea de lucru. Atunci când apare o defecțiune în circuitul senzorului arborelui cu came ECU memoreaza semnalul de cod și include Pampas.

Senzorul de temperatură a lichidului de răcire măsoară temperatura lichidului de răcire și furnizează un semnal către unitatea de control. Senzorul este conceput ca un termistor sensibil la rezistența electrică a schimbării temperaturii senzorului scade cu creșterea temperaturii. Calculatorul procesează semnalul senzorului și setează amestecul combustibil de îmbogățire optimă atunci când motorul se încălzește.

Knock senzor atașat la o porțiune superioară a cilindrului din conducta de admisie și detectează vibrațiile anormale (detonare șoc) în motor.

Elementul sensibil al senzorului este pezokristallicheskaya placă. Când sunt generate de senzori bat impulsuri de tensiune de ieșire, care crește odată cu intensitatea șocului de detonare. ECU senzorul de semnal controlează momentul aprinderii pentru a elimina focarele de combustibil de detonare.

Senzorul de poziție a clapetei de accelerație (TPS) este montat lateral pe situl ștrangulare (sub capac) și este conectat la axul clapetei de accelerație
Este un capăt al potențiometru, care este furnizat la „plus“ tensiune (5 V), celălalt capăt al acestuia este conectat la „greutate“. Cu al treilea terminal al potențiometrului (al cursorului) este de ieșire la ECU. Când clapeta de accelerație este rotită, tensiunea la ieșirea senzorilor modificărilor. Când accelerația este închis este sub 0,5 V. Când se deschide valva, tensiunea la ieșirea senzorului crește și la accelerație maximă ar trebui să fie mai mare de 4 V. Un senzor de urmărire a tensiunii de ieșire, ECU corectează alimentarea cu combustibil ca funcție de deschidere a clapetei
După anularea senzorului de accelerație ECU memorizează lampa de avertizare defecțiune a senzorului de cod include un sistem de control al motorului și calculează valoarea estimată a gradului de deschidere a clapetei frecvenței de rotație a arborelui cotit și semnalele senzorilor de temperatură și presiunea atmosferică absolută în galeria de admisie.